Notice: SSI.php не можа да състави сесия! Уверете се че SSI.php съществува! SSI.php не успя да създаде сесия! Това може да създаде проблеми с излизане от форума или с други функции - увери се че SSI.php включен преди *всичко* друго във всички скриптове! in /home/bladefor/public_html/SSI.php on line 170
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000
Блейдфорум.БГ Поддръжка, употреба и заточване
Pages: 123
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: bully Date: 06 Декември, 2012, 09:39:53
На Нортъна като че ли се зацапва по бързо финната част и малко по трудно се отстраняват металните частици със същата зелена шиста. Но разликата може да се улови ако доста си го ползвал, не е в пъти по трудно почистването и с истинска нагура ще се чисти на раз, два.   ;D Може би защото вече е доста използван, въпреки че го чистя редовно по време на точене и го подравнявам финно на стъкло на всеки 2-4 точения.  На някоя сбирка вземи си два позатъпени ножа и ще ти дам да ги пробваш и двата, но ако не ти се чака чак толкова може би все пак леко везната ми накланя към японеца като пръв камък за човек, който за пръв път ще почне да работи с водняци ::) А и все пак добре е да имаш малко по едър камък, като този 1000 грит, за малко по сериозно затъпяване, което за да се оправи на 4000 изисква доста повече време, ненужно похабено време и ненужно подравняване на камъка, което все пак с малко, но му намалява ресурса.

П.С. Преточих един касапски нож, ръждилник на Frosts и ми прави впечатление, че карбонката не запацва така 1000 гритовия камИк като неръждаемите и RWL -34, даже само с пръста се маха слоя. ;D След днешното точене на още 4 ножа ръждаеми и неръждаеми / и 704-ката със сменено острие от RWL-34 от Тинко /. Претърках без абразивен прах чисто профилактично камъка на 4 мм дебело термоустойчиво стъкло от врата на немска печка :green:, което си пазя специално за тази цел и се вижда 1000 - ката го матира определено, вижда се с невъоръжено око. Другата страна на джама  я ползвам за 6000 след щателно измиване, за да не попадат груби абразивни частици и все пак де се спазва правилото за "абразивна хигиена".  ;D
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: Mohera Date: 11 Декември, 2012, 09:42:14
Аз след размисли и страсти, реших да не се засилвам и си поръчах същото камиче :).

Тук се намира още информация относно въпросната марка http://www.toolsfromjapan.com/store/index.php?main_page=index&cPath=335_404_572

При желание може да се разгледат и други марки за сравнение. (на английски е)

извадка: "Being of a moderately hard composition and composed of high quality ingredients, they are capable of working effectively with most blade steels including high speed steel and powder metal steels, and their slightly friable nature ensures they resist clogging, cut quickly in all situations and maintain a level of smoothness and consistency few other stones are able to match. 

In use they offer great feel and excellent flexibility, and are quite durable being resistant to heat, cold, rapid drying and most household chemicals."

и нещо като нескопосан сбит превод  :green:  Състоящи се от умерено твърди, висококачествени съставки, те са способни да работят ефективно върху повечето стомани, включително бързорезни и прахови, имат способност да не се задръстват (един вид при триенето се ронят и самопочистват), бързо работят във всички ситуации и оставят гладкост на която малко други камъни са способни да се мерят/съпоставят.

При употреба предлагат приятно усещане и гъвкавост, трайни са, устойчиви на топлина, студ, бързо съхнене (предполагам не да ги бухнем в печката да ги изсушим  :D) и устойчиви на повечето домакински химикали.
Или с две думи- непретенциозни за поддръжка.

Имах желание породено от импулсно усещане, да взема sigma select II, но cerax-а беше разумния избор. Сигмата имат много добро и бързо поведение, в зависимост от стоманата която се точи, м/у 30-200% по-бързо  :??? Също се самопочистват, като май по-бързо се износват  ::) Но пък сравнение с бързата им работа реално погледнато не се износват повече от останалите. Аз нямам никакви твърди стомани, да не кажа че малкото томи на Ханкала е най-твърдото ми нещо, кукрито на колдстийл SK5 (ама то не става за камъните) мора, викториноксче и разни pirge кухненски, една esparsia за отваряне на тенекета  :D.

И другото което също до някъде ме отказа, финиша - понеже за да са бързоядни са много твърди, т.е. няма как да се постигне добър финиш  ::).

п.п. И очаквам тая седмица доставка :) (коледна)


Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: bully Date: 11 Декември, 2012, 09:47:53
С DHL идва за една седмица, хората от магазина от който го купих са много коректни. На този вид доставка проследяването и е доста странно и с противоречиви данни, но ти все пак си поискай на мейла номера. Не намерих никаква логика при моята пратка, но така или иначе дойде без проблем. Но от камъкът ще останеш доволен, убеден съм. Само не натискай прекалено много и спазвай ъгъла прецизно и сравнително дълго ще си държи равна повърхността.
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: Mohera Date: 11 Декември, 2012, 11:16:51
На мен ми пратиха мейл с номера на DHL, ама така и не съм си правил труда да го следя до къде е :) (в събота го поръчах, вчера ми пратиха мейла с номера). Га дойде ще е :), не бързам за никъде, ако все пак се позабави имам номерата и на поръчката и DHL-ския на пратката.

На дали ще се ползва много интензивно, но все пак чета за подравняването на водни камъни. Та има доста противоречиви мнения  ::) едни са твърдо против водна шкурка,... гледах един как на обърната плочка от ... гранитогрес или трам някаква (отзад нали е наквадратчена  :D) та на това търкаше и подравни някакъв воден камък. Вероятно най-добре, бързо и подходящо е някаква диамантина, ама са си цифромания.
Та на подобна плочка (фаянс, гранитогрес) удачно ли би било  ::), или по-подходящо ще е с водни шкурки на нещо равно и гладко?!? На места срещах мнения, че ползват едрини 400, 600 - не са ли едрички?!? и всъщност за двата грита различни едрини ли да се ползват за подравняване?!?Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: bully Date: 15 Декември, 2012, 14:04:51
Способите, методите и средствата ползване за изравняване са общо взето групирани така /во кратце и без претнеции за изчерпателност /: фабричен карборундов, диамантен или чугунен подравнител, за който иска, може и/или намира смисъл да си го позволи, дебело стъкло  или водна шкурка или посипан карборундов прах в взависимост от грита на подравнявания камък. Има и други "алтернативни" подложки като гранитогресни, гранитни или диагонално прорязани фабрични камъни за шлайфане на мозайка, които са доста груби и др. средства на "народния гений" :D , които повече или по малко вършат някаква работа  /Norton директно препоръчва ползването на водна шкурка до 220 за камъните им  грит 220/1000, а за грит 4000/8000 съответно  400/600 /. Моят съм го подравнявал с неизползваната равна част на оранжевия камък около 320 грита за грубата фаза и свърши работа без да имам претенции за равна повърхност до микрон обаче  ;) / Не се наемам да твърдя кой е най добрия способ, аз лично ползвам 4 мм стъкло от двете страни и карборундов прах / Една възможна алтернатива при липса на карборундов прах за по грубите камъните в  грит около 600, 800, 1000 1500 е абразивната мрежичка, която се ползва при гипскартона, поставена върху гранитна плоча или стъкло. Продават се по строителните хипермаркети и то в различни едрини. ;)

Бих искал след време да се сдобия с такъв подравнител, кръгъл камък от карборунд с много твърда свръзка и големи пори, който не се пълни с отнетия материал и работи много по бързо от стъклото.


 Принципно е създаден за абразивите на APEX EDGE PRO, но работи със същия успех и на японските водняци.  Тъй като съм си любител/аматьор засега ще се задоволявам само със стъклото. :'(
Естествено, че след тази операция за камъните с грит от 2000/3000 нагоре ще трябва финно подравняване на стъкло или с друго средство. ;)
Подравняването със шкурка не се препоръчва от част от експертите, защото повърхността на камъка загубва абразивните си способности и не "реже" стоманата така бързо и агресивно след тази манипулация, особенно ако се ползва прекаленно финна за съответния грит камък шкурка  което е истина. Но не е фатално и се оправя лесно
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: Boris Petrov Date: 16 Декември, 2012, 17:45:25
Би ли показал зеленият шистов камък?
С него точил ли си и има ли шанс да пуснеш няколко видео клипчета на различните ти камъни за да чуем звука от това как работят?
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: Mohera Date: 17 Декември, 2012, 17:54:55
Айде айде сега, колко и да скромничиш, с толко каманаци дето си навъдил, няма как да минеш за любител/начинаещ  ;)  :nabira:
Такива като мен дето за пръв път взимат подобно нещо - към коя група трябва да сме :)

Със здраве и много благодарности за труда и споделените мнения.  ^-^
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: bully Date: 18 Декември, 2012, 09:13:04
То ако ставаше само с купуването на разни камъни. :D Каквото мога и колкото мога правя, но има още много неща които трябва да  науча на теория и после на практика ;)   Известно време след като си купих първия воден камък и почнах да се упражнявам на него чак тогава осъзнах колко истина има в казаното от разни хора, че  мекият  камък най добре  / демек изисква контрол на натиска на ръката, за да не се издълбава повърхността му и съответно води до по добро спазване на ъгъла и др. ;D / дава възможност човек да придобие точиларски умения. ;D  Перефраза на един лаф на  един приятел на баща ми : едно умение трябва да се изстрада, за да се придобие наистина. ;D  Затова по нашите и световните форуми най много се ценят монокристалинните диамантени точилки и на първо място DMT защото гореописаните проблеми там не съществуват, не се дълбаят, винаги подържат равна повърхност, точат сравнително бързо, не е необходимо бог знае колко  време за постигане на някакъв що годе приемлив резултат и човек не се замисля много, много защо на опредлен участък ножът не се точи, като се издълбае камъка или като се зацапа и почне да буксува отгоре, нито как да го направи да работи по бързо и качествено. Все "трудности", за които не желае да си замисля, щото така е по лесно. Та на диаманта почва да смята, че е постигнал най доброто ;) Да, но най лесния път ли е най добрия ?   ::)
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: Boris Petrov Date: 20 Декември, 2012, 13:26:46
Булиииии...
Игнорираш ли ме що ли... да не съм те обидил нещо?

Снимай видео викам... и шистата да покажеш :)
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: bully Date: 21 Декември, 2012, 23:27:14

Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: kiunisimo Date: 15 Февруари, 2013, 23:16:09
Здравейте,попрочетох тук и там,тази и онази тема из форума-респект за ентусиазма!
А сега все пак имам един въпрос-тепърва навлизам в дървообработването,основно ще ползвам два ножа за дялане на дърво Мора, една брадва от сорта на шведската Грансфорс или пък Розели,но при всички положения качествена стомана.
И понеже се нагледах на клипове от страна на майстори на дървообработването в нета,които си точат брадвите и ножовете с японски камъни 1000/6000 се ражда  въпроса- струва ли си да инвестирам директно в нещо от сорта на въпросния CERAX 1000/6000 или пък да започна по-бюджетно с King или нещо "по-меко" от този сорт?
 
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: bully Date: 16 Февруари, 2013, 07:54:55
 На въпроса ти струва ли си, отговорът ми е категорично ДА, даже си струва направо да си купиш Naniwa Chosera 1000/3000 /5000 ако ти се дват пари за качество, в протвен случай  моя съвет е по евтиния вариант комбинирани на Cerax или Norton, с които можеш да точиш масово разпространените стомани. На останалото мисля че в общи линии съм отговорил вече тук:   http://bladeforum.bg/index.php/topic,58.50.html
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: kiunisimo Date: 25 Февруари, 2013, 15:28:42
В крайна сметка  се появи даже немско сайтче ,предлагащо Cerax-  http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/711546/Combination-Stone-Cerax-with-base-10006000-grit.htm .А си мислех че трябва да се вкарва от извън Европа.
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: Deso Date: 16 Февруари, 2015, 14:04:23
Благодарности на , bully ,за споделения опит с  Cerax 1000-6000 .Съотношението цена -качество го прави интересен за мене . Виждам ,че има и друга комбинация 1000/3000 . За сгъваеми и кухненски ножове ,последния мисля е предостатъчен . ... Тъй де ,но от чисто точиларско любопитство ми се ще да имам  и  нещо „по-гладко“. Та си мислех да не би да е много голяма разликата от грит 1000 и 6000 . Да не се окаже в последствие ,че ще е  нужно да се купува друг ,междинен .
После гледам ,че има CERAX и NEW CERAX . И не намирам информация , съществува ли  разлика между двата камъка .
Тук има един комбиниран CERAX 1000 -Rica 5000 .

http://www.toolsfromjapan.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=335_405_583_585&products_id=2055

На мен страната 1000 ми е по-важна от фината . Съмнението ми е дали страната 1000 на този  камък е същата като при , NEW CERAX.

Същото съм питал и производителя ,пък  да видим колко време ще им отнеме да отговорят .
Комбиниран японски воден камък CERAX 1000/6000 By: nomad Date: 16 Февруари, 2015, 15:18:00
В крайна сметка  се появи даже немско сайтче ,предлагащо Cerax-  http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/711546/Combination-Stone-Cerax-with-base-10006000-grit.htm .А си мислех че трябва да се вкарва от извън Европа.

Това е един от основните сайтове, с отличен избор от камъни. Съществува от доста години. Друг голям сайт за водни камъни базиран в ЕС е http://www.knivesandtools.co.uk/ . Директни вносители на наниуа, цените им са приемливи.