Автор Тема: Naniwa Chosera 3000  (Прочетена 7715 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« -: 01 Април, 2013, 12:21:08 »
Попълвайки скромния си точиларски арсенал се сдобих и с това солидно изглеждащо и тежащо водно камиче, което не е никаква камиче, ами цяла тухла  и то от старите "от най важно качество", както са се изразявали българите от старо време :D Та марката е добра познатата Naniwa, серията Chosera е най високо технологичната към момента и "универсална" откъм работа с различни стомани, включително и прахови. Само ще допълня, че компанията произвежда и диамантени абразиви, т.нар. Naniwa Diamond, която няма много общо като външен вид и усещане при работа с американските DMT. ;) Но това е друга тема на разговор.

Размерите му са наистина внушителни, както на камъка 210 mm x 70 mm x 25 mm, така и на нагурата ;DПо принцип се продават с пластмасова поставка, но моят е без такава, което аз определено предпочитам, защото могат да се ползват и двете страни на камъка.


Задължително се продава с нагура, която си влиза в цената на камъка. Ако някой тръгне да ви го продава без такава и твърди че я няма изначално в комплекта да знаете, че ви лъже ;)

Камъкът е с цвят трудно определим, поне за мен :D, нещо средно между тъмно розово и много бледо винено червено. Не че има особенно значение, просто за да се избягват евентуални измами от бъдещи купувачи го казвам. Странично е маркиран с логото омар, името на фирмата написано на японски и цифровото изражение на грита 3000.

От другата страна има пак цифрово обозначение с номера на партидата най вероятно, но не мога да бъда 100% сигурен. Цифрите  в моя случай са 100621 и в правоъгълъния печат пак с йероглифи е изписано указание за ползване, сред което изрично напомняне към собственика да не го държи накиснат във вода, особенно повече от един час, защото това води до разрушване на абразива :yikes:  Така и така съм почнал да го пиша това ревю, та да добавя и защо това се случва, ами защото камъкът е с магнезиева свръзка на частиците, която почва постепенно да се разпада от продължителното киснене във вода. Затова навсякъде точиларската теория и практика   определя този тип камъни от най ново поколение като тип splash and go демек намокряш обилно и директно започваш да точиш без никакво накисване повече или по малко. Това са само част от малките детайли, на които следва да се обръща внимание при работата с водняци, защото те са море от марки и съответно известни разлики при начина на употреба. При едните изрично се препоръчва поне 30 минути киснене и дори не е проблем съхраняването им във вода, при други е необходимо 10-15 минути или докато спрат да вадят мехурчета, а при трети като камъкът на Makita са необходими само 2 минути. Както виждате колкото видове и марки камъни, толкова и табаети. :D Така изглежда структурата на повърхността след доста използване на нагурата и няколко пъти  подравняване с абразивен карборунд на прах, размер 400 и 800.

Камъните от тази серия както неведнъж съм писал са наистина инженерно проектирани абразиви, които са предназначени да точат/ в конкретния случай това  по скоро не важи, горецитираното важи  по принцип / определен набор от стомани.Японските водняци имат тясна специализация за определен вид стомани и това е силно препоръчително да не се забравя преди покупка.  ;)  В нашия случай абразивът се справя с най различни стомани: като се почне от отдавна използваните в кухненските ножове немски и въобще европейски неръждаеми стомани като 4110,4116 през  японските неръждаеми като АТS-34, VG-10 висковъглеродни ръждаеми Aogami, Shirogami та чак до прахови като ZDP-189, SG-3, Cowry X/Y и т.н. От това по добре здраве му кажи.  ;D Веднага обаче бях изкушен да проверя твърдението, че  тези камъни "не обичат" хич меките стомани. Подпуках веднага кухненските трамонтини, които са със стомана 4110 и едва ли са повече от 55-56 HRC. И трите имаха проблясъци по цялата дължина на остриетата, чието цялостно премахване отне точно по пет, шест  тръквания от двете страни, :yikes:  а след още два пъти по толкова вече правеха безпроблемен S образен срез на тънка хартия от рекламна брошурка. Та с такава твърдост неръждаеми ножове камъкът определено "другарува" отлично. ;D
Така изглеждат следите които оставя по острието при 230 кратно увеличение, а с невъоръжено  око просто се вижда матов, не груб шлайф.

Моите лични впечатления: струва ми се, че дори в този среден грит 3000, камъкът оставя дори по финни следи от 4000 на Norton, но тука опира до чисто субективното ми усещане, което може и да не  е 100% меродавен критерий по отношение на шлайфа.  ::) Въпреки че на някои места препоръчват кратко 2 минутно накисване във вода, доколкото успях да видя с очите този камък не поема и капцчица вода, седи си сух като кирпич :D За разлика от нагурата му, / също  доста солидна на размер и маса / която е силно хигроскопична и може да се види, а дори   да се чуе като я сложиш до ухото как поема водата, ясно се чува едно силно жужене ;D  И дори след 24 часа като я оставиш върху напълно изсъхналия камък веднага очертава размера си върху му оставяйки влажно петно. По това можете да познаете дали с камъка скоро е работено или не.  ;D Спре ли камъкът да точи това означава че е крайно време да го почистите с няколко кръгообразни тръквания, това го установих при точенето на последната голяма шефска Трамонтина.  ;) Почистите ли го, отделя се много финна и не особенно гъста светлорозова суспензия, към която нагурата залепва  :green:  и камъкът тутакси си възвръща  скоростта на отнемане на стоманата.   :yahoo:    Друго което забелязвам е, че след почистването с нагурата цветът на камъкът видимо изсветлява и в определени участъци отдолу започват да се показват бели абразивни частици.  ::) Камъкът започва да отнема още по агресивно стомана и това определено се усеща веднага.  Последното не се наблюдава например при CERАX- а, който малко или много продължава да точи същите тези ножове  и позацапан макар и по бавно. Затова ми направи и впечатление и тази разлика. Другото, което определено мога да кажа е, че въпреки средноабразивния си грит, който може да се определи като междинно звено преди оконочателната полировка с 5000, 6000, 8000 и т.н.  абразивната способност на този камък е по висока от на 4000 на Norton примерно. Даже съвсем умишлено с цел да не изръся някоя глупост предпазливо пропуснах да напиша дали същото не може да се каже за директно сравнение и с моя CERАX 1000. ::)  За има, няма 10 минути на карбоновия Опинел 10-ка му промени ъгъла и скоса само на режещия участък и му изкара едвам забележим косъм, който след обирането на естествен камък започна да реже свирепо.  :yahoo: Всъщност целта на закупуването на този камък беше именно да финиширам на него след 1000 на CERАX- а нож, с който ще се реже месо именно заради съединителната тъкан, ципите и т.н. без да полирам повече острието.
       Случвало да ме питат колеги които искат да си купят водни японци с какво точно марка да започнат  като начинаещи и обикновенно в началото съвсем нормално са предпазливи да отделят по високи суми. Та отчитайки, всичките тези фактори по отделно и най вече в тяхната съвкупност като твърдата и по трудно издълбаваща се повърхност, което определено се усеща при точенето, сравнително високата скорост на заточване като цяло / с уговорката, че не съм точил "мъчни" стомани все още /, липсата на  необходимост от дълго накисване във вода или постоянно мокрене, което малко или много прекъсва процеса, много лесното и бързо почистване с нагурата, както и сериозните му размери, които се предпоставка за доста дълъг ресурс на ползване считам, че Naniwa наистина е произвела eдно съвременно високотехнологично точиларско пособие, чиято репутация по форумите и извън тях е напълно заслужена. :yes:  Високата за средностатистическия българин цена е наистина недостатък, но пък с времето определено се изплаща и това може да го разбере само човек, който е позвал различни видове камъни и му се налага или му е просто хоби да точи ;) Поради леснотата за боравене с него смятам, че този камък е напълно подходящ и за начинаещи, които са научили да държат ъгъла на ръка.
« Последна редакция: 15 Януари, 2014, 16:14:00 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Баце

 • Гост
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #1 -: 01 Април, 2013, 13:04:27 »
Много подробно и полезно представяне *palec* Ти си написал за кои стомани е предназначен основно, но предполагам без проблем ще върши работа и на ЦПМ 154, М 4, 3 В, С 30 В. Питам, защото отдавна се каня на японски водняци, а основно тия стомани плюс Д 2 и А 2 се подвизават около мен :???

Неактивен nomad

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 547
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #2 -: 01 Април, 2013, 14:02:16 »
Страхотно представяне на камъка,колега!Наистина е важно чосера да не се държат постоянно във вода.Лично за мен, тези камъни са най-икономичните от всички японски ,заради устойчивостта на издълбаване в съчетание с големия размер.Просто са натъпкани с абразив,което ги прави способни да точат всякакви стомани и то бързо.Всъщност, от всички японски камъни,които съм ползвал(суперстоун,чосера,кинг и суехиро делукс),чосерата е най-бърза,доста е субективно,но винаги ми се е струвало,че чосера 3000 отнема метал по-бързо от суехиро 1000 или от кинг 1000.

Жоро

 • Гост
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #3 -: 01 Април, 2013, 14:13:52 »
Винаги съм се радвал на професионално написани представяния базирани на личен опит *palec*

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #4 -: 01 Април, 2013, 14:50:06 »
Страхотно представяне на камъка,колега!Наистина е важно чосера да не се държат постоянно във вода.Лично за мен, тези камъни са най-икономичните от всички японски ,заради устойчивостта на издълбаване в съчетание с големия размер.Просто са натъпкани с абразив,което ги прави способни да точат всякакви стомани и то бързо.Всъщност, от всички японски камъни,които съм ползвал(суперстоун,чосера,кинг и суехиро делукс),чосерата е най-бърза,доста е субективно,но винаги ми се е струвало,че чосера 3000 отнема метал по-бързо от суехиро 1000 или от кинг 1000.

Да не кажа голяма дума, но и аз съм на същото мнение за сравнението с всички изброени от теб като изключим, че никога не съм имал Suehiro 1000. Както казах вече с голяма доза вероятност/ макар че с думи трудно ще предам чисто човешкото усещане при точене / доста по бързо да не кажа и по финно се справя на същите стомани и от Norton 4К ИМХО.
Баце, със сигурност ще точи СРМ 154 и S30 V. Що се касае до  М 4  и 3 V,  щом  TYROLIT 800/1200 се справят безпроблемно, то нямам никакво основание да се съмнявам че точно пък Chosera 3000 няма да се справи с тях. Стига да не е прекалено затъпен ножа, щото тогава ще иска по едър абразив.
Жоро, благодаря за добрите думи, каквото мога да предам като моя гледна точка от личното ми ползване макар и като лаик го правя с цел събиране на информяция в тази тема.
Тука искам да благодаря на Гого като човек който често ме е снабдявал самоотвержено и с гърди на амбразурата  :green: :D с точиларски пособия и мен и други колеги, което въобще не е шега. И веднага закупи водняка на Мakita, който беше пробван за събиране на информация на ползу форума. Но на който мързеливият му инжернерен мозък, изповядващ механизираното точиларство,анатема  *нинджа*  / за което веднага остро го порицавам като крайно реакционен и умозатъпяващ лентяйски подход  :protest:  :rant: / му изигра лоша шега като постави камъка да съхне на радиатора.  :yikes: За бога братя не правете никога така, щото ако и да му се размина този път поради високо качество на японската технология и непродължителното въздействие на "Топлофикация" АД то на Chosera камъни бързото намаляване на нивото на влажността може и да не мине без последствия. *cheti* Затова НЕ на механизаторството в точенето на ножове, този подход ми прилича на призива "Електрификация + съветска власт = тъп нож" :D и да да кажем твърдо НЙЕ на тези мерзски гогови попълзновения към чистия извор на науката.  :ras:  :whip:
« Последна редакция: 02 Април, 2013, 09:35:27 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен gogotattoo

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1224
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #5 -: 01 Април, 2013, 19:30:11 »
Мдаааа, чета, чета и си мисля, като всички вас, колеги, - какво ли му разбира на Були главата от абразиви, камъни, точене и ножуви въобще......, ниска обща култура - радиатор и топлофикация  -  ей така, въобще - не същуствуват! Топлоносителят в радиаторите варира в широки граници от мястото, сезона и... не ми се пише. Когато отидете в края на март на станцията на Стъкларския в Пловдив, на техния радиатор в стая 207 не слагайте Макита-та, да не говорим, че радиаторът беше електрически  :yahoo:

За да не досаждам - да сте чули, уважаеми колеги, някой да възпява камъните - не, но един добър наш поет каза: Романтиката е сега в машините....., колега Були...  :nabira:

Имам поне 30 камъка от поне 20 вида, нямам японски - слава Богу, щото всичко това ,написано по-горе трябваше да го уча, пробвам, съобразявам и пр., и най-вече накрая, когато ми писне от четене и неразбиране, пак да се допитвам до учителя Були - поклон учителю  O:-) O:-) O:-)
« Последна редакция: 01 Април, 2013, 19:34:20 от gogotattoo »
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #6 -: 02 Април, 2013, 11:20:15 »
Ах Гого, натъжвате ме с тези думи, явно съм се провалил като учител  :-[ щото вие  като ученик не сте разбрали колко са неспособни машините да направят например такава "облачна или мъглива" заточка с контраст на двата шлайфа горе и долу, направен на различни камъни. В този вид и качество  никоя машина не е способна да направи същото  ;) Това е изцяло с функционална, освен чисто естетическата цел, за да не залепват по горната част зарзватите и месата, но не сте узрели достатъчно, за да проникнете в мъдростта на по добрите от нас. :D :ras:


Преди

След
« Последна редакция: 02 Април, 2013, 11:41:21 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен gogotattoo

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1224
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #7 -: 02 Април, 2013, 12:37:28 »
Ееее, тва па е най-лесното - слагам една по-едра шкурка на флекса и.......   *нинджа*
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

highlander

 • Гост
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #8 -: 02 Април, 2013, 15:24:47 »
Страхотни камъни и много добро ревю. Поздравления.

Неактивен zliqiliq

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 14
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #9 -: 03 Април, 2013, 18:10:41 »
Гого ми пълни душата от всякъде. :D
МАНИАК

Неактивен Humanoid

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 362
  • www.hadjiyvanov.com
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #10 -: 03 Април, 2013, 18:12:14 »
Гого ми пълни душата от всякъде. :D
МАНИАК

Ти ако го видиш и очите, и ушите ще ти напълни!
А и ножове се опитва да прави напоследък, освен че ръчка всички с майтапи  :P

Неактивен zliqiliq

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 14
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #11 -: 05 Април, 2013, 22:31:32 »
 :D

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #12 -: 08 Май, 2013, 13:26:37 »
Вчера си точих Манлито от 12С27 и ножа на Тошко от RWL-34, като в процеса ползвах и комбинирания CERAX 1000/6000 и Naniwa Chosera 3000. Мисля, че след като  вече   понатрупах някакъв практически опит и с двата камъка спокойно мога да кажа, че Naniwa Chosera 3000 е наистина осезаемо по твърда като структура и по дълго държи равна повърхност. Даже докато точиш се вижда, че почти не остават  следи от остриетата по повърхността й, нито все още има признаци да се е издълбала. Поне с просто око и поставяне на метална линийка  не се забелязва нищо. ;) Та има за какво да са по скъпи тези камъни,  нека си разправят някои, че е само заради марката ;)
Нагурата  и идеално почиства следите от зацапване със стомана , по малките от надиране по комбинирания CERAX 1000/6000  дори ги заличава напълно. Макар  че по дебелите книги пише, че е силно препоръчително да се избягва чистенето на два различни камъка с една и съща нагура с оглед спазване на "абразивна хигиена" просто не се стърпях да пробвам. ;D
« Последна редакция: 08 Май, 2013, 13:37:48 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

highlander

 • Гост
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #13 -: 14 Юни, 2013, 14:00:42 »
Колеги, някой знае ли от къде бих могъл да си закупя от този талант?;)

Неактивен rusen plovdiv

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 55
 • диагностициран
 • Скайп: брат Русен
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #14 -: 02 Май, 2015, 19:59:38 »
Були вече има 5000 от бая време и 10 000 са пуснали , ама цените са малко неприемливи да ти кажа .
Верно ли е , че Чосера е по финн като грит за 3000 модела .

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #15 -: 03 Май, 2015, 08:36:32 »
Русене, 5000 грита камък съществува откакто я има серията Chosera. Виж 10 000 го пуснаха ако не ме лъже паметта значително по късно. ::)  Ако те интересува да финишираш бръсначи едва ли си струва да дадеш такива пари единствено и предимно за тази цел. Аз не бих си го купил, щото не го намирам за целесъобразно, въпреки че  камъкът е наистина качествен, но не бих дал тази сума.  :no: Има други доста добри водни камъни с отлично съотношение цена-качество за финална заточка , обиране на косъма и полиране като  Kitayama 8000 /78 долара /, Naniwa SuperStone 10 000 / за 115 долара/, които за твоите цели ще работят перфектно. Например комбинацията Suehiro Rika 5000 / 48-49 долара / и Kitayama 8000 ще ти излезнат двата за 128 долара без доставката, по малко от половината цена на Chosera и ще имаш и междинен камък за ножове и бръсначи, само дето Kitayama 8000 е силно препоръчително за оптимален резултат да я ползваш след друг 10 000 или 8000-ник. ::)  Може много странно да звучи, но е истина. В тази сфера с обозначенията на гритовете не всичко е математическа величина и има доста особености, както добре знаеш. Друг камък който следва да му се обърне внимание, макар че се намира вече трудно е  Naniwa snow white 8000 - 1.74 или 2 микрона зърно.Що се касе до  Chosera 3000 то поне по информацията, която съм срещал 3k е 4 микрона, а  5k е 2.8 микрона.  Тоест колкото и непрецизно и общо да звучи без база за сравнение става дума за сравнително фин камък, въпреки че е 3000 грита.
« Последна редакция: 03 Май, 2015, 08:40:43 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен rusen plovdiv

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 55
 • диагностициран
 • Скайп: брат Русен
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #16 -: 03 Май, 2015, 17:35:12 »
Абе аз да ти кажа няма да дам толкова пари за чосера , ако ще Борисов и Доган да се оженят . Ако пък дам ще е за Суехиро Гокумо 20 000 , има го през 5 000 - 10000 р 15 000 и 20 000 л мисля че и до 30 000 като Шаптън глас .Аз съм фен на по евтинките неща .
Така последно много доволен останах от Тайдеа 8 000 и въпреки евтин камък работи много по добре от Кинг 6000 , за бръсначите говоря , той Кинг си е за касуми финиш при японските ганета .
Сега са пуснали от тея китайските 10 000 и скоро ще пътува към България . Много готини неща взеха да правят тея китайци , да се не начудиш , значи .
А Чосера Були е върха на сладоледа , наистина л Сега чух нещо за Гукен хайбуса и за китиамите , ама докато не доиде до тука в бг , не верваме .

Неактивен Punky

 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1981
 • HardCore For Life
  • "kristo-2"
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #17 -: 03 Май, 2015, 21:39:40 »
.............. Така последно много доволен останах от Тайдеа 8 000 ..........

 Това китайските камъни, дето ги продават в ексдукт ли са ???

Неактивен rusen plovdiv

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 55
 • диагностициран
 • Скайп: брат Русен
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #18 -: 03 Май, 2015, 22:00:33 »
Ми незнам какво е това , моя го взех от Алиекспрес , още един иде от Ибей . Има ги навсякъде .

Неактивен Punky

 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1981
 • HardCore For Life
  • "kristo-2"
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #19 -: 03 Май, 2015, 22:58:01 »
Ми незнам какво е това , моя го взех от Алиекспрес , още един иде от Ибей . Има ги навсякъде .

 Ми пак е китайски сайт, дето са представители и май производителите на Ганзо, Сан Рему и др. подобни !!! Както и да е, там мисля, че съм срещал заточващи с-ми на Тадеа и имат и водни камъни на добри цени, но не знаех, какво качество може да се очаква от тях. Не, че съм професионален точилар или се скъсвам от точене, просто ми е любопитно !?!

  :nabira:

Неактивен rusen plovdiv

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 55
 • диагностициран
 • Скайп: брат Русен
Naniwa Chosera 3000
« Отговор #20 -: 05 Май, 2015, 08:23:44 »
Ами колега руснаците ги купуват много и аз реших да пробвам . Твърди камъни са не са меки , леко се затлачват , но като ги почистваш отгоре със длан , парче теракотена плочка или некякъв друг камък и измиеш и са супер агресивни . Аз от моя съм много доволен 8000 - чак във америка хората ги харесват .
Много по готин камък е от Кинг 6000 дето с такъв мерак си го взех , пък ме влудява .Ама той кинга си работи ама той е за друго правен камъка .
Сега аз точа бръсначи главно , и няколко кухненски мекици по тях . които иска да точи Д 2 и на Дарт вейдър меча от супер стомана от извънземен кораб , да пита Були , той е мноого в час кое,  какво точи .
Аз за бръсначи съм ги купувал , те са от сребрянка и карбонови стомани , на тях работят превъзходно , чак да не повярваш колко бързо свалят метал. При ножовете има повече напрежение и по високо изискване , обаче са хубави камъните . Още повече ,,че са 20 долара със пътните .
Тези белите са бяла алумина , чисто бели има ги в 1000  2000 3 000 5000 и 8000 а сега скоро и на друга марка техна пуснаха на 10 000 грит , обаче може да се смята примерно със малко надолу като едрина на грита .
Иначе са си супер камъни , аз тоя моя Кинг ако мога да го продам ще си взема един Тайдеа 5000 .
« Последна редакция: 05 Май, 2015, 08:29:44 от rusen plovdiv »

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice