Автор Тема: Видове стомани, качества и сравнения  (Прочетена 52164 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 789
  • диагностициран
Видове стомани, качества и сравнения
« Отговор #175 -: 13 Март, 2019, 20:44:10 »
Мисля, че последните постове, считано от този с графиката, публикувана от gogotattoo до този на nomad включително, са по- скоро за темата "Видове стомани, качества и сравнения", която се намира в същия раздел. Не става дума за опит и практически съвети, та може би не е лошо някой модератор да премести тези постове в правилната тема. 
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен Гарван

  • Винкелолюбец
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 331
  • диагностициран
Видове стомани, качества и сравнения
« Отговор #176 -: 13 Март, 2019, 21:18:06 »
малко ми е странно , че по тая графика 1095 е по- неръждаема от CPM M4

И Елмакса и 3В ги дават еднакво устойчиви на корозия  :???. Теории, графики  ала-бала  :chukane: И  О1 по всичко превъзхожда цпм 154  Може и така да е.. Аз нож от цпм 154 съм нямал, като си вземете новите менлита ще споделите  :D но таблиците са едно, на практика много често е друго, и кой ти е закалил ножа е доста важно  :)
there comes a time in our life, when its time to make a knafe

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 890
  • диагностициран
    • tinkoknives
Видове стомани, качества и сравнения
« Отговор #177 -: 13 Март, 2019, 22:25:51 »
Мисля, че последните постове, считано от този с графиката, публикувана от gogotattoo до този на nomad включително, са по- скоро за темата "Видове стомани, качества и сравнения", която се намира в същия раздел. Не става дума за опит и практически съвети, та може би не е лошо някой модератор да премести тези постове в правилната тема.

Напълно съгласен, че посочените постовете не са адекватни на заглавието, то навярно има и други ама все пак...

Неактивен erosennin

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 175
  • диагностициран
Видове стомани, качества и сравнения
« Отговор #178 -: 16 Март, 2019, 00:38:42 »
Понякога тези графики са доста подвеждащи, както знаем, всичко е относително, зависи от финиша, заточването и термообработката.

Като тестват е хубаво да се представи и таблично информация, а най-добре и реални тестове с еднакви ножове, на еднаква твърдост с еднаква дебелина и стандартизиран тест. Примерно както в документацията пишат резултат от charpy c-notch и твърдостта при която е получен резултата.
 
От H1 нямам нож, но от другите на графиката имам, връх само на муле от 4v съм чупил и го вадех с карбонка опинел, без дори да остане огънат, по-тази логика излиза, че XC90ката е по-здрава от 4V, но 4V вероятно е към 62 единици, докато опинела я има и 55.
Устойчивостта на корозия, за мен, е единственият показател, който що-годе реално може да се определи, но и там са го сгрешили. Според мен elmax/m390 са пред 154/S30V,  тука някъде идва и D2 и чак тогава 3V-то средна работа и вече карбонките са ясни.

Но и за корозията има лек:

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 596
  • диагностициран
Видове стомани, качества и сравнения
« Отговор #179 -: 16 Март, 2019, 11:22:55 »
Графиките не са подвеждащи, ние се подвеждаме сами, когато ги приемаме за абсолютно верни и безкритично им се доверяваме. Това е много обща таблица и е за хора които търсят бързи и лесни решения и искат да прехвърлят отговорността за своя избор на някой друг.
Първо от тази таблица не става ясно дали са сравнявани стомани или ножове.
Второ не са посочени методите или критериите чрез които са определени стойностите на характеристиките.
Трето нашата оценка за това доколко ножовете ни покриват такива характеристики като запазване на режещи качества или лесно точене са много индивидуални и зависят от нашите усещания и желания. 
Все пак ако трябва да прибегна до подобни таблици  моят подход е друг.
Понеже винаги избираме нож с определено предназначение и понеже  пълно щастие няма, аз категоризирам посочените 4 характеристики според  предназначението на ножа и това което е важно за мен.
Според мен е грешно да търсим баланс в характеристиките и аз не правя така. Избирам си един показател който е приоритетен и още един които е добре да го има.
Ако трябва да се огранича до стоманите в тази таблица и да избирам стомана за чопър водещ е TOUGHNESS и ще е  3V. Ако ще е някой среден фикс който ще работи на дърво, нo ще обработвам и хранителни продукти с него ще сравнявам EDGE RETENTION + CORROSION RESISTANCE и ще избера М390 . За универсална сгъвайка ще търся вече най-балансираната стомана и сигурно ще е CTS-XHP или S30. Ако съм рибар и ще ловя с лодка в морето - Н1. За кухненски бих се спрял на нещо Sandvic, BD1, VG10, 1095 - тук водещо за мен е лесното точене и износоусточивостта .
За да направим правилният избор на стомана за ножът си, трябва да сме наясно какво искаме от него и какво е важно за нас.

Най тъмно е под лампата

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice