Автор Тема: Kai - всичко за марката  (Прочетена 5469 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Kai - всичко за марката
« -: 15 Юли, 2012, 11:12:58 »
Колеги, публикувам тук галерията от снимки при отварянето на един комплект Kai Shun.

Това са DM-700 и DM-701:

https://plus.google.com/photos/102924308848214234116/albums/5702225559549317969?authkey=CI7grtncvP7Acg

За съжаление в момента вече не мога да направя пълно ревю, в края на юни се изврътя доста народ през нас и някой е счупил и на двата ножа остриетата и са огънати сериозно... Главата ми още не го побира - кой, как и защо, ама какво да се прави - няма пълно щастие... Ще пусна друга тема скоро, дано някой може да ги поправи...

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1190
  • диагностициран
Re: Kai - всичко за марката
« Отговор #1 -: 20 Юли, 2012, 12:52:37 »
Ще споделя един малък "експириънс" с такъв нож, но битката ми още не е финализирана, така че за ремонта на двата ножа не поемам ангажимент - засега :-[

Ето това е пациентът
http://www.1couteaujaponais.eu/KAI/UniversalKnife-SHUN-KAJI-KDM0016.php,
на личен приятел, сякъл свински крачета и по острието имаше и липса на метал и леко подгънати участъци/кешки да го бях снимал.../. Признавам си, че намерих горния линк, чак след като проведох битката без да знам с какво се боря. Подравних остриено на гриндер, на някаква шкурка, на по-фина докарах режещ ръб и оставих останалото за камъните - зер бях точно на тази вълна. И се почна едно стъргане и премятане на 20 камъка - нулев резултат, груби, фини - но все от тези карборундови, купувани по незнайни места и пр. - нямаше нито един "ножарски" американски или японски, но все пак имах доста голям избор. Ако единият камък успееше да пусне някакъв малък косъм, следващият го замазваше тотално..... Реших проблема, защото имам много джаджи  :green:, та на един мотар с ниски обороти - 1450 об/мин, имам кръгли водни шкурки на велкро - Smirdex 400, 600, 800, 1000 и 1200... По памет го оставих на 1000 и остието захапва пръсти, домати и пр. Просто го оставих за довършване, защото тия шкурки бяха на финала на епопеята и ми писна. Та ще видя на какво ще го довърша, междувременно ще ми пристигне оня Нортън, 4000/8000 дето Були го препоръча, може и да го сефтосам на тоя нож.
Та накрая намерих ножа в нета, видях как е сътворено острието и видях неговите 64 Рокуела на режещия ръб от некаво SG2, което сигурно е някаква видия, като за стругарски нож....... Една скоба - чудех се защо тая калпава десетослойна дамаска, дето е ламинирала режещия ръб, седи така грапава вместо да е полирана, както си му е редът - а то горе в линка пише, че е така за да не залепват картофите, месото и пр..... - мислена работа.
Това е, тука по-скоро говорих за заточването, а не за качествата на тия ножове, но ако трябва, постът може да се премести при заточването.
Дамяне, като оправя тоя и реша, че съм се справил - ще ти се обадя за твоите пациенти :rock:
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

brinel

  • Гост
Re: Kai - всичко за марката
« Отговор #2 -: 20 Юли, 2012, 19:20:27 »
сг2 е прахова японска от фирмата такефу
явява се конкуренция на здп189 от хитачи

upotrebitel

  • Гост
Re: Kai - всичко за марката
« Отговор #3 -: 21 Юли, 2012, 03:54:28 »
Мисля, че по-скоро SG2 е конкурент на CPM S30V. И двете са хром-манган-ванадиеви прахови неръждавейки с почти еднакво въглеродно съдържание:

SG2: C - 1.4%; Cr - 15%; Mo - 2.8%; V - 2%; Mn - 0.4%

S30V: C - 1.45%; Cr - 14%; Mo - 2%; V - 4%

Докато ZDP-189 (една IMHO крехка и недобре балансирана стомана) е просто 3% въглерод и 20% хром.

При всички положения 64 HRC е прекалено висока твърдост за SG2, въпреки че е ламинирана. Но при японците е традиция да закаляват стоманите си до горната възможна граница и да разчитат, че остриетата ще бъдат ползвани културно и по предназначение. За разлика от тях американците рядко закаляват S30V над 61 HRC, оставяйки резерв от гъвкавост за сметка на по-ниската твърдост и износоустойчивост.

По темата за ножовете Shun - на мен лично най-много ми харесва серията с изцяло метални дръжки, която за съжаление вече е спряна от производство. В съседната тема копирах ревюто си на KAI Shun Steel MH-0701 от миналата година. А добрата новина е, че дъщерята на зъболекарката ми, да е жива и здрава, след две седмици ще идва в България и обеща да ми подари още един брой от същия модел. С което, мисля, решавам проблемите си относно кухненски ножове в този живот :)
« Последна редакция: 21 Юли, 2012, 04:06:12 от upotrebitel »

brinel

  • Гост
Re: Kai - всичко за марката
« Отговор #4 -: 21 Юли, 2012, 14:12:00 »
колега,употребител благодаря за информацията
явно пак съм се изписал неподготвен
наздраве!

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice