Автор Тема: граф Ковачев - 100-годишен антикварен кухненски нож със дръжка от масивно сребро  (Прочетена 1488 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен maini4ka

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 28
  • Scorpio
    • продавалник
  • Скайп: chinamaina
граф Ковачев100-годишен антикварен кухненски нож със дръжка от масивно сребро. Произход - Германия.Ножът е с дължина 26,5 cm, острието - 14,5 cm. Острието е от високовъглеродна (ръждаема) стомана, добре запазено, без язви и изкривявания. Скрит танг (нанизана дръжка). Острието стои стабилно, без хлабини и луфтове.

Дръжката е от масивно сребро с клеймо ☾♔800. Короната представлява германската империя, (където за пръв път е наложен единен стандарт за изделията от благородни метали) луната символизира среброто, а 800 е пробата.Интересен от хералдическа гледна точка е гербът на благородническото семейство, разположен в долната част на дръжката. От една страна гербът е с коронет (малка корона), показващ най-малко графско достойнство. От друга страна на щита са изобразени ръка с чук и наковалня, предполагащ произход от занаятчийските среди. С голяма доза вероятност може да се каже, че ножът е принадлежал на семейство потомствени майстори-ножари, получили благородническа титла за заслуги към короната. Аз съм го кръстил условно Freiherr von Schmidt или граф Ковачев по нашенски :-)Ножът тежи точно 100 грама. На резонния въпрос колко е среброто в него е трудно да се отговори без да се стопи дръжката (става идеално в чушкопек), но изкупвачите на скрап в Германия го смятат според настроението си от 1/3 до 1/2 от тежестта на ножа, т.е масивното сребро в ножа е някъде 35 - 50 грама.

Ценността на този ножарски артефакт не е в количеството благороден метал в него и се надявам ножът да бъде запазен за поколенията от бъдещия му притежател, а не претопен за скрап.

Цена - само 100 лв.

Ножът се намира в Пловдив. Възможно е лично предаване в Пловдив, София или някъде по маршрута… Въпроси и т.п. на лични съобщения

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice