Автор Тема: KAI Shun Steel MH-0701  (Прочетена 7615 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

upotrebitel

 • Гост
KAI Shun Steel MH-0701
« -: 21 Юли, 2012, 03:48:52 »
Кухненски нож KAI Shun Steel (модел MH-0701)

След толкова ревюта за ловни, тактически и сървайвъл остриета най-после дойде време да обърна внимание на нещо далеч по-прозаично, но за това пък употребявано всеки ден - кухненския нож. Тъй като живея и си готвя сам, отдавна имам желание да използвам в кухнята удобен, остър нож от качествена стомана и с подходяща форма. Преминах през няколко варианта - като се започне от безсмъртните ножове с дървени дръжки от соц. време, през "ръчно кованите" от неизвестни мургави майстори, през т.нар. "солингенски" на Daniel Danger в зората на демокрацията, та до използвания до скоро от мен Wüsthof Culinar Sandwich knife (модел 4529). И в заключение успях да формулирам, поне за себе си, какъв трябва да бъде идеалният кухненски нож. Основните му характеристики са:

- дължина на острието около: 15 см. От по-дълъг няма нужда, единствено дините и тиквите са по-дебели, а те се режат на резени. Ако е по-къс, не става за рязане на зелка примерно.

- дебелина на острието: 1.5-2 мм. Колкото е по-тънък, толкова по-лесно реже. Тактическите кухненски ножове с по 4 мм дебело острие, подходящо за сечене на глави, ги оставям на начинаещите последователи на Стивън Сийгъл :)

- форма на острието: точно като на Wüsthof-а. Тясно, право, плоско острие. Свикнал съм да готвя с един нож, а остриетата тип сантоку, колкото и да са удобни за кълцане, са прекалено широки и не позволяват смяна на посоката на рязане с малък радиус. Освен това, тясното острие има по-малко триене, следователно - реже с по-малко усилие.

- дръжка: задължително метална. По простата причина, че всяка друга дръжка, независимо дали пластмасова, дървена или от импрегнирани със смола слоеве дърво (т.нар. "paka wood"), изложена на висока влажност с времето старее и започва да попива миризми. Освен това такива дръжки винаги са монтирани по някакъв начин към острието, независимо нанизани, залепени или занитени. И между тях и стоманата остават тънки цепнатини, които се увеличават с времето и се пълнят с остатъци от продукти. Единствено монолитната метална дръжка, съединена с острието в едно цяло осигурява максимална трайност, хигиена и здравина.

- стомана: при всички положения неръждаема, по лесно обясними причини. Колкото по-качествена, толкова по-добре. В това отношение S30V не ми се струва добър кандидат, поради не чак толкова добрата и корозионна устойчивост. И понеже нямам възможност да се сдобия с един от легендарните ножове за филетиране от S90V на Фил Уилсън, приех, че ламинираната VG-10 предлага оптимална комбинация от твърдост, гъвкавост и корозионна устойчивост.

И така, след като си изясних какво искам, пристъпих към търсенето му. Wüsthof-а отговаряше на всички изисквания с изключение на стоманата, за това си го купих преди 5-6 години. Но все пак лесно изтъпяващата се стомана "X50 Cr Mo V15", аналог на AUS6 или 440A, ако не и на 420 налагаше да го точа през седмица-две, така че не престанах да се оглеждам за нещо по-добро. След доста ровене из нета го открих - KAI Shun Steel MH-0701:В началото на тази пролет успях да отделя необходимата сума за купуването му и започнах да търся кой го предлага. Намерих два вносителя. Официалният е chunche-bg.com, който обаче не счита за нужно да уведомява потенциалните купувачи каква е цената на стоките, които предлага, поради което отпадна на момента. Вторият търговец се оказа български сайт с гръмкото название bestshopbg.com, където поръчах ножа. На следващия ден получих e-mail, че за тяхно голямо съжаление конкретно този нож точно в момента не е наличен, но ако бъда така добър да се ориентирам към някой от алтернативните модели с дръжка от paka wood или да изчакам два месеца до следващата доставка, те с удоволствие ще ме обслужат. Забележете, това става през март. Съгласих се да изчакам два месеца, за което ги уведомих с e-mail, както и в разговор по телефона, събрах търпение и зачаках... И чаках... И чаках... След два месеца и половина реших все пак да се заинтересувам какво е станало с поръчката ми. При което някаква дама любезно ми обясни, че цялата серия KAI Shun Steel е спряна от производство, наличности няма и няма да има, така че да си избера нещо друго. А на резонния въпрос защо не си е направила труда да ми каже това по-рано, така че да мога да потърся от другаде някоя от последните останали бройки, тя смънка нещо неопределено под носа си. Изпратих я да върви по родните си места, т.е. там, от където се е родила преди тя си знае колко години, и се заех с търсене по целия свят. Между другото, обърнете внимание, че сега е септември и въпросният модел все още е наличен в сайта, половин година след като са разбрали, че не се произвежда!

Както и да е, след не малко посетени страници и разменени мейли успях да открия мечтания нож в един американски сайт - Sur La Table. При това на съвсем прилична цена - $68.95 без доставката. Замислих се кого от познатите си зад океана да изтормозя с молба да ми го купи и изпрати и късата клечка се падна на дъщерята на зъболекарката ми - д-р Александра Шайкова, която току-що завърши стоматология в щатите. Написах и какво точно искам с предложение да го платя на майка и, която е тук, в България. И ето че дойде ред за една от най-приятните изненади в живота ми :) Тя ми отговори, че с удоволствие ще го купи и ще ми го прати по майка си, която ще и ходи на гости през август, но не е нужно да го плащам. Тя иска да ми го подари в знак на благодарност за помощта, която съм и оказвал от време на време за компютъра и! Останах меко казано приятно изненадан и съжалявах единствено, че е толкова далеч и нямам възможност да я прегърна и разцелувам от радост :lol:

И така - преди седмица любимата ми зъболекарка д-р Юрка Шайкова ми се обади, че се е върнала и ми носи ножа. Видяхме се, даде ми го и когато го хванах в ръка, се пренесох за малко там, където отиват добрите ножомани след смъртта си :D Без да преувеличавам мога да кажа, че това е ПЕРФЕКТНИЯТ кухненски нож!

След това твърде дълго предисловие, ето и информация по същество:

  KAI Shun Steel MH-0701
--------------------------
Дължина на острието: 150 мм
Дебелина на острието: 1.7 мм
Стомана: VG-10, ламинирана с 32 слоя SUS 430 & 431
Твърдост на острието:   61±1 HRC
Скосяване: full flat grid, тип скандинавско (без никакъв secondary edge)
Дължина на дръжката: 115 мм, вкл. стеснената към острието част
Мстериал на дръжката: стомана, куха

Като всяка японска стока, беше опакован перфектно - в картонена кутия, а вътре в нея - пластмасова закопчаваща се калъфка, така че режещият ръб да не се докосва до нищо:

Първото, с което този нож ме изуми, беше теглото му. Нямам везна и не мога да го претегля, но субективно го усещам около 50% по-лек от аналогичния Wüsthof Culinar. Центърът на тежестта е на около 3 см от края на острието, така че движението му става почти без усилие. Следващото, което ми направи впечатление, беше странният профил на дръжката. Забелязах, че я чувствам удивително удобна в дланта си и като се вгледах, видях, че сечението и е асиметрично. В дясната част по цялото протежение има изпъкналост, която ляга точно във вътрешната свивка на пръстите на дясната ръка. А ако се хване с лява ръка, палецът се намества върху тази изпъкналост като допълнителна опора. При това дръжката се стеснява плавно напред - от височина 20.5 и ширина 16.5 мм в края до 16 мм / 12.3 мм до острието. Така че ножът не се плъзга дори в мокра и сапунена ръка. Нещо толкова ергономично може да създаде само японец!

Много ме вълнуваше начинът, по който са свързани острието и дръжката. При Wüsthof-а границата беше съвсем тънка линия, дебела може би десета от милиметъра, която обаче може да се усети с нокът като лека неравност. При KAI Shun Steel MH-0701 границата ЛИПСВА!

Дори при най-съсредоточено взиране или увеличение граница не може да се забележи. Единственият признак, че материалът се променя, е леката промяна на цвета на стоманата на 2 см от края на острието. Колкото и да ме е срам като стар ножоман, признавам си, че не зная с каква технология е постигнато това. Очевидно не става въпрос за покритие, което прикрива връзката. Може би е някаква форма на микрозаварка, полирана перфектно в последствие... Не зная. Но факт е, че граница няма!

За остротата... нямам думи. За първи път ползвам острие без secondary edge, напълно плоско скосено от ръба до гърба. При това с дебелина под 2 мм. До сега си мислех, че Spyderco Police 3, заточен на Ultra Fine камъните на Triangle Sharpmaker-а, реже впечатляващо добре. Когато обаче пробвах да отрежа нещо с KAI Shun Steel се почувствах като младия Люк Скайуокър :lol: Още при разопаковането му пробвах как бръсне и се стреснах от начина, по който космите отхвръкваха от ръката ми. Но когато се опитах да отрежа една диня, разбрах, че (колкото и еретично да звучи) един нож може да бъде прекалено остър. Острието минава с едно и също усилие през меката част и кората, така че като се опитам да изрежа месото от кората, не мога да се ориентирам по съпротивлението кога навлизам в нея! Измерих с електронния шублер дебелината на острието на Wüsthof-а и Shun-а на разстояние 1 мм от режещия ръб. Резултатите - 0.39 мм и 0.24 мм. При Spyderco Police 3 - 0.55 мм.

Красотата на 33-слойното острие няма да коментирам. Аз съм прагматичен човек, за мен "качество" е синоним на "функционалност", така че не се прехласвам по изящната шарка на слоевете, нито по стилните надписи и йероглифи в черно и златно. Просто един приятен детайл, допълващ конструктивното съвършенство.

В заключение мога да кажа, че сега, след като притежавам този нож, изпитвам смесени чувства. От една страна, безумно щастлив съм, че го имам и процесът на готвене, който винаги съм обичал, сега е още по-приятен :) От друга - разбирам колко е сложно производството на подобен нож и ми е тъжно, че преобладаващата част от потребителите не са в състояние да оценят един от малкото перфектни инструменти, създадени от човешка ръка. Което очевидно е принудило производителите да го спрат и да се ориентират към по-лесните за сглобяване, но по-впечатляващи визуално модели с нанизана дръжка и цветни пръстенчета по нея... Sic transit gloria mundi...
« Последна редакция: 06 Октомври, 2012, 23:56:01 от upotrebitel »

Неактивен Косача

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1241
 • диагностициран
Re: KAI Shun Steel MH-0701
« Отговор #1 -: 21 Юли, 2012, 08:51:30 »
Добре дошъл!Благодаря за чудесното ревю :nabira:
Paradise is where I am.

Неактивен Humanoid

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 362
  • www.hadjiyvanov.com
Re: KAI Shun Steel MH-0701
« Отговор #2 -: 21 Юли, 2012, 10:06:16 »
Перфектно ревю в детайли на потребител #100 ;)
Формата на дръжката наистина е нещо уникално за тази серия. Аз имам от тези с дървената дръжка и въпреки, че изглеждат като направени за малки ръчички с къси тънки пръстчета, са изключително удобни...

Неактивен heykel_nikolov

 • www.heykelbg.com
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1278
 • диагностициран
  • www.heykelbg.com
Re: KAI Shun Steel MH-0701
« Отговор #3 -: 21 Юли, 2012, 10:18:38 »
Чудесно описание и ревю,но не съм съгласен по две точки от твърденията ти!
1-за дължината на перфектния нож 15 сантиметра!Ако това е перфектната дължина,едва ли биха правили производителите и по-къси и по-дълги остриета!!15 сантиметра са там някъде по средата,но не и еталона за дължината на готварски нож!
2-за металната дръжка!Тя има повече недостатъци в една професионална кухня от колкото предимства! ;)

Баце

 • Гост
Re: KAI Shun Steel MH-0701
« Отговор #4 -: 22 Юли, 2012, 22:39:34 »
 Добре дошъл. Не бях фен на кухненски ножове до това ревю. Сега ще си търся подобен, щом този е спрян. Ето до какво водят хубавите ревюта. Аз не го умея това нещо. Браво.

Неактивен stefanov_hr

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 133
 • диагностициран
KAI Shun Steel MH-0701
« Отговор #5 -: 20 Октомври, 2016, 14:04:03 »
Наистина много хубаво ревю и точно поради тази причина и аз паднах в капана. Търся си подобен /или същия/ нож и нямам търпение да се сдобия с него.  :D
Има ли го в БГ някъде, или трябва да чакам от вън - знае ли някой?

Неактивен StillOpossum

 • Баш майсторите
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 579
  • Ситалк - исторически реконструкции
KAI Shun Steel MH-0701
« Отговор #6 -: 21 Октомври, 2016, 11:54:20 »

Неактивен stefanov_hr

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 133
 • диагностициран
KAI Shun Steel MH-0701
« Отговор #7 -: 21 Октомври, 2016, 13:25:43 »
Потърси при тези:
http://www.chunche-bg.com/shop/2-kuhnenski-nojove

Благодаря. Вече го направих и днес сутринта поръчах един красавец от този сайт. Дано не съм взел прибързано решение, но мисля, че не сбърках.  Поръчах си един едностранно заточен  http://www.chunche-bg.com/shop/shun-pro-sho/530-kai-vg-0210y.html
Сега чакам  8)  :???

Неактивен dtz

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1255
  • ОБК
 • Скайп: obr-kamchia
KAI Shun Steel MH-0701
« Отговор #8 -: 02 Ноември, 2016, 15:41:11 »
Христо, забавих се малко, ама тя твоята краста едва ли ще приключи скоро :D
В тея новите магазини до Икеа, мисля Jysk беше, но може някой друг да е бил, но пак там, има ей това:

ако не се вижда, линк : https://lh3.googleusercontent.com/0XCCElFhvgcGwLUwJPsqpnPBE6bzZW7s2Ez5IVwgISrwQT1u5HUAHvk1247NE4I-di3JrLVQHfwRdg=w1440-h900-no

Неактивен stefanov_hr

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 133
 • диагностициран
KAI Shun Steel MH-0701
« Отговор #9 -: 02 Ноември, 2016, 20:17:36 »
Аз вече я свърших...  :D
Купих си три ножчета от тази марка но от ето този сайт http://www.chunche-bg.com/shop/

Първо вземах това "животно"   http://www.chunche-bg.com/shop/shun-pro-sho/530-kai-vg-0210y.html    ;D  Значииии... туй реже като болно. То няма нужда да реже толкова един нож, ама да не му чупя катъра оставям си го така... нека си реже  :D

На другия ден вместо да ми мине крастата аз се разболях още повече и поръчах ето този http://www.chunche-bg.com/shop/premier/332-sg-0404.html   :yes:        Ей туй животно как режееее....  :yahoo:

И понеже всичките ми познати от малък ми казват, че съм луд си позволих да не ги разочаровам и на следващия ден направих още една покупка  :D  Ей това е "мръсника" за който отдавна мечтая  http://www.chunche-bg.com/shop/premier/495-sg-0404.html    Да си призная честно, ама съвсем честно - никога не съм предполагал, че може да режа зеленчуци със сатър и винаги съм вярвал, че е супер неудобно. Еми... не е. Ножа е просто уникален и тотално превъртях по него и режа като луд и жена ми вече се притеснява, че ще си купя още нещо от серията  :D  :D  :D
И като финал получих ей това
http://media.snimka.bg/s1/5656/037556200.jpg?r=0

Само не знам защо като ги качвам тея снимки и ги върти на където си иска, ама ще прочета и ще почна да ги правя като хората  :yes:

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice