Автор Тема: Техники за минимизиране на косъма  (Прочетена 7873 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • диагностициран
Мисля, че е добре, да има отделна тема за дискутиране на различни техники за минимизиране на косъма. Нарочно използвам термина "минимизиране", а не "премахване" на косъма, защото различни изследвания и експерименти показват, че дори и след най-фините камъни или след строп със фин хромов оксид, под много силен микроскоп се виждат остатъци от косъма, просто размера  е силно редуциран. Под увеличение 200-300 на добре финиширано острие може да не се вижда никаква следа от косъм, ако е добре минимизиран, но под увеличение 3000-5000, остатъци от косъма на същото острие са ясно забележими. За илюстрация прилагам две снимки на режещ ръб на перфектно финиширани бръсначи, единствената разлика е, че първата снимка е под увеличение 200, а втората под увеличение 5000, на втората снимка, остатъци от косъма са ясно видими по режещия ръб.

Ще се опитам да обобщя основните техники за намаляване размера на косъма, първо ще започна с двата конвенционални метода, които са, най-широко разпространени към днешна дата, вкл. и в интернет пространството-
1) Първият метод е използването на прогресия от гритове от  груб към  фин, като на колкото по-фин грит се преминава, се намалява натиска върху острието, крайния резултат, при правилно изпълнение е отличен, имено този начин се използва най-широко в японската традиция, за заточване на ножове, бръсначи и длета. Метода е типичен и за Западната традиция, но там приложението му е по скоро насочено към бръсначи и дърводелски/резбарски инструменти, не толкова към ножове. Недостатък на този метод, е че изисква наличието на няколко камъка с различен грит, вкл. и такъв с много фин(финиширащ камък), закупуването на подобен сет камъни обикновено не е евтино, освен това използването на фини камъни изисква умения, чието усъвършенстване може да отнеме месеци, а в някои случаи и години.
2) Вторият метод, добива широка популярност през втората половина на 20-ти век и се базира на същите принципи като първия, само че при него скъпите финиширащи камъни, са заменени със строп с паста, обикновено строповете са в пъти, по-евтини и елементарни като употреба. Минуса на метода е, че стропа с кожа заобля режещия ръб и влошава крайната острота, при директна съпоставка със нож заточен на фини камъни и такъв на строп разликата е ясно доловима. Но този минус, няма отношение към размера на косъма, както показва изследването на проф. Verhoeven и в двата случая размера на остатъците от косъма са в порядъка на половин микрон.

Следват няколко, не толкова разпространени метода-

3)Този метод беше популяризиран в интернет от Мъри Картър и се базира на минимизиране на косъма, чрез прокарване на режещия ръб върху парче меко дърво. Недостатъка на този метод е, че не работи при меки стомани, при мен лично не работи добре при ножове с твърдост под 58-59.

Следват двата метода, които са ми любими и които използвам при заточването на ножове. Причината е, че тези два метода позволяват минимизиране на косъма със използването само на един камък-

4) Метода на Клиф Стамп. Позволява ефективно намаляване на косъма дори и на много груб камък. Принципа е много прост, след като апексираме режещия ръб, т.е. след като оформим режещия ръб във хубаво V, минаваме ножа два пъти от всяка страна(с редуване на страните), на много висок ъгъл, от порядъка на 35 градуса на страна, тънкостта е, че трябва да се използва само тежестта на острието, без натиск от ръката, това минимизира косъма много ефикасно, но в процеса се създава микроскос. За да се отървем от микроскоса, който е на прекалено голям ъгъл, се връщаме на първоначалния ъгъл на заточване и минаваме ножа по 4-5 пъти на страна, като отново тънкостта е, да се използва само тежестта на острието, без натиск от ръката. При меки стомани, техниката се повтаря няколко пъти. Когато започнах да експериментирам с въпросната техника, си поръчах  микроскопче със увеличение 60-100, това ми помогна да я усвоя бързо, мога да кажа, че за мен техниката работи много добре.

5) Това ми е друг любим метод, който е дори още по-бърз и лесен, от метода на Клиф, при него косъма се премахва чрез пластична деформация. Използва се гладък стоманен масат(smooth sharpening steel), като след апексиране на режещия ръб, т.е. след като оформим режещия ръб във хубаво V, ножа се минава по 2-5 пъти(с редуване) от всяка страна на увеличен ъгъл(спрямо ъгъла на режещия ръб) по масата. Броят на повторенията и височината на ъгъла са в пряка зависимост от твърдостта на стоманата, при меки стомани се минава 4-5 пъти на страна(с редуване на страните), при твърди стомани се минава само по два пъти на страна. Ъгъла под който се минава ножа по масата, при меки стомани е два пъти по голям от ъгъла на заточване на режещия ръб, а при твърди стомани(58 и нагоре), е с около десет градуса по висок от ъгъла на заточване на режещия ръб. При техниката с масата, тънкия момент отново е , да се използва само тежестта на ножа, без допълнителен натиск от ръката.
Имено, тази последна техника, използвам при заточване на нож с пила, както можете да видите от клипчето ми в youtube( https://www.youtube.com/watch?v=2tf414bkudE&feature=youtu.be ), след първоначалното оформяне на режещя ръб, обърнах пилата странично, там повърхността й е гладка и я използвах като гладък масат, минах ножа 4-5 пъти на страна под двойно по-висок ъгъл, тъй като това е обикновен кухненски нож с твърдост около 55, при по-твърд нож щях да използвам само две минавания на страна и не чак толкова голям ъгъл. Пилата е много агресивна и вади голям косъм, без въпросната техника за минимизиране на косъма не бих могъл да постигна демонстрираната острота.

« Последна редакция: 08 Март, 2014, 22:30:11 от nomad »

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1214
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #1 -: 08 Март, 2014, 23:17:44 »
Мале мале мале, чета и не вярвам на ушите си  ;) Сега ше стане страшно; преди дето един кротък спор имаше за строповия и за камъковия косъм, а сега - още няколко техники  *нинджа* Така както ми е смешно, съм съвсем сериозен, че в стройните редици на форумното косъмомахане ще настъпи закономерен хаос. Един ще пробва едно, па дали ще го направи както трябва, па друг ще пробва другия метод .... и пр. Колега Номад, чака те доста работа - ще трябва да коригираш грешки, да анализираш резултати и пр. И най-страшното е, че , някакси, ще трябва да има някакви сравнителни тестове, за да се докаже "на кой е по-голяяям".

Наистина темата е много интресена и лично аз ще пробвам някои неща, само първо трябва да подредя в главата си всичкия камък, който съм натрупал и мноооого да помисля.

А тия с ДМТ-тата - на кладата  :punk:

Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен Косача

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1223
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #2 -: 08 Март, 2014, 23:22:55 »
Полезно четиво,колега!Благодаря ти,че си систематизирал така кратко и ясно нещата.
Paradise is where I am.

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #3 -: 08 Март, 2014, 23:29:06 »
Мале мале мале, чета и не вярвам на ушите си  ;) Сега ше стане страшно; преди дето един кротък спор имаше за строповия и за камъковия косъм, а сега - още няколко техники  *нинджа* Така както ми е смешно, съм съвсем сериозен, че в стройните редици на форумното косъмомахане ще настъпи закономерен хаос. Един ще пробва едно, па дали ще го направи както трябва, па друг ще пробва другия метод .... и пр. Колега Номад, чака те доста работа - ще трябва да коригираш грешки, да анализираш резултати и пр. И най-страшното е, че , някакси, ще трябва да има някакви сравнителни тестове, за да се докаже "на кой е по-голяяям".

Наистина темата е много интресена и лично аз ще пробвам някои неща, само първо трябва да подредя в главата си всичкия камък, който съм натрупал и мноооого да помисля.

А тия с ДМТ-тата - на кладата  :punk:

Аз не съм експерт, по въпросите на заточването и не смятам, че мнението ми е меродавно. В този смисъл, приемам за съвсем закономерно и нормално да има всякакви различни мнения от моето, това по никакъв начин не ме кара да се чувствам некомфортно, нито изпитвам  негативни емоции към хората на различна позиция от моята. Нормално е в един форум да има различни мнения, все пак това не е секта. Честно казано, бих се разочаровал, ако моите мнения са причина за някакъв хаос или противоречия, наистина не виждам причина за това, всеки да си точи ножовете по начин който отговаря най-добре на личните му изисквания.

Полезно четиво,колега!Благодаря ти,че си систематизирал така кратко и ясно нещата.

Благодаря за добрата оценка, колега!
« Последна редакция: 08 Март, 2014, 23:32:38 от nomad »

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1214
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #4 -: 08 Март, 2014, 23:33:01 »
Валентине,
Не исках да те плаша, по скоро е шега - докато има ножарски форуми ще има спорове за заточването , да не говорим че всеки ден се пръкват нови джаджи и инженерни абразиви. Темата е чудесна и ще участвам с удоволствие.

В крайна сметка има нещо основополагащо -  КАКВАТО И ЩЕ ДА Е СТОМАНАТА, ДРЪЖКАТА, КАНИЯТА И ПР. - НАЙ-ВАЖНО ЗА НОЖА СИ ОСТАВА ЗАТОЧВАНЕТО!!!
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #5 -: 08 Март, 2014, 23:46:57 »
Гого, понякога в шегата има и голяма доза истина, сравнително от скоро участвам в този форум, но в други форуми съм се сблъсквал с описания от теб на шега, феномен, когато едно изказано мнение отприщва лавина от спорове, заяждания и лични нападки.

Неактивен riboulovec

  • Младо куче
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1585
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #6 -: 08 Март, 2014, 23:52:51 »
Тук се надявам че няма да е така.Експерти по заточването имаме няколко,слава богу,и аз смятам че колегата nomad е един от тях.Благодаря и аз за хубавия пост *palec*,нормално е да има различни мнения и техники.За мен лично е важно да са от хора които наистина разбират и експериментират със заточването... *palec*
Копирано от Бринел:— При теб конкуренцията беше жестока — отвърна Ричър. — Докато десет години по-късно бяха останали само разни лекета.

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1214
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #7 -: 09 Март, 2014, 00:05:46 »
Така е, форумната култура е трудно нещо и трябва да се култивира, за да има интересен диалог, и си струва общото усилие  :love:
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Активен Кирилов13

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: kirilov13
  • Публикации: 883
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #8 -: 09 Март, 2014, 00:33:02 »
Колега nomad , поздравления за положения труд и  интересната тема . Мисля, че е доста разкрепостяваща. Всъщност прогреса се дължи на хора, които не са се страхували да експериментират.  *palec*

Неактивен lubitel

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 132
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #9 -: 09 Март, 2014, 16:03:35 »
Благодаря на колегата за интересната тема. Найстина методите, които използвате са логични, но за мен са приложими само при ножовете. Това може да се дължи на това, че не съм толкова прецизен при последното минаване на по-голям ъгъл, явно трябва много нежно да се мине само за да се обере косъма. Адмирации!
Ето едно видео, където майстор Хатори показва как най-простичко и бързо се обира косъм на нож, където не се изисква голяма прецизност: обясненията са към 19:25 мин.
Майстора просто тристъргва ножа един два пъти в дрехите си, но това не е просто всъщност иска се много усет, за да се направи на правилния ъгъл, с правилния натиск. Иска се практика, аз за съжаление използвам в момента стандартните два начина и имам една две коркови тапи наблизо ... Още веднъж поздрави за интересната тема.
TANTUM POSSUMUS, QUANTUM SCIMUS!

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #10 -: 09 Март, 2014, 16:56:21 »
Найстина методите, които използвате са логични, но за мен са приложими само при ножовете.
Да, методи три, четири и пет, са приложими основно за ножове, употребата им за бръсначи и специализирани дърводелски/резбарски остриета е безсмислена, тъй като там се заточва на много високи гритове и е достатъчно, просто да се внимава с натиска за да няма косъм, т.е. там се използват конвенционалните два метода. Останалите три метода са за ножове и то най-вече, когато не се използват, финиширащи камъни с  висок грит . Техниката използвана от Хатори е на същия принцип като техниката на Мъри Картър с прокарване на ножа по меко дърво, при японските ножове с висока твърдост подобна манипулация е достатъчна, косъма да падне, но при типичните европейски ножове с твърдост 53-56този метод не работи добре, поне при мен.

Неактивен sigman

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 30
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #11 -: 09 Март, 2014, 19:19:45 »


А тия с ДМТ-тата - на кладата  :punk:
почваме да се самобичуваме,за да ни паднат космите от гърбовете :chukane:

Неактивен lubitel

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 132
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #12 -: 09 Март, 2014, 19:25:16 »
при японските ножове с висока твърдост подобна манипулация е достатъчна, косъма да падне, но при типичните европейски ножове с твърдост 53-56този метод не работи добре, поне при мен.
Абсолютно подкрепям, с всичко написано в поста съм съгласен. Найстина е важно каква стомана и какво острие се заточва. Това е изкуство - безбрежно. Поздравления за отделеното време и натрупания опит. Убеждавам се, че универсалността в заточването е вредно нещо, ето как например японеца си е намерил лесното и е перфектен, нека да му дам един китайски кухненски нож или европейски бръснач ... изобщо няма да му е лесно!
TANTUM POSSUMUS, QUANTUM SCIMUS!

Неактивен baiivan3

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 68
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #13 -: 09 Март, 2014, 20:02:23 »
Благодаря на колегата за интересната тема. Найстина методите, които използвате са логични, но за мен са приложими само при ножовете. Това може да се дължи на това, че не съм толкова прецизен при последното минаване на по-голям ъгъл, явно трябва много нежно да се мине само за да се обере косъма. Адмирации!
Ето едно видео, където майстор Хатори показва как най-простичко и бързо се обира косъм на нож, където не се изисква голяма прецизност: обясненията са към 19:25 мин.
Майстора просто тристъргва ножа един два пъти в дрехите си, но това не е просто всъщност иска се много усет, за да се направи на правилния ъгъл, с правилния натиск. Иска се практика, аз за съжаление използвам в момента стандартните два начина и имам една две коркови тапи наблизо ... Още веднъж поздрави за интересната тема.

Направи ми впечатление, точно на 19-та минута от клипа, как гадно му мърда камъка, това е недопустимо според мен. Веднага започва едно яко променяне на ъгъла на заточка. А тия си мислят, че разбират от заточване.

Неактивен borisgp

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 231
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #14 -: 10 Март, 2014, 12:07:13 »
Темата е супер, много интересна и много важни и точно написани неща от колегата Номад", благодаря  :nabira: много помага!

Бай Иване не смей да плюещ японците  ;D те от където идват ние там няма да стигнеме никога, просто не сме така устроени, голяма работа, че му е мърдал в конкретния случай.

nikikin

  • Гост
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #15 -: 10 Март, 2014, 12:16:19 »
Много добре написано,Номад!Хареса ми и разбирам,че колкото повече се сблъскваш с един проблем(косъма в случая),толкова повече пробваш различни неща-техники,за отстраняването и стигаш дори и сам до това,което друг е открил отдавна и написал.Все пак е добре да можеш да си свериш познанието,до което си стигнал с някой,който също прави търсения в тази насока.
Много добро начало,колега!  *palec*

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1246
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #16 -: 10 Март, 2014, 12:36:55 »
Аз най често използвам първия метод с използването на прогресия от гритове от  груб към  фин, тъй като ми се намира някой и друг камък. ;D Според мен  работи на всичките ми ножове на които съм пробвал.
Много често хората питат как така уж достигам острота, да свалям стружка от косъм, а пък не мога гладко да режа хартия с ножа. Отговорът много често е един :





Както и метода, популяризиран от Клиф Стамп, който изисква  повече внимание и умение, но за десетина бавни движения човек все може може да се научи си контролира ръката си мисля аз. Ако преди това не е объркал нещо. Напоследък доста често го практикувам върху мекия арканзас и Бестер 4000  и докато на предишната фаза косъмът се вижда с просто око, след това макар и да не е премахнат на 100%, не се вижда с невъоръжено око. ;)
Радвам се, че лека полека се сбъдва моето желание в този форум наистина да се дискутират не само основни и важни етапи от заточката, а се стига  и до такива детайли, които до момента в никой от поне на мен известните български форуми не са обсъждани. Заточката е част от човешкото познание и като такова за нея също има доста какво човек да прочете на теория, че после да го приложи и на практика. Надявам се лека, полека да достигнем едно далеч по високо ниво на владеене на този процес от досега съществуващото по форумите ниво, за което е необходима най вече теоретическа и практическа самоподготовка , а и споделяне на опит в този подраздел, особено когато нещата на някой от нас  не се получават. ;D
П.С. Без никаква ирония ще кажа, че в областта на създаването на синтетични абразиви, особенно финни  и способността на същите да работят с различни видове стомани поне към този момент, не само ние, а и нации като американската не могат да се мерят с японците ;D Даже и при диамантените абразиви . ;)
« Последна редакция: 10 Март, 2014, 14:22:42 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1214
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #17 -: 10 Март, 2014, 13:03:10 »
Чудесен отговор, колега Bully, ама за сетен път не ти се отварят снимките - поне при мен.

И не забравяй, всеки пост трябва да завършва с : И все пак.....тия с DMT-тата - на кладата  :D
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен servantesss

  • Шеф на водопад
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 470
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #18 -: 10 Март, 2014, 14:05:36 »
Искам да кажа и аз благодаря на колегата Номад, прочетох неща които съм си мислил, или просто са ми минавали мимолетно през главата, но понеже са някакси встрани от канона са си отивали....
Винаги съм се чудил например за фабричната заточка на ножове като Спайдерко примерно... оставени са много груби, но без косъм, поне тия дето са минавали през мен. машини, ала бала ама той косъма си е косъм, дали не ползват нещо подобно на описаното в Метода на Клиф Стамп, само че заложено в програмата на шлайфащата машина  ::) :karane:
Не спори с ГЛУПАК! Ще те свали на нивото си и ще те бие с ОПИТ.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1246
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #19 -: 10 Март, 2014, 14:54:55 »

И не забравяй, всеки пост трябва да завършва с : И все пак.....тия с DMT-тата - на кладата  :D
Ако трябва да бъда напълно обективен т.нар. DMT-та са повече или по малко качествен инструмент и определено си имат съответното място при заточката,  на етапа на първоначалното формиране на ъгъла или при възстановяването му при силно повредено острие, особено при  съвременните прахови стомани от най ново поколение. Но в никакъв случай не са панацея, най вече при фината заточка, защото според мнозина изследвания, аргументирани с микроскопски снимки далеч по грубите частици на диаманта създават т.нар. концентратори на напрежения и са предпоставка за намаляване на дълготрайността на заточката, дори и при най фините като грит.  На второ място  място ресурсът им на ползване е значително ограничен, като в крайна сметка по рано или по късно, монокристалинните частици се отделят от никеловата  плочка неизбежно.  А и поне в Европа цените им далеч не са от най ниските. Това е отклонение от темата за косъма, но мисля че трябваше да отговоря, макар да не ангажирам никой с мнението си.

 За да съм по темата, в книгата на Леонарда Ли (Leonard Lee) "The Complete Guide to Sharpening"  http://www.amazon.com/Complete-Guide-Sharpening-Leonard-Lee/dp/1561581259/      /за разлика от Гого, дето само ги качва, аз ги и чета понякога :D / се говори почти за същото, написано по горе, а и в темата за естествени камъни. Цитирам: Мy favourite way to remove the wire edge is to stroke the edge very lightly on the finish stone at an angle of around 30 degrees.


« Последна редакция: 10 Март, 2014, 15:48:32 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #20 -: 11 Септември, 2014, 15:22:23 »


Попаднах на това видео, където се разглеждат някои методи за минимизиране на косъма при машинно заточване. Това което ми допадна е, че Dr. Jeffrey Badger също подържа тезата, че няма такова нещо като пълно премахване на косъма, а само минимизиране в различна степен.

nikikin

  • Гост
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #21 -: 11 Септември, 2014, 16:48:17 »
С риск да прозвуча като даскал: Няма нищо абсолютно и идеално!Просто се приема някаква степен, която да задоволява нашата потребност.Това не означава да се примиряваме, а да търсим начини за прехвърляне на достигнатата граница.
Успех на всички ни в достигането на съвършеното заточване!  *palec*

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #22 -: 23 Ноември, 2018, 11:07:29 »
Реших да поизтупам тази тема от прахта. Напоследък усилията ми в заточването са насочени основно към техники за минимизиране на косъма, поради липса на нови абразиви за тестване :)

За себе си стигам до извода, че най-лесния и надежден метод за справяне с косъма при всякакви стомани и след всякакви абразиви е стропинга на чиста кожа, на която никога не е била нанасяна паста или друг абразив. Сравнявах този метод с другите описани по-горе от мен в темата, те също работят, но в зависимост от стоманата и абразива, а и от моментната ми кондиция, резултатите варират, понякога са отлични, друг път не толкова добри. Докато при стропинга с чиста кожа, всеки път постигам много добър резултат. Друг плюс е, че не се получава  загуба на агресия при рязане, както след стропинг с паста, няма го тъй нареченото "замазване".

В зависимост от стоманата и размера на косъма, са необходими 10-50 движения на страна за изчистване на РР. Задължително с редуване на страните при всяко движение. В повечето случаи отнема 1-2 минути.

« Последна редакция: 23 Ноември, 2018, 11:39:59 от nomad »

Активен falcon88

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 48
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #23 -: 23 Ноември, 2018, 12:18:23 »
Когато точа някой нож на фиксираната точилка и го завърша с шкурка 2000 и строп с паста, го минавам няколко пъти на един стар офицерски колан  и наистина има разлика преди и след колана. Винаги съм се чудил защо , честно казано не си давах сметка за този "невидим" косъм , който остава дори след стропа . Е вече знам защо  :)

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #24 -: 23 Ноември, 2018, 12:48:05 »
Когато точа някой нож на фиксираната точилка и го завърша с шкурка 2000 и строп с паста, го минавам няколко пъти на един стар офицерски колан  и наистина има разлика преди и след колана. Винаги съм се чудил защо , честно казано не си давах сметка за този "невидим" косъм , който остава дори след стропа . Е вече знам защо  :)

Побвай, след шкурка 2000, направо на колана по 30 пъти на страна, с редуване на страните. Аз нямам добри резултати при заточване на ножове с фини шкурки. Наистина полират много добре и реално са много по-фини отколкото предполага размера на абразива в микрони, но остротата която дават не е балансирана за нож с обща употреба. На Push-cut е добре, дялка се косъм и т.н., но на slicing, при тест с навита салфетка, не се представят добре фините шкурки. Като цяло не съм голям фен на шкурките за заточване, но ако трябва да си точа ножовете само с тях, бих спрял максимум на 600 грит(финиша на водна шкурка 600  е поне като от камък 2к).

Естествено има ножове с тясно специализирано предназначение, като ножовете за работа с дърво и бръсначите, където се предпочита максимално полиран РР.


 

ArmsBG OlightBG Batteryservice