Автор Тема: Техники за минимизиране на косъма  (Прочетена 7046 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1232
  • Reputation Power: 5170
  • bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #25 -: 23 Ноември, 2018, 13:05:50 »
Да не говорим за касапски нож с който трябва да режеш месо с дебела ципа, примерно на теле, голямо прасе каква хлъзгавица става с острието.  ;) Аз довършвам в такива случаи единствено на washita Pike №1 quality, подравнена на 220 Sic. Скоро при трупно обезкостяване на теле с един нож от RWL-34 се убедих, че съм на прав път. ;) Строп ползвам единствено при ножовете с конвекс и то предпочитам ако мога да го избягвам. Най финно довършвам до 1500 водна шкурка, но не и за касапски нож, прекалено финно е, да не говорим за пасти. При ножове дялане на дърво правя точно обратното,  довършвам на Suehiro G-8, 8000 grit  или Suehiro Cerax 6000, Imanishi Bester 4000.
« Последна редакция: 23 Ноември, 2018, 13:14:36 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 504
  • Reputation Power: 13847
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #26 -: 23 Ноември, 2018, 13:34:31 »
Да не говорим за касапски нож с който трябва да режеш месо с дебела ципа, примерно на теле, голямо прасе каква хлъзгавица става с острието.  ;) Аз довършвам в такива случаи единствено на washita Pike №1 quality, подравнена на 220 Sic. Скоро при трупно обезкостяване на теле с един нож от RWL-34 се убедих, че съм на прав път. ;) Строп ползвам единствено при ножовете с конвекс и то предпочитам ако мога да го избягвам. Най финно довършвам до 1500 водна шкурка, но не и за касапски нож, прекалено финно е, да не говорим за пасти. При ножове дялане на дърво правя точно обратното,  довършвам на Suehiro G-8, 8000 grit  или Suehiro Cerax 6000, Imanishi Bester 4000.

Така е, при ножове за дялане на дърво, полирания РР е желателен. Аз все още използвам строп с паста понякога, но само за финиширане на бръсначи. За касапски цели, уашитите и меките арканзаси, наистина са супер. Също, много добра острота за месо с ципа, дават т.нар. "ломбардски" камъни(опинел продават малко камъче от тях).

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • Reputation Power: 7832
  • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #27 -: 26 Ноември, 2018, 12:33:23 »
Здравейте всички.
Колебаех се къде да постна по-долу написаното, но понеже все пак става въпрос за минимизиране на косъм реших че ще е тук.
Имам Kanetsugu Saiun VG-10 Santoku и  Hiromoto Tenmi Jyuraku Damascus VG-10 Gyuto 210mm, както и няколко сгъваеми ножове на Мкаста и Spayderco пак от тази стомана. При Сгъвамите ножове на нямам  никакъв проблем с  заточването, даже я предпочитам за ЕДЦ екземплярите, точно защото ми е лесна за точене. При кухненските ножове от тази стомана обаче минимизирането на косъма и  премахването му, са големият ми проблем, а постигането на лазерна острота както при другите ми куненски ножове, поне за мен е мисия невъзможна.  До грит 1000-1200 всичко си е ОК, бързо сеапексира и бързо се минимизира косъма. И след това колкото по-фин камък използвах толкова по лош резултат  получавах. Изпробвах различни комбинации от прогресии , камъни, шкурки и строп. Първо меки камъни, После шкурки, после твърди камъни, после редуване на финни с твърди камъни. Дори на фикситаната точилка пробвах и резултатът винаги беше почти един и същ що годе остър нож който се справя някак си с хартията, дори бръсне макар и трудно през косъм-два, но се пързаля по кожата на домата. Въобще не можах да достигна остротата която докарвам на сгъваемите Мкасти..... Последното което пробвах и при което получих най-добър резултат беше прогресия с голям скок  между гритовете - Naniwa proff  400, Naniwa prof 1000, Shapton proff  6000, Shapton proff 12000  и строп на хартия /последните 3 почти без натиск/. Резултатът бе огледален РР с ясно видими следи от грубите гритове..  Подозирам че естествените камъни които имам ще се справят също добре, но не ми се хабят за тези точно ножове.
В тази връзка искам да попитам:
1. Има ли друг колега с кухненски ножове от VG 10 и как ги точи. Това ли е пътят: апексиране и минимизиране на косъма на максимално нисък грит и после финиширане с минимален брой повторения?
2. Мисля си че малкият ъгъл на който се заточват кухненските ножове и  малката дебелина за режещият ръб зад него са от голямо значение при финиширането на кухненските ножове. Ако това е вярно да не си и помислям за ножове в кухнята от инструментални/бързорережещи или високовъглеродни прахови неръждаемии стомани.
3. Може ли да се прави микро скос на нож чийто РР няма и 1 мм широчина дори при ъгъл на заточване от 16 градуса и сигурно е ок. 0,2 мм зад РР/ не съм ги мерил но при дебелина на гърба от ок.2мм и височина 50мм едвали има и толкова/
4. При такива ню-ню размери на режещият ръб и дебелина на клинът зад, него ще има ли осезаема разлика в режещите качества на ножът при "V"гринд и "Конвекс"   
Най тъмно е под лампата

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 504
  • Reputation Power: 13847
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #28 -: 26 Ноември, 2018, 15:15:41 »
Според мен, от това което описваш, проблема е в термообработката. При оптимална термообработка, vg10 понася добре висока полировка на РР. За разлика от други висококарбидни стомани. Имено това е причината, японците да я използват масово за кухненските им ножове. При тяхната традиция, се търси финиш на по-висок грит и ако дадена стомана не понася финиширане на поне 6000 грит, ще е пълен крах. Самият факт, че някои ножове от същата стомана, които имаш, се точат без проблем на фини камъни е показателен. Химическия състав е еднакъв, но структурата на стоманата не. При дефектна ТО, може да се образуват прекалено големи карбиди, а също и самата стомана да стане податлива на микроотчупвания от РР при по-тънък апекс, какъвто се получава на високи гритове.

Аз лично, не съм се сблъсквал с такъв проблем при vg10, а при vg1, при нож от кухненската серия на cold steel, произведен в Секи, Япония. Докарвам го да бръсне криво-ляво, да реже хартия, но апекса се усеща груб и не се постига задоволителна острота и колкото на по-фин камък минавам, по-лош е крайния резултат. За мен, категорично е дефект при ТО. Двете стомани не се различат драстично в хим. състав, така че и при теб най-вероятно се дължи на ТО.

Относно финиширането с микроскос, аз лично се ръководя от ъгъла на РР, не толкова от широчината на вторичния скос. Моите кухненски ножове, също са на около 15-16 градуса(7-8 на страна) и са с максимум милиметър широк скос на РР и ги подържам с микроскос, но зависи и от абразива. Напоследък, основно ги точа на кинг 1200, той е сравнително мек и се образува микроконвекс на апекса, като в същото време не се получава голям косъм. В този случай, за мен е излишно да финиширам с микроскос, но при твърди камъни почти винаги предпочитам микроскос.
« Последна редакция: 26 Ноември, 2018, 15:27:30 от nomad »

Неактивен isbotev

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 38
  • Reputation Power: 22
  • isbotev няма влияние.
  • Диагностициран? Не - безнадежден.
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #29 -: 26 Ноември, 2018, 21:44:27 »
Да дам и аз 2 ст'инки по темата.
Имам едно Kanetsune Santoku което го точих на ръка в прогресия груба Индия (леко му препрофилирах скоса), фина Индия, рубинена керамика 3000 грит (за махане на косъма), зелен ахат 10 000 грит (за блясък в очите). При рубинената керамика повдигнах ъгъла малко, демек - получи се микроскос. Тестът се състоя в нарязване на салата за някакъв мач. Един комшия като видя как реже, донесе едно негово сантоку на KAI и то от VG-10 на 61 HRC, и вика "заточи го, ама ако може да не е много, ако може да не е... и още едно кило претенции". Рекох си, айде неговото ще го кача на фиксираната точилка. Този път с шкурки - 400, 800, 1500. Тогава косъмът сам се отдели (тук-там му помогнах с пръстче). После шкурка 2500 и строп на чиста кожа.
И в двата случая пробвах да реже касова бележка, бръснене и косми не съм дялкал. И в двата случая, и двата ножа на 61 HRC, си режеха доматчета без грижи. Моят нож - с микроскос, и неминуемо конвекс защото е на ръка, неговият - с V-образен скос. И двата лъскави, ама на моя останаха следи от едрите гритове. На точилката настроих минималния ъгъл, демек някъде 16-18° общ ъгъл. На ръка... нямам идея до колко съм го докарал, но съдейки по височината на скосовете и той е някъде в този диапазон.
Двата случая бяха с цел експеримент, но ми се струва, че за кухненски ножове е най-добре да се финишират на около 800 - 1000 грит, и ако е останало косъмче - направо на стропа.
По-добре малка водка с приятели, отколкото голям бой в района.

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 504
  • Reputation Power: 13847
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #30 -: 27 Ноември, 2018, 00:53:38 »
И двата лъскави, ама на моя останаха следи от едрите гритове. На точилката настроих минималния ъгъл, демек някъде 16-18° общ ъгъл. На ръка... нямам идея до колко съм го докарал, но съдейки по височината на скосовете и той е някъде в този диапазон.
Двата случая бяха с цел експеримент, но ми се струва, че за кухненски ножове е най-добре да се финишират на около 800 - 1000 грит, и ако е останало косъмче - направо на стропа.

Явно, доста хора от форума, си точим кухненските ножове на общ ъгъл под 20 градуса :) Винаги съм се чудел на разни писания в нета и клипове в тубата, където за кухненски ножове се препоръчва ъгъл от 40 градуса(20 на страна), при условие, че има брадви, които с фабричен РР са сведени на по-малко от 40 градуса :chukane: 

Напълно съм съгласен и за финиширането на около 800-1000, за мен това е перфектно балансирана острота за кухненски нож. Може на пръв поглед да изглежда прекалено груб финиш, но ако косъма се минимизира на чиста кожа и  ножа е апексиран правилно, след 800-1000 се дялка косъм и реже вестник с push cut на 90 градуса, като се запазва агресията при рязане на меки продукти от рода на домати или месо с ципа.

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • Reputation Power: 7832
  • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #31 -: 27 Ноември, 2018, 01:08:45 »
Японските карбонки и по обикновените  неръждавейки  които имам и които са на по 58-59 рокуела на  Шун и Цвилинг си искат "пълна програма / 3К-5К-8К-12К/ полирани перфектно режат зверски и държат острота по-дълго когато са финосани както си трябва. Освен това лесно се поддържат във върхова форма. VG-10 като загуби острота почваш всичко от А и Б, не става да я прибършеш на стропа и хайде пак в боя.
Най тъмно е под лампата

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 679
  • Reputation Power: 3216
  • nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #32 -: 27 Ноември, 2018, 10:49:43 »
На моите кухненски ножове, които най- често ползвам, няма обозначение на стоманата. По- "марковите" са Tescoma Azza и един за месо на Victorinox. Заточвам ги само на фина Индия. Камъкът  по моя субективна преценка /а и според колегата nomad, от когото я купих/ е с грид ок. 800.  Пробвал съм да финиширам на рубинена керамика, получава се, особено на Victorinox- а, но напоследък като че ли се спрях на варианта да ги заточвам само на Индията, като на нея правя и микроскос. Не ползвам строп. За сега мисля, че това е оптималният вариант за кухненски ножове, поне за тези, които имам. Снощи се занимавах с Tescoma Azza, получи се чудесно, но малко под върха се появи микроотчупване, което вероятно се дължи на дефект на самото острие.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен isbotev

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 38
  • Reputation Power: 22
  • isbotev няма влияние.
  • Диагностициран? Не - безнадежден.
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #33 -: 27 Ноември, 2018, 18:14:24 »
.........................................................................
 но малко под върха се появи микроотчупване, което вероятно се дължи на дефект на самото острие.
Нацелил си шупла в материала.
Така преди време точих едно ловно "ножче" към 15 см острие и като минавах към финните абразиви забелязах маалка черна точица точно върху оформения вече вторичен скос. Продължих да търкам за да я махна, споменавайки ред "мамата", ред "лелята"... до 9-то коляно. Да, ама колкото повече търках, толкова по-голяма ставаше точката. Докато не стана лека дъга и малко след това се отчупи парченце. Загледах мястото с лупа и се оказа най-обикновена шупла в материала. Пак малко "мамата" и заради вероятността тази шупла да се окаже точно там. А повече "мамата" имаше от собственика като разбра че ножът му всъщност не е кован, а е отливка.  :D
По-добре малка водка с приятели, отколкото голям бой в района.

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • Reputation Power: 7832
  • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #34 -: 29 Ноември, 2018, 16:24:20 »
Последните няколко дни изчетох много постове за заточването на кухненски ножове от VG10. Вече мога да направя следното обобщение. Около 10% от хората нямат никакви проблеми с тази стомана. Пак толкова не искат да чуват за нея. Останалите действат по почти един и същ начин /1. Нанива супер 400 2.Нанива супер 1000 или Кинг 1000 -1200, някои отиват после и на 2000, но рядко. 3. Строп с воден камък с едрини между 3000 и 6000, имаше и 2-3 поста за строп с 8000. 4. Строп на кожа с диамантена паста 0,25-1,0 микрон. Доста хора пишат че стропът на хартия не работи тук. Ами това е.. Те хората са го измислили, ама кой да чете.
Най тъмно е под лампата

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • Reputation Power: 7832
  • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #35 -: 03 Декември, 2018, 10:54:51 »
Намерих и цаката на тази стомана VG10. По горе писах че имам чувството че естествени камъни биха се справили най добре в този случай. Е, вчера се сетих че имам два камъка Missarka 500 ~= на J800 и Missarka 1000 ~= на J3000, които са изкуствени, но си мязат на естествени. Първо апексирах на едрия, после намалявайки натиска минимизирах косъма пак на него. После пак така с много лек натиск на финия до пълното изчезване на каквито и да е белези за наличието на косъм /пипане, нокът, различен звук, усещане за 'задържане" при движението на острието върху камъка. Резултатът беше агресивен ряз, бръснене с отскок, чудесен резултат на пуш, кът и вълнообразен тест. После за всеки случай малко строп на балса с 0,5 микрона диамантена паста и това беше. Всичко стана изненадващо лесно и бързо. Сега трябва да видя колко време ще държи бръснеща и работна острота.
Най тъмно е под лампата

Активен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Горски
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1168
  • Reputation Power: 1133
  • gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #36 -: 04 Февруари, 2019, 20:07:08 »
Чудех се къде да го метна ... Това е нож правен преди години и исках да освежа РР - след маркера съм минал на няколко места с камъка за да съм сигурен че ъгълът е точно какъвто трябва. Показвам това в помощ на колегите с фиксираните точилки, където е проблем нееднаквото фиксиране на острието - с маркера и фината настройка на височината на рамото може да се компенсира различният захват. Единствено онези купешки точилки, не помня кои, но тези които са с фиксирани ъгли 10 -15 - 20  и пр., там няма как да се постигне това. :)





Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

« Последна редакция: 04 Февруари, 2019, 20:12:30 от gogotattoo »
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Активен Косача

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1183
  • Reputation Power: 3012
  • Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #37 -: 04 Февруари, 2019, 20:32:33 »
Намерих и цаката на тази стомана VG10.
Това на какъв ъгъл на заточване го правиш?
Paradise is where I am.

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 704
  • Reputation Power: 701
  • peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #38 -: 04 Февруари, 2019, 20:33:10 »
Чудех се къде да го метна ... Това е нож правен преди години и исках да освежа РР - след маркера съм минал на няколко места с камъка за да съм сигурен че ъгълът е точно какъвто трябва. Показвам това в помощ на колегите с фиксираните точилки, където е проблем нееднаквото фиксиране на острието - с маркера и фината настройка на височината на рамото може да се компенсира различният захват. Единствено онези купешки точилки, не помня кои, но тези които са с фиксирани ъгли 10 -15 - 20  и пр., там няма как да се постигне това. :)



(Щракни за да видиш изображението.)

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Не та разбрах, то е очевидно че не са в един ъгъл. В такива моменти слагам най-алчния камък/диамант, драскам по гърба къде съм фиксирал острието за в бъдеще и търкам да се изравни. Ваше магьосничество има ли какво да предложи по-добро?

Неактивен bluereidon

  • Sparrow
  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 128
  • Reputation Power: 37
  • bluereidon няма влияние.
  • The Mad Dentist
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #39 -: 04 Февруари, 2019, 20:41:08 »
Чудех се къде да го метна ... Това е нож правен преди години и исках да освежа РР - след маркера съм минал на няколко места с камъка за да съм сигурен че ъгълът е точно какъвто трябва. Показвам това в помощ на колегите с фиксираните точилки, където е проблем нееднаквото фиксиране на острието - с маркера и фината настройка на височината на рамото може да се компенсира различният захват. Единствено онези купешки точилки, не помня кои, но тези които са с фиксирани ъгли 10 -15 - 20  и пр., там няма как да се постигне това. :)



(Щракни за да видиш изображението.)

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk
Леле колега това ми се вижда заточено като скалпел!Адмирации за  техниката!Каква система използваш?

Активен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Горски
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1168
  • Reputation Power: 1133
  • gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!gogotattoo води добър живот!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #40 -: 04 Февруари, 2019, 20:57:48 »
Ваше магьосничество има ли какво да предложи по-добро?

Адмирации за  техниката!Каква система използваш?

Нищо ново не казвам, много сме коментирали заточването на ръка и фиксираните точилки, но понеже на това острие вторичният скос е широк - много добре се вижда как помага маркерът за точния ъгъл :) Ама иначе - острието уил кът  :yahoo:

Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен bluereidon

  • Sparrow
  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 128
  • Reputation Power: 37
  • bluereidon няма влияние.
  • The Mad Dentist
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #41 -: 04 Февруари, 2019, 21:00:48 »
Ваше магьосничество има ли какво да предложи по-добро?

Адмирации за  техниката!Каква система използваш?

Нищо ново не казвам, много сме коментирали заточването на ръка и фиксираните точилки, но понеже на това острие вторичният скос е широк - много добре се вижда как помага маркерът за точния ъгъл :) Ама иначе - острието уил кът  :yahoo:


Congratulations you are the next Forged in Fire Champion!  :nabira:

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • Reputation Power: 7832
  • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #42 -: 04 Февруари, 2019, 21:02:39 »
Това на какъв ъгъл на заточване го правиш?
Ами различен. На сгъвайките Мкаста ъгълът е 18-19 градуса и нямах проблеми. На Ендурата се опитах да сваля на 16-17 но не се получи и сега трябва да я качвам на фиксираната точилка за да я поочовеча.  На Сантокуто и Шевският опитах първо на 12-13 градуса - всичко беше ОК до фините камъни, където всичко се омаза. Последваха опити с различни камъни и шкурки пак с недостатъчно добър резултат. Проблемът винаги се получаваше при обирането на косъма. Тогава минах на около 15  градуса с Груба Индия, фина Индия, Шаптон 1500 за минимизиране на косъма, Шаптън 6000 до обиране на косъма  и продължителен строп на хартия върху камък за заточване, с нулев натиск. Много леко и внимателно, с пределна концентрация да движа ножа правилно докато престана да усещам и най-малкият намек за драскане или задържане по хартията. Това е моята "техника". Резултата беше много приемлив  особенно при Сантокуто. Поразен съм колко положително се отразява стропа на хартия върху режещите качества. Нямам обяснение, още повече че прочетох доста мнения че стропът на хартия не рабори на VG10.... Може би пречупвам косъмчето, или пък само го изправям за да не пречи.. Знам ли. Но винаги има рязък скок в режещите качества след хартията..
Най тъмно е под лампата

Активен Косача

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1183
  • Reputation Power: 3012
  • Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!Косача внушава благоговение!
  • диагностициран
Техники за минимизиране на косъма
« Отговор #43 -: 04 Февруари, 2019, 21:11:45 »
 Ок  *palec*   И аз имам положителен опит с ъгли около 40 " .
Paradise is where I am.

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice