Автор Тема: Серетираните ножове в кухнята  (Прочетена 12147 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« -: 28 Март, 2014, 10:02:25 »
Понеже няма такава тема, а и аз не съм ползвал серетиран нож в кухната, реших да пусна тази тема.
Единственото което ми идва на ум за предимствата му, е че се справя по-добре с месото. Другото му предимство, че няма нужда от точене, е на кантар. В смъсъл, че рано или късно ще му дойде времето за точене и ще стане страшно.
Е, като не може да се заточи серетацията, винаги може да стане флат ;D
Дългото острие ли е по-добре да е със серетация или късото?
Вие ако се сещате за предимствата на такива остриета, като изключим ножа за хляб, споделете.


« Последна редакция: 28 Март, 2014, 10:15:33 от МИНЧО »
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1320
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #1 -: 28 Март, 2014, 10:11:24 »
За кухнята за една жена това е най-любимия нож!Тоест според женското мислене-"Става за всичко"  :green:

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #2 -: 28 Март, 2014, 10:17:32 »
За кухнята за една жена това е най-любимия нож!Тоест според женското мислене-"Става за всичко"  :green:
Дори само заради това и мислене, може би си заслужава да се вземе.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #3 -: 28 Март, 2014, 12:12:52 »
Преди около 2 години видях това ножче за домати на Фискарс:



...и реших просто от интерес да го пробвам. Ужасно удобно е, на практика само с него режем доматите, не се е налагало да го остря. Няма пукане, дори и люспата да е дебела, каквито са класическите български домати. ;)
Мисля, че те имат още 2-3 серии с по-луксозни ножове за домати, но този като цена беше доста приемлив.

Повече данни:
http://fiskars-bg.com/knives/fformk23.php

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 592
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #4 -: 28 Март, 2014, 14:52:26 »
По мои наблюдения, поне 90% от хората в градовете, не си точат ножовете и нямат нужните умения за това. За такива хора, серетираните остриета са единствения начин, да имат нож, който що годе, реже добре, дори и без да е заточван никога.

Неактивен petrof

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 120
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #5 -: 28 Март, 2014, 18:09:05 »
Имам един серетиран нож който го ползвам за рязане на хляб. От доста време са ми затъпени кухненските ножове и напоследък ползвам главно серетирания като режа хляб. Но го ползвам единствено за хляб, за месо  и зеленчуци ползвам нормалните, колкото и да са затъпени все успявам да отрежа мръвката.

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #6 -: 28 Март, 2014, 18:26:31 »
Серетацията не е измислена заради човешкият мързел, тук става въпрос за геометрия. ;)
Най-груб пример: с остър нож ще отрежеш клон по-бавно, отколкото с тъп трион (имам предвид нормално рязане с постъпателно-възвратни движения, а не силови изпълнения с млатене и гнявене). Различни материи, различна ефективност на рязане. Като цяло зеленчуци и плодове с ципа се режат по-лесно със серетирано острие.

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 592
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #7 -: 28 Март, 2014, 18:37:48 »
По принцип, серетацията има предимства в много сфери, например, при рязане на въже, един мек кухненски нож с твърдост около 55 , но със качествена серетация, ще отреже много повече въже(в пъти повече), от един нож от хай-тек прахова стомана, но без серетация. Съгласен съм, че серетираните ножове се справят не лошо за домати и някои други зеленчуци и плодове, също и за месо с ципа, но честно казано, не намирам че с нож без серетация се работи по-трудно на същите продукти, при условие, че е адекватно заточен.
Ето в този клиб в youtube, травис демонстрира безпроблемно рязане на домат с абсолютно полиран режещ ръб-

Неактивен emci74

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 62
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #8 -: 28 Март, 2014, 18:44:12 »
Преди 20 години си купих комплект серетирани 'Стейнлес стийл'(мислех,че това е името на марката докато не научих английския  :yes: )  ножове.Не вярвам да са китайски,защото тогава още китайската стока беше кът по нашите земи.Та 20 год само тях ползваме в къщи,то и други не сме си купували от тогава горе-долу.Не са заточвани досега и все още са прилично остри.Взех си и една серетирана Трамонтина за хляб от Бразилия 99г и тя си реже прилично добре(е тя все пак само хляб е рязала).Та мисълта ми е-за кухненси нож серетацията си е много добро попадение

nikikin

  • Гост
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #9 -: 28 Март, 2014, 19:11:25 »
Първоначално серетиране на остриетата се е правело на кухненските ножове.
Веднъж направено нещо с едно предназначение може да му бъде открито и друго приложение.Примери бол.
Серетации много видове - трипъл поинт, веф серетейшън(по името на създателя си Том Веф), обикновената серетация като на ножовете за хляб и използвана и при сгъвайките на Викторинокс, "трапецовидната" серетация като на бойния нож на Бокер по модел на Апългейт- Феърбърн, която позволява точене в/у серетацията, както и в/у несретираната част от РР и други.
Серетацията е полезна при ножове ползвани от планинари и ловци, от военните и силите на реда, а най- вече при домакинските, та жените да не мъркат, а мъжете спокойно да поркат бира.  :nabira:

Неактивен мид60

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 39
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #10 -: 28 Март, 2014, 20:37:57 »
Ей тая ножка е купена /на старо/ през 90г. Не бях виждал такава,не че я ползвам...но не бях виждал такава :) :nabira:                         http://picbg.net/img.php?file=c81a101668d3a481.JPG

Неактивен мид60

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 39
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #11 -: 28 Март, 2014, 20:45:02 »
.....еее как качих такава снимка :chukane: :ohhoho:

clikk

  • Гост
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #12 -: 28 Март, 2014, 21:40:57 »
Имам няколко серетирани ножа с различно предназначение, най-стария е на 20г. от първите Солингени у нас, с които в рекламата режеха пирони и до момента не е заточван и е супер. Даже си купих и най-големия шеф нож на Викторинокс отново със серетация и съм доволен. Естествено имам и множество други несеретирани остриета за секакви цели, но аз съм за сертетацията

Неактивен riboulovec

  • Младо куче
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1586
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #13 -: 29 Март, 2014, 00:57:54 »
Ей тая ножка е купена /на старо/ през 90г. Не бях виждал такава,не че я ползвам...но не бях виждал такава :) :nabira:                         http://picbg.net/img.php?file=c81a101668d3a481.JPG
Това не е серетация,това е трион на гърба на домакински нож,предполагам за кости.
Имам няколко серетирани ножа с различно предназначение, най-стария е на 20г. от първите Солингени у нас, с които в рекламата режеха пирони и до момента не е заточван и е супер. Даже си купих и най-големия шеф нож на Викторинокс отново със серетация и съм доволен. Естествено имам и множество други несеретирани остриета за секакви цели, но аз съм за сертетацията
И колко пирона си отрязъл?Защо пишете глупости?
Копирано от Бринел:— При теб конкуренцията беше жестока — отвърна Ричър. — Докато десет години по-късно бяха останали само разни лекета.

Неактивен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 790
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #14 -: 29 Март, 2014, 04:53:13 »
Като режа хляб със серетиран нож падат повече трохи отколкото с гладко острие.

Удоволствието да режа с гладко острие е по-голямо.

Но - нашия нож беше с вълнообразна серетация за хляб, не такава като на Колд Стийл - а.

От разговор с една колежка заключих, че за жени, чиито мъже не са като нас, серетацията е чудно нещо. Не го точиш 20 години и си реже.

Неактивен Freeman

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 61
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #15 -: 29 Март, 2014, 10:30:52 »
Да дам и моите 5 стотинки в темата!
Серетираните ножове в кухнята се ползват доста от жените, но с тях се реже бавно, просто за до режат имат нужда от по- голямо възвратно постъпателно движение! Добре заточените с полиран режещ ръб са по-добрият избор когато трябва да готвиш за много хора по-бързо!
У нас се готви за 10 човека, 4 деца и 6 възрастни! Като правим салата доматите, краставиците, лука, магданоза, копъра и чесъна ги режа с Пиргето за има няма 4-5 минути! Със серетиран нож е невъзможно да я свършиш тази работа за по-малко от 15 минути! Да не говорим, че магданоза, копъра и чесъна няма как да се нарежат добре с такъв тип острие, за месото пък да не говорим ! То за това и Телешопският нож стои за рязане на пирони  O0 !
Все пак вижте професионалните готвачи, те работят със серетиран нож само по хлебните изделия! Всичко останало с нормален, добре заточен "нож на шефа"!

clikk

  • Гост
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #16 -: 29 Март, 2014, 11:07:08 »
Естествено, че не режа пирони.
Не схванах кое точно е глупост, само?
Моето мнение, рекламата по ТВ с пироните, серетираните остриета или още нещо?
Или важно е нечие мнение, а всички които са на различно, говорят глупости?
Верно ли, не мога да имам свое мнение, щото според някого е глупаво, а? :yikes: :yikes: :yikes:

nikikin

  • Гост
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #17 -: 29 Март, 2014, 12:01:10 »
Колегата clikk само уточняваше за кой нож точно става дума като е написал за рязането на пирони.Не е необходимо да се приписва друг смисъл на думите му и да се търси отговор след това.
Четете по- внимателно, че така често се изкривяват нещата, а и смисълът на дискусията.  *cheti*

clikk

  • Гост
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #18 -: 29 Март, 2014, 15:42:28 »
Аха, схванах?
Значи не някой е написал, че казаното от мен е глупаво, ами аз съм, го разбрал криво?
Е, извинявам се, че съм толкова глупав и не съм съумял да ви разбера правилно.

nikikin

  • Гост
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #19 -: 29 Март, 2014, 17:20:02 »
Колега clikk, обръщам се към тези, които не са разбрали поста ти с пирона.
Към теб и за теб нищо не съм писал.  :)

Неактивен мид60

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 39
  • диагностициран
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #20 -: 29 Март, 2014, 18:27:28 »
Това не е серетация,това е трион на гърба на домакински нож,предполагам за кости.И колко пирона си отрязъл?Защо пишете глупости?
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Явно доста годинки съм живял със заблудата че "серетирано" острие значи "назъбено" острие!Ей тия са част от останалите по чекмеджетата      http://store.picbg.net/pubpic/00/32/3eb1bac607800032.JPG        и ще почерпя студена бира този който ми обясни разликата:nabira:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      п.п.      а това на гърба на ножа от,предната ми снимка,не е трион /няма чапраз/, и не става за кости а за меки домати :nabira:

clikk

  • Гост
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #21 -: 29 Март, 2014, 19:07:25 »
Колега clikk, обръщам се към тези, които не са разбрали поста ти с пирона.
Към теб и за теб нищо не съм писал.  :)
*palec*

Неактивен riboulovec

  • Младо куче
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1586
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #22 -: 29 Март, 2014, 22:07:42 »
Естествено, че не режа пирони.
Не схванах кое точно е глупост, само?
Моето мнение, рекламата по ТВ с пироните, серетираните остриета или още нещо?
Или важно е нечие мнение, а всички които са на различно, говорят глупости?
Верно ли, не мога да имам свое мнение, щото според някого е глупаво, а? :yikes: :yikes: :yikes:
Колегата clikk само уточняваше за кой нож точно става дума като е написал за рязането на пирони.Не е необходимо да се приписва друг смисъл на думите му и да се търси отговор след това.
Четете по- внимателно, че така често се изкривяват нещата, а и смисълът на дискусията.  *cheti*

Глупост е да напишеш че употребяваш нож 20 години без точене и е супер,явно критериите ни са различни и не ми е проблем,но нека не заблуждаваме новите колеги.Ясно съм го отбелязъл в черевено,та не знам кой чете внимателно и кой не...Второ,няма фирма и нож Солинген,има нож произведен уж в град Солинген от неизвестна за сега фирма.Повечето са китайски в днешно време,регистрирани в град Солинген.Няма и дискусия, наистина серетациите са доста различни видове,но това на ножа на мид60 не е серетация.Серетация не означава назъбено,а на триона не е задължително да има чапраз.За какво служи не мога да кажа,изказах предположение.
И е глупаво да се изказваш неподготвен.Спирам с обясненията защото не виждам смисъл.
Копирано от Бринел:— При теб конкуренцията беше жестока — отвърна Ричър. — Докато десет години по-късно бяха останали само разни лекета.

nikikin

  • Гост
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #23 -: 30 Март, 2014, 01:16:50 »
Доколкото знам превода на думата- serration,означава зъбци, назъбеност и това, че прилича на тривон или не, не променя с нищо предназначението.Серетацията се прави с цел да се запази по-дълго режещата способност на острието, а че става и за друго е само +.
Солинген е за Германия, каквото е Толедо за Испания, Секи за Япония и Лайола за Франция.По същия начин се говори и в България за костенски или габровски ножове.
Се нещо да знаем и ние за ножовете при все, че са ни страст.Въпроса е дали е нужно да се хващаме за думата всеки път и да се обвиняваме, че това и онова.Все се пише за толерантно отношение, а все се нападаме като кучета и котки.Хайде да покажем малко задружност и да напътстваме "младите" колеги към това толерантно и куртоазно отношение, което все се споменава.  :)

clikk

  • Гост
Серетираните ножове в кухнята
« Отговор #24 -: 30 Март, 2014, 10:04:28 »
"Млади колеги"  :yahoo: :yahoo: :yahoo: :yahoo: баси кефа
Отлично знам какво е и къде е Солинген и преди 20г. нямаше китайци с такива надписи. И да наистина не съм точил сретирания нож изобщо до момента, защото няма нужда от точене. Както споменха вече не е единственият и нож в кухнята. Една от спецификите на серетацията и на ползването му, ма друго си е да изпъкнеш или да обявиш надмощно положение, чрез общи приказки и високомерно отрязване на всички други и непознати. Точно така се прави.....

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice