Автор Тема: Патиниране на нож предимства и недостатъци  (Прочетена 18570 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Маклауд

 • Редовен
 • ***
 • Публикации: 104
 • Грррррррр?!?
Здравейте колеги,
повдигам тази тема след като усърдно търсих такава за да кача едно клипче с такава тематика. Ето го и него:


Аз лично съм пробвал няколко начина за патиниране на нож, провокиран от любовта ми към ръждилниците и честата липса на пари за нож от суперстомана. То хобито си е хоби с или без да си паралия  ;D, но да споделя опита си от няколкото такива операции.
Пробвал съм с кола и да ви кажа, че резултата беше средна хубост. Колата е газирана и там където има балончета си остава незасегнато от киселината. За жалост при разгазираната кола се получава същия ефект, само че точките са по на рядко и е дооооста по грозно за мен. Ножа стоя два пъти в колата за по 4 часа като преди всяко топване го почистих обилно със спирт, а гърлото с мускатова ракийка. Накрая по съвет на двама колеги, подвизаващи се и в този и другия форум, го стабилизирах с яко търкане с намазнено с олио парцалче. Стана бонбон работата аз дефекта с точките стана приятен за окото ефект. Ето и снимков матриал от патинирането ми.


На последната снимка съм го заточил сканди с полиране и да стоманата е ламинатче  ;D


Втория ми опит беше по метода на тоя пич от тубата, но приятелчето, чийто нож патинирах, мина и си го взе преди да го нащракам подробно, за което сега много съжалявам. Ефекта общо взето е същия като на пича от тубата само че аз не търках с паста за сребро, а само внимателно зачистих със спирт нож и гърлото с горепоеочената ракийка. Тя е на тъста, ха дано ми прати пак  :P
Стабилизирах накрая със намазнено парцалче и този път нямаше гореописаните петънца, а само гладка, хомогенна тъмна повърхност.

Наблюдаван ефект от от патинирането с времето на ползване.
Ножа патиниран с кола трябва да кажа, че вече не ръждясва и не се колорира там където не съм го стъргал. Получи се много устойчиво покритие, което дори след драскане с дърво не падна. Другия нож не съм го ползвал, но получих положителни отзиви от собственика на ножа, той си е парлапанин по душа и оцеляването на патината вече седмица говори доста положително за втория метод.

Важно! Оцетната киселина е значително концентрирана от колата и не трябва ножа да се държи дълго в нея. Знам че повечето регистрирани тук си го знаят това, но аз да предопредя другарски  ;). И при двата типа патиниране забелязах сериозно затъпяване на ножовете и след това е задължително леко заточване, като при втория тип то беше много по-осезаемо.
Поздрави на всички и наздраве!
"Всички знаят, че това е невъзможно. Но ето идва невежата който не знае това, и точно той прави откритие."
Алберт Айнщайн

Неактивен Zagy

 • нафтения
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 756
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #1 -: 03 Юни, 2014, 21:27:18 »
Единствения ми патиниран нож е Манлито от 1.2379 - измих го хубаво (но не го обезмаслих) и го цопнах за една нощ в оцет - острието придоби много приятен титановосив цвят. Патината е много корава, защото досега от дялане и рязане на храна не е мръднала.
Si non confectus, non reficiat.

Неактивен kokojijo

 • луд умора няма
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 91
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #2 -: 03 Юни, 2014, 21:30:43 »
железния трихлорид е истината , " на полеви условия"     :punk:   :nabira:
не всеки парцал може да бъде жена , но всяка жена може да бъде парцал ...

Неактивен Маклауд

 • Редовен
 • ***
 • Публикации: 104
 • Грррррррр?!?
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #3 -: 03 Юни, 2014, 21:36:29 »
железния трихлорид е истината , " на полеви условия"     :punk:   :nabira:
на мен ми се струва прекалено абразивен, какви ями съм виждал оставени именно от него  :noo: не бих подложил мой нож на това, виж ако някой майстор работи с него... по съм съгласен  :green:
"Всички знаят, че това е невъзможно. Но ето идва невежата който не знае това, и точно той прави откритие."
Алберт Айнщайн

Неактивен gogotattoo

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1214
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #4 -: 03 Юни, 2014, 21:55:58 »
За да не остане темата само в колата, оцета, горчицата и пр., копирам едни разговори, които съм водил преди години - нека се види, че оксидацията не е нещо лесно и просто, а дали е необходимо - всеки сам решава. Аз лично - не я ползвам,  нито за защита, нито за "рисунки", камили  :D и пр.

Гледам,не сте засегнали химическата оксидация.Тя е най-трайна,но и най-трудна за изпълнение в домашни условия.Детайла трябва да е почистен от ръжда/но не задължително/ и се вари поне 20мин в много гъст р-р на натриева основа,натриев нитрит и натриев нитрат при температура 144-145градуса Ц.Пропорциите не ги помня,имам ги записани по тефтерите.След като почернее се вари за половин час в сапунен р-р/най-добре домашен сапун/ за уплътняване на оксидирания слой.Получава се наситен черен цвят,за силициевите стомани кафяв.След това се измива със студена вода подсушава и омаслява.Никога не ползвате емайлиран съд за първата смес/на мен още ми мрънкат и след 20год./ТРЯБВА ДА ИМА АСПИРАЦИЯ И ДА СЕ ПОЛЗВАТ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА-ОЧИЛА,РЪКАВИЦИ,ПРЕСТИЛКА.
Има и още методи за декоративни покрития на стоманите,примерно синята оксидация/виждали сте по колтовете/,а в разтвор на син камък и захар,при прилагане на определено напрежение се получава оцветяване във всички цветове на дъгата,но покритието не е трайно.
Сега се сещам,че имаше няколко книжки от библиотека''Всичко за оръжието'' на тази тема,със все рецепти и съвети към тях.Излязоха в края на 90-те,имам ги и ако не ме домързи,може да ги сканирам.

Та това всъщност си е оксидацията. Съдът най-добре да е от неръждавейка. Някоя стара турска автоклавна тенджера си е добро решение.
За добро и качествено покритие е най-добре да се потърси помощта на някой оръжеен майстор, който си поддържа ваните, разтвора и т.н. , но мераклиите могат да си спретнат вана и вкъщи

"Студената оксидация" тип Наталия, Ивайло и др. се предлага единствено с цел козметично да маскираме някои следи от употреба, докато изделието(пушка , пистолет или нож) се подложи на цялостна оксидация във вана.

Рецепта 1
Вода 1литър,калиев ферицианид(червена кръвна сол)100г,железен трихлорид 100г.При по-дълга обработка цветът достига до черносин.
Рецепта 2
Тъмносиньо оцветяване.Разтвор на 124г натриев тиосулфат,38г, оловен ацетат и 1 л вода.Обработка при 80-95С до желаният отенък.
Рецепта 3
Потапяме предметите в стопилка на 500г магнезиев оксид и 5 Килограма натриев нитрат.Вадим, промиваме с горещ разтвор на натриев карбонат, изсушаваме и смазваме.
Рецепта 4
Стопилка на равни части натриев и калиев нитрат в чист(не ръждив) съд. Загряваме до 500С, добавяме 1 обемна част манганов диоксид на 50 обемни части смес( ако сместта е 50г добавяме 1грам).Очистените предмети потапяме за кратко в стопилката(при 315-345С като после повишаваме до 500С).Държим ги 4-5 минути.колкото по-висока е температурата, толкова по интензивно син цвят получаваме.Изплакваме в студена и гореща вода, сушим и смазваме.
Рецепта 5
Гълъбова(сивосиня ) оксидация.Железен трихлорид 30г/литър,живачен нитрат 30г/л, солна киселина 30г/л, етилов спирт 120г/л.Обработка до 12 часа при 20-25С-тази оксидация може да си я направи всеки начинаещ любител , защото тя не изисква високи температури.

За дълбоко,черна,лъскава оксидация р-а е:
натриева основа - 600г
натриев нитрит-200г
вода-1000мл
Разтвора се нагрява до кипене (130*С) и изделието(предварително почистено и обезмаслено) се задържа при тази температура 40-60мин.След това се измива обилно с вода.
-
За черен матов цвят:
натриева основа-600г
натриев нитрат-150г
вода-1000мл
процедурата е същата
Ако се смени с калиев нитрат и калиева основа, се получава синкав цвят.

Обезмасляването трябва да се прави грижливо, първо с ацетон, после да се потопи в натриева или калиева основа, гореща за поне 10 тина минути, като се извади и промива да не се оставят следи от пръсти.
Или ако стоманата е легирана и става кафява пък и най универсалната рецепта р-а е:
натриева основа - 600г
натриев нитрит-150г
натриев нитрат-100г
вода-1000мл

И една друга рецепта която не съм я правил но съм виждал направено. Не е оксидация но фосфатиране но пак има същите защитни качества даже и по добри. А ако е само за декорация имат и някакви други препарати на същата фирма но не помня какво точно.
Металните части се обезмасляват с кореселин,почистват и подсушават.
Не се използва вода!
Ако има малки язви по метала,може да се премахнат с фина шкука с номер 2000 до 4000.
След това се използва ето този ръждопреобразувател:

http://www.ebay.de/itm/WURTH-SABESTO-RO ... 8482753124

Препарата се нанася с четка на тънък слой време за реакция-3часа,а ефекта на оксидацията се вижда след48часа.
Важно!
Обработените метални части не се пипат с пръсти до като не изсъхне нанесения препарат,трябва да се пазят от допир,защото ще се получи ефекта ако пипаш все едно по прясно боядисан автомобил!
В общи линии това го пише в упътването на опаковката.Препарата е течен с бял цвят подобн на прясно мляко.
След успешната оксидация детайлите се полират,като се протриват леко с вълнен плат и се омазняват с някакво масло.

Ето тука има доста неща ама на руски.http://patlah.ru/etm/etm-01c.htm


П.П. Онзи препарат от немския Ибей не се отваря, щото е старо - но някой ентусиаст може да го открие.
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен magnus

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 164
 • Скайп: vassil_st
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #5 -: 03 Юни, 2014, 22:33:55 »
Бъркоча на Wurth го ползвам често, но за естетика требе да си виртуоз с четката и безкомпромисен в предварителната подготовка на детайла. Трихлоридеца е далеч по-мързелив начин, но пък и действието му е по-друго.

Неактивен riboulovec

 • Младо куче
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1585
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #6 -: 03 Юни, 2014, 23:34:48 »
Един нож ако се ползва не му трябва оксидация,това е по скоро за пушкала.Ако не се ползва,вазелин,тънки масла,масло от камелия и т.н..
Поне аз така си мисля.
Копирано от Бринел:— При теб конкуренцията беше жестока — отвърна Ричър. — Докато десет години по-късно бяха останали само разни лекета.

Неактивен Маклауд

 • Редовен
 • ***
 • Публикации: 104
 • Грррррррр?!?
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #7 -: 07 Юни, 2014, 11:48:48 »
Ето един нов мой експеримент с неочаквано добър резултат за мен проведен с много мерак, в домашни условия и с подръчни материали.
Използван нож е Енцо от стомана Д2 с огледален финиш. Предприех това понеже ножа взе да се олисичва след един риболов, а и имаше деруги от прегриндването му (първоначално е бил сканди, сега е плоско скосен на 4 мм. от гърба )

Преди:


След патинирането резултата е такъв:На живо ефекта е осезаемо по-добре изглеждащ от колкото на снимките. Мога почти да се огледам в патината и наподобява бежаво сив полиран титан. Държал съм нож с острие от титсн и на това го опреличих.
Какви бяха операциите върху ножа:
1. Подготовка на острието. Махнах с шкурка 2000 следите от потъмняване след съответния риболов, появили се след едно кормене на каракуди, дялане на зелени храсти и мокрене в речна вода. Финиширах с водна шкурка 3000 за да стане максимално огледално острието, като не пропуснах гърба, понеже си имаше от оригиналното покритие на Енцото. После почистих със сапунена вода и яко търкане с грубото на гъбата, след това с мекото на гъбата и накрая с кухненско руло и чист спирт.
2. Сварих винен оцет разреден с вода в съотношение 1/2 оцет 1/2 вода, като след всяко повтаряне на процедурата доливах оцет. Острието престоя 20 мин в разтвора, след това го оставих на студена течаща вода за минута и почистих със спирт със средно силен натиск. Част от сивото остана по кухненското руло. Преварих отново оцета и водата, като допълних още малко с чист оцет преди да заври. Пуснах отново острието за 20 мин. Повторих стъпките по почистването с течаща вода и спирт. Преварих и допълних оцета и оставих ножа вътре за още 20 мин. Отново почистих, но този път без натиск по острието и преварих финално, като допълних отново с оцет. Накрая ножа престоя 1 час в оцета и изплакнах на течаща вода, почистих със спирт без натис, но с продължително търкане около 5 мин. Накрая намаслих с олио и търках около 8 мин. така че острието да се загрее от търкането. Накрая зачистих олиото до пълното му отстраняване и заточих ножа внимателно, за да няма деруги по покритието.
Важно! Острието да не се докосва с пряко с ръце за да няма омасляване или изцапване от пръстите.
Тествах покритието като порязах мръвки и подялах една суха пръчка, като нямаше никакви следи по покритието или загрозяващи елементи. Много съм доволен от резултата, а един другар вече ме похвали след като го видя  :punk:
Поздрави на всички и се надявам да не съм ви отегчил с подробното описание на процеса :nabira:
"Всички знаят, че това е невъзможно. Но ето идва невежата който не знае това, и точно той прави откритие."
Алберт Айнщайн

Неактивен Mamas

 • It`s Not Just A Knife...It`s a BENCHMADE
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Потребителско име: Exodus
 • Публикации: 913
 • диагностициран
 • Скайп: veselradulski
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #8 -: 18 Декември, 2014, 19:55:45 »
Бих искал да помоля за съвет! Имам следната идея- острие от Д2 да се оксидира по някакъв начин и след това да се пусне на камъни в барабан или нещо подобно, за да придобие т.нар. блякуош. Много ми хареса това покритие- ползват го Кершоу и Зиро, което пък пак си е Кершоу....
Мисля да използвам възможно най-добрата студена оксидация, за да стане хомогенно, а и да не се изяде много от трихлорида. После да се пусне на тумблер или на саморъчно направен барабан. А, и каква медия/камъни да си набавя, за да се опитам вкъщи да направя този финиш? Явно е някаква "манджа", която на мен ми е силно неизвестна....
Ще съм ви благодарен ако споделите опит или акъл- то все едно...
И БЕЗ НАС ЩЕ СЪМНЕ...
 Една от най-отвратителните привички на дребните души е, че подозират своите низости и у другите.

victork

 • Гост
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #9 -: 25 Юни, 2015, 11:39:59 »
Не исках да пускам нова тема, затова ще попитам тук. Чувал съм легенди за колата и нейните разяждащи свойства. Искам да патинирам една карбонова Мора, всъщност вече я потопих в колата, като внимавах да сипя от напитката дочно до гарда. Мисълта ми е, така или иначе минимална част от гумената дръжка също има контакт с колата. Мисля да го държа поне два часа потопен, но има ли някакъв риск за самата дръжка?
Надявам се, че колата няма по някакъв начин да навреди на хубавата ми дръжчица. Моля, някой с опит в тази процедура да сподели. Ако е нужно, да го вадя веднага...
:nabira:

Неактивен Punky

 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1973
 • HardCore For Life
  • "kristo-2"
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #10 -: 25 Юни, 2015, 12:41:49 »
По никакъв начин не може да и навреди. Не е толкова силна киселина, все пак това го пием, ако разяжда гума, смятай какво трябва да се случва с вътрешностите ни .

victork

 • Гост
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #11 -: 25 Юни, 2015, 13:13:58 »
Мерси! *palec*

Вече стои близо 2 часа, потъмняло е в приятно сив цвят. Ще изчакам още малко и ще следва измиване и малко търкане с олио. Дано има резултат!

Неактивен Punky

 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1973
 • HardCore For Life
  • "kristo-2"
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #12 -: 25 Юни, 2015, 14:18:14 »
Тоя тип патиниране не е много устойчиво. Аз съм пробвал със силен концентрат лимонова к-на, почват да излизат едни мехурчета, да   
бълбука, да цвърка и за 10 мин. става черно острието и смърди гадно, но като го забърша с кърпа и черното пада, остава леко сивкакв цвят отдолу.

Неактивен МИНЧО

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 433
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #13 -: 25 Юни, 2015, 14:43:39 »
Аз ги държа по 7-8 часа в кола.
Това, колко черно ще стане, зависи от материала! Предполагам от легиращите елементи вътре.
За едно и също време в колата, съм имал коренно различни резултати. От катранено черно и матово, до сивкаво на петна.
След това ще трябва да го заточиш на ново ножа.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

victork

 • Гост
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #14 -: 25 Юни, 2015, 15:36:14 »
Мерси за отговорите и съветите! Ще го държа поне 4 часа, пък ще видим. Моричката си е карбонка, Robust.
А за заточването мисля един строп ще е Ок... *palec*

Неактивен Zagy

 • нафтения
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 756
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #15 -: 25 Юни, 2015, 15:42:44 »
С оцет също става хубава патина.
Si non confectus, non reficiat.

Неактивен POCEH KOCEB

 • наблюдател
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1195
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #16 -: 25 Юни, 2015, 15:55:34 »
С оцет също става хубава патина.
Точно това щях да кажа и аз... Загряваш го до точка на кипене, ръгаш острието вътре и от време на време вадиш, забърсваш черното и ресто в оцета.
За половин час става прилично сиво/черно. Някой от продуктите за почерняне на оръжия също работят доста добре.
Μολων λαβε !

Неактивен dtz

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1225
  • ОБК
 • Скайп: obr-kamchia
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #17 -: 25 Юни, 2015, 17:04:59 »
Малко офтопик, но да питам.
Ръждопреобразувателят как точно действа?
Днеска си намазах тесака от Тошко, щото много беше зазлял и очаквах всичко да се почисти ей така.
Доста потърках с един парцал, ръждата потъмня и горе-долу се зачисти, но не е сякаш каквото очаквах.
Мислех, че щом чисти ръжда, ще патинира и острието, но не би.
Не съм го киснал разбира се, ама все пак....?
Ползвах някъв обикновен о/о 200мл за лев и девеесе.
На Вюрт подобна разфасофка беше десет лв, че ми досвидя...

Неактивен poison

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 129
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #18 -: 25 Юни, 2015, 21:49:51 »
Ръждопреобразователят ,не премахва ръждата ,а е преобразува. Може да накиснеш ножа в газ за лампи   след извесно време ръждата почва да пада но пак си иска лека механична намеса ,може  с четка за зъби  да потъркаш по ръждивите петна .

Неактивен Косача

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1223
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #19 -: 25 Юни, 2015, 22:15:28 »
  Газта за лампи е чиста нафта,а с нафта се чисти ръжда не от вчера.Ръждопреобразователят е ефективен при изшлайфани повърхности,които имат микроязви.Понеже язвите няма как да се изшлайфат бързо,се мажат и след определеното време се боядисва.
 Впр. с преобразувател мазах  едно мачете Трамонтина.Стана мръсно бяло на цвят,имаше и видимо силна хим.реакция.Патинира се добре,но преди това бях свалил заводския лак на Трамонтината.
Paradise is where I am.

Неактивен МИНЧО

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 433
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #20 -: 26 Юни, 2015, 08:27:21 »
Газта за ламБи, не беше ли керосин?
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен autosvet

 • Редовен
 • ***
 • Публикации: 57
 • диагностициран
  • Svet Photography
 • Скайп: autosvet
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #21 -: 26 Юни, 2015, 23:11:16 »
Газта за ламБи, не беше ли керосин?

Абсолютно вярно. И е доста по-лека петролна фракция от нафтата. Съответно прониква по-бързо и се изпарява по-лесно. ВД 40 на практика е малко леко машинно масло с керосин.

Неактивен Косача

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1223
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #22 -: 26 Юни, 2015, 23:39:18 »
  Байчовци,и аз това ви казвам-че е пречистена нафта.WD40 e white spirit,все от сорта.
https://en.wikipedia.org/wiki/White_spirit
Paradise is where I am.

Активен Божо

 • Дарител
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 2248
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #23 -: 28 Октомври, 2015, 09:45:24 »


Лимонена терапия  ;D
Изкуственият интелект не може да се мери с естествената глупост.

Неактивен zlatolin

 • Един от вас, но нищо повече от вас.
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 661
 • диагностициран
Патиниране на нож предимства и недостатъци
« Отговор #24 -: 28 Октомври, 2015, 14:51:56 »
Божо, станали са страхотни!
В какво ги кисна бре ?!
"Злой чечен ползет на берег, точит свой кинжал ... "

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice