Автор Тема: За любителите на Японски ножове и инструменти  (Прочетена 1604 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 40
  • диагностициран
За любителите на Японски ножове и инструменти
Иска ми се да отворя тази тема за любителите на Японски ножове,мечове,инструменти и материали за подръжката им,защото е по-обща от темата „Японските кухненските ножове“,както и на замрялата тема от 2012 година - „Японски ножове“. Идеята ми е любителите на всичко Японско-режещо да  споделяме опит,знания и информация по подобие на „Любителите на Китайската ножарска индустрия“,за да му отдадем нужното внимание,уважение и признание,защото made in Japan е синоним на високо качество. Скоро имах възможността да посетя един голям Търговски център,Хоум Маркет  и Спорт Депо в Нигашихарима. Основното ми внимание бе насочено към ножовете и инструментите.Ножовете бяха с цени от 12$ до 120$ - предимно на КАЙ,но продавачките не знаят английски,а надписите на опаковките са на Японски и трябва да гадаеш за качеството на ножовете по цените им,да не говорим за материал и др. Единственото което можеш да изкопчиш с много труд е дали е карбонка или неръждажейка.Интересното е,че в търговските центрове ножовете се заключват в стъклени витрини,не толко против кражби,а от съображения за безопасност.В по-малките търговски центрове закачат само опаковките,а ножовете са заключени на щандовете на продавачките.Цените на грубо може да се преобразуват от йени в долари,като се анулират последните две цифри,а иначе курса е 108 йени/$. Режещи,полиращи,пробивни инструменти,както и всевъзможни размери и форми на пили(за метал,дърво и с диамантена посипка),триони,шкурки,заточващи камъни и много други могат да докарат човек до блокаж и безисходица.В случая обаче не става въпрос само за пари, а за невъзможността да купиш и донесеш всичко каквото ти харесва.Става така,че накрая купуваш познати неща,при които не се очакват изненади и които може би не са ти най-нужни,но са Японски.По надолу ще ви покажа щандовете за ножове и закупените от мен неща с уточнението,че три ножа са от Хоум Маркета и един от Търговския център, дамския мултитул и ловно-рибарския нож  от Спорт Депо,Кинг 6000 и коригиращия камък Нанива грит 60 също от Хоум Маркета. В Хоум Маркета продават традиционните сменяеми дървени дръжки за Японския стил ножове (както у нас за пили) и струват по 10$,което доказва философията на Японците,че острието е вечно (ако се експлоатира правилно), а дръжката преходна (ако се експлоатира неправилно). Общото за закупените нискобюджетни ножове е, че са заточени двустранно, като двете карбонки са с грубо и неравномерно заточени режещи ръбове. Едното Накири е неръждавейка (Молибдено-Ванадиева според КАЙ) с постоянна дебелина на гърба-2мм,а другото е карбонка( според КАЙ) с изтъняване на гърба от чойла към върха. Шефския нож също е неръждавейка (Молибдено-Ванадиева),а Тезукурибочо е карбонка-с изтъняване на гърба от чойла към върха. Двете карбонки ги дозаточих козметично,за да премахна съществуващия косъм,да поизправя  и полирам режещите им ръбове. Карбонките се представиха много добре при заточването и теста-леко и бързо презаточване,както и агресивен ряз при теста. Искам да се извиня за недоброто качество на снимките,но интернета който ползвам в момента е много слаб и не може да качва снимките през postimage.org, затова се наложи да ги компресирам предварително. Ако някой иска хубави снимки,това може да стане след месец,когато се добера до нормален интернет.




















Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 40
  • диагностициран
За любителите на Японски ножове и инструменти
« Отговор #1 -: 09 Септември, 2019, 12:26:50 »
Един клип за изплакване на очите.

Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 40
  • диагностициран
За любителите на Японски ножове и инструменти
« Отговор #2 -: 15 Септември, 2019, 18:58:36 »
Една статия на на Мич Мак за Японските ножове от високо-въвлеродни стомани, сравнени със западния тип ножове, както и пример за почистване на леко кородирал режещ ръб на ламинирано острие от синя стомана Nо.2

https://medium.com/japanese-tools/high-carbon-steel-in-japanese-knives-d50280828da0

Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 40
  • диагностициран
За любителите на Японски ножове и инструменти
« Отговор #3 -: 18 Септември, 2019, 22:53:24 »
 Kак се продават скъпи Японски ножове-с търговско красноречие,омайване и гъделичкане егото на клиента,като дори стига до там да дозаточва с няколко тръквания заточен нож!


Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 40
  • диагностициран
За любителите на Японски ножове и инструменти
« Отговор #4 -: 22 Септември, 2019, 10:51:13 »
Производство на листов ламинат със сърцевина японски ножарски стомани от Такефу за ножарската промишленост.
За хора,които са запознати с металургията и в частност с валцоването на прокат,може би ще им се стори,че не е кой знае каква философия,но в действителност японците първи създават и прилагат тази технология за защита и икономия на стоманата и подобряване качествата на изделията от нея. Интересното в процеса на ламиниране на ножарски стомани е,че пакета ламинат (в случая 33 слоя неръждавейка) се състой от 17 меки и 16 твърди слоя,но не се казва колко са меки,колко са твърди и как са подредени, дали чрез редуване (както казваше във филма с Тошко Колев:“роднина,милиционер,роднина..) или по друг начин. Независимо какво е подреждането,чисто по „японски“ са успели да осигурят няколко примущества на ламинираните ножарски стомани пред чистите такива: като  декоративен ефект при гриндене, повишаване еластичността, якостта,издръжливостта и корозионната устойчивост на цялото острие,както и лесната му подръжка.
https://www.barmondsheffield.com/knife-making-steels/takefu/

Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 40
  • диагностициран
За любителите на Японски ножове и инструменти
« Отговор #5 -: 29 Септември, 2019, 04:25:47 »
Възстановяване на малка Деба,която според японците се ползва основно за риба. Ножа е карбонка с дължина на острието 110мм, максимална дебелина на гърба 7мм и леко опушена дръжка (вероятно от близост до някакъв нагревател). Режещия ръб беше леко нащърбен и по двете страни имаше язви с дълбочина до 0.5мм. Изчистих острието без да премахвам изцяло язвите, за да запазя оригиналната му геометрия. Основно се постарах да възстановя клина на острието и режещия му ръб. 












 

ArmsBG OlightBG Batteryservice