Автор Тема: Всичко за тактическите ножове и ножовете с военно предназначение.  (Прочетена 101128 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1004
 • диагноза - див селянин
Отварям тази тема, защото в продукцията на повечето изявени, световни производители на ножове съществува една ниша, която е предназначена конкретно за нуждите на въоръжените сили и поради това е съобразена предимно с изискванията, произтичащи от това.
Съвсем естествено е този род продукция силно да се отличава по външен вид, работни качества и използвани материали от масовото производство и поради това, неминуемо да предизвиква неприязън сред голяма част от потребителите на ножове и най-вече сред тези, със силно изразени естетически изисквания.
 Понеже доста годинки имах вземане-даване с Армията и по принцип съм с военно образование, та все пак съм видял това-онова, ще се опитам да ви изложа моята гледна точка, относно ножовете с военно предназначение и тяхното използване.
Както всяко едно изделие, предназначено за Армията, така и ножовете трябва да отговарят на няколко основни изисквания, а именно:
-максимална здравина и функционалност (за предпочитане е да съвместяват дори няколко функции)
-лесно обслужване и поддръжка
-габаритите, формата и теглото да не затрудняват движенията и да не натоварват военнослужащия
-сигурно и многофункционално прикрепване, съобразено с останалата част от екипировката
-евтино производство.
Съгласете се с мен, че при подобни изисквания към армейския нож, красотата, естетиката и високото качество са почти несъвместими.
Вярно е, че повечето световни производители на ножове предлагат продукция, която е ориентирана и към обикновени потребители, с ясно изразена „тактикъл” ориентация и там вече качеството, материалите, изработката, а и всичко останало е на съвсем друго ниво.
Когато говорим за чисто армейски нож, обаче трябва да сме наясно, че става въпрос за инструмент и оръжие, на което вероятно ще се наложи да разчитаме при крайно екстремни ситуации и той трябва да се справи, за да оцелеем, ако ще да е и най-грозното нещо на света.

И за да дам „тон за песен”, ще направя една кратка ретроспекция на ножовете в БНА, изхождайки от съприкосновението и опита ми с тях.

Ами, общо взето, старото Манго 5 години рендосва военните наровете и пак не му дойде акъла в главата. Иначе съм я захванал от фазанарията в Плевен (НШЗО „Христо Ботев”). Ма, как са уцелили тогава, та ма курдисаха баш в родната пехота. “Велииик е нашият войнииик, велик, велик, велииииик....” Майкооо!!! Балабаир, Гривица, Слатина, Николаево, ей т`ва ни бяха “класните стаи”. Случих и на вожд – ген. майор Гано Иванов – оттогава е и народната песен  “Изкарай, Гано, говеда.” (пее се задължително на 3-4 гласа). Оооп, отплеснах се!
Та, от тогава започна прекият ми контакт с всевъзможни видове армейско въоръжение и естествено ми беше зачислен АК 47 със съответния нож-щик.Ма, то беше мерак, то беше чудо (пропуснах да спомена, че още от ранна детска възраст имам непреодолимо влечение към всякакви видове огнестрелно и хладно оръжие) и ако ми бяха предложили да ми зачислят по два, демек още един автомат с нож, със сигурност щях да се съглася (всъщност, след около две години и това стана, но ще стигна и дотам). И понеже приказката ни е за ножовете, пък и толкова ми е бил акъла тогава (“И сега си му е същия.” – някой се обажда зад гърба ми) не пропусках възможността да пробвам как се забива ножа на АК 47 по дърветата.  Тамън му хванах цаката и по време на един караул на Дисципа в Плевен го строших на две. Баща ми прати пари, та го платих в не знам си какъв размер, пък за останалото няма да казвам, ама ми държа влага бая време. Всъщност, па що да не си кажа, не ми дадоха арест, ама ме обухаха с една торба непоряди по служба, дето карах през ден, та чак ми изгниха ръкавите на  шаека от миене на подовете и на посудата в столовата и взех да гледам на кръв. Оттогава имам алергия към всякакви видове наряди и дежурства. Обаче тъпана си е тъпан. Мина-не мина известно време, пък подпуках и новия нож, ама малко по-внимателно иии... пак инцидент. Тоя път не се счупи, ама върхът му се изкриви кат на оня Пелтонен, дето беше в магазина на Ясен и приличаше на рибарски х*й. Така си го и сдадох, без много да го показвам.
Реших да правя военна кариера и от Плевен кандидатствах в Търново. Приеха ме курсант пак в пехотата, но с повишена мощност, демек чадърбабаит. Пак ми зачислиха АК 47, ама тоя път със сгъваем приклад, пък към тях нож не се полага. Мъка голяма! Да, ама раздадоха парадни офицерски кортици -  супер. Е, за четири години успях да потроша само 2 от тях, срещу заплащане естествено, а третият все още си е жив и здрав и е единственото острие, което ми е останало като спомен от онези години. По стечение на обстоятелствата, вследствие на терористичните актове в България (жп гара Буново, жп гара Пловдив и някои други) по време на Възродителния процес, на високо партийно ниво бе взето решение да се сформират ГБД (групи за бързо действие с антитерористична насоченост) и да се оборудват със специална екипировка и въоръжение. Две такива групи се създадоха и в нашата рота и аз попаднах в едната от тях. Пак голям кеф. Освен всички останали джунджурии ни зачислиха и по един чисто нов АКМ - 7,62 мм руско производство (та тогава ни станаха по два автомата). Чудо невиждано за ония времена, а ножа тогава ми се стори като някаква магия. Вярно, че острието му не беше достатъчно дълго по моите разбирания, обаче имаше трион на гърба  и заедно с канията ставаше на ножица за тел.Мисля, че е излишно да споменавам, че съм го пробвал и него по дърветата и извода е, че не е много за тая работа, но горе-долу става (твърд поддръжник съм на тезата, че всичко, което е що годе тежко, твърдо и заострено, става за мятане и забиване), ама за сметка на това пък по-трудно се чупи. Слава богу с него не съм имал инциденти, само дето малко му се разхлопа ключалката в края на дръжката.
Най-много ми допадаше обаче така наречения “нож на дневалния”,Ще ме прощава Митака, че не намерих по-читава снимка и използвах неговата, ама ако рече, веднага я махам. :(

който при нас беше с много хубава кожена кания. Доста масивен, изключително здрав нож с добър баланс, който за разлика от останалите армейски образци може да се заточи достатъчно добре.  Дълго време имах голямо желание да се сдобия с такъв, но впоследствие тия мераци отшумяха.
Ще спомена и една друга група ножове, които отдавна не са на въоръжение в БА, но поне по мое време се използваха масово за обучение в занятията по ръкопашен бой и мятане на ножове. Това са нож-щикове за различните видове нарезни карабини, най вече от времето на ВСВ и преди това.Също много здрави ножове, от добра стомана, които заслужават уважение, но за съжаление са неприложими при нормални условия.
За малко да пропусна и още един много специфичен нож, който обаче е с изключително тясно приложение. Става въпрос за така наречения парашутен нож, който се използва за срязване на въжетата на основния парашут и освобождаване от него  в случай на задръжка или оплитане за да се използва резервния парашут. Ножът по разбираеми причини няма връх и е напълно плосък отпред. Заточването е двустранно, рекърв с пълна серетация от едната страна. Не се носи на колана, а  кожената кания се закрепва за ластиците на резервния парашут отпред, като по този начин винаги е на разположение. Самият нож е привързан за канията с връв.
В общи линии това са армейските ножове, които са ми минали през ръчичките.
Иначе неизменното джобно ножче и всички останали простотии ги знаете и няма да ги коментирам.
Благодаря за търпението, ако въобще сте имали такова да изчетете тия писания.

п.п. Ами, то покрай цялата галимация, май съм забравил да споделя своето мнение, относно произхода на това определение тактически, на което със сигурност много хора се чудят.
Тактиката е основен принцип в дейността на всички армии и по същество тя е свързана с планирането, организирането, обезпечаването и провеждането на бойни действия с цел постигане надмощие над противника и унищожаването му. Изучава се като отделен предмет и има своите разновидности, според видовете (авиация, флот, сухопътни войски) и родовете войски (пехота, танкови, инженерни, свързочни и така нататък).
От там тактически се използва като синоним на военен в някои аспекти и на хората, които се занимават с военно дело, пък и не само на тях, много им харесва как изискано звучи тази думичка, та взеха да я курдисват, където и когато им падне и те така.
По принцип, би трябвало думата тактически да се използва и като определение за нещо, което би ти донесло предимство по време на бойни действия, но ми се струва, че в повечето случаи я срещаме точно като синоним на военен.
Напълно е възможно обаче, да обединява и двете значения, според мен.

« Последна редакция: 01 Октомври, 2018, 22:49:48 от Force »
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Баце

 • Гост
Само едно уточнение за парашутния нож - Назъбената част е предвидена да реже коланите а гладката е за въжетата.
« Последна редакция: 30 Юли, 2012, 17:08:11 от Баце »

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1004
 • диагноза - див селянин
Само едно уточнение за парашутния нож - Назъбената част е предвидена да реже коланите а гладката е за въжетата.

Уточнението се приема, но в случая вероятно ще се наложи да дообясня някои неща.
За разлика от съвременните, по-старите модели военни парашути нямаха ключалки на сбруята за освобождаване или както се казва на парашутен език, отцепване коланите на основния парашут при частична или пълна задръжка. За "по-лесно" тази опция се компенсираше, като към оборудването на парашутиста се добавяше и въпросният парашутен нож. В никакъв случай тази мярка не е стопроцентово ефективна, но пък и не е хептен без хич. Та, не че не би свършил работа в определена ситуация този нож, но дето се вика, "по-добре да не те среща мечка". :D :D
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Жоро

 • Гост
ножа от АК е класика колкото и да е недолюбван от някой това си е много работно добиче което не излиза от колата ми вече 5 години :yes:

Баце

 • Гост
Ако не се лъжа, отцепка имат само крилата. Кръглите куполи, дори и на по - модерните с - ми мисля, че нямат. Сори за офа.

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1004
 • диагноза - див селянин
Ако не се лъжа, отцепка имат само крилата. Кръглите куполи, дори и на по - модерните с - ми мисля, че нямат. Сори за офа.

Лъжеш се Румене. ;)


Това е снимка на парашутист, готов за скок с ПСН-71 и много добре се виждат ключалките за отцепване на основния парашут, а ето и обясненията:

"У этого парашюта имеются два замка ОСК-Д (отцепка свободных концов - десантный). Точно такой же замок стоял на ранних Д-5 серии 2 (потом Д-5с2 выпускались без ОСК-Д), но только на правой паре свободных концов, а у ПСН-71 эти замки стоят на обоих парах свободных концов.

Замок ОСК-Д предназначен для отцепки свободных концов подвесной сис-темы с целью гашения купола и исключения возможности протаскивания парашютиста после приземления или приводнения.

На фото ПСН-71. Хорошо видны замки ОСК-Д на обоих парах свободных концов."

Ето схема на ПСН-71Не съм скачал с този модел, но съм ги виждал с очите си, понеже с тях скачаха само курсантите от чуждестранния батальон.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Божо

 • Гост
Интересно ми беше да прочета за тези армейски ножове  :nabira: Имам у нас един щик от Манлихер и унгарски щик за Калашник  :)

Баце

 • Гост
Да, в заблуда съм бил. Покрай ножовете си актуализирах знанията по още една тема. Благодарим бачо Тони :nabira:

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1004
 • диагноза - див селянин
Айде сега, пък ще ми благодариш! Да не съм ги измислил аз тия работи. ;) Темата е много интересна и ще се радвам да я разискваме на някоя форумна среща, наред с ножовете. Хем ще си припомним и доброто, старо време, когато морето ни беше до колене, а! ;) :nabira:
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен VPT

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 420
 • диагностициран
 Бачо Тони, добре  че пусна тая тема. От много време се каня да пиша за ножовете със "специално предназначение" по-конкретно за парашутните такива и все не сколасвам ;)
Сега, като гледам тази снимка и си спомням времето, когато се чудих откъде да намеря 50 кинта (толкова струваше това творение на нашата военна ножарска мисъл ;) ако го "изгубиш случайно") Добре, че тогава не ги немерих ;D
Не е нужно човек да се напряга, за да се види, колко нескопосано е изработен този нож. Неособено равномерно заточване, чирени от текстолит, като че  правени в някое ТВУ, канията- връх на сарашкия занаят с жълти конци :rock:...
Но въпреки всичко,  като го видя и ми се приисква да си го повъртя в ръцете и да му се порадвам (неизживяно детство)
Днес, споменатото желязо вече е пенсионер.
В случай на нужда, сега се ползват ей такива макини, както им викат hook knives ;)
А ето и как се закачат


А, ето и някои соц образци с различен произход ;)
  Руски
Полски


Чешки (миков)
-Чешки (Миков)

А ето един интересен, чешки произведен в много малка серия, вероятно взаимстван от Немския гравитационен

ГДР -
дръжката е от бакилит и е щампована, че издържа на 500 волта :)  :rock:

Аржентина. Доста екзотичен и бих казал не особено практичен за парашутисти ;)

А ето и прословутия Немски гравитационен. Много интересен, като концепция. Бил е създаден с идеята за нещо като мултитул. Вижда се, че има и шип за разплитане (който незнам, доколко е бил полезен).   


Общо 5 типа са
1. 1937-41 произвеждани от  Paul Weyersberg & Co. Solingen
2. 41- до края на войната
3. 1955-1961 произвеждани от  Eickhorn & Anton Wingen
4 1961-1979 WMF, OWF & Eickhorn
5. след 79  Eickhorn, & Eickhorn for Colt
Ножът се използва в армията до към средата на 80-те години.

Ето някои от ЕйкхорнИ накарая един СС-овски  ;)
« Последна редакция: 31 Юли, 2012, 10:58:11 от VPT »

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1004
 • диагноза - див селянин
Васко, на мен също са ми голяма слабост "спецназ" ножовете, но засега се задоволявам само да ги разглеждам.
Не знам дали си спомняте, но още в самото начало на МБ форума бях пуснал запитване за един много особен и специален нож от времето но ВСВ, изработен в Германия за нуждите на формирования, изпълняващи отговорни, секретни задачи в тила на противника. Така и не мога да открия никаква снимка, описание или каквато и да е следа от този нож, който съм държал в ръцете си и съм го разглеждал на една сергия за антики в стария Несебър в началото на 90-те години. От време на време правя опити да открия нещо за него чрез чичко Гугъл но уви.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен VPT

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 420
 • диагностициран
Тони, повечето такива са просто интересни дизайнерски хрумвания.
Човек знае и 2 и 200. Ти поне си наясно, че при оперативна работа, квото ти е под ръка , е най- доброто ;)Легендарния нож на Илмари Хонканен
 обща дължина 32 см
острие 18.8
дръжка 13.2

И копието направено в негова чест от Пека


Нищо необикновено ;)
но човека е изкарал с тая калъчка 231 дни като (LRRP) в тила на Руснаците ;)

Опитай да ми опишеш този нож, който търсиш и аз да поровя ;)

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1004
 • диагноза - див селянин
Опитай да ми опишеш този нож, който търсиш и аз да поровя ;)

Ами, Васко, поне 20 годинки минаха от срещата ми с този нож, която не продължи повече от 5 минути, та вече ми е трудно да го опиша правдоподобно, но ако го видя, със сигурност ще го позная.
Най-силно набилите се в съзнанието ми неща са:
-формата и размера на острието наподобяват тези на "ножа на дневалния"
-канията и дръжката са изработени от метал, по всяка вероятност алуминий и имат ситна накатка
-канията има форма на опакован, издължен шоколад, като в долният край, откъм острието завършва леко трапецовидно, с плоско дъно
-канията има пружинен механизъм и плъзгач за освобождаване и заключване на ножа, когато е в нея
-ножът се дотиква с известно усилие в канията и по този начин се задейства пружинният механизъм
-освобождаването става чрез плъзгача, който се намира отстрани, в горният край на канията, срещу палеца (подобно на заключващия механизъм при Пелтонена) и ножът подскача нагоре, без обаче да напуска канията
-понеже въпросният екземпляр беше в перфектно състояние и отлично съхраняван, по острието все още стоеше характерното за онези времена синкаво-виолетово оцветяване в зоните на закаляване
-по острието, дръжката и канията имаше характерният за Вермахта малък щемпел с форма на орел, държащ в ноктите си свастика
Ами, това е всичко, което все още е останало в спомените ми, макар и доста избледняло.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен magnus

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 174
 • Скайп: vassil_st
Допълнителното заключване и металната дръжка, на мен лично ми навеждат да се търси т.нар. diving knife от ВСВ, или по-рано - но пък алуминия хич не се връзва - бронза е характерен като материал за таквиз дръжки, има и с дървени.
Друг вариант е да е ерзац някакъв /пак заради метала по дръжката/, тогава па ептен може и нищо да не се намери за него.
Орлето с прекършения кръст в никакъв случай не значи автентичност и принадлежност някаква. Сега някой може да каже, че преди 20 год, едва ли е имало ментета - ми имало е, че и от по-рано дори и точно сергийните антиквари са се възползвали най-много от тях. Колкото по-нов и запазен, толкова по-съмнителен...Няма как да се каже със сигурност естествено.
... помня я темата в МБ за опознаване, доста картинки се изсипаха, резултат май нямаше.

Този например е много дискутиран и почти навсякъде е отхвърлен да е служил някъде, някога... освен в тайните служби на MI6  ;D.
И накарая един СС-овски  ;)
(Щракни за да видиш изображението.)
« Последна редакция: 31 Юли, 2012, 16:23:39 от magnus »

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1004
 • диагноза - див селянин
Възможността да е дайвърски модел аз също я изключвам, защото острието определено беше от въглеродна стомана. Що се отнася до щемпела, не е като да не съм виждал оригинални такива, понеже по същото време имах за служебно оръжие "Валтер РР" от ВСВ. Имах на разположение и няколко Люгера, както и МП40, пак от това време, та ми се струва, че бих разпознал фалшификат.
Относно автентичността на ножа, към момента не мога да кажа нищо, защото и без това ми е останал доста смътен спомен от него като визия. Наистина, винаги съществува вероятността да е фалшификат, но все пак за себе си имам убеждението, че не беше. Изхождам от това, че през ръцете ми са минали всевъзможни оръжия, както от времето на ВСВ, та до наши дни и общо взето имам набито око за детайла, поради което трудно бих се излъгал, но знае ли човек.
Има нещо обаче, което съм пропуснал да спомена в поста с описанието. Човек трудно може да сбърка и много трудно може да се фалшифицира перфекционизма в изработката на всеки детайл, характерен за германската военна индустрия, а и не само за военната. Това ми дава надежда, че става въпрос за действително изделие на германската, военна мисъл и ще продължа да го издирвам.
« Последна редакция: 31 Юли, 2012, 17:15:17 от seiko »
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен VPT

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 420
 • диагностициран
Дайвърските от ВСВ са с конична кания и на винт.

Това, което описваш е нещо различно и ще поровя из книгите, имам доста такива ;)

Що се отнася до последния нож ,

вероятно не е ползвн, или е бил с прекалено ограничена упетреба и е по- скоро дизайнерска заигравка, но факт е, че съществува и се води парашутен, а и конструкцията му предполага да е бил такъв ;)
« Последна редакция: 31 Юли, 2012, 18:08:38 от VPT »

Неактивен magnus

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 174
 • Скайп: vassil_st
Е, никой не отрича че съществува подобен "шарнир с чупещи се полуоски"  :D, хрумване на някой дизайнер, както го нарече  :rock:... най-малкото пък аз го отритвам от белия свят, защото съм имал такъв, леко посмачкан но действащ като механизъм, с надписи на Италиански и отчетливо маркирана 1942 г.
Защо при търсене изкача като парашутен всъщност на мен ми е чудно, а не дали го е имало или не? И да, нищо не разбирам от "високооблачен" десант, или спортни скокове, за мен отварянето и затварянето на тази измислица с една ръка, както се предполага, не беше хич удобно. Търсил съм го и по книгите, намират ми се и на мен и не е като да не съм ги прелиствал и да си стоят със слепени страници от мухлясало мастило.
Като цяло темата  за тактическите ножове и ножовете с военно предназначение, че и всичко за тях, е доста обширна и има цели форуми за това. На мен лично ще ми е интересна и ще я следя.

« Последна редакция: 31 Юли, 2012, 19:37:17 от magnus »

Неактивен zlatolin

 • Един от вас, но нищо повече от вас.
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 667
 • диагностициран
Ето нож, ползван в подразделенията на Испанската армия, този е от 80-те години на 20 век, сегашния модел леко се отличава, но ще го разпознаете, ако ви се мерне.
Този ми е подарък от пенсионирал се полковник, който го получава като подарък по случай пенсионирането, надписан е.


"Злой чечен ползет на берег, точит свой кинжал ... "

Неактивен Maverick

 • Горски
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 445
 • диагностициран
  • СИЛЕН
Днес си дялках с БМ Дежавуто,
а то май си е своего рода тактикъл нож(нали така?!).
Та ми хрумна да питам- какво влиза в това определение?
Има ли изобщо такова?
Моята версия на дежавуто е с черно покритие на
острието и  частична серетация :)
www.silenbg.com - Моят блог за тренировки, хранене, здравословен начин на живот : )
http://bgjoker.blogspot.com/ - Блогът ми за жокери!
https://www.facebook.com/kinesiotaping - Фейсбук страницата ми за кинезиотейпинг

Неактивен Косача

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1256
 • диагностициран
Според мен Дежавуто не е тактикъл нож,но става за всичко-това е концепцията му.Тактикъл и военните калъчки почти винаги са дебело сведени.Честно казано не знам защо,може би заради "експерти"като Дитмар Пол и пр.
Paradise is where I am.

Неактивен Maverick

 • Горски
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 445
 • диагностициран
  • СИЛЕН
Може би си прав :)
А как дялка дежавуто...много удобен нож.
www.silenbg.com - Моят блог за тренировки, хранене, здравословен начин на живот : )
http://bgjoker.blogspot.com/ - Блогът ми за жокери!
https://www.facebook.com/kinesiotaping - Фейсбук страницата ми за кинезиотейпинг

Неактивен ovcharq

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 250
 • диагностициран
Едно чешко ножче от преди да се въведе АК на въоръжение в чехословашката армия.Канията е много практична,този тип подвес позволява бързо привеждане на ножа в действие и е дава удобство при носене,много добро решение ИМХО .Като за военнен нож,това е най-удобната дръжка,която ми е минавала през ръцете.
« Последна редакция: 27 Август, 2012, 16:08:30 от ovcharq »

Неактивен Amateur

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 190
 • диагностициран
Доколкото това под Фермана ми се стори тактически нож... или поне с военно предназначение...  ;D и събуди любопитството ми с тая микрометрична дръжка... Та да не отварям нова тема, някой знае ли  що е то и кой го произвежда?

Ножът е важно да е точен.

Неактивен heykel_nikolov

 • www.heykelbg.com
 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1319
 • диагностициран
  • www.heykelbg.com
Модел е на Крис Рийв.От по-старото поколение е!Дори не му знам и името?

Неактивен VPT

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 420
 • диагностициран


Мяза да у Шядоу III,
ама не съм съвсем сигурен. Цяла плеяда куходръжковци са, за по едан шапка пари...

Ей на, какво мяза дръжката, като водопроводна тАръбЪ- шлосерска работа :))))))))))

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice