Уф, ама много не ми се влиза в спорове и мислех да не пиша по тази тема, ама... Налях си тази вечер две чашки концентриран акъл и...

Ето как ги виждам нещата аз- терминът "тактически" при ножовете се използва като синоним на "боен" и/или "военен", респективно нож, който има
и някакво специфично, не цивилно проложение, въпреки че чисто граматически тези думи не са синоними. Терминът е непрецизен, тъй като тактиката е преди всичко поредица от действия, поведение, прийоми, използвани от оператора на ножа.Несъмнено се ползва с маркетингова цел и не винаги коректно. Някои елементи на ножа обаче целят осигуряване на удобство за съответните прийоми, които би ползвал операторът на даден нож. Например шипът за чупене на стъкло е по-удобен за чупене на автомобилни стъкла от обикновен масивен помел. Той би бил полезен елемент на нож, който се използва от пожарникар при вадене на пострадал от катастрофирал автомобил и е абсолютно безполезен за ловец. Става дума за класификация, с която не е задължително всички да са съгласни, но мисля, че няма спор, че някои ножове са ловни, други кухненски и т.н.т. Не, че ловен нож не става за работа в кухнята, но има елементи, които го правят подходящ за дране, за разлика от много модели кухненски ножове.
С развитието на въоръжението и изобщо снаряжението на съвременните войници ролята на хладното оръжие и в частност на ножовете е намаляла. Но нуждата от тях не е изчезнала напълно. Ролята на ножа за "унищожаване живата сила на противника" е станала второстепенна и той се превръща все повече в инструмент, необходим за по-второстепенни задачи- нарязване на клони за камуфлаж, рязане на въжета, свински опашки, отваряне на сандъци със снаряжение и др. подобни. Да напомня само, че Victorinox са швейцарски армейски ножове.

Това, че повечето мъже имаме сантимент към онези времена, в които битките са се решавали от атаките с, или на нож е друга тема. Тези времена безвъзвратно са отминали.
Та по тези причини и за да избегнем безплодни спорове има или няма такова животно "тактически нож", и за да започнем в темата да обсъждаме конкретни модели, нека да приемем, че "тактически" са онези ножове, коити имат бойно и/или военно предназначение. Това предназначение обикновено е заявено от дизайнера или производителя на ножа и мисля, че повечето пишещи тук са в състояние да преценят кога и дали е само маркетингов трик, или се касае за специализиран нож. Та давайте да обсъждаме конкретни модели и да спрем с чисто теоретичните спорове.