Автор Тема: Естествени камъни за заточване  (Прочетена 157675 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ivori

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 14
 • любопитен
Естествени камъни за заточване
« Отговор #625 -: 24 Септември, 2019, 12:08:31 »
Колеги, привет,
Любопитно ми е да получа вашето мнение относно заточването на ножове (на ръка) използвайки естествени камъни за целта. Идеята ми е всеки, който би искал да сподели, какви видове натурални камъни би използвал в градация, за да постигне плавна прогресия с долна граница грит 1000. Доколкото знам, натуралните камъни не са най-подходящи за първоначално оформяне на режещия ръб, затова смятам, че грит 1000 би бил подходяща отправна точка.

Смятам, че ще по-полезно ако се ограничим само до камъни, които могат да бъдат намерени на световния пазар без особени пречки в закупуването/ набавянето им. Нека не изхождаме от това какъв ще е вида на стоманата, а от това какво удоволствие бихте изпитали от самия процес на заточване.

Мисля, че ще се получи добра обмяна на опит/ мнения и ще се радвам ако повече хора се включат в дискусията.

Благодаря ви предварително.

Неактивен kendo

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 235
 • дялан камък
Естествени камъни за заточване
« Отговор #626 -: 24 Септември, 2019, 18:02:03 »
Гритът на естествения камък не е толкова важен, колкото подготовката на работната повърхност, както и структурата на абразива. Писали сме по това в темите неведнъж. Режещ ръб може да се изгради изцяло или препрофилира с естествен камък с кварцов състав и по-грубо подравнена повърхност. Един примерен вариант за цялостно заточване и окончателно финиширане+микроскос е:
1. Диорит или "турска уашита" за първоначално профилиране, и двата са много бързи и агресивно отнемат големи количества метал при груба повърхност. Може да се заменят с някои видове твърд пясъчник.
2. Турска уашита, твърдата врачанска шиста или критски камък за равномерно оформяне и поддръжка на РР, подравнени до 800-1000 грит.
3. Уашитите, арканзаси, критски камък, врачанските доломити(капучиното напр.) за предфиниширане.
4. Окончателно финиширане с камъни като "капучиното", лидиец(черния микрокварцит), яшма, моят любимец Чарнли Форест, вулканичен туф.
Разбира се това е доста примерен вариант с достъпни камъни. Подчертавам, че е важно как е подготвен съответният абразив, а също и с какво се работи върху него - вода с/без нагура, или масло.
All We Are Just Dust In The Wind...

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 703
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #627 -: 24 Септември, 2019, 18:18:55 »
Удоволствие е да точиш с естествени камъни само по-обикновените стомани и въглеродните такива. Миналата седмица точих кухненски ножове от европейска проста неръждавейка на Арканзаси / мек, твърд, черен и транслучент/ и наистина си беше удоволствие. Като качих ножове от RVL 34 удоволствието приключи и започна приключението. Та извадих синтетиките...  От Естествените камъни които имам най много ми допадат Уашита, Хиндустан и Аото с грит ок. 1000 от по-грубите. Лин Айдъл, Чарнли Форест и едно китайско Сунгари от средните..  ROZSUTEC и Капучино от най фините, като словака според мен е доста по-продуктивен... Почти цяло лято чегъртам на  Арканзасите и мисля че те явно  отстъпват и като скорост на работа и като агресивност на заточката на изброените по-горе техни аналози. Със сигурност има и по-добри естествени камъни от тези които посочвам, но аз нямам от тях,  дали защото са ми скъпи или пък защото не мога да се до бера до тях.  Най-често използваната от мен прогресия само от естествени камъни са Уашита -Лин Айдъл- ROZSUTEC. Много по-често обаче предпочитам да си подготвя РР с някои от Нортъните /Я Индия, я Кристалон/ и после да продължа с естествените.
Най тъмно е под лампата

Неактивен nomad

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 592
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #628 -: 25 Септември, 2019, 00:08:01 »
Вярно е, че при кварцитите, финиша на повърхността има змачение за скоростта, но въпреки това има големи разлики в това отношение. Разликите са както при различните видове, например между лидийски и уашита, така и вътре в един вид, например между две уашити или два арканзаса. Ако взема една уашита и един лидийски и им подготвя повърхността по един и същ начин и после точа на тях един и същ нож с приблизително еднакъв натиск, разлика в скоростта ще има и то значителна.

За мен, най-универсалните естествени камъни са тези, които работят най-бързо, но в същото време позволяват да се постигне сравнително рафиниран РР. На първо място в тази група поставям критските и уашита, с уговорката, че някои уашити са много по-бързи от други, критските са по-еднородни, но при тях пък, има множество фисури, които понякога, може да са проблем.

На второ място, за себе си поставям турските "уашити" и българският алверолит, които не покриват толкова голям диапазон от гритове, както критските и уашита, но са безумно лесни за използване и дават отлична острота.

На трето място, някои арканзаси и някои чарнли, предимно, за леко затъпени остриета.

Други, като лидийски и капучино, използвам само за микроскос.
« Последна редакция: 25 Септември, 2019, 00:17:45 от nomad »

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1276
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #629 -: 25 Септември, 2019, 08:37:32 »
Под точене надявам се не разбирате оформяне на апекс и/или изкарване на щръбки от острието от около милиметър и нагоре. ;) Едва ли някой ще се наеме да твърди, че там им е силата на естествените камъни, макар че при определени стомани и в определени случаи биха могли да се справят и с това някои образци.   ;) Писано е достатъчно напред по темата в какво точно се състои смисъла от ползването им. Съдейки обаче по някои от постовете това очевидно не се разбира.  ;)  Що се касе до другото, имам два ножа RWL-34, изработени от Тошко и особено единия след работа по разфасоване на месо със съответното затъпяване на места го поддържам единствено на Washita Pike №1 quality, както и с другата ми no name  washita, която заточва дори ножове от HSS стомани и то относително бързо.  Турският му "съименник" също се справя в аналогична ситуация без каквито и да било проблеми. Съвсем скоро дори точих " корема" до върха на един малък нож от същата стомана на евтин soft arkansas на Smith`s, който далеч не е най доброто от този вид и не блести с качества и даже той не показа каквито и да било признаци, че не се справя, напротив.Така че ми е трудно да разбера в какво се корени проблема, в скоса на ножа тесен или широк, в уменията, в неподготвения и/или неправилно подравнен и омаслен камък или в нещо друго. ::)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 703
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #630 -: 25 Септември, 2019, 11:38:24 »
Були ти не си критерии, защото както скоро писа един колека "Були и на л***о може да заточи нож.
1.В моят конкретен случай два от ножовете са закалявани от Тошко, един от Митев.  Единият изпълнява ролята на касапски и освен че имаше няколко щръбки и много сериозен проблясък в зоната на коремчето и имаше нужда от препрофилиране на РР. Другите два са на съпугата и бяха доста нащърбени. Освен това ги почнах веднага след солингените и фискарса и разликата в работата на арканзасите беше огромно огромна. Не съм казал че е невъзможно, а че е далеч от удоволствието. Най-малкото е безсмислено да правиш едно нещо 20 минути вместо 10.
2. Колкото и да пишат и да ми казват че арканзасите били практически същите като уашитите Между моята уашита и и грубите ми арканзаси има голяма разлика в скороста с която работят в полза на уашитата.
3. Твоята уашита е от най-добрите /а май е и бяла ако не се лъжа/.
4. При мен е така с един камък или се спогаждам веднага или по-късно.  С Нанива про, Уелските шисти, Лин Айдъл, Хиндустана и Уашитата се разбрахме от раз. Ако не се разберем веднага оставям на страна и се връщам след време.. С Кинг и Кристалон започнах да се разбирам що-годе едва сега две години след като съм ги купил. Да всичко е въпрос е на подготовка, натиск и лубрикант /дали вода, али дали масло/, но арканзасите не ме радват особенно нито като скорост нито като качество. Най-малкото това което постигам с Уашита- Лин Айдъл- Чарнли- Роосутец не мога да го постигна на същият нож с Софт-Хард-Блак-Транслучент Арканзасите..
Най тъмно е под лампата

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1276
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #631 -: 25 Септември, 2019, 13:50:32 »
Благодаря за оценката, но все пак аз не съм нищо повече от човек, който се интересува от заточване, чете по въпроса, а то има много какво в това отношение  ;) и се опитва да го осмисля и прилага на практика . Просто продължавам да се уча и да си тренирам моториката, нищо повече. За препрофилирането, което си посочил в точка 1 от твоя пост просто според мен не си подбрал правилния абразив за стоманата и  задачата. Поставянето на нереално високи очаквания спрямо естествените камъни като цяло обикновено е причината за получаването на разочарования от тях, което в никакъв случай не значи, че те не работят така както се очаква от тях с изключение на случаите при които или си попаднал на некачествен абразив или не е доведен до състояние да си разкрие потенциала си напълно. А това последното няма да се уморя да повтарям, че при естествените камъни е от изключително значение. В това се състои и голямата им прелест. ;) Ще ти дам пример с моята  Washita Pike №1 quality, която с оглед на някогашното сортиране на този специално производител не е сред камъните с върхово качество, но е сортирана и маркирана с първо,  така че от нея се очаква предвидимост в определени рамки и граници разбира се, щото е естествен камък. Та като я купих камъкът явно беше слабо омаслен, което ме зарадва с липсата на дълготрайни наслоявания от стомана и масло. Това с погаждането от пръв поглед при мен не се получи, камъкът не точеше до високо ниво на острота нисковъглеродни и меки неръждавейки като 4116,4110,12с27420НС и др., даже и средно твърдите карбонки се получаваше една замазана полуострота. Единствено при твърдите високолегирани стомани нивото на остротата беше добро. Другите режеха с лекота хартия, бръснеха, по скоро скубеха космите, но аз не се притесних много, защото заподозрях, че може нещата кардинално да се променят след време, което се и получи.  ;) Пришлайфах я внимателно до 120-220 Sic, първо я омаслявах със зехтин обилно при първото точене, после рядко намалих количеството докато почнах да работя на едва омазнена повърхност с къси движения. След няколко месеца все едно едно че бях купил друг камък. Характерът на работа рязко се промени до степен на неузнаваемост, стана агресивен звяр,и на описаните меки неръждавейки започна да вади страховит косъм ако си позволех глупостта да натискам прекомерно. :yikes:  Така че не подценявай хилавото отроче , може да се окаже син на тигър. ;) И след време да си промениш гледната точка като понатрупаш разбиране на материята.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен ViktorKitov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 538
 • Минерален ентусиаст
Естествени камъни за заточване
« Отговор #632 -: 26 Септември, 2019, 13:51:38 »


Много приятно камъче на прилична цена. Жалко, че не се продава в България.

Неактивен kendo

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 235
 • дялан камък
Естествени камъни за заточване
« Отговор #633 -: 22 Ноември, 2019, 16:42:24 »

Получих щедър подарък от колегата Nomad - камък Rozsutec. Благодарности, Вальо!  :nabira: Така стана, че го подготвих за работа паралелно с един голям и масивен къс капучино. Използвах еднакви абразиви и накрая се оказа, двата камъка са като близнаци - с еднакви шарки, плътност, поведение при работа и... Тепърва ще има сравнение между тях, за да открия разликите, освен тези, че капучиното е доломит, а Rozsutec - кварцит.
All We Are Just Dust In The Wind...

Неактивен ViktorKitov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 538
 • Минерален ентусиаст
Естествени камъни за заточване
« Отговор #634 -: 22 Ноември, 2019, 17:41:01 »
Хах, като видях снимките реших, че са от едно находище :D

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 703
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #635 -: 23 Ноември, 2019, 11:30:12 »
Моят Rozsutec е  сив като цимент  с една кафвичка ивица от едната страна а твоят кафевенее целият.. Капучиното което ползвам изглежда дусущ като твоето. И двата са финиширани на 800. На мен лично Rozsutec по-ми допада. Струва мисе по твърд и по-бързичък.. При подравняването Капучиното стана далеч по-бързо и лесно, Rozsutec - е един от най -твърдите които съм подравнявал. Май единственото което ми е давало толкова зор е това Сунгари

Най тъмно е под лампата

Неактивен kendo

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 235
 • дялан камък
Естествени камъни за заточване
« Отговор #636 -: 23 Ноември, 2019, 13:33:29 »
Ето макроснимки на двата камъка с подръчни средства, с еднакъв фокус и и увеличение х600. Финиширани са на SIC 280. Капучиното определено е по-фино, а и по-трудно се обработваше, може би поради големината на камъка - 1800гр, за сравнение словенският е 277 гр. Него го изгладих двойно по-бързо като време.Не бих казал, че се от най-трудните за подготовка. Виж диоритът, лидиецът, Чарнли форест, млечният кварцит или алевролитът са кошмар...
All We Are Just Dust In The Wind...

Неактивен nomad

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 592
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #637 -: 23 Ноември, 2019, 23:58:30 »
Чудесни снинки, Краси!  *palec* И аз съм на мнение, че мажду капучиното и  Rozsutec-а има доста прилики и то не само като външен вид, а и като характер на работа. И двата са сравнително твърди и фини, което вече е предпоставка за сходен резултат. Съгласен съм с теб, че капучиното е по-фино, дава една идея по-рафинирана острота, също е една идея по-твърдо. От друга страна,  Rozsutec-а работи мааалко по-агресивно, и е по-мек, моят забелязах, че с меки кухненски неръждавейки пуска малко суспензия, но само при по-голям натиск и типичен европейски нож с тесен скос на РР. Абразивът се забива дълбоко в меката стомана и отделни зърна биват изтръгнати от повърхността на камъка. При твърди и високолегирани стомани, не пуска никаква суспензия и повърхността не се обновява.

пп. Ето една снимка и на моят  Rozsutec, отне ми към 20 минути да премахна напълно следите от грубото рязане от едната страна, беше много зле, производителят може да се постарае повече-

« Последна редакция: 24 Ноември, 2019, 00:06:33 от nomad »

Неактивен kendo

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 235
 • дялан камък
Естествени камъни за заточване
« Отговор #638 -: 30 Ноември, 2019, 16:17:08 »
След подравняване на абразивно зърно SIC 280 разликите в работата на двата камъка бяха незначителни. След финиширане на SIC 400 нещата станаха съвсем други. Да, Rozsutec-а е по-агресивен и по-бърз, а капучиното по-бавно, но и много по-фино със сигурност. Ако обявения грит 6000-8000 на словенеца е правилен, то капучиното би следвало да е 10000+... Всъщност се допълват чудесно като комбинация.  :yes:
All We Are Just Dust In The Wind...

Неактивен ivori

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 14
 • любопитен
Естествени камъни за заточване
« Отговор #639 -: 30 Ноември, 2019, 18:11:38 »
Колеги, грит 400 не е ли малко по-груб абразив от нужното за толкова фини камъни? От това, което съм чел съм останал с впечатлението, че е нормално абразивът ползван за третиране да е около 2 пъти по-груб от камъка. Може ли да ми разясните дали генерално греша или това е продиктувано от специфичните свойства на конкретните камъни?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Неактивен nomad

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 592
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #640 -: 30 Ноември, 2019, 20:28:05 »
Колеги, грит 400 не е ли малко по-груб абразив от нужното за толкова фини камъни? От това, което съм чел съм останал с впечатлението, че е нормално абразивът ползван за третиране да е около 2 пъти по-груб от камъка. Може ли да ми разясните дали генерално греша или това е продиктувано от специфичните свойства на конкретните камъни?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Честно казано, ако говорим за силициев карбид на прах, за мен 360-400 е горна граница, до която стигам, само ако искам да финиширам бръснач на въпросният камък, самият камък трябва да е много плътен и твърд. Пробвал съм и с по-фино зърно но не виждам практическа полза. Нека не забравяме, че силициев карбид с грит F400, след 5 минути работа, вече ще тговаря на F2000, защото се разпада на по-малки фракции, особено когато се финишират твърди естествени камъни.

За ножове, предпочитчам камъка да не е толкова загладен, да има по-добър баланс между push cutting и slicing. Отделно, като не е прекалено загладен, твърд естествен камък ще работи по-бързо и ще е по-многофункционален.

При меките камъни, използваното зърно не е толкова ключово, защото се заглаждат бързо като се точи на тях и стигат бързо предела на грита си, който при меките абразиви се определя основно от размера на абразивните частици вътре в камъка. При твърдите камъни, като транслусентен арканзас, капучино, уашита и т.н. този процес на заглаждане на камъка, следствие на употреба, е много по-бавен, затова там грита може да се манипулира и да се прави така, че даден камък да е фин или груб, в определени граници, според това как е обработена повърхността му.

Неактивен lubitel

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 138
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #641 -: 30 Ноември, 2019, 21:23:56 »
Аз бих се придържал към горното правило, т.е. два или максимум три пъти максимум да е по фин грита за подравняване от този на камъка за финишните камъни. Що се отнася до арканзасите, тюрингците и белгийците - винаги завършвам подравняването с камъни от същия тип. Ако се очаква да стане заглаждането със самото финиширане на острието, мисля че не е добра идея - много режещи ръбове ще се развалят преди да се нагласи повърхността, това все пак е за последната фаза на точенето.
TANTUM POSSUMUS, QUANTUM SCIMUS!

Неактивен ivori

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 14
 • любопитен
Естествени камъни за заточване
« Отговор #642 -: 30 Ноември, 2019, 21:27:52 »
Благодаря за отговора. Определено ще направя експеримент с различно по грубост финиширане. Мога ли да ползвам същата логика/ стратегия и за изкуствените, водни камъни?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk


Неактивен mdinkov

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 73
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #643 -: 30 Ноември, 2019, 21:41:55 »
Аз когато точа на капучиното имам усещането ,че е малко  по-груб от кридския и доста по-груб от уелския за който казват ,че е грид 10 000 , та мисълта ми е аз ли нещо не усещам правилно .

Неактивен nomad

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 592
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #644 -: 01 Декември, 2019, 00:15:36 »
Аз бих се придържал към горното правило, т.е. два или максимум три пъти максимум да е по фин грита за подравняване от този на камъка за финишните камъни. Що се отнася до арканзасите, тюрингците и белгийците - винаги завършвам подравняването с камъни от същия тип. Ако се очаква да стане заглаждането със самото финиширане на острието, мисля че не е добра идея - много режещи ръбове ще се развалят преди да се нагласи повърхността, това все пак е за последната фаза на точенето.

За мен няма практически смисъл, да се използва зърно силициев карбид по-фино от F400, дори и след камък подготвен на F360 се финишира бръснач без проблем, зърното силициев карбид става все по-ситно в процеса на работа. Нормално почвам от F60, после F180 и накрая F360, преди съм стигал и до F600, но не виждам практическа разлика в крайният резултат.

Относно меките камъни, да, ако се цели даден по-мек камък да се използва като финишен за бръснач, тогава има смисъл да се стигне до F360 или 400, защото бръснач се точи с изключително лек натиск, но за ножове, където не се гони максимална пуш кът острота, е безпредметно, след 5-6 заточени ножа мекият камък си стига естественият максимален грит. Това не важи за твърди камъни, като Арканзаси, Критски и другите кварцити, нито за твърди шисти.

Благодаря за отговора. Определено ще направя експеримент с различно по грубост финиширане. Мога ли да ползвам същата логика/ стратегия и за изкуствените, водни камъни?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

При японските, синтетични водни камъни, преобладават меките и средни по твърдост камъни. Единствените твърди водни, от тези които съм пробвал, са Шаптън. При Шаптън, може ефективно да се манипулира до известна степен грита, според това как е завършена повърхността на камъка, друг е въпроса дали има смисъл при условие че обикновено се ползват в прогресия 2-3 камъка. При масовите водни, като кинг делукс и повечето серии на суехиро, ако се точат ножове няма особено предимство да се финишира повърхността кой знае колко фино, те са сравнително меки и особено ако се използва dressing stone или нагура, повърхността им бързо достига максималният възможен грит.

Аз когато точа на капучиното имам усещането ,че е малко  по-груб от кридския и доста по-груб от уелския за който казват ,че е грид 10 000 , та мисълта ми е аз ли нещо не усещам правилно .

Това са естествени камъни и често има  разлики между два критски или две капучинота. Възможно е а си случил на по-грубо капучино, но моето определено е по-фино от двата ми критски, бих казал че е съпоставимо с уелският шист, който имам(моят е от старите), може би все пак уелският е една идея по-фин, но са доста близки. Но от трите изброени, най-много ми допадат критските, това са едни от най-бързите естествени камъни и дори може да се използват като единствен камък, което не става с капучиното и уелките шисти.
« Последна редакция: 01 Декември, 2019, 00:20:30 от nomad »

Неактивен mdinkov

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 73
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #645 -: 02 Декември, 2019, 19:19:16 »
Има и още нещо което не отчетох ,  на мойто капучина не съм заточвал повече от 3-4 ножа , след подравняването може още да има следи от абразива и да не е стигнало нормалния си грит .

Неактивен nomad

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 592
 • диагностициран
Естествени камъни за заточване
« Отговор #646 -: 02 Декември, 2019, 20:30:32 »
Капучиното е доста твърдо и ще му трябват месеци редовна употреба да достигне нормалният си грит, ако е било подравнено по-грубо. Моето го финиширах до  F360  и при такъв финиш, работи съпоставимо, като скорост и  острота с уелският шист.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice