Автор Тема: Избор на нож  (Прочетена 13010 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Избор на нож
« -: 14 Октомври, 2012, 12:54:06 »
Имам питане от роднина, кой от тези ножове да си вземе. Понеже не им знам качествата, моля който знае да направи класация на изброените и какви са критериите за избора му. Благодаря.
1. KASUMI дамаск, модел 88020 (8”) 182$
2. HATTORI дамаск, модел HD-7 (210мм) 172$
3. KANETSUGU дамаск, серия Saiun, модел SD-05 (200мм) 160$
4. KANETSUNE дамаск, модел KC100/102 (210мм) 188/200$
5. SHUN дамаск, серия Classic, модел DM0706 (8”) 170$ (VG10, дамаск SUS410, 33 слоя)
6. RYUSEN дамаск, модел RD-5 (215мм) 159$ този е със ямички.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Избор на нож
« Отговор #1 -: 15 Октомври, 2012, 17:18:52 »
Дайте някакви мнения, защото и без това станах за смях, че не знам нищо за тях.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен incubus

  • Анти-Спам Защита
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 586
  • освидетелстван
    • Experience Talk
  • Скайп: gpetrov_fos
Избор на нож
« Отговор #2 -: 15 Октомври, 2012, 17:30:18 »
 :headbang:  :lipsealed:

Нямам никаква идея. Всичките са много красиви и изглеждат удобни.
Аз по-скоро бих заложил на един от тези






Иначе ако не е задължително да са японци защо не погледне кованото готварско пирге при Наско?
Нищо ново в отношенията между форумите ! Пичовете са си пичове във всеки форум,говн**вците също.

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Избор на нож
« Отговор #3 -: 15 Октомври, 2012, 18:17:09 »
Минчо,
за другите марки не знам, но от опит мога да споделя, че дългите модели на Kai Shun се огъват подозрително лесно. Т.е. обявената от производителя твърдост е или по-скоро чисто маркетингов похват или закалката е леееко само в някои зони ;) (аз имам 700 и 701 и мога да направя сравнение).

Хейкела има повече опит с кухненски ножове.
Бате Гого също се беше борил с някакъв японец, струва ми се?

Неактивен C A III O

  • Почти вълк
  • Управителен съвет
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 212
Избор на нож
« Отговор #4 -: 15 Октомври, 2012, 19:04:08 »
Аз препоръчвам Shun Kaji, имам доста от тях в кухнята си и съм ги тествал, освен това са но достъпни цени.

KAJI на японски означава "ковач" и е синоним на уникалното производство на острите мечове на самураите. От векове съвършеното изкуство на коване на мечове формира основата и признанието на целия свят, на майсторите ковачи от Секи, където само най-добрите ще бъдат наречен KAJI.
В тази серия са ножове, който поставят нови стандарти в производството на ножове. С изключителната си твърдост 64 ± 1 HRC острието от неръждаема стомана е завършено със специално разработена 32-слоя дамаска стомана, и има много твърдо ядро – SG-2. Така е постигната невероятната острота и нейната дълготрайност. Характерното за тази серия е огледално завършеното дамаско острие, което превръща всеки KAJI нож в произведение на изкуството.Занитената дръжка е от ламинирано Pakka дърво. Удобна и конфортна за работа с дясна и с лява ръка, заради симетричната си форма. Ножовете от серия SHUN KAJI са комбинация от традиционен занаят, съвремени технологии и безкомпромисна елегантност. Едно несравнимо удоволствие за професионалните готвачи и амбициозните кулинари.
http://www.chunche-bg.com/shop/8-shun-steel
Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж.

upotrebitel

  • Гост
Избор на нож
« Отговор #5 -: 27 Октомври, 2012, 18:22:23 »
Първо искам да те попитам, Минчо - сигурен ли си, че ти трябва нож с 8" острие? От няколко години си готвя сам и се убедих, че в 99% от случаите 6" нож е напълно достатъчен, а с него се работи значително по-лесно. Второ - помисли си трябва ли ти широко острие, или нещо тясно като Shun 701-цата би ти било по-удобно. И не на последно място - 6" Shun 701 от 33-слойна VG-10 може да се намери за около $85, което при твоя бюджет означава, че ще ти останат пари за едно добро точило, примерно Spyderco Triangle Sharpmaker, с което да си поддържаш ножа.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Избор на нож
« Отговор #6 -: 27 Октомври, 2012, 18:52:14 »
Колега, благодаря ти за отговора. Просто ти е убягнало от погледа, че исках да се представя, като знаещ по въпроса с японските кухненски ножове пред родата, но не ми се получи. Това си харесва човека, това негово желание се опитах да изпълня, но се изложих. Накрая му обясних, че ножовете, които си е избрал са с идентични характеристики, трябва да си избере сам, коя дръжка ще му е по-на сърце.
Що се отнася до мен, аз се задоволявам само с два японски ножа/15 и 18см/, другите 20+ са немски или турски. Тези от по 8" ги използвам изключително рядко.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен Cobra3

  • ценител
  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 180
  • диагностициран
Избор на нож
« Отговор #7 -: 19 Ноември, 2012, 22:11:10 »
Аз лично съм за Хатори ;)
По-добре да запалиш свещ, отколкото да проклинаш тъмнината.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1276
  • диагностициран
Избор на нож
« Отговор #8 -: 20 Ноември, 2012, 11:31:26 »
Като за европеец, който ще купува японски нож сефте и за да не го боли главата с точене и оправяне на щръбки после KANETSUGU PRO M.  :) Отлично съотношение цена/качество, супер удобна дръжка в сравнение с доста по скъпи ножове, много прилична стомана, която не изисква високо технологични инженерни абразиви и няма да хвърли в ужас незапознатия ползвател. ;D  За хората, които имат ножарска култура и изградени навици за точене на по различни стомани от масовите алпаки за по няколко лева продвани по нашите магазини RYSEN, HATTORI, HIROMOTO. Много хора в България си купуват КАI поради неясни причини, но не са върха на сладоледа въобще, даже и в ценовия си клас ИМХО.
« Последна редакция: 20 Ноември, 2012, 11:34:42 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Избор на нож
« Отговор #9 -: 20 Ноември, 2012, 12:29:20 »
След 15 дневно чакане, роднината си има вече Kasumi 88020, 33 Layer Damascus Gyutou (Chef's Knife), VG-10 Core, и е много доволен.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

upotrebitel

  • Гост
Избор на нож
« Отговор #10 -: 22 Ноември, 2012, 06:13:14 »
...Много хора в България си купуват КАI поради неясни причини, но не са върха на сладоледа въобще, даже и в ценовия си клас ИМХО.
Защо, с какво KAI Shun според теб са по-лоши от Hattori примерно? Същата стомана - 33-слоен ламинат с ядро от VG-10, определено по-изпипани в детайли от Hattori (виждал съм техния водолазен нож AK-61 Diver/Boot Knife, чисто нов в магазина имаше 1 мм процеп между началото на стеснената част, която влиза в дръжката и гарда). Определено ножовете на KAI са далеч по-високо технологични, поне тези с цялата метална дръжка. Всеки може да занити две парчета импрегнирана със смола дървесина и да я полира. Но да се изработи куха стоманена дръжка, която с просто око не може да се определи къде свършва и къде започва острието - това вече е технология от 21-ви век. И е единствената гаранция, че в процеса на експлоатация в ръбовете между отделните детайли няма да се събират влажни боклуци и да се развиват бактерии. Така че за мен лично серията на KAI Shun с метални дръжки си остават най-практичния кухненски избор.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1276
  • диагностициран
Избор на нож
« Отговор #11 -: 22 Ноември, 2012, 08:19:18 »
Ами виж на колегата Humanoid като собственик поста по горе, Батката също може да ти каже някои работи по въпроса ако желае  какви са му впечатленията докато им оправяше остриетата. ;) Японските кухненски ножове са твърде много като марки и избор, за да си мислим че само КAI си струват парите в този ценови клас. ;) Това че се продават у нас и се рекламират от Kershaw не ги прави по добри де факто. Що се касае до ножове с изцяло метална дръжка много марки имат такива серии  Kanetsugu, Global  и  др. това въобще не значи че въпросните са по технологично развити  от останалите, това просто е моделна линия, която всяка от водещите марки може да си позволи. ;) За мен лично тези с изцяло металната дръжка не са най практични, нито в страната им по произход се ценят най много.  ;) Напротив на уважение там са "примитивните" на вид ковани поръчкови ножове от майстори с дървени дръжки от магнолия или друго дърво и стомани по друг тип , но това просто обяснява разликата в мирогледа между японеца и европееца. Така че е съвсeм нормално eвропеецът да харесва лесно за подържане острие с изцяло метална дръжка и стомана, която се точи лесно, а японецът да харесва  длетовиден скос, ръждилник с   D образна или друга неправилна форма дръжка с острие от ламинат или прахова неръждаема. Кулутурни различия какво да се прави. ;D
« Последна редакция: 22 Ноември, 2012, 09:20:42 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Избор на нож
« Отговор #12 -: 22 Ноември, 2012, 08:26:22 »
Защо, с какво KAI Shun според теб са по-лоши от Hattori примерно? Същата стомана - 33-слоен ламинат с ядро от VG-10, определено по-изпипани в детайли от Hattori (виждал съм техния водолазен нож AK-61 Diver/Boot Knife, чисто нов в магазина имаше 1 мм процеп между началото на стеснената част, която влиза в дръжката и гарда). Определено ножовете на KAI са далеч по-високо технологични, поне тези с цялата метална дръжка. Всеки може да занити две парчета импрегнирана със смола дървесина и да я полира. Но да се изработи куха стоманена дръжка, която с просто око не може да се определи къде свършва и къде започва острието - това вече е технология от 21-ви век. И е единствената гаранция, че в процеса на експлоатация в ръбовете между отделните детайли няма да се събират влажни боклуци и да се развиват бактерии. Така че за мен лично серията на KAI Shun с метални дръжки си остават най-практичния кухненски избор.
Отговора на въпроса ти, е написан още в изречението, което си цитирал. А именно, ценовия клас.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен W2_

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 1
  • диагностициран
Избор на нож
« Отговор #13 -: 26 Март, 2013, 20:45:33 »
Добре заварили, приятели! Аз съм въпросният роднина (-: Току що се регистрирах и попаднах на "моята" тема... Та след консултациите с бате Минчо, четене във форуми, дискусии и реклами, оставих сърцето да избере  :) :) Спрях се на Kasumi и дори сега (след близо 4 месеца) не спирам да се възхищавам на прекрасния нож! Аз не съм про готвач, но и ножа не стои във витрина... Работи безотказно, острието все още е безупречно... каквото и да казвам, все ще звучи като реклама! В крайна сметка аз съм доволен и сега съм замислил да си купувам 3 инчовото малко братче!

Поздрав

Неактивен simira

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 4
  • диагностициран
  • Скайп: нямам
Избор на нож
« Отговор #14 -: 31 Май, 2014, 19:13:28 »
Аз съм отскоро в форума .запалих се по ножове и с помоща на няколко колеги тук в форума си избрах ръчно кован японски кухненски ножове . Ето какво пристигна днес :
1.SHIKI Damascus Premium Series  SKE-2  Petty 150mm "African Ebony Wood Handle"

http://www.japanesechefsknife.com/SHIKIDamascusSeries.html#SHIKIDamascusPremium

2.Hiro VG-10 Camel Bone Handle (Chocolate Brown)Petty 150mm

http://www.japanesechefsknife.com/SPECIALS.html#Specials

Ножовете са невероятни , супер остри и си заслужават парите .Поръчката се осъществи в рамките на 6 дни !!??
Съжалявам ,че не мога да качвам снимки иначе с удоволствие бих публикувал снимки ...

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice