Автор Тема: Къде и как съхраняваме ножовете си. Как ги пренасяме.  (Прочетена 2895 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 703
 • диагностициран
Здравейте.
Колега ми зададе въпрос относно впечатленията ми от чантите за ножове /Storage Bag/ които имам. И понеже достатъчно омазхме темата в която ми бе зададен въпросът, а не намерих подходяща тема в която да отговоря си позволявам да създам нова такава. Озаглавих темата с това по-общо заглавие, защото се надявам тук да се разискват не само чанти, но и всякакви други варианти за съхранение и транспортиране на ножове.
 Освен заточването, почистването  смазването, съхраняването на ножовете се явява важна и не по-малко ангажираща страна в поддръжката им.
За две години и половина успях да похарча бая време и пари, търсейки най- удобният вариант, който да ми позволява да съхранявам и транспортирам сгъваемите си ножове.
Най  красиви и удобни,  разбира се са специализираните дървени шкафове, с подходящи стойки и стъклени витрини. Те обаче изискават много  място и пари. Времето необходимо за да намерите някой да ви го изработи и самата изработка след това е доста неопределено. Освен това шкафовете не решават въпроса с транспортирането на голям брой ножове.
 Има и куфари които  съхраняват много добре ножовете, но те са скъпи, побират малко ножове, обемни са..
Тук няма да се занимавам и с  китайските  чанти за съхранение / Role BAG/, чиято цена е по-ниска от цената за доставката им,  а функционалста им е доста спорна. 
Ще споделя лични впечатления само от  "Марковите" STORE BAG които притежавам. Те впрочем  също са произведени в Китай
Понеже бързам да отговоря на колегата, а и нямам претенцията това да е ревю, ще ползвам само няколко свои снимки, останалото  от Гугъл
1.  Zero Tolerance:

Размери около 35 х 20 см, тегло /без ножовете/ около 360 грама. Изработена от сравнително дебел, як и с доста груба структура найлон. Има по 10 джоба на двете страни на чантата и още 8 на един допълнителен файл който се прикрепя към основният посредством велкро
Побира 18 ножа , цена  около 32 долара  или около  1,80на нож.
Моето мнение:
Плюсове:
+ Компактна  и удобна за разнасяне на ножове
+ много здрава материя
+ Материята от която е съшита чантата е гумирана от вътрешната страна, което е добре защото ще пази ножовете
+ Доста дълбоки и широки джобове на основната част, които без проблем събират Recon 1
Минуси
- Притеснява ме ципа, който е пластмасов, не изглежда добре и няма никаква маркировка.
- шевовете са единични, а конците не са особено дебели
- Грубата материя здраво се захапва с по-груби  накатки или гуми / Recon1, Блър/  и си требе по-яко бутане за да ги напъхаш в джоба. Освен това лесно прашасва и се мърля
- няма презрамка
-  Ножът не потъва целият в джоба и клипса е навън, което при определени условия може да доведе до контакт на клипс с клипс и надрасквания. От друга страна не може да не  захванеш ножът  с клипса защото ножовете изпадат от широките джобове /без Блъра и Рекона/
- Джобовете на допълнителният  файл са доста по-тесни  и там може да слагаш само по-тънки и тесни ножове, с гладки дръжки като, Ависпа, Мкаста, виксове и подобни. Реално в чанта може да прибереш 10 пълноразмерни фолдъра и още 8 по-малки,  с тънки и гладки дръжки.
- струва ми се че доста грубата и агресивна материя от която  са изработени джобовете на чантата, не е много подходяща за титаниевите вапцани  дръжки, защото при често поставяне и вадене може да протрие покритието
Скромното ми мнение е че тази чанта е много удобна за разнасяне на ножове по сбирки и пътувания. Аз лично я ползвам за това. Махам централното отделение и вътре се побират 10 фолдъра и 2-3 фикса до към 27-30 см с каниите.
Който иска второ мнение тук:

И един вариант на тази чанта с неясно качество но прекрасна цена :
https://www.bladehq.com/item--Carry-All-Knife-Nylon-Case-Black-22--16341
2. Benchmade Large Brag Bag 


 За мен това е най-доброто и  като качество и като функционалност.
Размери 51х41 см. Теглото зависи от комбинацията която си изберете.
Тази чанта има основен модул който побира 10 ножа. Цената на този модул е около 52 долара.  Към него могат да се прикрепят още два модула за сгъваеми ножове всеки с цена окло 28 долара също с 10 джоба, или един модул за сгъваеми ножове и един модул за фиксирани ножове.
Сиреч даваш 52 долара и съхраняваш 10 ножа което по 5,20 на нож. Съответно 80 за 20 което е  4 долара на нож или 102 за 30 - 3,40за нож
Въпросната чанта е разгледана подробно тук :
 
Няма да ви я разказвам, че ще трябва много да пиша.
Само ще споделя лично мнение за нея.
Също е произведена е в Китай, но материята от която е изработена е много по-качествена,  гладка  и лъскава от тази на ZT. Шевовете не само са двойни, но има и кантове.  Няма външни ципове- всичко е на катарами и велкро.  "Прозорчетата" са от някаква много плътна и еластична материя имам чувството че ще се запазят прозрачни и здрави много дълго време.  Всичко в тази чанта говори за високо качество и функционакност.
Плюсове:
+ Качеството на материалите
+ Качеството на изработка
+ Много добре проектирана и премислена.
+ ножовете са цялостно прибрани в просторните джобове, много плътно затворени от велкрото. Дори големият Рюкус се побра целият,  в джоб от основният модул. Нищо не стърчи и няма как ножовете да контактуват един с друг. Джобовете на допълнителният модул са една идея по-малки, но побират всичко с изключение на Рюкуса
+ Модулност : можеш да ъпгрейдваш  модулите. Аз лично купих основен модул и един допълнителен модул за фолдъри. Следващата година ще купя още един за фолдъри и един за фиксове. В зависимост от броя ножове които искаш да пренасяш можеш да добавяш или махаш модули
+ Има презрамка за носене на рамо.
+ Има много глезотийки като: моле система,  джоб с ципче и  прозорче на гърба на чантата.  Стените на основният и допълнителните модули са двойни. Така се получават едни доста просторни джобове, които се затварят с ципове и където може да слагате каквото ви хрумне: Документи, фиксове, точила, сандвичи.
+ Чудесна и за съхранение и за разнасяне на ножове.
Минуси:
-  Цената. Цената. Цената.
-  Куките и халките на презрамката са пластмасови. Тази голяма чанта с всичките модули напълнени с ножове, плюс по нещо в допълнителните джобове си става мнооого тежка. Очаквам проблеми  с куките , но те ще бъдат решени лесно при някой сарач.
-  Джобовете на основният модул нямат "ушички" за отваряне и се отварят тегаво, защото велкрото държи яко.
-  Големи размери и тегло.
-  Велкрото си иска поддръжка
- Трудна за намиране, особено допълнителните модули.
3. Spyderco Small Spyderpac Knife Storage Case Sp-2 (18 Pockets)


За мен това е идеалният компромис.  18 джоба за 30 долара  което  е 1,67 на нож. Има и голям SP1 - 30 джоба за 36 долара,  което си е 1, 20 за нож.  Аз си купих малкият защото ми се стори по-функционален.
Ето ревюта  от тубата:

Впечатления. Лека, компактна чанта  на прекрасна цена. Материята от която е изработена чантата не е с качеството на тази на ВМ, но все пак  е по-близко до нея отколкото до тази на ZT. По- тънка е и не е подплатена. Прозочетата също са от по-тънък и не така еластичен материал.
Какво ми харесва:
+ Цената. Цената. Цената.
+ Тегло и компактност.
+ Шевовете са двоини, има и кантове.
+ Презрамката е с метални куки и халки.
+ Няма външни ципове. Всичко е на велкро
+ Има 3 халки в горната част които позволяват да я закачиш на стената и да си виждаш ножовете винаги.
Какво не ми харесва:
- Няма дръжка - носене само през рамо
- Джобовете не са достатъчно дълбоки и по-големите ножове не се побират цялостно в тях
- Джобовете не се затварят. Или закопчаваш  клипсовете, което значи да драскаш и пластмасата на прозорчетата и другите клипсове. Или пускаш ножчетата в джобчетата и много внимаваш къде и как отваряш чантата защото ножетата се изсипват  тутакси. Освен това ножовете не са защитени от  прах.
Тази чанта за мен е компромис както казах по-горе. Не е много удобна за разнасяне защото няма дръжка, а и има опасност от изсипване на ножовете при отваряне или поставяне на неравна повърхност. Не е много удобно да се използва и като дисплей закачена на стената, защото джобовете не се затварят и ножовете не са защитени от прашасване.  Най става за съхранение на ножове защото като я нагънеш  е много компактна, събира доста ножове на прекрасна цена. Същевремено когато си си у дома, винаги можеш да я поставиш на маса, легло или дори на пода за да я отвориш.
Ами това са в кратце моите наблюдения от трите може би най-популярни маркови чанти на пазара.  Има и други разбира се и по-скъпи и по-евтини. Личното ми мнение обаче е че тези три са оптималното решение за всеки.
 
Най тъмно е под лампата

Активен kostenura

 • Дарител
 • Редовен
 • *
 • Публикации: 70
 • диагностициран
Аз си ги държа в едни куфарчета от баумакс,мисля бяха за съхранение на фототехника,пяната вътре се моделира.Големия събира повечко,малкия е мтого компактен за пренасяне и така.

Неактивен Marcinkov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 3780
Страхотни чанти и куфар колеги. Преди време когато ме тресеше фолдъровата абстиненция, точно Бенчмейдската чанта ми беше фикс идея, почти я бях взел. Слава богу фолдър-манията отмина и с нея стремежа към несесера на Бенчмейд. Въпреки това точно той ми е фаворит.

Неактивен magnus

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 175
 • Скайп: vassil_st
Картонени кутии и силикагел за сиромасите е класика при съхранението. Всеки женен има в изобилие и от двете, пък ако е и с женско чадо...

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 703
 • диагностициран
Това е ОК за съхранение, но не е мобилно, не е естетично и не е престижно. Като намеря време ще снимам как съхранявах 50 фолдъра на един х** място.
Най тъмно е под лампата

Неактивен ЖИЖ

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 250
 • диагностициран
Това е ОК за съхранение, но не е мобилно, не е естетично и не е престижно. Като намеря време ще снимам как съхранявах 50 фолдъра на един х** място.

в найлонова чантичка ;D
лошия моабет е за предпочитане пред хубавата работа

Неактивен Кирилов13

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Потребителско име: kirilov13
 • Публикации: 984
 • диагностициран
Е, аз имам пет фолдър а и си ги разнасям по джобовете. :D

Неактивен Marcinkov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 3780
Бат Краси, ази съм още по-зле, цели два съм си оставил. Да живеят джобченцата! ;D

Неактивен Рей Донован

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 284
 • диагностициран
По принцип остриетата ги купувам по предназначение и всеки нож си седи в раница ,чанта или джоб. За останалите , които не ползвам или са подарък имам едно чекмедже .

Неактивен Франко

 • Дарител
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 211
 • диагностициран
Аз ползвам едно куфарче от някакъв ел.инструмент Бош - махнах му вътрешните прегради, тапицирах го с вълнообразен дунапрен, пуснал съм и няколко силикагелчета вътре ... ама държа фиксове вътре ... имам само 2 фодъра (един в джоба и един в колата).

Неактивен Force

 • Член на сдружението
 • Управителен съвет
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 797
 • диагностициран
Аз ползвам един на Maxpedition, един на Spyderco, един на Tech и един ръчно шит - български,
за фолдърите. За фиксовете имам едно алуминиев куфар за инструменти, един среден
куфар на Хилти, два на Tyag № 40 и още два по-малки подобни на Tayg.
Останалите са направо в секцията.

Неактивен Yasenf

 • С желязо в кръвта :)
 • Управителен съвет
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 396
 • BRKCA MIKE 477
 • Скайп: yasenf
Аз една секцийка спретнах за ножове, които не се събраха там ги държа по кутиите. За пренасяне един куфар си бях направил, да събира 20-30 фикса без каниите, но отдавна не съм го вадил. Сгъвайки нямам много, нося по една с мен, останалите са разхвърляни тук-там из къщи.
За да бъдеш РАЗБРАН трябва да си ПРОСТ.

Неактивен Djack

 • Тесен специалист
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1445
 • диагностициран
 • Скайп: dimodimov1083
Вас двамцата, последните, направо да ви ожали човек! Хептен сте се изоставили от към ножове!  :???  :D

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 703
 • диагностициран
Къде и как съхраняваме ножовете си. Как ги пренасяме.
« Отговор #13 -: 03 Октомври, 2018, 14:14:31 »
Здравейте.
В началото на темата писах за евтин и достъпен начин за съхраняване на голямо количество сгъваеми ножове на малко място.
Преди да се оборудвам с гореспоменатите чанти ето как съхранявах фолдърите:
Необходими са три кутии от здрав картон с подходящи размери и един капак. Стените на кутиите трябва да са от сравнително тънък но твърд картон. Такива кутии с подходящи размери има във всеки китайски МОЛ.
В моят случай в обем от 40 х 20 х 21 сантиметра са събрани 79 ножа с клипс / и има място за още няколко/ и 14 ножа без клипс.
Освен че е много компактна, този начин на съхранение позволява директен и лесен достъп до всеки нож, а едно стреч фолио отгоре елиминира всякакъв достъп на прах до ножовете. На дъното на кутията има място за торбичка силикагел или друг десикант , който ви е под ръка .
Въпреки че вече имам чанти, продължавам да ползвам тази система. На най-външната кутия закачам фолдърите които ползвам, на средната тези който са за точене, на най-вътрешната тези които са за обслужване / почистване, смазване/ . Така всичко актуално ми е пред погледа и  на една ръка разстояние. Всичко останало е по чантите.
Снимките са от телефон, при това морално остарял, но си мисля че дават добра представа
Най тъмно е под лампата

Неактивен Greystoke

 • Дарител
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 67
 • диагностициран
Къде и как съхраняваме ножовете си. Как ги пренасяме.
« Отговор #14 -: 03 Октомври, 2018, 14:45:20 »
Здравейте.
В началото на темата писах за евтин и достъпен начин за съхраняване на голямо количество сгъваеми ножове на малко място.
Преди да се оборудвам с гореспоменатите чанти ето как съхранявах фолдърите:
(Щракни за да видиш изображението.)
(Щракни за да видиш изображението.)
(Щракни за да видиш изображението.)
(Щракни за да видиш изображението.)
Необходими са три кутии от здрав картон с подходящи размери и един капак. Стените на кутиите трябва да са от сравнително тънък но твърд картон. Такива кутии с подходящи размери има във всеки китайски МОЛ.
В моят случай в обем от 40 х 20 х 21 сантиметра са събрани 79 ножа с клипс / и има място за още няколко/ и 14 ножа без клипс.
Освен че е много компактна, този начин на съхранение позволява директен и лесен достъп до всеки нож, а едно стреч фолио отгоре елиминира всякакъв достъп на прах до ножовете. На дъното на кутията има място за торбичка силикагел или друг десикант , който ви е под ръка .
Въпреки че вече имам чанти, продължавам да ползвам тази система. На най-външната кутия закачам фолдърите които ползвам, на средната тези който са за точене, на най-вътрешната тези които са за обслужване / почистване, смазване/ . Така всичко актуално ми е пред погледа и  на една ръка разстояние. Всичко останало е по чантите.
Снимките са от телефон, при това морално остарял, но си мисля че дават добра представа

Браво, колега! Толкова просто, че е гениално!  :punk:

Неактивен Alexdin

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 100
 • диагностициран
Къде и как съхраняваме ножовете си. Как ги пренасяме.
« Отговор #15 -: 03 Октомври, 2018, 15:54:37 »
Поздравления за прекрасната колекция и оригиналния начин за съхранение ! Но тази гледка е   нечовешка и шокова! Ами по-рядко ще влизам в тази тема ! Чувствам се като котарак пред месарски магазин !

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice