Автор Тема: Нож от ИКЕА  (Прочетена 5976 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен petrof

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 120
  • диагностициран
Нож от ИКЕА
« -: 04 Август, 2012, 21:56:28 »
Преди няколко дни се похвалих как един приятел ми подари нож от ИКЕА;


Ето го тук сравнен с PIRGE:


На прима виста установих че има много удобна дръжка от някаква гуместа материя, която не се плъзга в ръката.
Преди няколко дни реших да го използвам интензивно. Наложи се да нарежа 2 кила патладжан, 1 кило тиквички, 1 кило лук, 1/2 кг моркиви, 1 кило чушки. Умишлено реших да ползвам само ИКЕА-та за да видя какво ще се случи.
Към края на цялото количество зарзават установих, че ножът реже трудно (с натиск). Да отбележа че рязах в/у бамбукова дъска.
Освен това установих, че "неплъзгащата" дръжка ми създава дискомфорт - към края почти ми беше направила мазол в основата на показалеца. Това че има голямо сцепление пречи на кожата да се движи и търкането направо си беше неприятно!

Честно казано след като го използвах съм леко разочарован: доста бързо се позатъпи, а и дръжката вече не ми харесва.
Определено смятам, че PIRGE го бие като удобство и функционалност.

Неактивен Cobra3

  • ценител
  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 180
  • диагностициран
Re: Нож от ИКЕА
« Отговор #1 -: 05 Август, 2012, 10:14:01 »
Благодаря за представянето, и аз се бях загледал в тези ножове, но ми изглеждаха леко недодялани.  :)
По-добре да запалиш свещ, отколкото да проклинаш тъмнината.

Неактивен Yulo

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 57
  • диагностициран
Нож от ИКЕА
« Отговор #2 -: 12 Ноември, 2012, 01:55:23 »
Относно бамбуковите дъски за рязане- много са красиви и лесни за подръжка....ама имам чуството че ужасно много захабяват ножовете в сравнение с другите.?

Неактивен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 698
  • диагностициран
Нож от ИКЕА
« Отговор #3 -: 02 Март, 2018, 12:04:44 »
Букът има твърдост по  Janka около 1300, а бамбукът между 1400 и 1600.

Така че, да, бамбукът е по-твърд, но не много. Маслината примерно е около 2700 или два пъти по-твърда от бука.

Но и дъски от маслина правят.

Така чу, не е фатално ако е бамбукова дъската, според мен. Имам колежка вманиачена по чистота и стил, която си купи стъклена дъска  :yikes:

Неактивен zzfz

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 517
  • диагностициран
Нож от ИКЕА
« Отговор #4 -: 02 Март, 2018, 13:42:27 »
От няколко години ползвам бамбукова дъска и нямам впечатление дазатъпява по-бързо ножовете в сравнение с другата която май е от бук.

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Нож от ИКЕА
« Отговор #5 -: 02 Март, 2018, 14:31:52 »
Има тема за кухненските дъски, писал съм и там. Имам от маслина и бук, но съм ползвал от бамбук. Впечатлението ми също е, че бамбуковите дъски захабяват бързо РР. Не знам каква е твърдостта на самата дървесина на бамбука /макар, че е трева/, но повърхността на дъските е твърда. Може да се дължи и на това, че са лепени и се получава някакъв композит от целулоза /дървесина/ и лепило, който е по- твърд в сравнение с материалите, от които е съставен.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 698
  • диагностициран
Нож от ИКЕА
« Отговор #6 -: 02 Март, 2018, 15:13:55 »
И аз не знам като лепено, колко е твърда бамбуковата дъска.

Но мойта я пенсионирах, точно щото ми се видя твърда. И ползвам една по-голяма букова. Малко се огъва като се мокри. Демек измята се. И е тънка, към два сантиметра. Но върши работа.

На Етъра мернах една дъб ли, орех ли беше към 5-6 сантиметра дебела, 40 на 60 см. или около там. Не ми се даваха пари тогава. Но това е идеална дъска според мен.

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Нож от ИКЕА
« Отговор #7 -: 02 Март, 2018, 15:23:21 »
Масово се продават букови дъски. Хубавото е, че са евтини и могат да се подменят често. По-дебелите не се измятат, ама понякога се цепят. Дъбова май не съм ползвал, а ореховите са си скъпи. Аз съм доволен от маслиновата. Подарък от приятел, донесе я от чужбина. Мажа я от време на време със зехтин, иначе някак изпръхва. Изкара вече бая години, не се измята. Има някакви леки пукнатинки, но нищо сериозно. Може да не съм я смазвал редовно :D
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен Kalmar

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1032
  • Дърт на орел!
Нож от ИКЕА
« Отговор #8 -: 06 Март, 2018, 11:59:28 »
При дървесините има и други фактори, освен твърдостта, които са важни за абразивността на материала.
Например съдържанието на минерали. От опит знам, че някои по-меки дървесини могат да са доста по-абразивни от други по-твърди.
Пример за това е така наречената Корина - меко дърво със високо съдържание на минерали в структурата. Съсипва супер бързо режещите инструменти, дори и тези с карбидни върхове.
Така, че твърдостта на дървесината не е много показателна, за това колко ще износва острието.
"Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice