Автор Тема: Norton 4000/8000 комбиниран воден камък  (Прочетена 10118 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Отдавна се каня да ви запозная със старото ми водно точило, за което неведнъж е ставало дума, а именно синтетичния комбиниран воден камък 4000/8000 грита на американската компания Norton. Мисля, че е необходимо да кажа няколко думи относно това по какъв начин е направен. Това е инженерено проектиран абразив, тоест синтетични абразивни микрочастици, смесени със свързващо вещество и слепени, след изсъхването на които се получава въпросния камък с предварително зададени технически параметри. За съжаление не мога с точност да кажа от какъв точно вид е абразивният "прах", вложен вътре, не успях да намеря никъде на 100% категорична информация по въпроса, който мен лично все пак ме интересува. 
Така изглежда опаковката му: хартиена брошурка с упътване, закрепена в краищата на пластмасова затваряща се плътно кутия с отвори на дъното за изтичане на водата, която според производителя може да се ползва за поставка при точене, но на мен така не ми е удобно. Когато точа вадя камъка и го поставям на кърпа, а и за да си по лесно го топя от време на време във кутия с вода. 

Обозначенията му отвън.Този камък е добре известен наред с японските си събратя в средите на колегите по хоби, занимаващи се специално със заточването на бръсначи. Бялата част е 4000 грита и е произведена в Италия, а жълтата и по финната е 8000 грита и си е американско производство по данни на "бръснарските" форуми. 


Размерите му са 203х76х25 мм, това си е един доста солиден, широк и тежък точиларски камък в най добрите класически традиции.  Ако го купувате от магазин зад гьола с не особенна "хуманна" цена на доставка на килограм съветвам ви сериозно да помислите по въпроса как ще ви се калкулират транспортните разходи, особенно ако си купувате по два наведнъж от различни марки и гритове, както обичам да правя аз.  Изпуснете ли го на пода по всяка вероятност ще стане на парчета, така че трябва да се внимава 
4000 грита поглед отгоре


8000 грита


Преди работа с него даже директно изваден чисто нов от кутията е силно препоръчително на 4000 гритовия да му се направи т.нар. lapping подравняване с обилно количество вода / не че е крив фабрично  /, нещо като "разрошване"   , за да може повърхността и абразивните частици да почнат да работят по ефективно. Един вид като т.нар. "утъпкване" на цевите на карабините ако позволите това фриволно сравнение.  :D  След това може да се използва синтетична нагура или някакво подобно камъче за да извадим мръснобялата на цвят абразивна каша, при 8000 по финна и жълтеникава, която е наш пръв помощник в покоряването на стоманата.   Тука може да се използва преспокойно домакинския препарат Циф за ускоряване на процеса. По едрата страна има лек мирис като на намокрено с вода Ytong блокче, както съвсем основателно отбеляза веднъж гусин Косачев.  :ras:  Ако обаче това не се направи не значи , че камъкът няма да точи, просто говорим за операция, целяща повишаване на КПД-то му и постигане на по бърз и качествен резултат при отнемането на метала.
За подравняване, / което сигурен съм звучи ужасяващо на повечето непробвали тази елментарна манипулация колеги  / всеки може да прецени дали да ползва фирмения вариант, което въобще не е задължително. Пинизът е да не допускате да се издълбае много, което не е чак толкова лесно, повярвайте ми   ;D

Или водна шкурка 400/600 , залепена с вода на по голямо по площ сткъло , като обилоно се мокри по време на процеса. Търкаме камъка обикновенно 4000-ната страна с равномерни и широки кръгообразни движения или описвайки осмици от край в край, като се стремим да не изпускаме някой участък. Нищо сложно или страшно както можете сами да се убедите:
С подравнителен камък

С вода на стъкло за основа и шкурка

Почистване с нагура след процеса:


Препоръките на производителя са да поседи около 10 минути във вода преди с него да почне да се работи. И малко повече да го оставите нищо няма да му стане, но все пак да не се прекалява. Всъщност вода пие само 4000 гритовия камък, на финната противоположна страна е необходимо само да се намокри, за да започне да работи. Този модел не е като някои от японските марки водни камъни / например Imanishi Bester /, които пият вода като сюнгер и искат постоянно обливане или дори точене директно под струя в, което за мен лично е голямо преимущество, защото в първия случай се налага често спиране на процеса заради мокренето.
Отнетият метал се отделя под формата на черни следи по камъка и ако добре го овлажнявате от време на време те се изчистват много лесно. Оставите ли го обаче по дълго време сух това ще ви коства малко по дълго търкане и вероятност да надерете повърхността взависимист от това с какво и колко "усърдно" го чистите.   Зелената част на гъбичката с Циф е изпробван стотици пъти от мен вариант, който е сравнитлено безопасен и работи ефективно ако камъкът не е много заплексана с метални частици. После изплакване докато се убедя , че е чист навсякъде, оставям да се изцеди при чиниите и обратно в кутията.

Впечатления от ползването: остротата, която се получава при точенето на 4000 грита определено на ниво субективно човешко усещане не е толкова агресивна и с толкова ясно изразен косъм както при точенето с DMT fine, а пък за coarse да не говорим.  Това обаче в никакъв случай не бива да ви разочарова както мен при първата ми проба.Бил съм доста глупав и неопитен, за да си го помисля явно.  "Восток - дело тонкое" както беше казал един съветски филмов герой, красноармеецът другаря Сухов. /тук съм сигурен, че Бринел ще го спомене с добро в молитивите си   :green: / .  Водният камък / или поне тези , които съм пробвал / дава друг вид, "мека" острота ако мога така да се изразя, но това не значи, че не точи качествено.  Даже напротив. На практика 4000 грита оставя матови , но не груби следи по острието. Красноречив е факта, че закрива безпроблемно следите от DMT fine и coarse, а те не са никак плитки.   ;) Съжалявам, че в момента не мога да го заснема, за да го покажа. Ако навсякъде сте спазили ъгъла и острието е правилно заточено се получава и "косъм", който се вижда с просто око, усеща се по впиване в епидермиса на палеца и бръснене. Хартията вече трябва да можете да я режете S образно и ако това не се получава значи нещо не правите като хората. Разбира се с уговорката ако състоянието на ножа не изисква по груб абразив за вадене на щръбки или отчупвания предварително, това е много важно условие, което не трябва да се пренебрегва, защоно хабите време и се ядосвате че нещата не се получават, а хабите и камъка в крайна сметка   Обикновено в такива случаи по неопитните винят веднага камъка, а не познанията си.  8000 грита прави повърхността вече наистина огледална. Не се натиска при работа с нея, плавно, гладко и без усилие, като се цели да не се изпуска никъде. Колегите по форумите, които са майстори в точенето с водни камъни смятат, че всъщност след 8000 грита на Нортън полировката , макар и очевидно добра и огледална не е като на Shapton 8K или Kitayama 8K. Мнение, което напълно подкрепям, защото съм виждал какъв е финиша след Naniwa Super stone 10 000. :wohow: Въпреки това ще кажа, че дори за повечето колеги във форума тази би била повече от достатъчна. А за неизкушените като нас даже прекалена и неоправдана.
Предимства:
- сравнително твърда повърхност /например за разлика от камъните на японската марка KING /, не се издълбава много лесно при условие, че ползвателят има елементарни, но затвърдени в практиката точиларски умения и познания.
- не е нужна много вода по време на ползването и често спиране на точенето съответно.
- широка и дълга работна повърхност, която позволява да се точат сранително голям набор от остриета.
- точи сравнително широк спектър от стомани: неръждаеми и ръждаеми, инструментални. При някои от праховите също 4000 грита може да се ползва с успех
- възможност за средна и финна заточка едновременно
- не оставя труден за махане косъм, изключително подходящ за точене на бръсначи. След 8000 може директно да се работи с ножа особенно ако се цели малко по хапеща острота.
- Трайна и качествена заточка.
Недостатъци
- Не е лъжица за всяка уста, особенно за абсолютен новобранец, но всеки който наистина желае с малко практика може да се научи без никакъв проблем. 
- Изисква търпение и малко време за накисване във вода, създаване на подходяща работна повърхност от хигиенна гледна точка, т.е. това не е точилка от типа на керамиката, шкурките, кароборунда, АО или диаманта, които са далеч по подходящи за бърза подръжка с некелкократно търкане на ръка или да си ги носиш в джоба без всичките предварителни салтанати и приготовления. 
- От време на време подравняване с елементарни средства и малко практика. Ако се ползва грамотно и нормално като всяка друга точилка, далеч не е необходимо след всяко точене да се прави.  Аз го правя поради "болен" мозък и желания за винаги по добро ниво   
Стомани на които съм го пробвал: 154 СМ на БМ 551, 154 СРМ/ 30 V на Бък, АТS-34 на Линдер и Джънгли, 4116 на Кудуто, 440 В на ножа, подарен ми от Илката, ХС 75 на Опинела, СV на Кейс Трапера / Ивеца има възможност да се убеди сам   /, К 510 на бай Юка и 52 100 на Пека, Аогами супер на сгъвайката на Мотосуке Нагао, 440 С и N 690 на БМ, 8 Cr13MoV на СатЖенму, възнамерявам и Резилиънса, 12 С27 и 1770 на Фрост, на Викторинокс и Венгер и за други в момента не се сещам, а има такива.  При всичките ако спазвам точно ъгъла след 8000 грита и стропинг било с ГОИ, било с ДМТ паста или руска елмазна резулатът е един същ. 


В заключение: когато точа на този камък винаги изпитавам удоволствие и кеф от това, че съм си го купил. :yahoooooo: Напълно заслужава добрата си репутация след определен тесен кръг от болни мозъци, занимаващи се точенето на бръсначи и др. остриета  Мисля да изпитам поне още веднъж перверзно удоволствие от умопомрачителното за някои забавление да постигна по добро ниво на полировка като му купя за другарче Shapton 8K или Kitayama 8K или Naniwa Super stone 10 000 -12 000.   Въобще харесвам съотношението цена - качество на абразивите на фирмата Norton.
П.С. По нататък ако някой се интересува мога да изложа впечатленията си от някоя друга марка воден камък
« Последна редакция: 25 Ноември, 2012, 17:41:27 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Humanoid

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 362
  • www.hadjiyvanov.com
Re: Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #1 -: 23 Юли, 2012, 20:29:39 »
Изглежда доста народ имаме желание за това точило на Нортън... Явно ще се прави форумна поръчка, но след това ще трябва и да плащаме на Були в пържоли и бири за кратък курс по техника на заточване, защото само с ножа и камъка, без нужното знание, можеш и бръснач да направиш, но може и един хубав винкел да се получи накрая... :)

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #2 -: 25 Ноември, 2012, 10:15:49 »
Вчера започнах да точа ножовете на Гого за теста и реших предварително да си направя традиционното подравняване като използвам само за първоначалния етап почти загиналото ми DMT fine DIA Sharp 6" на 4000 гритовата повърхност която по приницип по лесно се дълбае.  ;) За първоначалното подравяване се справи добре без да оставя прекалено груби следи по повърхността, само че за моя много неприятна изненада остави част от абразивните си частици вътре в порите :yikes:  и повърхността посивя без да може да се измие както преди без проблем.  :headbang: Затова се наложи с АО на 320 грита да изтъркам този повърхностен слой, което стана безпроблемно и после да подравня на стъклото на 1500 шкурка  на прах внимателно. Проблемът се разреши много лесно и бързо, което е поредното доказателство, че това е камък, който прощава грешите на собственика си и не ти създава ядове дори и в това отношение като някои японски марки, при които може и да заклепеш повърхността доста трайно с доста по трудно оправяне след това.
« Последна редакция: 14 Май, 2013, 12:03:09 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен dancho

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 16
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #3 -: 25 Ноември, 2012, 16:32:16 »
Имам го - доволен съм и съм съгласен с написаното, но имам следното питане:
Мога ли от 8К да скоча направо на 16К на Shapton или трябва да мина през бялата super 10 000 naniwa ?

Неактивен Punky

 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1981
 • HardCore For Life
  • "kristo-2"
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #4 -: 25 Ноември, 2012, 17:06:29 »
Имам го - доволен съм и съм съгласен с написаното, но имам следното питане:
Мога ли от 8К да скоча направо на 16К на Shapton или трябва да мина през бялата super 10 000 naniwa ?
Какво точите на това 16000  :???.

Неактивен gogotattoo

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1224
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #5 -: 25 Ноември, 2012, 17:12:26 »
Зомбита бре, с по-тъп нож е абсурд :ras:
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен dancho

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 16
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #6 -: 25 Ноември, 2012, 17:23:21 »
Зомбита бре, с по-тъп нож е абсурд :ras:
За по-качествени няма пари - семестър ли да плащам, курс по английски ли ;(
http://www.knifeworks.com/almarultra-chefs6blade.aspx
http://www2.knifecenter.com/item/KSDM0701/Shun-Classic-Japanese-Style-Utility-Knife-6-inch-Damascus-Blade

Неактивен incubus

 • Анти-Спам Защита
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 575
 • освидетелстван
  • Experience Talk
 • Скайп: gpetrov_fos
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #7 -: 25 Ноември, 2012, 17:25:15 »
Данчо, защо не погледнеш при Колонело - Kanetsune Petty ?
Нищо ново в отношенията между форумите ! Пичовете са си пичове във всеки форум,говн**вците също.

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #8 -: 25 Ноември, 2012, 17:26:22 »
Имам го - доволен съм и съм съгласен с написаното, но имам следното питане:
Мога ли от 8К да скоча направо на 16К на Shapton или трябва да мина през бялата super 10 000 naniwa ?
Нямам и не съм ползал 16К на Shapton и затова само  само мога да предположа, че ще бъдете разочарован от нивото на "полировка", което дава тази марка . Имам предвид серията Ha-no-kuromaku Line, по известна преди сред широкия кръг ползватели като PRO . Тя е създадена като високотехнологичен абразив, който да  се издълбава много трудно, да не иска накисване и да има висока скорост на отнемане на метала, само че цената за това е матовата повърхност, която дават дори най високите гритове на камъните за разлика  от меките традиционни японски синтетични камъни като   NANIWA, но   от серията Super stone 12 000 светлорозовата при ръждаемите стомани, а от по евтините но с добро съотношение цена -качество CERAX, 8000-grit. По добро ниво на полировка от Norton при спазване на всички техонологични изисквания Naniwa Snow white 8000, Кitayama 8000 и др.  Неведнъж сме коментирали че еквивалентност между цифровото изражените при гритовете даже между отделните марки японски камъни няма, камо ли между японски и европейски или американски. Човек в действителност  може да се ориентира само при ползване на камъка, но не и от сравнение между изписаните цифри. ::)
« Последна редакция: 14 Май, 2013, 12:06:50 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен dancho

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 16
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #9 -: 25 Ноември, 2012, 17:34:06 »
Данчо, защо не погледнеш при Колонело - Kanetsune Petty ?
Аз ножовете ги купих и не мисля, че ми трябват други кухненски ножове в момента.
Голямо благодаря на колегите, който ми препоръчаха хората от деливъри :)

Благодаря на колегата bully  за мнението - явно ще се чете усилено на тема naniwa :)

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #10 -: 25 Ноември, 2012, 17:39:16 »
Искам само да кажа, че фирмата Naniwa има голямо разнообразие от камъни, предназначени за точно определени дейности. По форумите в БГ по рядко,  а по света повече  се знаят предимно Super stone и Chosera, но това е само една малка част от продукцията им. ;)
« Последна редакция: 25 Ноември, 2012, 17:43:04 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен dancho

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 16
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #11 -: 25 Ноември, 2012, 17:45:36 »
Искам само да кажа, че фирмата Naniwa има голямо разнообразие от камъни, предназначени за точно определени дейности. По форумите в БГ по рядко,  а по света повече  се знаят предимно Super stone и Chosera, но това е само една малка част от продукзцията им. ;)
При наличните ми ножове е по-скоро лукс инвестирането в скъпи камъни за заточване, но годините, прекарани в четене на ножарските форуми са ме разглезили и Model No. IN-2090 Naniwa Super Stones се явява необходимост - 8k на norton не ме удовлетворява като финиш ;(

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #12 -: 25 Ноември, 2012, 17:47:32 »
Е, финишът зависи много и от техниката и от условията на експлоатация, а и от целите на конкретната заточка, така че това е доста субективно според целите и вижданията на ползвателя ;) Бързам да кажа, че Naniwa Super Stones не точат добре  неръждаеми стомани, също лошо реагират  на меки стомани, като това важи особенно за Chosera.
« Последна редакция: 19 Март, 2013, 15:31:07 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен dancho

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 16
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #13 -: 25 Ноември, 2012, 17:58:22 »
Е, финишът зависи много и от техниката и от условията на експлоатация, а и от целите на конкретната заточка, така че това е доста субективно според целите и вижданията на ползвателя ;) Бързам да кажа, че Naniwa Super Stones не реагират най добре реагират  на меки стомани, това важи особенно за Chosera.
Обикновено кухненско ползване - зеленчуци и месо на дървен блок за рязане от икеа...

Al Mar е рейтингован в сайта, от който го купих на твърдост от 60+ единици по скалата на рокуел и не мисля, че е мек...

Отново Ви благодаря колега bully - още от мсарми Ви чета коментарите за заточване и определено съм научил много от Вас и с интерес очаквам нови такива :)

Неактивен Punky

 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1981
 • HardCore For Life
  • "kristo-2"
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #14 -: 25 Ноември, 2012, 22:28:04 »
Между другото - това за твърдия камък и полировката ......... и аз го забелязвам, въпреки,че става въпрос за камъче тиролит 1200. Въпреки че е написано на камъчето,на мен ми се струва по фин от 1200 и е много твърд. Та полировката с него  е точно описваната от теб матова, а не огледала !!!

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #15 -: 26 Ноември, 2012, 10:39:12 »
Аз по горе говорех конкретно за Shapton , тъй като съм имал възможност да пробвам 5К и 8 К и установих, че  те не дават полировката, присъща за по меките традиционни камъни, някои от които дори и в тези гритове вече полират повече или по малко добре. Напълно възможно е констатацията  ми за Shapton  да важи и за TYROLIT, но тъй като не съм ползвал по фин от 1200 не мога да го твърдя със сигурност.  ;)  За такава полировка, която дава Naniwa Superstone мога само да предполагам, че и дума не може да става най вероятно :D Тя също далеч не е универсален камък, предназначена е за твърди, но въглеродни стомани и на тях работи най добре. ;)

За сравнение състоянието след Shapton Glass Stone / даже по високия клас, не Ha no kuromaku /, мисля че се вижда разликата /обектива на на фотоапрата на едната и другата снимка в отражението на длетото /. ;D

след Shapton Professional японското производство

след Shapton Professional , американското производство
« Последна редакция: 19 Март, 2013, 15:33:08 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен lubitel

 • Напреднал
 • ****
 • Публикации: 132
 • диагностициран
Norton 4000/8000 комбиниран воден камък
« Отговор #16 -: 21 Ноември, 2013, 18:14:07 »
Страхотен камък, имам го от 2 години, но си го пазя само за подготовка на бръсначи. Голямо усилие трябва да се положи в началото за да се заглади повърхността, но след това е супер. Не го прибирам влажен, че лесно мухлясва и след това ако не се почисти се саморазрушава.
По принцип това накисване във вода и последващо изсушаване е доста досадно, затова някои колеги ги държат постоянно във вода, но слагат химикали за да не зеленясва. Добре че сега модерните японски изкуственяци не изискват киснене.
TANTUM POSSUMUS, QUANTUM SCIMUS!

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice