Автор Тема: Imanishi Bester 4000 воден камък  (Прочетена 4015 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Imanishi Bester 4000 воден камък
« -: 26 Март, 2015, 11:32:48 »
Като че ли дойде време да се преборя с налегналия ме зимен мързел, :D та затова ще се опитам накратко да ви запозная с поредния камък от непретенциозния ми точиларски арсенал,а именно  Bester 4000 грита.
Водните камъни с марката BESTER се произвеждат от  фирма Imanishi, от Киото, в Япония. По данни на производителя, а и по мое лично мнение това е средно твърд камък, който въобще не се издълбава лесно, но за последното ще напиша няколко думи малко по надолу. Само за уточнение има камъни, които се наричат  Beston, но не не са същата марка и от същия производител. ;)   Bester  в грит 400, 4000 и 8000 grit са  по твърди и по с бавно износваща се структура  в сравнение с тези от гритовете 700, 1000, 1200 и 2000. Това са уверенията на фирмата производител и по всяка вероятност е точно така, но тъй като нямам и не съм ползвам друг камък с различна по степен абразивност на същата марка мога само да предполагам, че е така.
По форма и размери е почти като Naniwa Chosera 600 /тъмно синия вляво / само дето е малко по тънък и се усеща по лек. А иначе точните размери са 205 mm x 75 mm x 25 mm.
Въпреки че съм срещал препоръки, че са достатъчни и 10 - 15 минути накисване във вода, то смело ще заявя, че аз, / а и не само аз/ лично смятам, че като минимум са необходими 30 минути, за да може камъкът да се поеме необходимото количество вода. Дори съм срещал мнения на търговци и хора, които го ползват от достатъчно дълго време, че без проблем може постоянно да се съхранява във вода. Аз лично не го практикувам засега и не мога да споделя подобрява ли се работата на камъка от това. Със сигурност обаче ще кажа, че по време на работа повърхността на камъка изисква сравнително често овлажняване и човек има чувството, че повърхността постоянно изсъхва и дърпа навътре водата като сюнгер. ;D Затова постоянно ми е под ръка едно малко пулверизаторче, което разпръсква водата  на много ситни и фини капки и поради това  много равномерно покрива и оптимално овлажнява повърхността на камъка.


За съжаление  не мога да направя качествени снимки на следите, които оставя по остриетата на ножовете. Затова ще се огранича да кажа, че камъкът работи бързо, има много добър тактилен отклик, демек казано по просто докато точиш определено бързо забелязваш резултата от работата си върху ножа. Когато се точи на него според мен натискът на ръката определено трябва да е наистина умерен и движенията плавни и изчистени като техника, защото при едно неправилно движение с острието на ножа може леко да "издялате" повърхността на камъка. Казано по този начин сигурно звучи все едно, че камъкът е направен от креда или тебешир. Нищо подобно. Както казах и по горе камъкът е сравнително твърд и за повече от година време съм го ползвал десетки пъти, но не се е налагало да го подравнявам капитално на стъкло с абразивен прах. Макар че едва ли е равен до микрон, засега си запазва повърхността  до степен все още да не се усеща "провисване" на острието на ножа. Много бързо образува гъста жълтеникава суспензия след ползването на синтетичната микрокорундова нагура, която се продава с камъните на Naniwa. Сравнително бързо се зацапва повърхността, особено при по интензивна работа при два, три ножа, но и много лесно и бързо се почиства. В това отношение също е доста лесен за експлоатация дори и от начинаещи, които просто спазват правилата за употреба. С лекота и наистина учудващо бързо премахва следите от Naniwa Chosera 600,  който както сами разбирате е сравнително груб камък, чиято цел е да оправя силно затъпени остриета, дори и в умерени граници да намалява ъгли. ;)  Това качество според мен не се среща чак толкова често при някои от другите марки.

Полира доста по-добре от повечето камъни в този грит.Неизбежно е просто да не направя сравнение с Norton 4000. Американците си имат, някаква тяхна система, за означаване на грита, която се разминава сериозно със японския индустриален стандарт(JIS), към който се придържат марки като  Naniwa и BESTER. Например, BESTER 4000 е с 3 микрона абразив, а  Norton 4000 е с абразив 6 микрона, на практика това е два пъти по-едър грит и това се забелязва при работа веднага даже и от абсолютно начинаещ в материята. ;)  Все пак  в защита на Norton ще кажа, че някои японски марки, като Shapton, също са си измислили, някаква тяхна, произволна номерация на гритовете, без да се придържат към някакъв установен и общоприет стандарт.  ;)
Друг случай е КING, тъй като те са най-стария производител на изкуствени водни камъни и са започнали производство преди много десетилетия, когато в Япония е имало различен официален стандарт за грита(т.нар. old JIS), техните камъни са означени, по този стар стандарт, в който гритовете са значително по-груби от новия стандарт. Например КING 1000 всъщност отговаря на грит 700 на BESTER  или другите марки използващи новия стандарт. Затова, обикновено, като се интересувам от даден камък най-вече гледам размера на абразива в микрони, за придобиване на първоначална представа.
Ами общо взето като оставим настрана, че на това ревю определено му липсват снимки от работния процес и макро снимки на озаточени остриета каквото се сетих написах. ;D  Та в заключение,   без да сравнявам работата на едни и същи гритове камъни на двете марки, но с ръка на сърцето наистина смятам, че този камък не отстъпва нито по бързина, нито по запазване на равна повърхност, нито по абразивни  свойства или лекота на боравенe с него на  Naniwa Chosera Stone  600 и 3000 , които също имам от достатъчно дълго време.  Все пак, за да бъда напълно честен към себе си и останалите ще кажа, че  може би единственото, по което им "отстъпва" е по дългото време за накисване, времето необходимо за пълно изсъхване и това , че може би поради водата с високо съдържание на варовик понякога на повърхността му  остават петна, но те са до следващото намокряне.  ;D
« Последна редакция: 26 Март, 2015, 14:48:48 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Deso

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 25
 • диагностициран
Imanishi Bester 4000 воден камък
« Отговор #1 -: 31 Март, 2015, 01:09:49 »
 Брех , много жаден  тоя камък ! Над 10 минути киснене , почват да идват в повече . Не че ми е зор колко вода ша ми изпие  ;), еми нали време все не стига . 
 Благодарности за споделения опит с камъка . И когато може ... чакаме снимки  .
 

Неактивен Kalmar

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1029
 • Дърт на орел!
Imanishi Bester 4000 воден камък
« Отговор #2 -: 01 Април, 2015, 11:14:39 »
Аз Chosera ги изтървах, сега Naniwa произвеждат нова серия на мястото на Chosera - Professional Stone Series. Були, ти дали си ги пробвал новите?
Чувам от тук-там, че само са по-скъпи, но не и по-добри от Chosera. В смисъл, че не са по-бързи или да се износват по-бавно.
Иначе може в някакъв момент да пробвам и аз някой по-висок грит Bester, но за сега чакам Shapton 5000 Ha-no-kuromaku (който предполагам ще е доста по-груб от 5000 на другите марки).

П.П. Извинявам се, че не съм съвсем по темата.
"Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Imanishi Bester 4000 воден камък
« Отговор #3 -: 01 Април, 2015, 13:58:02 »
 Naniwa Professional Stone Series не съм ги пробвал все още, за да мога да споделя каквото и да били  лични впечатления. Единствената информация която имам е от един търговец, с който отдавна  имам коректни търговски взаимоотношения и затова до момента нямам никакво основание да не му вярвам.  Та според него чисто технологично и функционално не се забелязва някаква съществена разлика със старата и вече несъществуваща в производство линия Chosera, които обаче със сигурност все още ги има в наличност в търговската мрежа по света. ;) Другото с което се отличават чисто визуално е, че са с 2 милиметра по тънки и малко по леки от Chosera. Дали са по скъпи зависи от конкретния търговец. На мен лично ми прави впечатление още от пръв поглед, че новите са със същия цвят и в същия грит като старите. Аз подозирам, че това просто е нова маркетингова политика на фирмата за продажба на пазарите извън Япония на същите камъни със сменено наименование и почти непроменен външен вид, но това е само предположение, което не почива на никакви безспорни данни и поради това може и да греша. ;)
Има и нова серия на старите Super stones, наричат се Naniwa Specialty Stones.

Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Deso

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 25
 • диагностициран
Imanishi Bester 4000 воден камък
« Отговор #4 -: 01 Април, 2015, 22:07:26 »
Imanishi ,имат ли страница да видим какаво още предлагат .  За размера в  микрони на абразива при разичните гритове   , намира ли се информация ?

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1253
 • диагностициран
Imanishi Bester 4000 воден камък
« Отговор #5 -: 02 Април, 2015, 11:46:46 »
  :)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Deso

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 25
 • диагностициран
Imanishi Bester 4000 воден камък
« Отговор #6 -: 02 Април, 2015, 14:12:05 »
Преди сдмица ми пристигна един Shapton 1000 . Дойде от Япония със същата лепенка върху кутията .
  За американците цените са други , по -американски ...   :whip:

Неактивен Deso

 • Новобранец
 • *
 • Публикации: 25
 • диагностициран
Imanishi Bester 4000 воден камък
« Отговор #7 -: 03 Април, 2015, 11:29:39 »
В едни мой записки намерих теа цифри за  размера на  абразивните частици  в микрони .

Bester 1000 -  11.5 μm
Bester 2000 -  6,7   μm
Bester 4000 -  3      μm
« Последна редакция: 03 Април, 2015, 11:39:27 от Deso »

Неактивен rusen plovdiv

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 55
 • диагностициран
 • Скайп: брат Русен
Imanishi Bester 4000 воден камък
« Отговор #8 -: 23 Септември, 2016, 14:38:52 »
Иманиши го представлява един японец и във ибей е под псевдонима Metalmasterjp
Инамиши е наследник на мината в Охираяма по известна като охира
Човека предлага естествени японски камъни , синтетични и хибридни - тоест синтетични камъни правени от смесс от естествен прах и синтетичен абразив . Типични примери са Китаяма 8000 и Кинг 6000
Кинг не е правен от Иманиши но примера е за какъв тип полиращи камни става въпрос

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice