Автор Тема: Norton Crystolon combination bech stone  (Прочетена 5951 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1262
 • диагностициран
Norton Crystolon combination bech stone
« -: 07 Юли, 2012, 10:36:06 »
Както обещах преди време, а и за да не ме упрекват мен и някои други съфорумци, че предпочитаме "скъпи" точилки като ДМТ и японски водни синтетични камъни и керамики от най ново поколение като ни се приписва един вид "форумен снобизъм"  ще се опитам да запозная тези от вас, които не са използвали такъв уред доколкото мога. Та с две думи това е един напълно достъпен като цена / от 12 до 18 долара комбинирания двустранен 8 инчов камък и 8 -10 долара за 6 инчовия / и отдавна познат като технология абразив, но струва ми се не особенно добре познат в нашите среди.  Направен е от т.нар силициев карбид или още известен с името карборунд, за който стана дума в една друга тема преди време и с техническо обозначение /SiC/, произведен от американската компания Norton. Има твърдост 9.5 - 9.75 по скалата на Моhs и в "класацията" е най твърдия технически, изкуствено съдаден абразив след диаманта, кой има твърдост 10 по скалата. Crystolon е просто търговско наименование на фирмата и всъщност обозначава един от видовете абразиви / в случая карборунд / които тя използва за направата на своите камъни, нищо друго.  По думите на производителя този абразив има едно основно примущество в сравнение например с абразивите от алуминиев оксид, предназначен е за дейности където се търси основно висока скорост на заточката и най вече бързо отнемане на метала като обаче заточката след това не е особенно финна.   Аз бих казал направо, че по скоро отива като финиш към груба /оставя следи като DMT extrа coarse горе долу / от малкото му ползване днеска. Произведен е в Мексико и е с фабрично обозначение JB 8. Днеска заточих / не в точния смисъл на думата  / четири ножа - два китайски кухненски боклука на една колежка по офис меки, доста нащърбени и затъпени, един мой Магнум с острие уж от 440 А,  което така и не успях да докарам до финна заточка с никакъв абразив от тези с които разполагам, защото не понася изобщо финно заточване и тотално се замазва на стропинг с ГОИ, ДМТ 6 микрона паста, финна керамика или 1500 -2000 инагоре шкурка, като и един друг доста повреден мек неръждаем пакистански нож уж на Робърт Клаас.  Докарах ги до състояние грубо да бръснат без никакъв зор всичките в рамките на 15 -20 минути.
Честно казано това пособие изглежда като един добре подравнен и изработен двустранен точиларски камък, които на пръв поглед се продават и по нашите железарии, но има едно малко НО в случая.  Този специално е с комбиниран с размери 8"х2"х1" инча с двустранни повърхности с едрина груба /тъмносивата / и финна /светлосивата / част:mrgreen: Какво точно означава това на ножарски или технически език ще разберете по надолу. Бе бая туула си е.  Спада към категорията на т.нар. oil stones, тоест камъни които се ползват с масло, препоръчително леко минерално или керосин, за да не се запълват порите , които са доста широки със стружки и оставящи груби и дълбоки следи върху метала. Последното лично го проверих днеска и грубата,и финната страна. Само че аз изобщо не обичам маслото като лубрикант щото имам печален опит от един арканзаски камък на Пума в комплект с маслото, което страшно го заплеска макар и от съвсем малка капка и после не успях напълно да му почистя повърхността. В техническата литература, по форумите, а и по моите лични наблюдения маслото намалява скоростта на заточката определено въпреки приписваните му други положителни качества, като след време неизбежно заплесква здраво повъхността на камИка и тогава ножа се плъзга по него без почти никакво сцепление. Пълна гадост и ужас за точиларя.  Затова аз приложих днеска метода на Phil Wison като вместо масло използвах най обикновен спрей с препарат за миене на прозорци /допуска се и вода с препарат за миене на чинии в нея разтворен, макар че това кое е най добре с масло или иначе е все още спорен въпрос по форумите  /.


Това е 8 инчов модел по случай 175 годишния юбилей на компанията и е опакован в картонена кутия обазначение pre -oiled and precision surfaced / предварително намазан с масло и с прецизно подравнен / като изглежда така:


Кое всъщност му е интересното и ценното на този камък, при все че без да го увъртам отстъпва на монокристалинния диамант по твърдост на частиците и здравина на връзката между тях, бързина на заточване, а и най вече по това, че се предлага в доста по ограничени като едрина гритове coarse - 127 micron , medium - 78 micron, fine - 45 micron .   За какъв фин грит може да говорим само като си помислите, че за японците меките водни синтетични камъни за обиране на косъма и за огледално полиране почват от 8000 и стигат до 12 000 15 000 грита , при най модерните им керамики до 30 000 грита.  Ами това че по думи на ползвалите го без особен проблем точи бързорежещи стомани като М-2 на твърдост /64-65 HRC/  например, като и стомани като ZDP-189, D-2, дори някои американци в блейдфорума твърдят, че се справя даже и с СРМ 90 V, СРМ 110 V което силно ме озадачи.  Eто например един паяк - Stretch с ZDP-189, чийто ъгъл е бил дори намален и заточен като последен стадий по думите на собственика му първо с грубия и накрая с финния Кристалон.

Кое ме накара мен лично да го купя ? Ами основно това, че бай ви Phil Wison от години ги ползва, като точи основно неговите си ножове от прахови стомани / и то какви  / с такива камъни преди рязане на силно абразивни материали като въже /за тестовете, които и той прави за да си пробва ножове / и животинска четина. Та аз реших, че да прежаля 17.95 гущера не е много висока цена, за да проверя на практика истинността на тази теза, в която по принцип изобщо не се съмнявам и то изречена от устата на човек с много добра, напълно заслужена и непоколебима репутация в ножарските среди.  Който си е купил негов нож знае за какво иде реч.

Недостатъците - грубата страна / 127 микрона / особенно се издълбава сравнително бързо когато камъкът се ползва интензивно или небрежно, доколкото разбрах от опита на хората, ползвали го досега, докато при финната /45 микрона / това се случва значително по бавно и по рядко за разлика от монокристалинния диамант на ДМТ, при който такова нещо няма защото основата е метална в повечето случаи. Решението на проблема според същия и един от най достоверните източници по въпроса Phil Wilson е камъка да се изравни с прах за шлифоване на камъни и метална шпатула по цялата му дължина и ширина.  Направи ми впечатление, че явно при транспорта едно от ъгълчетата на къмъка е ударено и има отчупване на парченце точно там, което обаче изобщо не пречи на заточването както успях да установя днес.  Когато се ползва с препарат за прозорци като лубрикант и ако се наложи повърхността да се почисти от заплескване с метални стружки и запълване на порите препоръчително е да се използва разредител за боя за почистването му, но аз си мисля, че ако се ползва масло вероятността това да се случва по често е много по голяма. Ако някой евентуално се интересува от закупуването на този камък е добре внимателно да прочете и най вече да осмисли преимуществата и недостатъците на този вид абразив и чак тогава да прецени устройва ли го съотношението между двата фактора и като качество и финиш на заточката, леснота и възможност за подържане най вече  Задължително е да имате друг по фин воден камък от 2000 грита нагоре, а още по добре 4000/8000 или поне шкурка от 1000 нагоре за намаляване на кодъма и финиширане на острието без косъм.  Според мен може да се ползва за оправяне на доста затъпени или дори повредени остриета в комбинация със средни и финни шкурки 600 -800 -1000 - 1500 -2500 за тотално махане на деругите / много по евтиния вариант / и японски водни камъни 1200 на King, 4000-8000 на Naniwa "super" серията и после за огледална полировка с меката 12 000 пак тяхна или на някоя друга японска марка.

П.С. Поради това, че камъка го имам оотдавна вече и съм точил затъпени или повредени остриета от прахови или други "мъчни" стомани  ще допълня до момента не се издълбал въобще и систрува да го има човек определено.  Сега пробвах финната част на неръждаемия Хултафорс, който по приницип гадно се точи  и точно на корема бе доста затъпен, че чак да не можеш да се порежеш с търкане. За около пет минути му извади як косъм, 20 -тина тръквания на шлайфпастата от Кендо и 10-тина на ДМТ 6 микрона и бръсне без ядове.
Впечатления от досегашното ми ползване Няколко пъти вече съм го ползвал, но доста интензивно. Хвърлих му яко жулене обаче.   Намалявах ъгъла и нескопосаната заточка на Al Mar SERE Operator с острие от CPM 30V, на 60-61, за около час и половина го изтърках заедно с фолседжа, който беше така или иначе търкан вече. Блъра с острие от CPM 30V му сяде "бузите" като баница  за не повече от половин час, СAS HANWEI -а който му беше първата "жертва" мина по същата процедура, на бате Васко паяка - Pacific Salt с острие от Н-1 като халва го изпили и на самоделката с острие от SK-5 на Hultafors Grovkniv последно.  Не броя кухненските и сгъваемите ножове, които съм наточил. Засега поне с просто око не съм констатирал камъка да се е издълбал и да се е заплескал със стружки,въпреки че го ползвам с препарат за чистене на прозорци така че да не точи. Май е вярно общото правило, че камъните които са предназначени да се ползват с масло могат да се ползват и с вода, но не и обратното. ;)   Като го чистя със ZIF след заточката при плакненето във водата се виждат още следите от маслото с коеото е фабрично напоен.
« Последна редакция: 07 Юли, 2012, 10:44:59 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

clikk

 • Гост
Norton Crystolon combination bech stone
« Отговор #1 -: 12 Юни, 2013, 12:14:42 »
Да вложа и моите 2 стотинки по темата. Въпреки, че ръцете ми растат от неправилно място, медитирането винаги ме е привличало, а  от известно време насам под влиянието на Були и някои други заподозрени лека-полека започнах да се сдобивам с различен камънак. По този повод си купих съвсем същият камък, само че от старото хамериканско производство. Това ми е първия истински камък и съм въодушевен до безобразие. Първо подкарах по домова книга всички кухненски ножове и без да се втелявам особено ги докарах да бръснат всичките, при това само на камък, без строп, без нищо. Част от тях имаха бая щтръбки, които вече нямат. Вчера ми се наложи да отрежа нещо в гаража и извадих едно китайско копие на Бък 110 подарък ми е от един приятел, от което принципно нищо не става. Установих без особена изненада, че ножа е по-тъп от ЦЦ. Днес го подкарах на камъчето и за нула време започна да бръсне на сухо, което си е изненада, защото тва съм го мъчил на всичките ми точилки и диаманти и ни хуя не ставаше от заточката. При това без да се вманиачавам особено. Отново под давление на Були имам пръчки тиролит 1200, които грам не работят при мен. Четейки на Били писанията за подравняване и прочие едната от неработещите пръчки я минах на водна шкурка 1000 май, като пусна обилна суспензия, след Нортъна я вкарах в употреба и без особена изненада установих, че вече работи при това, както трябва. Така, че Нортън май са моята фирма. Следващия таргет ще е нещо отново работещо с прахови стомани, но по-финно от това, може би 4000/8000
 :nabira:

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1262
 • диагностициран
Norton Crystolon combination bech stone
« Отговор #2 -: 23 Юни, 2015, 15:16:47 »
Понеже съвсем скоро ми се наложи създаване на ъгъл, т.е. образуване на режещ ръб и  точене на един нож  от 1.2379 на 61 единици се наложи да почистя леко позацапания Norton India fine, като същевременно го подравня без да имаше  никакво видимо издълбаване и особена нужда, всъщност може би съм отнел няколко микрона без да съм сигурен точно колко.  ::) Та след SiC 120 и 220, което ми отне около 45 минути  камъкът се почисти от всички отлагания превъзходно и заприлича на ето това и като го пипнеш с пръст се усещаще добре абразивната повърхност на допир. Разбира се започна да отнема стоманата по бързо и агресивно. ;D


Въпреки че дълго време съм го ползвал безпроблемно със смес от  вода и препарат за чинии все  пак ми се струва, че е по добре от гледна точка на по малко отлагания и по лесното им почистване от повърхността на камъка да продължи де се ползва  с масло. А и заточката се получава малко по финна, отколкото с вода. Все пак това си е камък за ползване с масло и си е фабрично омаслен от производителя, затова го ползвах Ballistol макар че идва  като консистенция малко по гъст и плътен отколкото производителя препоръчва. Отлаганията от стоманата обаче доста лесно се почистиха с него. ;)
П.С. Забравих нещо много важно , да покажа гадната част от процеса, понеже камъкът е солидно омаслен от кутията още, маслото заедно с водата и абразивния прах създава една дебела и гъста суспензия, която много неприятно полепва по повърхността и не се вижда къде изтрива и къде не нарисуваната с  молив координатна мрежа. Е това пада веднага като го тръкнеш с пръст и намалява образуването на гадния мазен слой  и с увеличаването на съдържанието на абразива и чистата вода в сместа, но така или иначе е леко неприятно за разлика от шлайфането на воден или естествен камък, където процесът е много по чист.
« Последна редакция: 23 Юни, 2015, 15:30:09 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1262
 • диагностициран
Norton Crystolon combination bech stone
« Отговор #3 -: 23 Юни, 2015, 17:23:00 »
Понеже понякога първо пробвам нещо до което съм стигнал от собствения си опит по метода проба-грешка и чак после се зачитам в източниците как да се справя с даден проблем, то и в гореописания случай така се получи. ;D Първо установих, че мазният гаден филм, който се налепва по камъка и донякъде пречи на скоростта и ефективността на подравняване се отстранява  частично с добавяне на капка Fairy върху стъклото или с постепенното добавяне на повече прах и чиста вода така че да се намали концентрацията на маслото в тази суспензия.

Е за тази мазна гадост говоря


Освен моя способ има и друго решение, но доста по гадно вонящо :D А имено водата да се смеси 50 на 50 с White spirit

Мазният филм намалява значително, но не изчезва нацяло :headbang:
След това обаче може по лесно да се почисти с четка с къс и твърд косъм и силно концентриран препарат за чинии, ето така


По разглезените точилари ползват и ламиниран полиестерен филм  Veritas, eто този http://www.leevalley.com/US/wood/page.aspx?p=33017&cat=1,43072, който ускорява и удължава действието на абразивния прах стига да не е много грубо, че ще го скъса, но аз лично минах и без него. Хайде холан, чак пък толкова  :green:
След завършване на процеса по подравняване камъкът може да се остави за кратко завит в кърпа и впоследствие да се изтрие до сухо напълно.


Ето примерен подбор / без да твърдя, че е единствено възможния и най добрия, може би все пак най оптимално се решава на метода проба-грешка  ;) / на абразивния прах за подравняване спрямо отделните видове камъни на Norton от сериите India и Crystolon в отделните гритове:
Crystolon:
  Coarse - F60
Medium - F120
     Fine - F240
India:
  Coarse - F60
Medium - F240
     Fine - F240 - F500
Малко повече се заплесква повърхността на India, но пък и много лесно се чисти

Нанася се капка масло, разтрива се с пръстите и после се изтрива с кърпа от по плътен и по твърд текстил, като за препоръчване е да не оставя много власинки.Някои от точиларите препоръчват ползването на Crystolon с течен парафин, но аз никога не съм работил с такова. ;)На всички Crystolon - и независимо от едрината на зърното по време на работа се образува суспензия. При малко по голямо количество масло се вижда много ясно.

Много лесно се и почиства с кърпа, след което камъкът може да се прибере за съхранение.

Същото е положението и с India -та
[


« Последна редакция: 23 Юни, 2015, 17:26:27 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен rusen plovdiv

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 55
 • диагностициран
 • Скайп: брат Русен
Norton Crystolon combination bech stone
« Отговор #4 -: 28 Юли, 2016, 08:34:40 »
Аз мой камъни съм ги киснал и във топла вода със обезмаслител концентрат .Пресича маслото и го вади и от дълбочина също .
Маслото се отделя като мазни петна по повърхността на водата

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1262
 • диагностициран
Norton Crystolon combination bech stone
« Отговор #5 -: 31 Юли, 2016, 18:42:43 »
Може би съм се изразил неправилно, за което моля да бъда извинен. ::) Въобще не съм целял напълно обезмасляване на предварително фабрично омасления от завода камък на  Norton, а по време на подравняването върху стъкло  да разредя образуваната каша от маслото, отделяно от камъка ведно с водата и абразива на прах, за да се може абразива да почисти отлаганията от стоманата върху камъка , да се подравни, като се предотврати състоянието само да  се хлъзга  без никакъв ефект камъка върху стъклото. ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1262
 • диагностициран
Norton Crystolon combination bech stone
« Отговор #6 -: 11 Декември, 2016, 10:33:51 »
Как се работи на Norton India fine със суспензия от пясъчник и вода.


Пробвах тази техника, подробно обяснена в клипчето. Целта и е получаване на значително по фина и еднородна фаска и много по слабо изразен косъм, съответно и по устойчива и дълготрайна заточка. Като правило маслените камъни на Norton / а и не само на тази марка, при съветските на Рижския абразивен завод, на Swaty comet e същото и др. от тези абразиви/   от АО и карборунд -   India и Crystolon при работа с масло особено на меки неръждавейки от сорта на 4116, 4110,420 и   др. вадят много изразен и "зъл" косъм, който изисква внимателно и дълго намаляване на значително по финни абразиви. Впоследствие се полагат доста усилия и време за минимизирането и премахване му . Тъй като камъкът е предварително фабрично намаслен и това е предпоставка за създаване на проблеми когато се ползва вода, има няколко ключови момента, които  трябва да се спазват при тази техника за да не се зацапва и гланцира повърхността на камъка. Предварително маслото, с което е промазан абразива се измива щателно с топла вода и най-обикновен сапун, за да може водата да почне да мокри камъка без маслото да и пречи много. ;) Използва се пясъчник сходен като едрина с абразивното зърно  на Norton India. Как се проверява ? Ами по метода проба-грешка. Имам две малки парчета български пясъчник, едното сиво и и по финно, другото значително по грубо, което при мен сработи повече или по малко. Кашата не трябва да е нито много рядка, нито прекалено гъста, гъстотата и се преценява на око в процеса на работа и се контролира с добавяне на повече или по малко вода. Следи се да не се отделят  песъчинки от пясъчника в кашата и вместо да се получи по фино заточено острие, то да се повреди на контактната площ с камъка. Това много лесно се усеща даже само по звук, а и като погледнеш острието на дневна светлина веднага си казава грешиш ли или не. Не се натиска прекалено много при точене защото веднага на мястото с контакта повърхността на камъка започва да се зацапва и набива с метал. Пробвах с  една Трамонтина от тези с дръжки от пресован бамбук, стомана 420, значително по финно се заточи и с много по слабо видим косъм. Острието не се затъпи и не проблясна никъде при заточването на строителен молив с доста твърда дървесина, хартия от рекламна брошура също реже със видимо по малко съпротивление и по малко разрошване на краищата. Предполагам, че ако човек си поиграе да си усъвършества техниката на ръката и да подбере правилния абразив за получаване на каша ще се получат още по -добри резултати. Аз го пробвах на прима виста, защото ми стана интересно какво се получава. Камъкът впоследствие без проблем може да се върне в изходно положение с Sic на прах F120 и 3-4 минутно освежаване на повърхността на стъкло.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен rusen plovdiv

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 55
 • диагностициран
 • Скайп: брат Русен
Norton Crystolon combination bech stone
« Отговор #7 -: 25 Декември, 2016, 22:46:33 »
Проблем на тия камъни е , че не държат вода - винаги стържеш на сухо .
Много хубави ревюта на колегата Були . Две неща не разбрах , само
1 - защо му трябва на тоя камък нагура от пясъчник , за да работи като воден камък . То номера е като се затлачи със масълце и каша от стружките да работи по финно от грита , който всъщност е .
2 защо този камък нортън изглежда точно като култовия брус на райдер , даже са като сиамски близнаци .
Тия от нортън нямат ли малко достойнство , и да направят , техен си камък , ами ще имитират , висококачественият точиларски камък на фирмата Райдер .

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1262
 • диагностициран
Norton Crystolon combination bech stone
« Отговор #8 -: 26 Декември, 2016, 08:03:34 »
Отговорът на първия ти въпрос е точно за да не се затлачва и набива повърхността с метални частици толкова колкото когато се работи само с масло.  Цялата мръсотия да остава в кашата от пясъчника и водата, лесно да се измива като се пази повърхността на камъка чиста при умерен натиск. Ако  се работи само с вода и не се регулира натиска на ръката камъкът се зацапва повече отколкото при гореописания способ, пробвал съм го и този нетрадиционен подход определено работи и ми харесва като краен резултат, но е оправдан само ако не разполагаш с по фин камък и от този искаш да постигнеш по финна и устойчива заточка. ;)
Вторият ти въпрос го приемам като шега. ::) Едва ли не знаеш от кога съществува компанията Norton Pike  и че тези камъни са на пазара от преди повече от 100 години, достатъчно е само да погледнеш в e bay, което съм сигурен че си правил много пъти и да се убедиш.  Друг е въпроса кои всъщност са Raider - китайско производство под българска марка, която се появи преди десетина години  и ако говориш за този им камък http://www.raider.bg/c/brusove-316/brus-kombiniran-200x50x25mm-rozovo-i-sivo-747 по скоро той копира Norton Crystolon combination bech stone, а не обратното.  ;) С което въобще не казвам, че камъкът им е лош или хубав, просто в света на абразивите всеки отдавна си има утвърдено място, знае се кой кой е и името на Raider поне до момента не е сред тях ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice