Автор Тема: Камъни и други заточващи за начинаещи.  (Прочетена 7773 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fil_L

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 34
  • Reputation Power: 2
  • Fil_L няма влияние.
  • диагностициран
Камъни и други заточващи за начинаещи.
« Отговор #50 -: 15 Юни, 2016, 14:44:07 »
Fil_L гритовете на този камък са 150/320, писано е за него из форума. Можеш да го ползваш сух или с вода, с масло според мен ще се заплеска ...
Не съм пробвал със сух камък, предполагам, че ще има ефект, подобно на шмиргел на ниски обороти. Аз ползвам вода, топвам го за 5мин. или там до като спре да бълва мехурчета. Зависи от камъчето, по - големите киснат повече. Резултатите са напълно задоволителни !!!

Благодаря Ви, колеги. Прерових и трите форума по темата и продължавам да чета. Поръчах Lanscy, както препоръчва Punky, утре ще го получа и ще опитам. Поръчах и Фолкнивен DC4. Само да не илезе моята като приказката за кучето и касапина....

Неактивен Longanlon

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 2
  • Reputation Power: 1
  • Longanlon няма влияние.
  • диагностициран
Камъни и други заточващи за начинаещи.
« Отговор #51 -: 02 Август, 2016, 15:41:46 »
Здравейте :)

До сега съм успявал да наостря китайските ножове у нас колкото да режат принтерна хартия, но не повече, на едно кухненско острило с керамични пръчки. Какъв начин на заточване на обикновени и малко по-хубави кухненски ножове ще препоръчате на човек, който няма намерение да учи нов занаят за целта?

Това? Или това? Нещо подобно? Нещо друго?

Предварително благодаря за мненията и препоръките :)

Неактивен Кубинеца

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 41
  • Reputation Power: 4
  • Кубинеца няма влияние.
  • диагностициран
Камъни и други заточващи за начинаещи.
« Отговор #52 -: 02 Август, 2016, 16:39:19 »
Препоръчвам Lansky 2-Rod Turn Box. Моето го ползвам от поне 5 години. При добре оформен режещ ръб бързо и лесно дава моного агресивна, бръснеща острота, като отнема нищожно количество материал. Керамичните пръчки обаче сравнително бързо се задръстрат с метал и след 50-60 движения е добре да се завъртат леко, а веднъж в седмицата (при често точене) да се измиват с гъба.

Активен universum

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 299
  • Reputation Power: 9
  • universum няма влияние.
  • диагностициран
Камъни и други заточващи за начинаещи.
« Отговор #53 -: 02 Август, 2016, 17:46:00 »
И аз се обзаведох с Лански за жабката на колата. Много бързо забръснаха две ножки с него.

Иначе тоя големия кухненски нож, бих го опънал направо на Макита 1200 без да се втелявам много.

Ако е захабен - първо едър грит 320-400, после макитата. Само че за точене с камък се искат някакви навици. Както впрочем и с родчетата не стават сами нещата.

Някой по-запознат да каже пръчките на Лански дали ще са удобни за по-големи ножове. Аз съм точил само сгъвайки дасега и оранжев Хултафорс - каквото имаше в колата.

Неактивен Longanlon

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 2
  • Reputation Power: 1
  • Longanlon няма влияние.
  • диагностициран
Камъни и други заточващи за начинаещи.
« Отговор #54 -: 03 Август, 2016, 10:50:38 »
Пристигна ми ножа робърт уелч но тъй като е ползван, беше доста затъпен. С точилото, което имам, го заточих до степен с лекота да реже принтерна хартия. Какво още мога да направя, като за кухненски нож?

Неактивен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1675
  • Reputation Power: 35
  • Punky работи за форума.Punky работи за форума.Punky работи за форума.
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
  • Скайп: Lubo767
Камъни и други заточващи за начинаещи.
« Отговор #55 -: 03 Август, 2016, 10:58:39 »
Какво още мога да направя, като за кухненски нож?

  Да режеш мръвки, примерно  ;D

  :nabira:

Активен AFA

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 120
  • Reputation Power: 7
  • AFA няма влияние.
  • диагностициран
Камъни и други заточващи за начинаещи.
« Отговор #56 -: 05 Август, 2016, 09:55:20 »
Здравейте :)

До сега съм успявал да наостря китайските ножове у нас колкото да режат принтерна хартия, но не повече, на едно кухненско острило с керамични пръчки. Какъв начин на заточване на обикновени и малко по-хубави кухненски ножове ще препоръчате на човек, който няма намерение да учи нов занаят за целта?

Това? Или това? Нещо подобно? Нещо друго?

Предварително благодаря за мненията и препоръките :)

Ами зависи от бюджета ... Аз ползвам точилка с фиксиран ъгъл на Lansky, моделът се води LKC03. С 3 камъка е стандартно с грит: 120, 320, 600 след като поточих известно време си взех и още един допълнителен камък с грит 1000. Дори и след 600 можеш да го докараш да бръсне, но след 1000 лично мен повече ме устройва и някак чисто субективно за кухненски нож ми дава предоволна острота. Имам навика да беля луканка като зачеквам леко обвивката, а тя остава между палеца и острието на ножа и дърпам, с наточен нож не мога да го направя тоя номер просто защото не мога да дръпна въобще понеже се срязва на момента, а веднъж доста влезе и в палеца само от страничния натиск ... Това е един от най - евтините варианти (взех я за около 80лв. преди 4 години), като допълнителното камъче струваше още около 20-тина лева. С такава точилка може да точиш много големи остриета понеже водачите са достатъчно дълги и имаш предостатъчен ход. Камъните при специално този модел са т.нар. инженерно проектирани, издълбават се (едрия грит 120 и 320 по-бързо) и си искат своевременно подравняване. Клипчета как се ползва има предостатъчно в тубата, но според мен след 3-4 пъти най- много ще усвоиш техниката и като спазваш правилата, редуваш гритовете и обираш косъма резултатът ще е повече от приличен. Много хора тук не долюбват точилките с фиксиран ъгъл, като лично аз не разбирам защо, но за да формираш правилен (става като отсечен) режещ ръб на ръка си трябва много тренировки и опит, лично аз не мога да го докарам на ръка така както след заточване с тази точилка.

Има подобни системи с диаматни плочки на DMT, Lansky, Smith's, с естествени камъни и др., но там вече цените са други ...
« Последна редакция: 05 Август, 2016, 09:59:27 от AFA »

Неактивен falcon88

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 12
  • Reputation Power: 1
  • falcon88 няма влияние.
  • диагностициран
Камъни и други заточващи за начинаещи.
« Отговор #57 -: 06 Август, 2016, 22:22:32 »
Щом си го докарал да реже лесно принтерна хартия , значи е доста добре наточен. Още по - остър можеш да го направиш като го минеш с нещо по - фино като строп. Най - елементарния строп за който се сещам (и който аз ползвам ) - някаква равна и гладка шина ( в моя случай стъкло ) от едната и страна залепих шкурка 2000 а от другата - парче принтерна хартия, намазана с шлайф паста. Плъзгаш ножа назад по тая мания(първо по шкурката после пастата) няколко пъти, като дърпаш острието назад , а не го буташ и почва да бръсне. Като се изхаби - сменяш. Може да си набавиш и истински строп ако ти се занимава.

(ти от форплейския форон ли си :D )

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice