Автор Тема: Какво използвате най-често в кухнята?  (Прочетена 27386 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Започвам тази дискусионна тема, с акцент върху кухненските ножове, но не само - нека показваме и другите приспособления, които формират културата ни на ежедневно обработване на храната. Всеки може да е фен на ловни ножове или така модерното тактикъл-селфдифенс-стъф (щях да напиша шит, ама се спрях овреме), но в крайна сметка ядем по 3 пъти на ден (поне) ;)

Да не съм голословен, ето снимка на магнитната лента в кухнята:



От ляво на дясно:
  • Fiskars - Functional Form - нож за хляб
  • Fiskars - Functional Form - голям универсален кухненски нож (от всичките ножове на снимката, той е единственият, който въобще се е налагало да остря. Заводската му заточка беше много добра, бръснеща)
  • Kai Shun 701
  • Kai Shun 700 (двата новоизлекувани от Хейкела  :nabira: )
  • Fiskars - Functional Form - малък универсален кухненски нож
  • Fiskars - Functional Form - нож за домати (серетиран, нямах идея, че е толкова удобно да се режат домати с него)
  • Tramontina - нож за цитрусови плодове (имаме го отпреди да стана студент, т.е. възрастта му е минимум 22 години - никога не е острен, а с изключение на отчупения връх на острието, ножът е в чудесна форма!)
  • Fiskars - Avanti - кухненска ножица (чудесно заточена и без луфтове)
  • Fiskars - Functional Form - белачка (минали са ни десетки белачки през ръцете, но коментарите и на съпругата, и на дъщерята бяха: "Бели страшно леко". Дъговидната форма допълнително улеснява работата, като намаля необходимата сила и концентрация)
  • някаква българска цедка, произведена някъде по времето, когато съм се раждал ;)

Преди няколко месеца установих, че въобще не се налага да отваряме чекмеджето, за да вадим допълнително ножове (освен когато има гости и количеството на инструмента трябва да се повиши ;))
« Последна редакция: 26 Август, 2012, 12:55:56 от Humanoid »

Неактивен Maverick

  • Горски
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 443
  • диагностициран
    • СИЛЕН
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #1 -: 26 Август, 2012, 12:36:09 »
Ние ползваме 2 мори- клипер и самоделка :(

А тази магнитна лента изглежда много удобно!
www.silenbg.com - Моят блог за тренировки, хранене, здравословен начин на живот : )
http://bgjoker.blogspot.com/ - Блогът ми за жокери!
https://www.facebook.com/kinesiotaping - Фейсбук страницата ми за кинезиотейпинг

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #2 -: 26 Август, 2012, 12:55:12 »
Наистина е много удобна, досега не ми е надраскала никой нож. От Икеа е и е най-доброто съотношение цена/качество+дизайн, което съм виждал по нашите магазини ;) Много важно за мен беше да не се виждат главите на винтовете, с които се монтира към стената/плота.

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1209
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #3 -: 26 Август, 2012, 14:23:55 »
Аз имам и също ползвам подобна магнитна лайсна,но испанска(Лакор) от асортимента ми и е наистина доста удобна!Доста колеги могат да го потвърдят,защото и те са си вземали от същите и то на доста добри цени... ;) ;) Особенно от Варненската група!
Лайсната е перфектна за тази цел-не заема място,лепят се перфектно на магнитите и стоят здраво и стегнато,не търсиш ножовете по шкафове и долапи,винаги са ти пред очите и най-вече ако има в къщата малки деца ножовете стоят доста далеч от тях и може да си малко по-спокоен,от колкото ако не знаеш къде ти се намират във всеки момент!Дервените поставки за съхранение на ножове не ми допадат толкова,защото от влагата след миенето на ножовете започват да раздуват с течение на годините! Тази лайсна ми е само и единствено за ножове!Имам една друго във вид на метална закачалка за вилица за месо,решетъчна лъжица,черпаци и бъркалки!Тя ми е до готварската печка!
За ножовете залепени и ползвани в домакинството използвам разнообразни и няколко по вид,но какви да са...?Ами Пирге предимно.... ;) Предимно такива....

brinel

  • Гост
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #4 -: 26 Август, 2012, 17:49:58 »
трамонтина премиум или тескома азза

Неактивен Божо

  • Дарител
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 2260
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #5 -: 26 Август, 2012, 18:05:42 »
Режа с който нож имам под ръка,кухненски имам 2 на Пирге,но по-рядко ги ползвам.Основно Бък 119 се изявява в кухнята и нямам оплаквания.
Изкуственият интелект не може да се мери с естествената глупост.

Жоро

  • Гост
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #6 -: 26 Август, 2012, 20:54:56 »
2 трамонтини+2 фискарса от старите *palec* и за комфорт резилиънс ей така за кеф и от келешлък щото реже като змей :D :yahoo: :nabira:

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 136
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #7 -: 26 Август, 2012, 22:36:23 »
Любимите Сабатиер...един два немеца,япончуги и сатърчето за магданоззззз

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #8 -: 27 Август, 2012, 10:09:57 »
Този с кухата дръжка какъв е?
Удобен ли ти е? Сигурно ако ти е по-голяма ръката, ще се плъзга и бяга?

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 136
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #9 -: 27 Август, 2012, 12:31:37 »
Това ноже ми е доста удобно не се плъзга-то си е чисто готварско,а ръката която държи ножа е винаги чиста)))Една по-рядко срещана серия за купуване, но не и скъпа на solingen-michelino open air...около 40 евро беше преди 4-5 години..

Неактивен del22

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 5
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #10 -: 30 Октомври, 2012, 09:05:41 »
Най-често използвам 2 мини сантоку - преправени от Наско De Luxe-71316, е нема такива ножчета, супер удобни. Освен тях имам викторинокси, Трамонтина Азза, 1 фискарс, и още доста от De Luxe серията - като цяло колкото вилици имаме вкъщи, толкова и кухненски ножове. Ама как ме мързи да ги точа, не е истина, добре че държат ряз и сезона на доматите мина.
« Последна редакция: 30 Октомври, 2012, 09:30:53 от del22 »

Неактивен sambon

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 36
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #11 -: 30 Октомври, 2012, 10:12:07 »
Серетирана Трамонтина 4-5 годишна , Венгер и Викторинокс основно серетирани изобщо падам си по, серетирани остриета в кухнята. Ползвам ги от обезкостяване, до по - финно рязане на подправки.

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 136
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #12 -: 30 Октомври, 2012, 12:52:45 »
е как със серетирано острие ще накълцаш на ситно, копър,магданоз ,лук...

brinel

  • Гост
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #13 -: 30 Октомври, 2012, 19:21:51 »
блендер БОШ и пасатор БРАУН
брауна скоро ще го пенсионирам и ще го заместя с ГОРЕНИЕ DC BRUSHLESS 800W пасатор

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1223
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #14 -: 30 Октомври, 2012, 19:25:09 »
Ха-ха - моят блендер е Блек енд Декер... Имаше и такива в зората на демокрацията и гаранцията му беше целоживотна...
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 136
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #15 -: 30 Октомври, 2012, 22:33:58 »
блендеромани?... ;D

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #16 -: 30 Октомври, 2012, 23:52:21 »
Купих преди две седмици една кухненска дъска от каучуково дърво, за експеримент. Не беше скъпа.
Не голяма, с улейчета отстрани (т.е. става за домати и други водоотделящи при рязане зарзавати и тем подобни). Много съм доволен - не е твърдо като бамбука, т.е. ножовете оставят бразди, ама не се затъпяват, а едно такова леко мазнее повърхността и водата не попива, т.е. се почиства добре след работа и не мирише, за сега.

Неактивен zlatolin

  • Един от вас, но нищо повече от вас.
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 663
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #17 -: 31 Октомври, 2012, 03:40:58 »
Аз най-често си ползвам Пирге Де Лукс от Хейкел, много съм доволен.
Имам дъски от каучуково дърво и смея да твърдя, че много изтъпяват ножовете...
"Злой чечен ползет на берег, точит свой кинжал ... "

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #18 -: 31 Октомври, 2012, 12:07:08 »
Аз най-често си ползвам Пирге Де Лукс от Хейкел, много съм доволен.
Имам дъски от каучуково дърво и смея да твърдя, че много изтъпяват ножовете...

А бамбукови пробвал ли си? :)
Защото почти два пъти по-често ми се налага да точа най-използвания нож с тях, а аз такова сравнения правя в момента...

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1223
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #19 -: 31 Октомври, 2012, 12:19:05 »
Аз ги имам всичките, дори и тези пластмасовите - колкото и да са гадни, на тях най-малко се хабят остриетата. Аз ги ползвам за рязане на кожа върху тях, ЗАЩОТО ВИДЯХ ЧЕ ТАКА ПРАВИ ЕДИН САРАЧ!!! Иначе, личният ми опит е с качествени букови дъски, имам и масивни, имам и съставни - от летви. Работят чудесно, като нови съм ги мазал лек с олио, както казват старите майстори, но понеже ги мия в миялната - файда от олиото йок. Единствено, като свърши миялната ги вадя да съхнат навън, щото вътре, от престоя във влагата излизат леко закривени - като съхнат навън излизат идеални! Бон апети!
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1209
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #20 -: 26 Март, 2013, 16:42:44 »
Да поместя тук тези снимки на ковани готварски ножове на Викторинокс.Донесоха ги одеве,за заточване,като големия шеф нож беше доста добре нащърбен!Вижда се доста добре на снимката.



Няколко пъти бях споменавал за производството на месарските,домакинските и готварските ножове с ковани остриета,че се правят в някой от фабриките на ножарските компании в Солинген Германия-ето и надписа върху острието!Предполагам след като производството на тези ножове е там,то и стоманата е 1.4116 или от X50CrMoV15 Кована Неръждаема,която е ползват почти всички.


Ето и промяната на ножа след 2 минути работа по него.  ;)

Неактивен grisha

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1520
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #21 -: 26 Март, 2013, 16:52:45 »
Аз използвам наи често жената в кухнята тя се справя наи добре ;D

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1209
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #22 -: 26 Март, 2013, 17:03:43 »
 :green: :green: Ами и аз като гледам пораженията по-големия готварски нож,явно и собственика му също е използвал Най-вече жена си в кухнята!  :green:

highlander

  • Гост
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #23 -: 26 Март, 2013, 17:43:28 »
Имам 5 фискарса, три от стария джинс и два нови. Имам и точило. Между старите и новите просто няма прилика. Сегашното производство прилича на ламаринено. За старите- големи, верни бойци, само дето вече не се намират в мрежата. ;)

Жоро

  • Гост
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #24 -: 26 Март, 2013, 18:29:08 »
http://www.blitz.bg/news/article/190314
за съжаление някой използват това
НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ЗА ХОРА ПОД 18г. И СЪС СЛАБИ НЕРВИ  *palec*

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice