Автор Тема: Какво използвате най-често в кухнята?  (Прочетена 29174 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1252
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #25 -: 26 Март, 2013, 18:48:47 »
Имам 5 фискарса, три от стария джинс и два нови. Имам и точило. Между старите и новите просто няма прилика. Сегашното производство прилича на ламаринено. За старите- големи, верни бойци, само дето вече не се намират в мрежата. ;)
Абсолютно вярно!Старото производство на Фискарс си е финландско,а новото е пренесено от доста време в Китай и качеството в сравнение с други артикули от ранга "Правени в Китай" е доста трагично!

Неактивен Cobra3

  • ценител
  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 180
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #26 -: 12 Май, 2013, 09:12:52 »
Канецунето ми е безспорния фаворит в кухнята. Под милиметър е тънък от VG 10, изключително добре реже. Имам и един нож на Брабантиа от X50CroV, е не мога да разбера защо е толкова широко използвана, да лесно се точи, но VG 10 се точи много пъти по-рядко.




По-добре да запалиш свещ, отколкото да проклинаш тъмнината.

Баце

  • Гост
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #27 -: 12 Май, 2013, 09:39:34 »
Какво виждат старите ми очи. Салам :yikes: На къде отива този свят :-[ И да не съм хептен оф топик, че нали тези дето сме ОС и УС трябва да даваме пример ;) да кажа какво аз ползвам. За рязане на хляб едно Пирге с дълго острие, а за мезелъци и рязане на месо от Бък 110 до Фермана. Каквото ми е на сърце в момента. Сега ще приключа проекта по дизайн на Иво и Теди на Громана и смятам да го направя основен готварски нож.

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 137
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #28 -: 12 Май, 2013, 16:19:24 »
този навлиза във все по честа употреба...

Неактивен kokojijo

  • луд умора няма
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 91
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #29 -: 15 Май, 2013, 16:21:55 »
често ползвани и доста споменавани . АпЯт пръсти нокти квот им покажеш  *нинджа* 
не всеки парцал може да бъде жена , но всяка жена може да бъде парцал ...

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 443
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #30 -: 15 Май, 2013, 16:36:07 »
Абсолютно вярно!Старото производство на Фискарс си е финландско,а новото е пренесено от доста време в Китай и качеството в сравнение с други артикули от ранга "Правени в Китай" е доста трагично!
Единствената разлика между новия Фискарс и Терна е по-добрата ергономичност на Фискарса. Иначе по отношение на рязане са си мекици.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен Kalmar

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1032
  • Дърт на орел!
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #31 -: 16 Май, 2013, 16:11:38 »
Ей този е един от ножовете, които ползвам.



Иначе съм харесал това, но не знам колко е читав...




Стоманата е 440C
"Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"

Неактивен Cobra3

  • ценител
  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 180
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #32 -: 30 Май, 2013, 10:58:53 »
Boker-а много радва, ще му обърна внимание, а и на 440C съм и голям фен :).

Баце, снимката е стара ;), знаеш, че отдавна не ручам мърша  :green:
По-добре да запалиш свещ, отколкото да проклинаш тъмнината.

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1252
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #33 -: 18 Юли, 2013, 14:05:55 »
Споменава се малко по-горе за Фискарсите!Ето снимки на един от кекавите....Ниско качество на евтина продукция от Китайските им!  ;)


Не е,като на старите на който си пишеше-"Произведено в Финландия"
« Последна редакция: 02 Февруари, 2015, 18:29:57 от heykel_nikolov »

Неактивен цървула

  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: примкаря
  • Публикации: 453
  • простак
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #34 -: 01 Февруари, 2015, 21:27:57 »
Този ми беше любим, но преди малко не успя да се пребори с един див юрдек  :D


Чукча - не читатель, Чукча - писатель ;)

Неактивен Zagy

  • нафтения
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 758
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #35 -: 02 Февруари, 2015, 10:07:20 »
Аз в кухнята си ползвам съвайките (освен за мазане) - преди ползвах Ендурата, но сега Торента достойно я смени.
Si non confectus, non reficiat.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 443
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #36 -: 02 Февруари, 2015, 11:54:11 »
Аз в кухнята си ползвам съвайките (освен за мазане) - преди ползвах Ендурата, но сега Торента достойно я смени.
А па за мен размера е от значение. Сгъвайките си ми стоят в джоба, докато аз режа с нещо от сорта на 12-15-18см.
От 30 ножа в кухнята, всеки си е със своето предназначение!
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен GIBI

  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: Гиби
  • Публикации: 367
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #37 -: 02 Март, 2015, 12:23:17 »
Този е най-използван от мен и жената  :D

Неактивен цървула

  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: примкаря
  • Публикации: 453
  • простак
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #38 -: 21 Март, 2015, 01:11:31 »
Пак опрях до Шефилдско-масонската алпака  :D

Чукча - не читатель, Чукча - писатель ;)

Неактивен Kalmar

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1032
  • Дърт на орел!
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #39 -: 23 Март, 2015, 18:22:49 »
От скоро имам две Трамонтини Премиум. Още събирам впечатления.
"Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 638
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #40 -: 27 Февруари, 2017, 00:16:16 »
Да взема да я живна таз тема малко. Всички постваме фолдърите си, фиксовете си, колекциите си, но най често ползваме именно кухненските ножове.

Това са моите ножове които покриват всичките ми нужди. У дома аз приготвям храната толкова често колкотоп и жена ми. Това обаче са си моите ножове, тя си има други...


Първите ми що годе истински ножове бяха двата Цвилинга, които си купих от Дюселдорф в далечната 2004 година. Когато ги купувах си мислех че истински майсторски са само ножовете с метални дръжки и си взех такива,  въпреки опасенията, че ще са тежки, но пък с надеждата че дръжката ще е непоклатима. Сбърках и в двете си преценки... Въпреки че  Шефският е с 20см острие и тежи 440 грама, поради чудесният си баланс, теглото му не само че не се усеща, но и му помага да работи сам.. Дръжката си e здрава и удобна, но не е така лъскава както в началото. Оказа се че дървото по-държи фасон...
Филетиращият е чудесен.. с него можеш да филетираш и слайсваш каквото си пожелаеш, да не говорим че не се замисля въобще на топъл хляб или пък меки и кожести домати.. Изпозвам го и за обескостяване на свински и агнешки бутове и плешки. Скоро беше при Наско Николов и той му измери 59 HRC.


Следващите два ножа купих от любимият ми Елемаг през 2009 или 2010 година.. веднага щом ги пуснаха.. Щефският е 21 см дълъг и е единственият дамасков нож, който имам въобще.. Лек е като перце, адски остър и е голям кеф да режеш зеленчуци с него. Месо можеш да режеш с всичко, но истинската класа на един нож си проличава при зеленчуците. Докато имаше Елемаг си го носех там да ми го острят... Нямам идея те на кого са го давали, но с риск да засегна колеги трябва да кажа, че такава заточка не съм виждал все още... абсолютно равномерни и симетрични скосове, безупречно полирани и без драскотинка по острието...
Малкият го взех защото ми хареса и защото нямах малък нож.. Него си го ползвам за всичко, но най често за плодове...


последните три ножчета са купени от колеги. Признавам си че и трите бяха плод на импулсивни решения и въобще не съм мислил че ще останат в кухнята и ще се превърнат в най-ползваните от мен ножове на  Български майстори.


От горе на долу.
1. Нож от webe, 126мм дълго и 3,8мм дебело острие от стомана 1.2379. Много удобен и балансиран нож, изключително удобна дръжка.. Ползвам го както за по-грубичка работа, така и за мезета. Пилета, зайци, ребра и месо ... нищо не го спира.С този нож цепих 10 кила кисели и дървени дюли... Сцепи ги без проблем и без да загуби работна острота но петняса... Първоначално исках да го полирам но реших да видя дали ще се появят и други при употребата му.. Не се появиха и за сега си го ползвам така
2. Нож от Митев, 138мм дълго и 2,5 мм дебело острие от RVL34. В началото дръжката беше бая лизгава, но с течение на времето  матира и вече е много удобно. Е загуби си яркостта на цветовете и красотата заради която купих тоз нож, но пък не спира да бачка.. Това ми е основният нож за месо и риба. Отлично се справя и със салатите, мезетата и въобще всичко меко което иска финно рязане
3. Нож от Limonad, 150мм дълго и 3,4мм дебело острие от RVL34. И този нож го купих единствено и само заради визията му. Взех веднъж в кухнята да го пробвам и там си остана. Много удобен и лек нож, абсолютно универсален,  всичко реже с лекота, но поради по-голямата си дължина това е основният ми нож за хляб, дини, пъпеши, тикви, зелки  и прочие нещица при които размерът има значение...

Най тъмно е под лампата

Активен stefanov_hr

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 134
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #41 -: 27 Февруари, 2017, 17:51:53 »
Много хубава и полезна тема  :nabira:
Трите япончета са сравнително нови и още не мога да им се нарадвам. Режат наистина като зверове. Тепърва се научих да режа зеленчуци със сатърчето и за мое учудване това става много удобно и лесно. Просто реже без да се замисля.
Другите ножове са така наречени доказани бойци. Имам ги от около 13 години и наистина вършат перфектна работа. Жена ми вярва, че те са по-добрите ножове  ;) /аз така съм и казал/  :green:
Рекона и той милия намери приложение в кухнята. Всички пернати се обезкостяват с него. Реже ги без да избираш точното място за това - независимо през ставите, или от където си си наумил, че трябва да мине ножа. Жена ми му е майстор и на него  :D  :D  :D

« Последна редакция: 27 Февруари, 2017, 17:57:06 от stefanov_hr »

Неактивен Vall

  • Свободен Човек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: Vall66
  • Публикации: 387
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #42 -: 27 Февруари, 2017, 20:31:41 »
Един от фаворитите ми в кухнята.  *palec*


 :nabira:
Aut Caesar, aut nihil...

Неактивен vergilski

  • boss banenin
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 306
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #43 -: 19 Март, 2017, 20:43:57 »
Тези ножове ползваме в кухнята, като определено най-употребявани са   ножът от Гого, Тоджиро-то и малкия. На първите два остротата се възвръща с няколко минавания на стропа, а малкия го приточвам на точилото с фиксирани ъгли от Димо.

Неактивен SEV

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 8
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #44 -: 04 Януари, 2018, 22:01:56 »
Да събудя темата.Имам нужда от съвет.Колко мм. според вас трябва да е дебелината на ножа на главния готвач?

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 443
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #45 -: 05 Януари, 2018, 08:14:14 »
Къде 2.5-3мм. Ноо, има едно но. Това само в основата до дръжката. От там до върха плавен скос почти на нула.
Идеята е хем да е здрав и мощен в широката си част, хем да е фин резак към върха.
Говоря разбира се само за европейския шевски.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен SEV

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 8
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #46 -: 05 Януари, 2018, 08:44:01 »
Благодаря,предстои ми купуването на такъв нож,от евтините.Максимален бюджет 60-80 лв.,някой би ли препоръчал.

Активен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #47 -: 05 Януари, 2018, 09:47:21 »
Пробва с това  http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_12_134&products_id=4010      или това        http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=4_12_134&products_id=4234&zenid=37a0d348fb27ffd3bcc212c125e1f084
Мисля, че за начало е добре. Прилична цена и качество.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши


Неактивен SEV

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 8
  • диагностициран
Какво използвате най-често в кухнята?
« Отговор #49 -: 05 Януари, 2018, 13:14:48 »
Повечето ножове са с дебелина 2мм,гледам един 3.2 мм.По дебелия нож по добре ли е или ....... Препоръчайте един нож и за сухи мезета.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice