Автор Тема: Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?  (Прочетена 8169 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен beckam

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 18
  • диагностициран
Здравейте,и честита нова година!По край новогодишните празници се събирахме с колеги" майстори ножари" пиинахме ,хапнахме. За мое голямо учудване всички ползват на кухнята готови измислени ножове често и ненаточени .В шкафа имат по двадесетина ловни ножа,а зелето го кълба с ламарина за 3 лева. Пълен комплект кухненски ножове да не говорим за сервизни не съм видял някой да е направил. Да много по яко е да направиш красив Якутски нож и да шашнеш колегите . Кухненския нож е стандартно сечива и особенно въображение не може да проявиш .но пък е най често използвано. Нормално би била човек да си създаде комфорт с един хубав комплект ножове от качествен на стомана и красиви дръжки.сигурен съм че и жена му и тъщата ще са доволни :punk:Сега като се замисля и у нас няма с какво хляб да отрежа. ;D Отивам в гаража и почвам.
« Последна редакция: 03 Януари, 2016, 16:48:27 от beckam »

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 751
  • диагностициран
Здравейте,и честита нова година!По край новогодишните празници се събирахме с колеги" майстори ножари" пиинахме ,хапнахме. За мое голямо учудване всички ползват на кухнята готови измислени ножове често и ненаточени .В шкафа имат по двадесетина ловни ножа,а зелето го кълба с ламарина за 3 лева. Пълен комплект кухненски ножове да не говорим за сервизни не съм видял някой да е направил. Да много по яко е да направиш красив Якутски нож и да шашнеш колегите . Кухненския нож е стандартно сечива и особенно въображение не може да проявиш .но пък е най често използвано. Нормално би била човек да си създаде комфорт с един хубав комплект ножове от качествен на стомана и красиви дръжки.сигурен съм че и жена му и тъщата ще са доволни :punk:Сега като се замисля и у нас няма с какво хляб да отрежа. ;D Отивам в гаража и почвам.

То пък щото някой ще даде на жена си или тъща си хубав нож - да му го орезилят.

Неактивен ellecktro

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 389
  • диагностициран
Един единствен път, след като получих един нож го оставих на майка ми да го ползва в кухнята. След една седмица викам-чакай да видя как се справя ножа! Гледам острието  :yikes: некъв ужас - яко изтъпено и нащърбено!!! Направо ми избиха чивиите! Помислих си ,че не е редно да звъня на майстора и да го хуля в състоянието в което се намирам в момента, понеже човек в яда си казва неща които не трябва да казва!
Седнах аз да се поуспокоя и гледам майка ми как реже някакво месо в порцелановата чиния, а звука от острието в чинията ми пронизва мозъка. Стоя аз и мълча....след като наряза месото спокойно отвори един буркан с компот - ама както си "трябва" с режещия ръб, не с гърба на острието!
Изчаках я спокойно и си взех ножа.
Оправих го, наточих го и един месец го сцепих по горите - клечки дялках в промишлени количества, гъби рязах, два бидона по 120 литра с ябълки за джибра нарязах и за капак го дадох на един приятел да транжира един кон с него. Еми нищо му няма на ножа! Не бръсне, но хартия реже, не с отскок естествено, но то е нормално след такава експлоатация!
Естествено писах на майстора ,че съм много доволен от ножа! Само като се сетя каква глупост щях да направя, ако му се бях обадил да му оплюя майсторлъка.....
Не деля ножовете нито на усташки, нито на четнически, нито на сръбски, хърватски или мюсюлмански. Всички те, синко мой, опираха във вратовете ни.А на гърлото не се вижда нито кръст, нито полумесец, нито кокарда, нито буквата „U", нито петолъчка. Всички вратове са еднакви и всички ги боли еднакво....

Неактивен incubus

  • Анти-Спам Защита
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 583
  • освидетелстван
    • Experience Talk
  • Скайп: gpetrov_fos
Мда, работата пак стига до ножарската култура....
Не съм майстор, но имам подобна случка.
Взех Пирге от делукс серията им. Доволен се прибрах и го зачислих в кухнята.
След около седмица, майка ми отказваше да реше с него. Режел като джедайски меч и се заклала.
След още седмица бащата ме хулеше, че се затъпявал... Историята същата - баница, мръвки и т.н ги режеше директно в чинията/тавата....
Като започнах да обяснявам, че така не бива - ми то било нож, трябвало и там да реже.
След около месец тоя нож го намерих с начупен и изкривен режещ ръб. Майка ми се пробвала да сече ребра с него, не че в чекмеджето няма мини кукри, което прави костите на салата без проблеми....
Батката (Наско Николов, жив и здрав да е) го оправи и от тогава съм си го прибрал.
На нашите съм им оставил една мора да я правят каквото искат.
Нищо ново в отношенията между форумите ! Пичовете са си пичове във всеки форум,говн**вците също.

Неактивен beckam

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 18
  • диагностициран
Излиза ,че на жената не трябва да се доверява нищо по добро от парче ламаринъ,все едно ще го нащърби и похаби? Не съм майстор но идеята ми беше да покажете майсторлък в направата на кухненските ножове като универсален инструмент за дома. Ето един нож направен от парче абрихт 3 мм. Който може да реже баницата заедно с тавата.

upotrebitel

  • Гост
Изводът е, че трябва да си възпитавате жените :) Или поне да не се жените за такива, които не се поддават на превъзпитание ;) Ние докато живяхме заедно с Лора, никога не съм се притеснявал за Wüsthof-ите в кухнята. Майка ми, която по него време беше около 80-те, също се научи да не реже върху метал и порцелан. Или, ако не е сигурна дали трябва да прави с нож това, дето се опитва, да тормози два стари Solingen-а на Daniel Danger, купени в зората на демокрацията, когато още вярвах, че Solingen има нещо общо с качеството...

Неактивен Митев

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 131
  • диагностициран
Ето от днес комплект кухненски ножове ,стомана 1.4112 с 18 , 12 и 8см. остриета  , дръжки /елша/




Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Аз бих предпочел комплект от 16, 13, 10 см, като по-рационален.
16 см.е най-универсален, 12-13см.е предпочитана дължина за жените\говоря само  за ножове\ и 10см.е добрата дължина за плодове, зеленчуци, колбаси и дребни неща.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 903
  • диагностициран
    • tinkoknives
   Правил съм около десетина кухненски ножа, трудни са за направа като се има впредвид, че са тънко сведени а хайтек стоманите са трудни за шкурене и лесно могат да се прегреят /т.е. да го окъкаш /. Не са впечатляващи, никой няма да ахка и да ръкопляска. От тук нататък цифрата е не малка, малко са хората готови да ги дадат, риска да го прецака някой в кухнята е голям и да изляза аз виновния пак е голям.
    Иначе съм оправял японски кухненски ножове окъкани от всякъде от самия майстор производител ама кат кажат "мед ин джапан" може ама "мед ин балкан" е друго като доверие.
   Наскоро се бях меракландисал да си направя един 13 см. кухненски нож от К390 ама после викам ЩО те и така си режат алпаките само дето ги приточвам по често. Ама не се знае може и да направя.

Неактивен beckam

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 18
  • диагностициран
Колкото пъти кълцам домати с нержавейката си мечтая за един такъв набор ножове в кухнята. 

Неактивен gogo26

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 42
  • диагностициран
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #10 -: 06 Януари, 2016, 08:37:13 »
Като гледам как жената и щерките ползват ножовете ::) ми идва да им изрежа по едно ножче от капачка на буркан :ras: :chukane: хем няма да се порязват....пък и работата им толкоз...

Неактивен nokian

  • Gadgetman
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 329
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #11 -: 06 Януари, 2016, 10:57:04 »
Ей това е приказка  *palec*

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 903
  • диагностициран
    • tinkoknives
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #12 -: 25 Януари, 2016, 15:46:06 »


Универсален кухненски нож за маниаяци с острие ламинат от shirogami или White paper steel  по средата с твърдост 62 HRC и ниско въглеродна стомана от двете страни. Острието е патинирано с размери 140х32х3,5 мм. много тънко сведено. Дръжката е от абанос и евкалипт. http://bladeforum.bg/index.php/topic,21.msg92420.html#msg92420

Неактивен kova4ev

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 164
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #13 -: 27 Януари, 2016, 20:45:59 »
Най-важното за един кухненски нож е цената. Не трябва да надвишава 7.50лв.

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 903
  • диагностициран
    • tinkoknives
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #14 -: 27 Януари, 2016, 21:30:18 »
Мнооо са 7,50.

      В интерес на истината има хора които са много навътре в тематиката и имам не малко въпроси за типове, видове ножове, геометрия на остриета, режещ ръб, дръжки. Защо примерно за обработка на риба е прието острието да е тежко и т.н. Ако има такива и желаят да дискутираме по въпроса нека пишат.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Неактивен beckam

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 18
  • диагностициран
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #15 -: 15 Февруари, 2016, 21:02:26 »
Здравейте.Чел съм в друг форум обстоен анализ на този въпрос   http://forum.guns.ru/forummessage/97/427065.html      На руски е , но човека се е постарал да систематизира материала ,заслужава си. Удачи !

Неактивен beckam

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 18
  • диагностициран
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #16 -: 15 Февруари, 2016, 22:48:17 »
Не съм специалист , но мога да предположа .Острието на ножа за риба обикновенно е тънко и дълго и право и за баланс дръжката би тръбвало да е тежка .

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 903
  • диагностициран
    • tinkoknives
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #17 -: 16 Февруари, 2016, 08:24:14 »
Ще чета. И аз така знам но пък скоро пооправях острието на оригинален нож на японски майстор и беше си дебел на гърба като сатър и собственника каза че е за риба.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 456
  • диагностициран
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #18 -: 16 Февруари, 2016, 08:28:39 »
Най-удобната и практична форма за кухненски нож е тази


Нажове с форма от долната снимка не са практични за в кухнята. Може би за месарите и по гората, да.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1993
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #19 -: 16 Февруари, 2016, 19:15:33 »
Снимките нещо не се видяд ?!? Стейалаив гледам са заредили с разни кухненски ножове, зделани в Япония, от евтиния клас !!!

Активен StillOpossum

  • Баш майсторите
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 591
    • Ситалк - исторически реконструкции
Кой прави кухненските ножове на майсторите ножари?
« Отговор #20 -: 18 Февруари, 2016, 14:19:44 »
Ще чета. И аз така знам но пък скоро пооправях острието на оригинален нож на японски майстор и беше си дебел на гърба като сатър и собственника каза че е за риба.
Японците филитират с твърди ножове за разлика от европейците където са наложени тънките и гъвкави.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice