Автор Тема: Въпроси за частично мой си chef's knife  (Прочетена 8149 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен 3apu

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 44
  • Reputation Power: 37
  • 3apu няма влияние.
Напоследък си мисля за ръчно изработен кухненски нож от типа chef's knife, на когото сам да му спретна дръжката - фул танг, дълъг около 33 см. с острие 20-тина см. Имам обаче колебания по повод дебелината на острието и стоманата. Ножовете, които съм заглеждал са с тънко острие ~2мм и гъвкави, считам че дебелина от 4-5мм би отежнила много при този размер. Та въпросите са ми: каква стомана и каква дебелина препоръчвате да използвам?

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 131
  • Reputation Power: 48
  • nervak няма влияние.
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #1 -: 29 Март, 2016, 10:00:24 »
р5м6 с дебелина 3мм...

Неактивен KirilVM

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 240
  • Reputation Power: 66
  • KirilVM няма влияние.
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #2 -: 29 Март, 2016, 20:35:50 »
р5м6 с дебелина 3мм...
Не го пращай да търси нещо, което не съществува.
Зари, според мен 1.4112 или 1,4116 а дебелина 2,5-3мм ще ти свърши идеална работа.
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ.

OLED

  • Гост
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #3 -: 29 Март, 2016, 20:38:13 »
р5м6 не съществува
има р6м5

Активен iivetza

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1124
  • Reputation Power: 4733
  • iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!iivetza внушава благоговение!
  • Шопски катил
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #4 -: 29 Март, 2016, 20:40:00 »
Аз бих го направил от AEB-L

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1249
  • Reputation Power: 21751
  • Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #5 -: 29 Март, 2016, 20:50:27 »
р6м5 с дебелина 3мм...

Това нещо хич не е подходящо за кухненско, то ръждясва само като помирише ВиК ! ;)

Неактивен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3529
  • Reputation Power: 89443
  • Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #6 -: 29 Март, 2016, 21:00:10 »
А ако се ползва RWL или VG10, няма ли да е добре?

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1249
  • Reputation Power: 21751
  • Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #7 -: 29 Март, 2016, 21:03:01 »
Няма шефски нож, който да е гъвкав! Вземи си Тескома Азза ползват АУС 8!

Неактивен KirilVM

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 240
  • Reputation Power: 66
  • KirilVM няма влияние.
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #8 -: 29 Март, 2016, 21:04:28 »
А ако се ползва RWL или VG10, няма ли да е добре?
А цената?...
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ.

Неактивен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3529
  • Reputation Power: 89443
  • Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #9 -: 29 Март, 2016, 21:26:01 »
От RWL ще скъп вярвам, а от VG-10 няма ли да е по-поносим откъм цена?

Неактивен KirilVM

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 240
  • Reputation Power: 66
  • KirilVM няма влияние.
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #10 -: 30 Март, 2016, 06:33:59 »
Ако още се учи, по-добре да съсипе едно парче от 1,4112 или 1,4116, отколкото AEB-L, RWL 34, VG10 или нещо подобно. Ако пък успее и стане добър и ползвателен нож - няма да е последен и пак ще направи нож от по-скъпите стомани, а този ще е полезен урок как стават нещата.
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ.

Неактивен 3apu

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 44
  • Reputation Power: 37
  • 3apu няма влияние.
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #11 -: 30 Март, 2016, 08:53:55 »
Благодаря Ви за помощта, ще ми е полезна.
Аз острието ще си го поръчам на майстор и ще опитам да си направя само дръжката. Даже първоначално си мислех за нещо ковано или дамаск, така че моята неопитност не трябва да влияе.
Цената е деликатна тема, но колко ще да е разликата между AEB-L, RWL 34 и VG10... Иначе разбирам, че дебелината е хубаво да е 2,5-3мм.

Неактивен incubus

  • Анти-Спам Защита
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 555
  • Reputation Power: 2382
  • incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!incubus внушава благоговение!
  • освидетелстван
    • Experience Talk
  • Скайп: gpetrov_fos
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #12 -: 30 Март, 2016, 09:42:55 »
АЕБ-Л си е добра стомана. Имах некерче от нея - правено от Тинко. Подарих го на Сашо - ако го пази може да пусне снимки и да даде и той мнение.
Доволна си е стоманата, щом не успях да го накарам да ръждяса с толкова носене. И лесно се точи.
Личното ми виждане е, че кухненският нож трябва да е тънък - около 1,5-2мм е идеален резак и даже и да те мързи да точиш (като мен) продължава да си реже заради тънкото свеждане.
Пример за такъв нож, който точа рядко, но все върши работа е шефският на Трамонтина от премиум линията (белите дръжки). Около 1,5мм му е дебел гърба и само заради геометрията си не спира да реже....
Нищо ново в отношенията между форумите ! Пичовете са си пичове във всеки форум,говн**вците също.

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 131
  • Reputation Power: 48
  • nervak няма влияние.
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #13 -: 30 Март, 2016, 15:35:12 »
Това нещо хич не е подходящо за кухненско, то ръждясва само като помирише ВиК ! ;)
Хич не ръждясва толкова,колкото сте чели-имам 2 полирани до шкурка 2000, които се ползват постоянно и 2 които чат пат....Тук там петънца по тези които не ползвам постоянно...А като износоустойчивост тази стомана е доста нагоре в"класациите".
Въпроса е ,че са малко местата където могат да ти направят закалка.

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1249
  • Reputation Power: 21751
  • Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!Djack внушава благоговение!
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #14 -: 30 Март, 2016, 15:43:53 »
Хич не ръждясва толкова,колкото сте чели-имам 2 полирани до шкурка 2000, които се ползват постоянно и 2 които чат пат....Тук там петънца по тези които не ползвам постоянно...А като износоустойчивост тази стомана е доста нагоре в"класациите".
Въпроса е ,че са малко местата където могат да ти направят закалка.
При мен не е от четене, от първа ръка е! ;) Правил съм си няколко ножа от механична ножовка, да, износоустойчиви са доста, но си ръждясват доста! ;)

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 131
  • Reputation Power: 48
  • nervak няма влияние.
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #15 -: 30 Март, 2016, 15:50:35 »
А аз съм ги правил от поръчана незакален лист от Р5М6 ...Два от тях закали Жоро Хондата,а три или четири ми закали Николов...та също имам впечатления от първа ръка.От ножовките е възможно да ръждясват,виж обаче от ножове за абрихт също малко ръждеят...
« Последна редакция: 30 Март, 2016, 15:55:21 от nervak »

Неактивен тинко

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 873
  • Reputation Power: 7022
  • тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!
  • диагностициран
    • tinkoknives
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #16 -: 30 Март, 2016, 20:44:59 »
А аз съм ги правил от поръчана незакален лист от Р5М6 ...Два от тях закали Жоро Хондата,а три или четири ми закали Николов...та също имам впечатления от първа ръка.От ножовките е възможно да ръждясват,виж обаче от ножове за абрихт също малко ръждеят...

Ножовете за абрихт и листите за ножовка се правят от различни карбонови стомани. По спомен р5м6 се калява на 1200 градуса.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Неактивен Force

  • Член на сдружението
  • Управителен съвет
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 758
  • Reputation Power: 46679
  • Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #17 -: 30 Март, 2016, 21:49:06 »
р5м6 не съществува
има р6м5

Обърнете внимание. *cheti*

Неактивен тинко

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 873
  • Reputation Power: 7022
  • тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!тинко внушава благоговение!
  • диагностициран
    • tinkoknives
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #18 -: 30 Март, 2016, 22:53:04 »
Обърнете внимание. *cheti*

Прав си.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 131
  • Reputation Power: 48
  • nervak няма влияние.
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #19 -: 31 Март, 2016, 19:44:47 »
Не го пращай да търси нещо, което не съществува.
Зари, според мен 1.4112 или 1,4116 а дебелина 2,5-3мм ще ти свърши идеална работа.
Как не съществува...имаш предвид ,че грешно съм изписал стоманата или друго .
Тъй като аз си я купих от тук:
http://stevabg.com/index.php?page=rubrics&id=1&sheet=16535&materials=10905

Неактивен Force

  • Член на сдружението
  • Управителен съвет
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 758
  • Reputation Power: 46679
  • Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!Force внушава благоговение!
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #20 -: 31 Март, 2016, 20:17:02 »
Ами точно де - Р6М5, а не Р5М6. Поне така пише и в линка, който си дал.

Неактивен KirilVM

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 240
  • Reputation Power: 66
  • KirilVM няма влияние.
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #21 -: 31 Март, 2016, 20:42:44 »
Как не съществува...имаш предвид ,че грешно съм изписал стоманата или друго .
Тъй като аз си я купих от тук:
http://stevabg.com/index.php?page=rubrics&id=1&sheet=16535&materials=10905
Точно това имам предвид. В началото ппедположих, че се шегуваш, но явно просто си объркал изписването. Но наиснина няма стомана Р5М6.
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ.

Неактивен 3apu

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 44
  • Reputation Power: 37
  • 3apu няма влияние.
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #22 -: 31 Март, 2016, 21:55:34 »
Както и да се изписва, тази стомана отпадна от моята листа още като стана дума, че ръждясва. Сега чета из нета за другите.

Неактивен Zagy

  • нафтения
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 753
  • Reputation Power: 8788
  • Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!Zagy внушава благоговение!
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #23 -: 15 Май, 2016, 18:23:30 »
Аз бих те посъветвал да си помислиш пак - Р6М5 (или AISI М2 по щатски) е страхотна стомана и държи ряз мноооого дълго време, и тая стомана заради легиращите елементи в нея не ръждясва, а патинира/потъмнява. Имам 2 броя съветски ножа от механични ножовки точно от тая стомана, закалени са на 64-65 единици и са по около 3мм дебели, 50тина см дълги и 4-5см широки и много се замислям за един кухненски нож от едното парче. Такива ножовки се намират и ако ти изпадне можеш да си спретнеш един много хубав кухненски нож.

Джапанките правят страхотни шефски ножове точно от ръждилници - най-големите им майстори не признават друго освен аогами/широгами, които са си ръждилници.

Но пък ако не ти се занимава да го мислиш тоя нож - RWL-34, AEB-L - все добри неръждавейки.
« Последна редакция: 15 Май, 2016, 18:50:44 от Zagy »
Si non confectus, non reficiat.

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice