Автор Тема: Въпроси за частично мой си chef's knife  (Прочетена 8770 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен 3apu

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 45
Напоследък си мисля за ръчно изработен кухненски нож от типа chef's knife, на когото сам да му спретна дръжката - фул танг, дълъг около 33 см. с острие 20-тина см. Имам обаче колебания по повод дебелината на острието и стоманата. Ножовете, които съм заглеждал са с тънко острие ~2мм и гъвкави, считам че дебелина от 4-5мм би отежнила много при този размер. Та въпросите са ми: каква стомана и каква дебелина препоръчвате да използвам?

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 137
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #1 -: 29 Март, 2016, 10:00:24 »
р5м6 с дебелина 3мм...

Неактивен Wolven path forge

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Потребителско име: KirilVM
  • Публикации: 278
  • диагностициран
    • Wolven path forge
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #2 -: 29 Март, 2016, 20:35:50 »
р5м6 с дебелина 3мм...
Не го пращай да търси нещо, което не съществува.
Зари, според мен 1.4112 или 1,4116 а дебелина 2,5-3мм ще ти свърши идеална работа.
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ.

OLED

  • Гост
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #3 -: 29 Март, 2016, 20:38:13 »
р5м6 не съществува
има р6м5

Неактивен iivetza

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1128
  • Шопски катил
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #4 -: 29 Март, 2016, 20:40:00 »
Аз бих го направил от AEB-L

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1377
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #5 -: 29 Март, 2016, 20:50:27 »
р6м5 с дебелина 3мм...

Това нещо хич не е подходящо за кухненско, то ръждясва само като помирише ВиК ! ;)

Неактивен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3639
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #6 -: 29 Март, 2016, 21:00:10 »
А ако се ползва RWL или VG10, няма ли да е добре?

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1377
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #7 -: 29 Март, 2016, 21:03:01 »
Няма шефски нож, който да е гъвкав! Вземи си Тескома Азза ползват АУС 8!

Неактивен Wolven path forge

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Потребителско име: KirilVM
  • Публикации: 278
  • диагностициран
    • Wolven path forge
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #8 -: 29 Март, 2016, 21:04:28 »
А ако се ползва RWL или VG10, няма ли да е добре?
А цената?...
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ.

Неактивен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3639
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #9 -: 29 Март, 2016, 21:26:01 »
От RWL ще скъп вярвам, а от VG-10 няма ли да е по-поносим откъм цена?

Неактивен Wolven path forge

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Потребителско име: KirilVM
  • Публикации: 278
  • диагностициран
    • Wolven path forge
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #10 -: 30 Март, 2016, 06:33:59 »
Ако още се учи, по-добре да съсипе едно парче от 1,4112 или 1,4116, отколкото AEB-L, RWL 34, VG10 или нещо подобно. Ако пък успее и стане добър и ползвателен нож - няма да е последен и пак ще направи нож от по-скъпите стомани, а този ще е полезен урок как стават нещата.
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ.

Неактивен 3apu

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 45
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #11 -: 30 Март, 2016, 08:53:55 »
Благодаря Ви за помощта, ще ми е полезна.
Аз острието ще си го поръчам на майстор и ще опитам да си направя само дръжката. Даже първоначално си мислех за нещо ковано или дамаск, така че моята неопитност не трябва да влияе.
Цената е деликатна тема, но колко ще да е разликата между AEB-L, RWL 34 и VG10... Иначе разбирам, че дебелината е хубаво да е 2,5-3мм.

Неактивен incubus

  • Анти-Спам Защита
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 575
  • освидетелстван
    • Experience Talk
  • Скайп: gpetrov_fos
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #12 -: 30 Март, 2016, 09:42:55 »
АЕБ-Л си е добра стомана. Имах некерче от нея - правено от Тинко. Подарих го на Сашо - ако го пази може да пусне снимки и да даде и той мнение.
Доволна си е стоманата, щом не успях да го накарам да ръждяса с толкова носене. И лесно се точи.
Личното ми виждане е, че кухненският нож трябва да е тънък - около 1,5-2мм е идеален резак и даже и да те мързи да точиш (като мен) продължава да си реже заради тънкото свеждане.
Пример за такъв нож, който точа рядко, но все върши работа е шефският на Трамонтина от премиум линията (белите дръжки). Около 1,5мм му е дебел гърба и само заради геометрията си не спира да реже....
Нищо ново в отношенията между форумите ! Пичовете са си пичове във всеки форум,говн**вците също.

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 137
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #13 -: 30 Март, 2016, 15:35:12 »
Това нещо хич не е подходящо за кухненско, то ръждясва само като помирише ВиК ! ;)
Хич не ръждясва толкова,колкото сте чели-имам 2 полирани до шкурка 2000, които се ползват постоянно и 2 които чат пат....Тук там петънца по тези които не ползвам постоянно...А като износоустойчивост тази стомана е доста нагоре в"класациите".
Въпроса е ,че са малко местата където могат да ти направят закалка.

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1377
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #14 -: 30 Март, 2016, 15:43:53 »
Хич не ръждясва толкова,колкото сте чели-имам 2 полирани до шкурка 2000, които се ползват постоянно и 2 които чат пат....Тук там петънца по тези които не ползвам постоянно...А като износоустойчивост тази стомана е доста нагоре в"класациите".
Въпроса е ,че са малко местата където могат да ти направят закалка.
При мен не е от четене, от първа ръка е! ;) Правил съм си няколко ножа от механична ножовка, да, износоустойчиви са доста, но си ръждясват доста! ;)

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 137
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #15 -: 30 Март, 2016, 15:50:35 »
А аз съм ги правил от поръчана незакален лист от Р5М6 ...Два от тях закали Жоро Хондата,а три или четири ми закали Николов...та също имам впечатления от първа ръка.От ножовките е възможно да ръждясват,виж обаче от ножове за абрихт също малко ръждеят...
« Последна редакция: 30 Март, 2016, 15:55:21 от nervak »

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 891
  • диагностициран
    • tinkoknives
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #16 -: 30 Март, 2016, 20:44:59 »
А аз съм ги правил от поръчана незакален лист от Р5М6 ...Два от тях закали Жоро Хондата,а три или четири ми закали Николов...та също имам впечатления от първа ръка.От ножовките е възможно да ръждясват,виж обаче от ножове за абрихт също малко ръждеят...

Ножовете за абрихт и листите за ножовка се правят от различни карбонови стомани. По спомен р5м6 се калява на 1200 градуса.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Неактивен Force

  • Член на сдружението
  • Управителен съвет
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 775
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #17 -: 30 Март, 2016, 21:49:06 »
р5м6 не съществува
има р6м5

Обърнете внимание. *cheti*

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 891
  • диагностициран
    • tinkoknives
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #18 -: 30 Март, 2016, 22:53:04 »
Обърнете внимание. *cheti*

Прав си.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 137
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #19 -: 31 Март, 2016, 19:44:47 »
Не го пращай да търси нещо, което не съществува.
Зари, според мен 1.4112 или 1,4116 а дебелина 2,5-3мм ще ти свърши идеална работа.
Как не съществува...имаш предвид ,че грешно съм изписал стоманата или друго .
Тъй като аз си я купих от тук:
http://stevabg.com/index.php?page=rubrics&id=1&sheet=16535&materials=10905

Неактивен Force

  • Член на сдружението
  • Управителен съвет
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 775
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #20 -: 31 Март, 2016, 20:17:02 »
Ами точно де - Р6М5, а не Р5М6. Поне така пише и в линка, който си дал.

Неактивен Wolven path forge

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Потребителско име: KirilVM
  • Публикации: 278
  • диагностициран
    • Wolven path forge
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #21 -: 31 Март, 2016, 20:42:44 »
Как не съществува...имаш предвид ,че грешно съм изписал стоманата или друго .
Тъй като аз си я купих от тук:
http://stevabg.com/index.php?page=rubrics&id=1&sheet=16535&materials=10905
Точно това имам предвид. В началото ппедположих, че се шегуваш, но явно просто си объркал изписването. Но наиснина няма стомана Р5М6.
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ.

Неактивен 3apu

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 45
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #22 -: 31 Март, 2016, 21:55:34 »
Както и да се изписва, тази стомана отпадна от моята листа още като стана дума, че ръждясва. Сега чета из нета за другите.

Неактивен Zagy

  • нафтения
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 758
  • диагностициран
Въпроси за частично мой си chef's knife
« Отговор #23 -: 15 Май, 2016, 18:23:30 »
Аз бих те посъветвал да си помислиш пак - Р6М5 (или AISI М2 по щатски) е страхотна стомана и държи ряз мноооого дълго време, и тая стомана заради легиращите елементи в нея не ръждясва, а патинира/потъмнява. Имам 2 броя съветски ножа от механични ножовки точно от тая стомана, закалени са на 64-65 единици и са по около 3мм дебели, 50тина см дълги и 4-5см широки и много се замислям за един кухненски нож от едното парче. Такива ножовки се намират и ако ти изпадне можеш да си спретнеш един много хубав кухненски нож.

Джапанките правят страхотни шефски ножове точно от ръждилници - най-големите им майстори не признават друго освен аогами/широгами, които са си ръждилници.

Но пък ако не ти се занимава да го мислиш тоя нож - RWL-34, AEB-L - все добри неръждавейки.
« Последна редакция: 15 Май, 2016, 18:50:44 от Zagy »
Si non confectus, non reficiat.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice