Автор Тема: Български кухненски нож  (Прочетена 19786 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен mil10

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 28
  • диагностициран
Български кухненски нож
« -: 19 Септември, 2012, 18:44:26 »
Здравейте, ножомани искам да ви попитам за мнението ви за тези български кухненски ножове ръчна изработка.

http://aukro.bg/listing.php/search?string=%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%94%D0%9E%D0%9C%D0%90%D0%9A%D0%98%D0%9D%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%9D%D0%9E%D0%96&category=75484&country=1

Неактивен incubus

  • Анти-Спам Защита
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 569
  • освидетелстван
    • Experience Talk
  • Скайп: gpetrov_fos
Български кухненски нож
« Отговор #1 -: 19 Септември, 2012, 18:58:30 »
На тези цени, с незнайна стомана и закаляване - не вярвам да са нещо качествено.
Ако ще си купуваш нож и искаш да е евтин и качествен по-добре се свържи с Хейкел Николов.
Нищо ново в отношенията между форумите ! Пичовете са си пичове във всеки форум,говн**вците също.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1246
  • диагностициран
Български кухненски нож
« Отговор #2 -: 19 Септември, 2012, 19:05:36 »
Костенски ножове, производство на Иван Радев, предполагаема стомана 4Х13, евентуално и в най добрия случай 4034,гръмко прокламирана като стомана на Круп, /все едно е чудо  :green: /което е вярно, само че поне да не са я закалявали в Костенец :D  Или френската ТМ5О на Бонпертиус. ;)Предполагаема твърдост в диапазона 52-54 единици. Неимпрегнирани с нищо дървени /най често букови / дръжки, които ще раздуят след първите по сериозне мокрения  ако не се погрижиш сам за тях и то сериозно. За да не звуча голословно ще кажа, че преди 15 години имах такъв и май още се подмята някъде в избата. Лотария, в която ако ти се иска да участваш направи го, но аз лично  категорично не те съветвам. ;) За тези пари нещо от Батката, Трамонтина Премиум или Полиууд серията.
« Последна редакция: 19 Септември, 2012, 20:23:27 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1198
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Български кухненски нож
« Отговор #3 -: 19 Септември, 2012, 20:18:22 »
Аз бих ти препоръчал ако някой ти дава подобен нож да си плюеш бързо на петите и "Дим да те няма",ако ли пък ти го даде някой да го зафучиш според географското си разположение на местоживеене у някое дере или директно у ряката! :green: :green:

Неактивен mil10

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 28
  • диагностициран
Български кухненски нож
« Отговор #4 -: 19 Септември, 2012, 20:32:37 »
Стоманата предполагам е 1.4116 има такъв надпис гравиран на острието. Което нищо не ми говори, предполагам няква неръждавейка.

Ножчетата ми трябват за касапски цели (телешки) и трамонтинката ми се види  нежна за тая работа. Гледах ги в един магазин и ми се сториха тънички, за кухненски сигурно ще са перфектни.

От турските които ми предлагате си харесах от месарските с дървените дръжки http://heykelbg.com/index.php?controller=category&path=24 Дали са достатъчно трайни и стабилни дървените им дръжки или да заложа на пластмасата.

Неактивен incubus

  • Анти-Спам Защита
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 569
  • освидетелстван
    • Experience Talk
  • Скайп: gpetrov_fos
Български кухненски нож
« Отговор #5 -: 19 Септември, 2012, 20:36:06 »
Стоманата предполагам е 1.4116 има такъв надпис гравиран на острието. Което нищо не ми говори, предполагам няква неръждавейка.

Ножчетата ми трябват за касапски цели (телешки) и трамонтинката ми се види  нежна за тая работа. Гледах ги в един магазин и ми се сториха тънички, за кухненски сигурно ще са перфектни.

От турските които ми предлагате си харесах от месарските с дървените дръжки http://heykelbg.com/index.php?controller=category&path=24 Дали са достатъчно трайни и стабилни дървените им дръжки или да заложа на пластмасата.

От Трамонтина и Пирге което и да избереш няма да сбъркаш. Аз все пак бих заложил на Пирге. Трамонтините не са никак лоши за тази си цена, но както каза ти за в кухнята.
Нищо ново в отношенията между форумите ! Пичовете са си пичове във всеки форум,говн**вците също.

Баце

  • Гост
Български кухненски нож
« Отговор #6 -: 19 Септември, 2012, 20:44:44 »
Колега, ако си от София," Пирге " можеш да намериш в магазина на Ясо.

brinel

  • Гост
Български кухненски нож
« Отговор #7 -: 19 Септември, 2012, 20:48:13 »
щом е за касаплък само пирге
ако няма в софия heykel_nikolov праща по куриер

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 884
  • диагностициран
    • tinkoknives
Български кухненски нож
« Отговор #8 -: 19 Септември, 2012, 20:54:06 »
Битува едно мнение, че ако е от Костенец не става въпреки, че доста от негативните мнения са писани от хора които не са имали досег с тях. Нека бъдем обективни и пишем лични впечатления. Аз лично ползвам такъв кухненски нож и не мога да му намеря забележки реже си месо, хляб, зеленчуци и пр. позатъпява се тръкна го на ситния брус и продължавам. Имам и немски от 1.4116 чието острие нямя осезаема разлика с българския а и дори е с някакви бакелитови чирени които се разхлопаха докато дъбовите не са мръднали. И нека не забравяме, че по селата 90% от ножовете са с дъбови чирени които може и да са поразхлопани ама са на няколко десетки години.

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 954
  • диагноза - див селянин
Български кухненски нож
« Отговор #9 -: 19 Септември, 2012, 20:55:19 »
Мен ако питаш, вземи си с пластмасова дръжка, ама ако ти трябва истински, касапски нож, вземи си нещо на SVОRD, пак с пластмасова дръжка но стоманата е L6 - въглеродна стомана, която общо взето е ръждаема, ама пък реже за бяс и държи много прилично ряз. Ето тук можеш давидиш за какво иде реч http://www.heinnie.com/Knives/Svord-Knives/c-1-92-695/ и тук http://www.svord.com/SvordMainFrameset.htm
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1246
  • диагностициран
Български кухненски нож
« Отговор #10 -: 19 Септември, 2012, 21:07:04 »
Битува едно мнение, че ако е от Костенец не става въпреки, че доста от негативните мнения са писани от хора които не са имали досег с тях. Нека бъдем обективни и пишем лични впечатления. Аз лично ползвам такъв кухненски нож и не мога да му намеря забележки реже си месо, хляб, зеленчуци и пр. позатъпява се тръкна го на ситния брус и продължавам. Имам и немски от 1.4116 чието острие нямя осезаема разлика с българския а и дори е с някакви бакелитови чирени които се разхлопаха докато дъбовите не са мръднали. И нека не забравяме, че по селата 90% от ножовете са с дъбови чирени които може и да са поразхлопани ама са на няколко десетки години.
Аз имам такъв както казах по горе изрично . Ако го намеря даже ще го снимам и моето уважение ама е гола вода, това е лично впечатление  ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 884
  • диагностициран
    • tinkoknives
Български кухненски нож
« Отговор #11 -: 19 Септември, 2012, 21:09:23 »
Пропуснах Мора произвеждат главно ножове за хранително-вкусовата промишленост като ползват и карбонови стомани доста прилрично направени с изтъняващо в дебелина острие, с различен ъгъл на заточване като един и същи нож примерно с жълта точка на дръжката е за пиле, синя за телешко като цветовете най вероятно ги бъркам а не мора 2000 и другите по известни във форума.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1198
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Български кухненски нож
« Отговор #12 -: 19 Септември, 2012, 21:14:56 »
Битува едно мнение, че ако е от Костенец не става въпреки, че доста от негативните мнения са писани от хора които не са имали досег с тях. Нека бъдем обективни и пишем лични впечатления. Аз лично ползвам такъв кухненски нож и не мога да му намеря забележки реже си месо, хляб, зеленчуци и пр. позатъпява се тръкна го на ситния брус и продължавам. Имам и немски от 1.4116 чието острие нямя осезаема разлика с българския а и дори е с някакви бакелитови чирени които се разхлопаха докато дъбовите не са мръднали. И нека не забравяме, че по селата 90% от ножовете са с дъбови чирени които може и да са поразхлопани ама са на няколко десетки години.
Тинко в случая говоря единствено от опита който имам  и с моите ножове и с тези на Радев!Такива заточвам поне 10-15 на седмица!Продават ги къде ли не и са масово разпространени!Честно казано от новото производство на Костенец не мога да дам никаква добра оценка!Ножа проблясва и се изкривява реза буквално с поглед и с първото по натоварено ползване!Има едни от старите модели костенски ножове,но тях може да се намерят в притежание на стари касапи и обезкоствачи и са почти наполовина на широчина на острието от заточване!Говоря за ножове произведени до 1991-92 година!Разликата от тях и съвременното костенско производство е в стоманата,термообработката и във външния им вид!Познават се доста лесно!Старите модели,които вече не се произвеждат са с дебели нитове от порядъка на 5 или 6 мм и са модел от бившата разпаднала се фабрика в селото!В първите години на така наречената"Демокрация"и разпадането на фабриката,кой каквото може да изнесе и открадне от там го продава на частниците и все още 2-3 години се прави качествено!След това си е пълен боклук,та до наши дни!Сегашните се съмнявам да са дори от 1.4116 стомана и са с много тънки метални нитове,както са показаните на снимките! ;)

Неактивен тинко

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 884
  • диагностициран
    • tinkoknives
Български кухненски нож
« Отговор #13 -: 19 Септември, 2012, 21:23:27 »
Аз споделих моето мнение и моите впечатления, просто призовавам към това а не дето приказката за портокала и дето не съм го ял ама брад,чеда... и мога да допусна, че може и да не съм прав но предпочитам да вярвам на моя опит.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1198
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Български кухненски нож
« Отговор #14 -: 19 Септември, 2012, 21:25:29 »
Добре,но и аз вярвам на моя.... ;) :D

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1198
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Български кухненски нож
« Отговор #15 -: 19 Септември, 2012, 21:27:00 »
Пропуснах Мора произвеждат главно ножове за хранително-вкусовата промишленост като ползват и карбонови стомани доста прилрично направени с изтъняващо в дебелина острие, с различен ъгъл на заточване като един и същи нож примерно с жълта точка на дръжката е за пиле, синя за телешко като цветовете най вероятно ги бъркам а не мора 2000 и другите по известни във форума.
Да за тези серии на Фрост и сегашната Мора не мога да кажа една лоша дума също..... *palec*

Неактивен mil10

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 28
  • диагностициран
Български кухненски нож
« Отговор #16 -: 20 Септември, 2012, 08:30:25 »
След подобна анти реклама мисля че избора е ясен.
Остана въпроса Пирге с дървена или пластмасова дръжка. От досегашния ми опит основно с български всичките ми с нитовани дървени дръжки отдавна са заминали в небитието за разлика от пластмасовите.

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Български кухненски нож
« Отговор #17 -: 20 Септември, 2012, 11:11:13 »
ИМХО, това е като въпроса "дизел или бензин". :)

Зависи колко и за какво ще ги ползваш, а и е въпрос на личен вкус и предпочитание. Аз примерно, недолюбвам пластмаси, бакелити, текстолити и т.н. Дървото си е дърво - естествен материал, приятно на пипане, доказано във времето.
Но ако си рибарин, примерно и направиш едно качествено чистене на риба, вероятността в дървената дръжка да остане характерният аромат, е доста голяма. Аз имам едни японски кухненски ножчета, които Наско много добре знае, защото ги лекува, какво да ти кажа - не ми дава сърце да ги сложа в съдомиялната. Мия си ги на ръка всеки път, внимателно :)
Докато другите - трамонтини, фискарски и т.н. ги хвърлям смело в машината :)
Та пластмасата е по-практична.
Но накъдето те влече сърцето - някои хора с много пари си купуват луксозен Мерцедес, а други - Ферари ;)

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 433
  • диагностициран
Български кухненски нож
« Отговор #18 -: 20 Септември, 2012, 11:52:05 »
Не слагам нож в миална машина, освет тези от комплекта прибори за хранене.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Жоро

  • Гост
Български кухненски нож
« Отговор #19 -: 20 Септември, 2012, 22:19:42 »
Не слагам нож в миална машина, освет тези от комплекта прибори за хранене.

+1 всички ножове се мият на ръка и се подсушават  *palec* освен ония триони дето са за хранене тях понякога и в съдомиялната може :nabira:

Активен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 622
  • диагностициран
Български кухненски нож
« Отговор #20 -: 21 Септември, 2012, 11:23:07 »
Ножът го тръквам с гъбата с малко веро. За какво е необходимо в миялна машина.
Може да имате 10 чинии, но за какво са ви 10 универсални ножа в кухнята. Един два са достатъчни.

Помня стария нож на село на 20 години ползване примерно дървената дръжка не беше мръднала. Не беше импрегнирана фабрично, но покрай някое друго прасе се пропи достатъчно с мазнина.

Неактивен Humanoid

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 362
    • www.hadjiyvanov.com
Български кухненски нож
« Отговор #21 -: 21 Септември, 2012, 12:31:31 »
Когато ти дойдат 20 и кусур човека на гости и си направил 6-7 ястия в рамките на 2-3 часа, ти трябва и машина, и много ножове, вярвай ми. Не ми е гот след купон да се мият чинии и прибори до 4 сутринта. Има си място за ножовете в съдомиялната. А с хубав препарат за полиране накрая директно ги вадиш и подреждаш, даже и петънца от вода няма. Имам доста ножове в кухнята, но наистина универсалните са 3-4 и то с различни размери ;)
Разбира се, когато имаш 5 чинийки, 3 вилици и 2 ножа, машината не се ползва, не е екологично, а и финансово не се връзва!

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 433
  • диагностициран
Български кухненски нож
« Отговор #22 -: 21 Септември, 2012, 13:34:42 »
Въпреки всичко, ножовете не ги пускам в миалната. Сърце не ми дава.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен heykel_nikolov

  • www.heykelbg.com
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1198
  • диагностициран
    • www.heykelbg.com
Български кухненски нож
« Отговор #23 -: 21 Септември, 2012, 13:46:27 »
В съдомиялна машина могат да се пускат изцяло и без никакви проблеми ножове с неръждаема стомана,пластмасова дръжка изцяло обхващата острието,ножове с гумирани дръжки,които и без това са подходящи за работа във влажна среда и обработна на меса и риба!Абсолютно недопустимо е вкарването н ножове с ръждаеми остриета,ножове с нитове от алуминий и месинг,ножове с дръжки от дърво и така наречената пластмаса POM!Ето и три примера за ножове,които спокойно може да се пускат в машина без никакви ядове!Ножове с гумирани дръжки:



Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 433
  • диагностициран
Български кухненски нож
« Отговор #24 -: 21 Септември, 2012, 14:09:06 »
Аз не визирам само ръкохватката, а самото острие на неръждаемите ножове.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice