Автор Тема: Проект за боен „тактикъл” нож и намира ли се лек за „командосерията” : )  (Прочетена 28519 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1001
 • диагноза - див селянин
Здравейте колеги,
Напоследък се улавям, че нещо терзае ножоманската ми душа, но причината за това далеч не е свързана със съкровена мечта, за придобинане на някой впечатляващ нож или пък, близка среща от -найсти вид с „извънземна” стомана.
В крайна сметка, като се замислих и като върнах малко лентата назад, си дадох сметка, че се проявява рецидив на една много стара моя болест – „командосерията”. Казвам много стара, защото съм я лепнал още в ранните си детски години. Тази „болест” набираше сили в мен от такива знакови за времето си ТВ сериали, като „Четиримата танкисти и кучето”, „Залог по-голям от живота”, „Седемнадесет мига от пролетта”, а когато на големия екран излезе съветският филм „Зона на особено внимание”, положението стана неспасяемо. Не знам дали съдбата ми се усмихна или аз съм бил много целеустремен, но впоследствие успях да сбъдна детската си мечта.
Оттогава изминаха много години и отдавна Богът на Войната вече не ми е работодател, но се оказа, че въпросната болест не ме е напуснала и до днес. Истината е, че се редуват периоди на латентност и на рецидиви и вече си давам сметка, че ще бъде до гроб.
Осъзнах този факт напоследък, след като с голям интерес проследих организирания от наш колега, конкурс за изработване на боен нож и най-вече впечатлението, което ми направи острието на ножа, с който се представи Христиан Даков.
В същото време се оказа, че не мога да се сдържа, да не изложа мнението си по проекта, който предлага колегата КОК.
Дадох си сметка, че като цяло, темата за бойните „тактикъл” ножове винаги, силно е привличала вниманието ми и в един момент стигнах до прозрението, че аз никога не съм имал на разположение такъв истински нож, по мой мерак и желание. На времето имах достъп до всички видове армейски ножове, но с това всичко приключваше. Купувал съм си готови габровски и търновски ножове или пък ръчно изработени такива от тамошни майстори, но и то не е същото.
Та, ето така се стигна до идеята, да се захвана с този проект, за боен „тактикъл” нож. Не че съм някакъв капацитет или пък знам, как се правят ножове, но реших да опитам, а и имам приятели, на които мога да разчитам, ако ми е необходима помощ или съэдействие. Всъщност, аз с изработването на ножа няма да се заема никога, поради простата причина, че не разполагам нито с инструментариум, нито с умения, нито със знания за това.
Целта ми е, уйдисвайки си на акъла, мераците и вижданията и подпомаган от опита, който съм натрупал, чрез използването на ножове, да се опитам да сглобя нещо, което с желание и удоволствие бих добавил към оборудванито си и на което бих разчитал в екстремни ситуации, ако върнем времето с две-три десетилетия назад.
Не зная, дали ще се справя с тази задача и доколко ще е по силите ми, но пък нищо не ми пречи да опитам, след като тръпката и желанието да имам истински, боен „тактикъл” нож все още са живи.
Както споменах по-горе, силно впечатление ми направи острието на ножа, с който Христиан Даков участва в конкурса за боен нож. Не знам какво точно в него първоначално привлече вниманието ми, но ми се струва, че е хищният, беладжийски вид, който излъчва. Впоследствие се замислих малко повече върху това и стигнах до извода, че върхът на острието е доста добре сведен, като за мушкач и в този си вид притежава много добра проникваща сила. Коремчето, завършващо в долната си част с ръбче, наподобяващо танто, но не съвсем, е с доста универсални свойства и съм убеден, че в тази конфигурация, РР от върха, до ръбчето може да се използва успешно за доста широк спектър от задачи, включително и за работа по цялостно обработване на животни. Останалата част на РР, от ръбчето, до дръжката е с много лек рикърв, което не би пречило при изпълнение на по-тривиални задачи, но би било предимство при сечене и при рязане на въжета и материали от различен произход, което в известна степен би спестило, така полезната серетация.
Стори ми си много добра идея, да взаимствам формата на това острие, почти без промяна, с уговорката, че все пак такава ще е наложителна, но откъм гърба, по отношение на фалс еджа.
Що се касае до избора на подходяща дръжка за този проект, без никакво съмнение и колебание реших, че ще заложа на нещо изпитано лично от мен и доказало се във времето, като функционалност и удобство. Не мисля, че бих открил нещо по-подходящо за случая от дръжката на един от скинърите на Боб Дозер.
За да придобия някаква визуална представа за тази компилация, направих един доста нескопосен колаж и от пръв поглед реших, че това ще бъде вариантът, върху основата на който ще развивам проекта. Става въпрос за това.Споделих тази идея с Калоян/Властелин и се оказа, че той може да ми съдейства за визуализирането на проекта, чрез компютърна графика.
Безкрайно съм му благодарен за готовността да го направи, какото и за търпението да изслушва исканките и обясненията ми, при нанасянето на корекциите, а те изникват постоянно.
С негова помощ нещата стигнаха дотук засега и предстоят още много мислене и корекции, докато изчистя първоначално профила на бъдещия нож.

Реших да публикувам тази тема по няколко причини.
Първо, защото допускам, че може да ви бъде интересно, като идея.
Второ, ще се опитам да разсъждавам „на глас” и ако някъде греша, можете да ме поправяте и ли да предложите по-добър вариант от този, който съм намислил, спрямо определен детайл от проекта.. Разбира се, правото да взема крайно решение ще имам аз.
Трето, така ще намаля риска да „зацикля във времето” проекта, въпреки, че не възнамерявам да си поставям срок за изпълнение, нито пък ще се разбързам особено, а по-скоро ще наблегна на доброто обмисляне, поне в първоначалната фаза.
Постепенно ще дойде ред за уточняване на окончателните размери, обмисляне и фиксиране на скосовете, пък избор на материали, че след това и майстор трябва да се намери и така нататък.
Ами това е засега. Имате думата за предложения, похвали и оплаквания, но ще ви помоля, все пак да се придържате плътно към темата и да споделяте конкретни неща, свързани с нея, за да не се разводняваме.
Благодаря ви предварително!
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен zlatolin

 • Един от вас, но нищо повече от вас.
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 666
 • диагностициран
Поздравления, бат' Сейко ;)
Идеята ти ми харесва много!
Ако трябваше да мисля за нож с такова предназначение или по-точно такава визия, аз бих заложил на по-голям гард, само в долната страна, между дръжката и острието. Един истински мушкач трябва да има гард, но това е само според мен, а и за обикновени задачи може да не е много полезен.
Чакаме развитието на историята, интересна ми се вижда !
Ами нещо такова примерно, щото го имам тоя Бък и е много удобен гарда му:

http://www.buckknives.com/product/endeavor-knife/0622BKX-B/
« Последна редакция: 09 Януари, 2017, 15:23:46 от zlatolin, Причина: Добавяне на линк »
"Злой чечен ползет на берег, точит свой кинжал ... "

koceto

 • Гост
Добър проект Тони,на мен ми харесва как си го замислил,според мен 25 см е оптималния размер,по този начин имаш добър  контрол върху острието,което е важно за такъв тип нож,и според мен е нужен гард от долната страна но само една идея по голям,в горната част е перфектен според мен,с палец върхи острието ще имаш силов ряз(не знам дали ме разбираш ама толкова мога да го обясня) :D дръжката ако има съвсем лека накатка ще е супер,но и така е добре,а и канията предполагам ще е кайдекс.Добро ножче ще стане  *palec*

За такъв гард става дума

« Последна редакция: 09 Януари, 2017, 15:51:44 от koceto »

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1001
 • диагноза - див селянин
Предложенията на Сър Радо и на Коцето, за леко увеличаване на долния гард са напълно уместни и обосновани, предвид конзепцията на ножа, а и аз самият обмислях такъв вариант, затова ще го взема предвид при следващите корекции. *palec* :nabira:
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Мечков

 • Херцог
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Потребителско име: мечков
 • Публикации: 1583
 • Не можеш да имаш всички ножове,но трябва да опиташ
Тони,поздрави за идеята! Аз самият съм почитател на такъв тип ножове и концепцията ми харесава,острието е супер и колажът ти ми хареса,защото има чойл,който си го манал на чертежите  ::) Аз бих го оставил,но бих махнал леглата за пръстите,защото понякога се налага да да се пори отдолу - нагоре и държейки ножът с тази геометрия на дъжката наопаки в прав хват не би било особено удобно. Нещо такова бих предложил:

Даже сега видях,че тази черта на "чирените" ако се запази долната точка,а горната е средата на горният гард би било по-добре .
Ще следя темата с интерес.

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1001
 • диагноза - див селянин
Съжалявам, но за чойла и за дръжката няма да се разберем, там съм непоколебим. :D :D Никога не бих си взел, камо ли пък да си направя нож с чойл, защото го смятам за най-излишното нещо върху всяко едно острие.
Що се касае до дръжката, не бих жертвал комфорта на ръката и сигурността на хвата за едно порене отдолу-нагоре - ще ги поря отгоре-надолу, хем така ще вкарам повече сила и тежестта на торса. :D :D  :nabira: :nabira:
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен peachlover

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 748
 • диагностициран
Съжалявам, но за чойла и за дръжката няма да се разберем, там съм непоколебим. :D :D Никога не бих си взел, камо ли пък да си направя нож с чойл, защото го смятам за най-излишното нещо върху всяко едно острие.
Що се касае до дръжката, не бих жертвал комфорта на ръката и сигурността на хвата за едно порене отдолу-нагоре - ще ги поря отгоре-надолу, хем така ще вкарам повече сила и тежестта на торса. :D :D  :nabira: :nabira:

Напълно съм съгласен за чойла! Много харесвам проекта и ще го следя с голям интерес.

Активен StillOpossum

 • Баш майсторите
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 587
  • Ситалк - исторически реконструкции
Всеки си ръси акъла в такива теми да сипя и аз малко, местата за пръстите и според мен са излишни, може да се запази за показалеца в случай, че заседне ножа, това ще компенсира и липсата на чойл. Долният гард трябва да се „обърне“ напред иначе ще притиска неприятно пръстите. Около гарда бих сложил повечко плът, дали от материала на дръжката или отделен гард е въпрос на дизайн. Нахвърлих набързо моите идей, като съм смъкнал линията на върха и премахнах ръбчето, което е слабо място при удар и може да се счупи въпреки, че се впива много добре в плът. Удължих и острието, че с тези 13 санта закъде е човек. Извивката (рекърва) на коремчето ми допада, хем удължава режещия ръб, хем се впива повече острието в плът при сечене.Всъщност ако продължах да променям острието щеше да стане като хатори файтъра:


Гарван

 • Гост
Идеята е страхотна, ако може да си спретнем един форумен фикс като този ще е супер  :nabira:

 Колкото до колегата Кристиян Даков, мисля че е взаимствал ножа си от тук, пък може и да греша.. разгледайте има интересни неща

https://www.facebook.com/torbecustomknives/?ref=page_internal

Неактивен Мечков

 • Херцог
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Потребителско име: мечков
 • Публикации: 1583
 • Не можеш да имаш всички ножове,но трябва да опиташ
Ножовете на последната снимка са просто бижу  *liboF* *liboF* *liboF*
П.П Винаги съм си мислил,че малко по-голям и фиксиран Бенч 710 за идеал за боен нож и тези двата на снимката горе-долу го олицетворяват.

И по темата си разсъждавам пак ....пръстета с чойл също не е зле  ^-^
Повече няма да си го натрапвам чойлчето  :chukane:

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1001
 • диагноза - див селянин
В отговор на предложението и мнението на Щерьо ще уточня, че проектът е за боен "тактикъл/военен", а не боен "файтърски" нож, а това по същество са две доста различни концепции.
Иначе, аз вече имах два такива ножа. Ето единият, който съвсем скоро продадох и вече е собственост на наш колега,а другият си е при мен и е копие на този, само че от различна стомана.

Освен това, възнамерявам да запазя оригиналния, тантоподобен профил на острието в настоящия му вид, откъм режещата част и да направя промени само по гърба на ножа, в областта на фолс еджа.
Дали дръжката ще бъде с изрези за всички пръсти или само с един за показалеца, това според мен няма да промени функционалността на ножа по никакъв начин, но предпочитам да остане в настоящия вид, защото така предоставя повече комфорт за ръката и по-голяма сигурност на хвата, а тези качества са приоритет за мен.
« Последна редакция: 09 Януари, 2017, 19:35:54 от seiko »
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Evgeni Anev

 • Дарител
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 91
 • диагностициран
Съжалявам, но за чойла и за дръжката няма да се разберем, там съм непоколебим.
Най-напред - поздравления за идеята! Ножът, който се оформя дотук - много ми харесва! *palec*
Отлично разбирам тръпката ти и адмирирам желанието ти да си угодиш на стария мерак!
Даже малко ти завиждам - аз не умея да правя ножове (засега) и на този етап купувам един подир друг тактически сатъри (жена ми, разбира се, не знае за повечето).
Очевидно наистина си категоричен относно дръжката. Уважавайки преценката и вкуса ти, все пак ще си позволя да направя една забележка, или по-скоро мнение.
Мушкането е доста (меко казано) съществен елемент от функциите на един тактически нож. Според мен, трябва си двоен гард с различна посока на извивките - за всякакви хватове.
От всички ножове, които имам, най-много ми харесва дръжката на Кампфмесера - KM2000BW. Поне за моята ръка - няма по-удобна - както със, така и без ръкавици. Съжалявам, че в момента не мога да постна снимки, но в нета е пълно, препоръчвам ти да им хвърлиш едно око. Пък ако евентуално искаш и да я пробваш - насреща съм.
Каквото и да решиш - успех, и да му се кефиш на макс! :punk:
Es gibt probleme, die kann nur Heckler & Koch losen...
There are problems only Heckler & Koch can solve...

Жоро

 • Гост
Тони поздравления и успех в начинанието *palec* аз съм сигурен че ти ще осъществиш тази своя мечта :yes: гледам имаш вече виждане за нещата аз мога само да ти подскажа  една дръжка *palec* за  ESEE 6 става въпрос  *palec* Наздраве  :nabira:

Неактивен HonorBlade

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 72
 • диагностициран
Идеята е страхотна, ако може да си спретнем един форумен фикс като този ще е супер  :nabira:
... разгледайте има интересни неща

https://www.facebook.com/torbecustomknives/?ref=page_internal

Наистина има много неща, които доста се доближават до коментирания модел и могат да послужат за доразвиване на идеята  *нинджа*

Неактивен Кирилов13

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Потребителско име: kirilov13
 • Публикации: 976
 • диагностициран
Бат' Тони,  хубав ти е проекта,  само гард му сложи, както посъветваха колегите по горе.
Лично на мен доста ми харесва в този вид.  *palec*
А и в крайна сметка,  правиш го за себе си.

Неактивен Добри

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1139
 • често подпийнал
Само не разбирам защо е с Танто и Рикърв? Аз не бих избрал тази форма, или танто ала Колд Стийл или сериозен рикърв. така хем губиш онова ръбче на тантото, хем е тегаво за заточване... Каква е точно идеята, трудно ми е да си обясня тъй като не разбирам много от файтърски ножове?

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1001
 • диагноза - див селянин
Само не разбирам защо е с Танто и Рикърв? Аз не бих избрал тази форма, или танто ала Колд Стийл или сериозен рикърв. така хем губиш онова ръбче на тантото, хем е тегаво за заточване... Каква е точно идеята, трудно ми е да си обясня тъй като не разбирам много от файтърски ножове?

Макар и кратко, мисля че се опитах да го обясня съвсем ясно в първия си пост.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен gogotattoo

 • Член на сдружението
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1244
 • диагностициран
Вие уточнете острието, а аз ше ви осигуря едно краче за дръжка , ама понеже остирето е голямо - ще ви намеря свинско краче  :love:
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен Kukriblade

 • Старо куче
 • *****
 • Потребителско име: kukriblade
 • Публикации: 3299
 • Горянин
Вдигам с кравешки роК.
Бачо Тони,ще стане един път!  :nabira:
Винаги има ,поне един луд,който се мисли за Наполеон!!!
...сини лумени... :)
http://www.youtube.com/user/triger78?feature=mhee

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1001
 • диагноза - див селянин
Вие уточнете острието, а аз ше ви осигуря едно краче за дръжка , ама понеже остирето е голямо - ще ви намеря свинско краче  :love:

Хей, спамер такъв, само ако е от даначе, иначе не става! ;) :D
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Добри

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1139
 • често подпийнал
Прощавай, предположих че има някаква друга функционалност но не очаквах а е точно такава. Струва ми се малко странно тактикул ножка да има практическо приложение извън мола. Може би се подведох от заглавието. В такъв случай бих оставил удължил малко РР като първите 2-3 сантиметра от към рикасото да са прави и след тов ада започне ръкърва. Така ще имаш повечко тежест при рязане с корема на ножа и прав РР за финни задачки. Визирам нещо като това:Но с по-тесен профил и лек суедж отгоре за боцкане.

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1001
 • диагноза - див селянин
Сега пък аз не мога да схвана мисълта ти.  ;)
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Djack

 • Тесен специалист
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1423
 • диагностициран
 • Скайп: dimodimov1083
Антъни, ще ме прощаваш друже, ама .... да не ти е свършило виното?!?  :ras: :yaaa:  :nabira: Те тия ножове за мръви и дробен'е не стават бе друже! ;)  :D :nabira:

Неактивен seiko

 • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1001
 • диагноза - див селянин
Антъни, ще ме прощаваш друже, ама .... да не ти е свършило виното?!?  :ras: :yaaa:  :nabira: Те тия ножове за мръви и дробен'е не стават бе друже! ;)  :D :nabira:

Ша ма прощаваш, Димо, га има дробенья, я и със зъбИте, ки ги опИнам, зако ми е тоо нош. ;) :D Па, тва е калъчка за душманя и за изедници, тъй да знаеш. Га го кълцаш, хич дан та е жал. ;) :D :nabira: :nabira:
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен dobromirtnv

 • Дарител
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 213
 • диагностициран
Формата я докарахте хубава, сега да дам лаишки съвет за стоманата :)
Според мен не е нужна стомана държаща мега ряз, в същото време трябва да се търси универсалност на ножа - едновременно корозиоустойчивост, якост и т.н....
Съответно Елмакс е доста подходяща.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice