При силова работа,когато палеца се постави върху гърба на клина,за по-голям контрол,контра скоса е нещо много неприятно!
При този размер на ножа,на мен,палеца ще ляга на половината на гърба.
Да, благодаря ти!

Аз предположих, че имаш предвид усложняването на ситуацията, ако ножът се използва за батонинг. Тоест, че стесненият ръб на гърба ще разбива батата и няма да се получи нужния ефект. Това също е вероятно последствие, ако контра скоса остане с тази дължина.
За варианта, който ти споменаваш обаче, нямам притеснение по две причини. Първата е, че рампата е достатъчно изтеглена напред и позволява да се окаже нужната помощ/натиск посредством палеца, ако е необходимо това. Втората е, че все пак това е боен нож, поради което рядко ще се налага извършване на прецизно рязане, а ако все пак се наложи по-силен натиск, то това може да сатне и с дланта на другата ръка. Иначе като се замисля, тертипът ми на работа е такъв, че никога не поставам палеца си по-далече от рампата върху гърба на ножа. Виждал съм хора да използват хвата, за който говориш, но аз не го правя никога.
За този нож специарлно е приоритетно да бъде полезен, като оръжие и след това за други дейности, затова смятам, че е по-добре да остане с тази дъжина на контра скоса.