Автор Тема: Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"  (Прочетена 3514 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« -: 16 Март, 2017, 16:06:58 »
Здравейте!
Имам запитване за два модела ножове за зеленчуци.
Изчетох темата за кухненски ножове. Решил съм да закупя японски такъв.
И чуденката започна : "кой ли ще е читав".До колко парите си струват?Доста марки има на пазара и особено в ebay.
Доста харесах тия два модела:
1. http://www.ebay.com/itm/KAI-Seki-Magoroku-Damascus-Nakiri-Knife-165mm-Made-in-Japan-AE-5206-W-Track-F-S-/112311922529?hash=item1a264fef61:g:fd4AAOSw2gxYrUwc
2.: http://www.ebay.com/itm/Japanese-KAI-SHUN-Kitchen-Vegetable-Nakiri-Knife-6-5-VG-10-Damascus-SEKI-JAPAN-/221576322904?hash=item3396fa5f58:g:qH8AAOSwMmBVuH~5
И двата са уж дамаска стомана .А има разлика в цената.Предполагам са една марка ,но различни серии.Има ли притежатели на такива и какво бихте споделили?
И стъщо при пазаруване ще има ли мито от страна не ЕС ?И до колко пари няма ?
И приемам и други идеи за ножчета от този сорт.Също така и линкове и марки.
Не съм разбирач, но желая да се сдобия с нещо по-качествено.Имам един Zwilling 16см универсален и съм много доволен.
Също така вече разбирам колко е важно да се поддържат ножовете в топ състояние.Нямам опит в заточването.Опитвал съм на камък,който си купих на Falkniven DC4 , но не правя равен ръб.Просто нямам "ръка". Та за кухненските ножове досега винаги ги точа с едно точило с преплетени дискчета и слагам острието между тях и търкам в една посока 20 -30 пъти и дотолкова.Zwilling- a като го тръгна и реже 1 седм идеално.Ако закупя този японския дали няма да прецакам нещо?


Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1254
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #1 -: 16 Март, 2017, 16:30:46 »
Категорично е много вероятно да прецакаш острието, особен ако е доста твърдо. В никакъв случай не те съветвам да точиш японски или какъвто и да било качествен кухненски нож на такова "нещо" ;D Простият преглед с лупа на дневна светлина би ти показал какъв ужас му се случва на острието :??? А и остротата ще трае ден до пладне и тогава обикновено е много вероятно да си помислиш, че ножът и закалката са калпави, а това може да се окаже далеч от истината. ;D
От японските ако ползвателят има изградена култура на ползване и съхранение  аз лично ти препоръчвам тези като отлично съотношение цена-качество: http://www.ebay.com/itm/Tojiro-Japanese-Chef-Knife-DP-A-1-3-Layered-by-VG10-Mini-Santoku-F-303-F-S-Japan-/252010737504?hash=item3aad02af60:g:Me8AAOxyGwNTDttO
http://www.ebay.com/itm/Japanese-Tojiro-DP-3Layers-VG10-Utility-Petty-Kitchen-Knife-135mm-F-313-Japan-/221534704585?hash=item33947f53c9:g:EpMAAOSwsFpWSZRp
http://www.ebay.com/itm/Japanese-TOJIRO-DP-Cobalt-VG10-Santoku-Knife-170mm-/381682356029?hash=item58de0a8f3d:g:QpsAAOSwyZ5UqVrt
Има още много други японски марки, пример за отлично съотношение цена-качество като Kanetsugu, но не е задължително да струват една камара пари и да са външни слоеве от декоративен дамаск, за да работят отлично. ;)

Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #2 -: 16 Март, 2017, 17:00:51 »
А с камъка DC4 може ли да точа Зуилинга и ако закупя евентуално  японски нож?
Като дизайн търся като това,което пратих, но нищо. Зуилинга ми е с подобен дизайн 17см. По-дъдлъг не искам.Просто не се налага.Ям мн салати,щото ги обичам  ;D .
Също така ако заточвам на камъка (dc4)трябва ли да слагам водичка или на сухо ?

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1254
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #3 -: 16 Март, 2017, 17:27:22 »
Страхувам, че с DC4 е  възможно да го точиш при добре усвоени навици и опитност със съответния натиск и още някои подробности, които са предмет на друга тема ;)
Ако държиш на Накири, Тоджиро имат и такива и то доста по лъскави: http://www.ebay.com/itm/Japanese-Tojiro-37-Layers-DP-Damascus-VG10-Kasumi-Nakiri-Usuba-Knife-F-330-Japan-/221511615838?hash=item33931f055e:g:rlQAAOSwf-VWZEYS
Това е ръждилник, с острие от Shirogami, което най-вероятно ще те отблъсне
http://www.ebay.com/itm/Japanese-Tojiro-YASUKI-SIROGAMI-White-Steel-Nakiri-Kitchen-Knife-Japan-F-702A-/321888586267?hash=item4af20e0a1b:g:2TMAAOSwk1JWdPRT
Имат и неръждаеми и доста по евтини
http://www.ebay.com/itm/Japanese-Tojiro-DP-A-1-3-Layers-VG10-Nakiri-Usuba-Kitchen-Knife-F-300-Japan-/221591777096?hash=item3397e62f48:g:ZqYAAOSwkZhWSdgj
И малко по скъпи http://www.ebay.com/itm/Tojiro-Japanese-Kitchen-Chef-Knife-DP-VG10-with-Bolster-Usuba-Nakiri-F-502-Japan-/251590020415?hash=item3a93ef0d3f:g:NrAAAOxyjxlTPlx-
Висококласните японски ножове, които ползват профитата са обикновено с ръждаеми остриета, доста твърди или пък от съвременни прахови стомани, което поставя високи изисквания към нивото на умения на  заточване на собственика им. Но има и доста  "средно" ниво с отлично качество, с европейска конструкция и двустранно скосяване на острието които според мен са далеч по подходящи за начинаещ в тази област и като възможност за поддръжка, а и като цена ;)
Eто ти един читав специализиран магазин  доказано коректен и експедитивен продавач, който предлага голям избор и сравнително ниска цена на доставка http://japanesechefsknife.com/


Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #4 -: 16 Март, 2017, 17:56:10 »
Благодаря за примерите.
Видях ги преди това и тези Тоджирота. Опредлено са с по-носка цена. На описание същият ресурс се ползва като Shun, но цената е двойно пo-ефтина.Този сайт също попаднах на него. Има ли Мито оттам и мад каква цена евентуално?
От всички марки,които се предлагат там да разбирам,че няма ментета нали така.?

Неактивен dim095

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 41
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #5 -: 16 Март, 2017, 20:17:54 »
Аз ползвам професионално ножове на същата марка(KAI),но от по-евтината серия wasabi black от около 3год. Имам точно nakiri и santuko. Доволен съм доста и мисля,че не са за подценяване. А и са доста по-евтини,а ги има и България.

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #6 -: 16 Март, 2017, 21:55:15 »
И тях видях, но сякаш искам нещо по- добро, за да видя колко е по-добро наистина.Ще търся и ще умувам. А може и към уасаби версията да склоня ,но ще видим.Блгодаря все пак. Може да попитам по- късно ако открия някой модел за мнение .  :)

Неактивен LAZARIVS

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 2
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #7 -: 17 Март, 2017, 21:30:13 »
От тук съм поръчвал 4 ножа:

http://www.hocho-knife.com/

Пристигат за около 5-6 дена, директно до най-близкия пощенски клон. Освен за транспорта не съм платил нито стотинка допълнително. Има и тракинг на пратката през цялото време.

Поръчах си това: http://www.hocho-knife.com/iseya-i-series-33-layer-vg-10-damascus-hammered-santoku-knife-180mm/
и това - http://www.hocho-knife.com/iseya-i-series-33-layer-vg-10-damascus-hammered-chef-knife-gyuto-210mm/

Има и това, което търсиш - http://www.hocho-knife.com/iseya-i-series-33-layer-vg-10-damascus-hammered-vegetable-knife-180mm/

Дано съм помогнал.
Поздрави!

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #8 -: 18 Март, 2017, 17:26:18 »
Супер.Това е най-добрата цена на ножове с тази стомана. Казваш че си купил от тази марка? Така ли да разбирам? И ако съм харесал два дали не е по-добре да ги поръчам след като шипне единия, за да спестя пт мито. Предпилагам,че си ги поръчваш единично. Пзарувал съм от японски сайт часовник за 250$ и платих лъм 90лв мито :'( :o. Определено тези ме впечатлиха. Най - вече като цена. Благодаря за този пример. Ще помисля още малко. Понеже не ми е зор,но е наложително да взема нещо по-добро

Неактивен StillOpossum

  • Баш майсторите
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 572
    • Ситалк - исторически реконструкции
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #9 -: 18 Март, 2017, 17:37:36 »
Над 30лв имаш ДДС, над 300лв имаш мито, ако мине без нищо си е късмет.

Неактивен stefanov_hr

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 133
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #10 -: 18 Март, 2017, 20:00:51 »
Аз поръчах три ножа от тук, че не ми се рискуваше с чужди сайтове.  http://www.chunche-bg.com/shop/2-kuhnenski-nojove


Вземах това : http://www.chunche-bg.com/shop/shun-pro-sho/530-kai-vg-0210y.html

Това : http://www.chunche-bg.com/shop/shun-pro-sho/530-kai-vg-0210y.html
И това /което за мен е върхът на гъзарията и много му се кефя/ : http://www.chunche-bg.com/shop/premier/495-sg-0404.html
 Ползвам ги всеки ден и съм наистина много доволен.  Универсалния с 15 см., острие съм го минавал вече 5-6 пъти на строп, другите все още режат като изверги и не ми се е налагало да ги стропвам. 

Неактивен stefanov_hr

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 133
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #11 -: 18 Март, 2017, 20:07:51 »


Не можах да ги покажа в горния пост. Сори.

Неактивен LAZARIVS

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 2
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #12 -: 18 Март, 2017, 21:11:38 »
Супер.Това е най-добрата цена на ножове с тази стомана. Казваш че си купил от тази марка? Така ли да разбирам? И ако съм харесал два дали не е по-добре да ги поръчам след като шипне единия, за да спестя пт мито. Предпилагам,че си ги поръчваш единично. Пзарувал съм от японски сайт часовник за 250$ и платих лъм 90лв мито :'( :o. Определено тези ме впечатлиха. Най - вече като цена. Благодаря за този пример. Ще помисля още малко. Понеже не ми е зор,но е наложително да взема нещо по-добро

Поръчах два пъти по два ножа, като втория път добавих и камък за точене King Combination Grit Waterstone (Grinding stone) #1000/#6000. Общата цена която платих за втората покупка, с доставката до Пловдив, ПК 2 беше 222,82 EUR. Нито стотинка повече. Получих известие, отидох до пощата, разписах се, взех си пакетчето и по живо, по здраво. Нямаше мита, ДДС-та и т.н. (и двата пъти). Ножовете са чудесни и много удобни. Ако си левичар, трябва да потърсиш в секцията "left handed".

Ето подробности:

Order #8307 Contained the Following Items:

Item Details

1 x King Combination Grit Waterstone (Grinding stone) #1000/#6000 - €40.25
1 x Iseya I-series 33 Layer VG-10 Damascus Hammered Santoku Knife 180mm - €81.44
1 x Iseya I-series 33 Layer VG-10 Damascus Hammered Chef Knife(Gyuto) 210mm - €89.87

Subtotal:    €211.55
Discount:    -€8.40
Coupon Code (D05OFFCPN):    -€4.68
Shipping:    €24.34
Grand Total:    €222.82 ($238,00/456,69 лв.)


Единственото кофти нещо е, че плащането минава през PayPal и им е много дървен курса на долара, около 1,9188 лв./$
« Последна редакция: 18 Март, 2017, 21:25:18 от LAZARIVS »

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #13 -: 19 Март, 2017, 11:46:50 »
Хм звучи много добре . Толкова пари и нищо като мито. Добре зарибявам се. Засега схм се спрял на тия: http://www.hocho-knife.com/iseya-i-series-33-layer-vg-10-damascus-hammered-petty-knife-utility-150mm/
И този:
http://www.hocho-knife.com/iseya-i-series-33-layer-vg-10-damascus-hammered-vegetable-knife-180mm/
. Казваш дали съм левичар. Ами точно такъв съм. С тези дръжки няма да ми бъде удобно ли?Задължително ли трябва да е lefthended, щото само аз съм левичар?
И остава и въпрос кой ще ги точи.Ако си купя камък какъв да бъде за тоя вид?

Неактивен StillOpossum

  • Баш майсторите
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 572
    • Ситалк - исторически реконструкции
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #14 -: 21 Март, 2017, 12:22:40 »
Някой от ножовете са едностранно заточени и се правят за дясна или лява ръка. Означават ги с „single edged“, ако са двустранно заточени няма значение с коя ръка ги използваш но някой дръжки също са асиметрични за лява или дясна ръка.
« Последна редакция: 21 Март, 2017, 12:28:51 от StillOpossum »

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #15 -: 21 Март, 2017, 13:40:58 »
Значи да разбирам щом е duble edged е предвидена дръжката да е неутрална и да пасва и за лява и за дясна ? Държа да е типичния японски дизайн от острието до дръжката.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Неактивен StillOpossum

  • Баш майсторите
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 572
    • Ситалк - исторически реконструкции
Запитване за KAI SHUN Nakiri Knife 6.5"
« Отговор #16 -: 21 Март, 2017, 13:49:39 »
Не, острието и дръжката са отделни без да има зависимост между тях, като всяко може да е правено само за една ръка. Японските кухненски ножове са по модел на европейските  :D преработени по техен вкус, традиционно японско е „single edged“ - едностранно заточените остриета което улеснява някой тип операции и рязане. В уикипедията имаше описание на различните типове японски ножове и тяхното предназначение, прочети го.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice