Автор Тема: стомана за кухненски ножове blue steel & white steel  (Прочетена 2979 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
Питане по отношение на тези стомани?
Започнах да гледам из японски сайтове за кухненски ножове и попадам масово на тия две стомани
1.White steel (Shirogami).от преден пост разбарх, че това е стомана предразположена към ръжда.
2. Blue steel(Aogami).За тази не знам.Но виждам с висок коеф. твърдост 60+ HRC.
Какви други характеристики имат тези стомани като качества, съставки?Коя не изисква много поддръжка освен в нормалните домашни условия(подсушаване, рязане на подходяща повърхност)?Изобщо +-ве минуси и евентуално опит с такива изделия, ако някой има.Подлежат ли на поправка при даден "сакътлък"?- примерно дали се криви лесно или ако срежа леко позамръзнала кайма ?

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 955
  • диагноза - див селянин
стомана за кухненски ножове blue steel & white steel
« Отговор #1 -: 17 Март, 2017, 13:24:22 »
Ето таблици със състава им:

http://zknives.com/knives/steels/steelgraph.php?nm=aogami%20super%2C%20Shirogami%20Saw&hrn=1&gm=0

http://zknives.com/knives/steels/steelgraph.php?nm=Shirogami%20Saw&hrn=1&gm=0

На мен ми се струва, че аогами е по-добрата стомана, но нека хората, които са ги ползвали, да споделят впечатления. Иначе и двете са ръждаеми стомани и си искат съответната поддръжка.
« Последна редакция: 17 Март, 2017, 13:28:12 от seiko »
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
стомана за кухненски ножове blue steel & white steel
« Отговор #2 -: 18 Март, 2017, 17:28:32 »
А някой може ли да каже какво представлява това kitchen oil за поддръжка на острието? И откъде се може да се намери? Гледах някои клипове за правилна експлоатация на kitchen knife.

Неактивен sprinter

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 23
  • диагностициран
стомана за кухненски ножове blue steel & white steel
« Отговор #3 -: 19 Март, 2017, 09:42:40 »
Имам нож на SPYDERCO CALY 3.5, стомана aogami super blue. Ножа си ръждясва отвсякъде.
Стоманата е много добра. Лесно се точи и държи дълго ряз. От моите джобни ножове бих казал че този е с най добра стомана.
За кухненски при всички почти винаги ще има патина по него. Каквито и грижи да полагаш рано или късно ще се появява.
Можеш да погледнеш и ZDP-189 и тя е много добра, пък и двете се правят мисля от Хитачи.
И двете стомани са по добри от VG10.

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
стомана за кухненски ножове blue steel & white steel
« Отговор #4 -: 19 Март, 2017, 11:54:53 »
Да ,но много е важно да не става на ръждиви петна. Досега,което съм ползвал е било до към 70-80лв на Zwilling и никога не е имало ръжда по видимата част на метала т.е острието.И никога не е подсушаван с кърпа. И е добре и новия нож да е устойчив на подобно отношение към него. Ако го ползвам само аз ще е винаги според инструкциите, но няма как. За правилното рязане ще имаме обучение . Но да се подсушава острието след всяко ползване едвали. Ше видим .Засега сондирам мнения.
Видях и някаква дамаска стомана но в скоби swedish steel - 61hrc. Дали и тя е податлива на ръжда?

Неактивен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 622
  • диагностициран
стомана за кухненски ножове blue steel & white steel
« Отговор #5 -: 19 Март, 2017, 12:04:58 »
Едната стомана няма хром, другата почти няма. И да се мине без подсушаване.

Вкъщи ползваме неръждаеми, след измиване се подсушават и прибират в дървената стойка.

Неактивен keridi

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 498
  • диагностициран
стомана за кухненски ножове blue steel & white steel
« Отговор #6 -: 19 Март, 2017, 13:07:33 »
kitchen oil-растителни мазнини-олио,зехтин.
Вземи си нож от ламинат със VG10-японците го правят отлично!
Аогами и Аогами супер,са много добри,в изпълнение от японци,но ръждясват много!
ZDP 189 не те съветвам да взимаш,защото ножа ти никога няма реже както трябва.Стоманата е много трудна за заточване,ако нямаш опит!
То ако нямаш опит със заточването,и със другите стомани е същата работа.
Никога не отричай това,което днес не можеш да разбереш,за да не се окаже утре,че си бил глупак

Неактивен EugDim

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 38
  • диагностициран
стомана за кухненски ножове blue steel & white steel
« Отговор #7 -: 19 Март, 2017, 19:11:56 »
Добре до тук нещата клонят към vg10, за която ще търся добра цена. Или нешо от серията kai wasabi.
Благодаря Ви за мнениета и опита.

Неактивен sprinter

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 23
  • диагностициран
стомана за кухненски ножове blue steel & white steel
« Отговор #8 -: 21 Март, 2017, 10:17:24 »
ZDP 189 наистина се точи много трудно. VG10 е отличен избор.И моите кухненски са от тази стомана.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1246
  • диагностициран
стомана за кухненски ножове blue steel & white steel
« Отговор #9 -: 22 Март, 2017, 14:56:22 »
Човек, който има вече  изградени навици и техника дори  и с немного голям опит в заточването на която и да било стомана  и да не е професионален точилар ще наточи без проблем и ZDP 189. ;)  Поддържането на остротата не изисква диамантени точила, достатъчни /а в определен смисъл и за предпочитане пред стропа  / са само фини естествени камъни като  нашенските: финният варовик, известен като "капучино" ползван с  масло, черният микрокварцит, известен като "лидийски", а от чуждоземните меките, които отделят каша като уелската лилава шиста и тюрингиеца, а и критянина от маслените. От тези които имам на разположение и съм пробвал, а иначе съм сигурен, че би могло да има и други възможности. Последните два доказват на практика добре известното от  древността правило, че твърдата стомана се точи на мек камък.  За абсолютно начинаещ иначе съм съгласен, че ZDP 189 не е най-удачния избор,  особено като за кухненски нож, който може да има доста повреди по острието, вследствие на неграмотно ползване най - често.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice