Автор Тема: С какво точим ножовете си  (Прочетена 128318 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ViktorKitov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 455
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #550 -: 28 Януари, 2019, 00:59:35 »
Благодаря за предложението, Викторе! С най-голямо удоволствие, бих пробвал Lidl-ската машина, особено водното колело.

И аз ще се радвам да чуя мнението ти (Предполагам и колегите тук). Когато ти е удобно може да драснеш във Viber, за да се уговорим :nabira:

Неактивен Кирилов13

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: kirilov13
  • Публикации: 909
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #551 -: 28 Януари, 2019, 12:58:41 »
Не съм се интересувал и нямам идея, дали някъде в България може да се поръча абразивно колело по размери на клиента, ако на такава машинка  се сложи твърд камък с едър грит, според мен, ще се получи ползвателен уред за препрофилиране.
Я виж тук.
http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=2098

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 547
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #552 -: 28 Януари, 2019, 14:20:24 »
Я виж тук.
http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=2098

Благодаря, колега! :nabira: Тези колела от линка са от сравнително фин и бавен естествен камък- пясъчник. Колело от този пясъчник, според мен е ОК за отстраняване на леки щръбки или леко повдигане на ъгъла. Но, ако си купя машина с водно охлаждане, мисля да я ползвам само с груб грит(220-240), синтетично колело, за сериозна корекция на ъгъла или големи щръбки и отчупвания. Знам че при тези обороти и мощност ще е бавно, но в сравнение с ръчно препрофилиране би ми спестило часове. И най-важното за мен, няма опасност от прегряване. Японците произвеждат груб грит колело- 240, но като външен вид ми се струва 1:1 с кинг 240,който се дълбае бързо, а цената на колелото е 60 евро. 

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1254
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #553 -: 28 Януари, 2019, 15:18:05 »
Вчера намалих ширината на вторичния скос с над милиметър, демек увеличих ъгъла един нож N690, с камък от оранжевия абразив, който ти пращах за проба. Имам диск от същия материал на моята машина с редуктор, като камъкът  се върти във ваничка с вода. Има ги навсякъде такива под различни марки, справи се за 20 минути от изпилването до формирането на нов апекс на по голям от първоначалния ъгъл от 29 градуса, ножът беше абсолютно хладен на пипане през цялото време.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 547
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #554 -: 28 Януари, 2019, 19:38:29 »
Благодаря, Митко! Със сигурност ще го пробвам този вариант. Колегата ViktorKitov ще ми предостави неговият шмиргел с водно колело за проба. Имам няколко ножа за препрофилиране, а също и няколко шефилдски длета, които са със щръбки по 2-3мм. Ако ми свърши работа машината, ще си взема подобна. Това е и най-бюджетният вариант, защото гледам, че са по 100-200лв в зависимост от размера на колелото и екстрите.

Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 30
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #555 -: 28 Януари, 2019, 22:28:42 »
Друг ефективен начин за ръчно точене и препрофилиране на нащърбени остриета са водните шкурки.Доста често ми се налага да препрофилирам такива остриета на хора на които не мога да откажа.Използвам високо трупче (за да имам свободен достъп до залепената шкурка от всички страни) със залепен отгоре дебел текстолит със площ 220 Х 70мм,върху който лепя водна шкурка грит 120.Трупчето се застопорява много здраво ( в менгеме или се залепва върху стабилен плот) и острието се търка здраво с надлъжни движения по кривата на режещия ръб спазвайки ъгъла на оригиналното заточване.Надлъжните движения се правят под всички въможни ъгли спрямо шкурката,за да се изтърка равномерно,след което се сменя. Работи се на сухо,за да сваля по бързо,но се охлажда острието във вода от време на време,защото се нагрява доста при сухото триене.Това продължава докато изчезнат щръбките,след което се минава на по-финни водни шкурки с мокрене.Впечатленията ми са,че по-твърдите ножове каквито са карбонките се препрофилират по-лесно - с видимо отделяне на метал и образуване на косъм от обратната страна за разлика от  по-меките, при които не е отчетливо отделянето и имаш чуство,че се замазват.

Неактивен lubitel

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 132
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #556 -: 29 Януари, 2019, 18:35:28 »
Благодаря, Митко! Със сигурност ще го пробвам този вариант. Колегата ViktorKitov ще ми предостави неговият шмиргел с водно колело за проба. Имам няколко ножа за препрофилиране, а също и няколко шефилдски длета, които са със щръбки по 2-3мм. Ако ми свърши работа машината, ще си взема подобна. Това е и най-бюджетният вариант, защото гледам, че са по 100-200лв в зависимост от размера на колелото и екстрите.

Аз лично не бих взел варианта на Лидъл за вкъщи. Имам го и ми се струва доста шумно. Аз ползвам това
Това е стара немска машинка, камъчето е доста малко и го използвам основно за ножове на рендета и за длета. При ножовете нямам нужда от машинка ... Доста е тиха и определено става за ползване в "кухнята на масата". Аз я намерих на пазара за съвсем прилична сума. С мини редукторче е на 200 об/мин, но е много трудно да я спре натиска на ръката, поне при мен не се случва. Бавно отнема, но по-бързо отколкото на ръка. Все пак не я ползвам толкова, че да влагам за такава машинка повече от 30 лв.
Що се отнася до използването на шкурките, използвам лентов шлайф, но само за грубо изравняване на камъни.
TANTUM POSSUMUS, QUANTUM SCIMUS!

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 547
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #557 -: 29 Януари, 2019, 18:57:42 »
Аз лично не бих взел варианта на Лидъл за вкъщи. Имам го и ми се струва доста шумно. Аз ползвам това (Щракни за да видиш изображението.)
Това е стара немска машинка, камъчето е доста малко и го използвам основно за ножове на рендета и за длета. При ножовете нямам нужда от машинка ... Доста е тиха и определено става за ползване в "кухнята на масата". Аз я намерих на пазара за съвсем прилична сума. С мини редукторче е на 200 об/мин, но е много трудно да я спре натиска на ръката, поне при мен не се случва. Бавно отнема, но по-бързо отколкото на ръка. Все пак не я ползвам толкова, че да влагам за такава машинка повече от 30 лв.
Що се отнася до използването на шкурките, използвам лентов шлайф, но само за грубо изравняване на камъни.

Съгласен съм, прекалено е шумна, за апартамент. Една от причините е, че върти едновременно и двете колела, като малкото е шмиргел на бързи обороти(гледах няколко клипа в тубата). Все пак, съседите ще трябва да ме изтърпят за няколко часа, да тествам КПД-то на лидълската, за да знам дали колело с такива размери и обороти ще ми свърши работа. Ако преценя, че ме устройва, ще си купя по-тиха, със същите размери и обороти на колелото, за около 250лв, на практика е копие на Тормек- https://www.ebay.co.uk/itm/Scheppach-TIGER-2000S-Wetstone-Sharpening-System-240v-200mm/391986423996



Немската машина е страхотно попадение, но малкият диаметър на колелото предполага доста изразен вдлъбнат скос при препрофилиране, за длета и рендета е ОК, в последствие скъсява времето за финиширане на ръка, но за ножове, според мен колело минимум 20см, даже по-голямо е още по-добре.

Неактивен lubitel

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 132
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #558 -: 29 Януари, 2019, 19:57:04 »
Абсолютно си прав за диаметъра, проблем е при по-голяма площ на скоса, но на мен не ми се налага. За широк скос ще има голяма кривина. В това отношение най-доброто решение е вертикална ос на въртене. Ако се заточват стотици остриета професионално предполагам, че за месец ще се изплати. Руснаците гледам основно залагат на малка площ на диска, но с диамантено покритие, като ползват техни професионални машини Adems. Според мен избора на машина трябва основно да се определя от обема на работата с нея, защото качеството в никакъв случай не е по-добро от ръчната заточка, даже след машината смятам е задължително ръчно дооформяне и полиране. Просто е по-бързо!
TANTUM POSSUMUS, QUANTUM SCIMUS!

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 547
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #559 -: 31 Януари, 2019, 00:18:47 »
Според мен избора на машина трябва основно да се определя от обема на работата с нея, защото качеството в никакъв случай не е по-добро от ръчната заточка, даже след машината смятам е задължително ръчно дооформяне и полиране. Просто е по-бързо!

На 100% те подкрепям за това, аз дори не гледам на подобни машини, като на уред за точене. За мен са интересни като възможност за препрофилиране на първичният скос или в отделни случаи за премахване на дълбоки щръбки от РР. Също, понякога си правя самоделни киридашита и резци от бързорезна стомана и си мисля че машина с водно колело с редуктор или такава с хоризонтално колело като японските биха ми помогнали да съкратя значително нужното време за оформяне на длетовиден скос. Като цяло, силно се колебая, много е вероятно да си остана с ръчните методи на препрофилиране.

Неактивен kendo

  • Член на сдружението
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 230
  • дялан камък
С какво точим ножовете си
« Отговор #560 -: 31 Януари, 2019, 12:39:06 »
С лентовия гриндер от Лидл лесно успях да направя скосовете на две ковани остриета. Но оттам нататък заточването и финиширането е изцяло на ръка.










All We Are Just Dust In The Wind...

Неактивен nikec

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 45
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #561 -: 19 Февруари, 2019, 10:27:25 »
Не съм фен на фиксираните точилки и не ползвам такива , но това е интересно и може лесно да се тества  :)


Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1224
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #562 -: 19 Февруари, 2019, 10:50:23 »
От всички показани досега фиксирани точилки тая е най-калпавата; пластмасовите тръби се огъват, оня плъзгач има луфт - точно колкото никога да не заточиш като хората.
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 613
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #563 -: 19 Февруари, 2019, 11:08:50 »
Като я гледам тази е сгодна за първичен скос и за намаляване на дебелината на клина
Най тъмно е под лампата

Неактивен nikodraiv

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 30
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #564 -: 19 Февруари, 2019, 14:12:48 »
Може спокойно да мине в графата "макет на точилка"

Неактивен bluereidon

  • Sparrow
  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 203
  • The Mad Dentist
С какво точим ножовете си
« Отговор #565 -: 19 Февруари, 2019, 14:46:15 »
Та най-добре се точи на фиксирана точилка или без нея колеги O:-)
Дайте препоръка за точила за начинаещ в заточването,никога не затъпявам брутално ножовете си,трябва ми нещо по-скоро за поддръжка  :nabira:

Неактивен dellman

  • "Пустиняк от секаде"
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 390
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #566 -: 19 Февруари, 2019, 15:04:23 »
Та най-добре се точи на фиксирана точилка или без нея колеги O:-)
Дайте препоръка за точила за начинаещ в заточването,никога не затъпявам брутално ножовете си,трябва ми нещо по-скоро за поддръжка  :nabira:
Комбинирана Индиа от колегата Номад и евентуално един Софт Арканзас, строп с паста по желание. Също така може и рубинена керамика да се добави, понеже цената и е ОК, пък работи чудесно. Това е добър бюджетен вариант, който върши работа. Нататък варианти има много - диаманти, различни фиксирани точилки ( виж тая на Кериди) и естествени камъни, ама общо взето скачаш в "дълбокото" и си трябва практика най-вече.

Неактивен ViktorKitov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 455
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #567 -: 19 Февруари, 2019, 15:08:32 »
За начинаещ бих препоръчал точилка с ъгъл, защото е по-трудно да си загрозиш ножовете :D

Иначе, ако имаш желание да се понаучиш, горният вариант с камъни е повече от достатъчен.

Неактивен Mitan

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 21
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #568 -: 14 Март, 2019, 20:45:41 »
Два интересни начина за точене.



Неактивен mdinkov

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 62
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #569 -: 15 Март, 2019, 21:30:51 »
Тоя ме ошашави с тая точилка , гениално проста работа .

Неактивен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 666
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #570 -: 26 Март, 2019, 20:49:44 »
Това Фината Индия било много хубаво нещо.

Едно Пирге венге 12 см мисля и една мора перинг около там пак, но малко по-твърда. Само с Индията почнаха да режат мазно касови бележки. За кухненски цели повече не ми трябва. Най-ползваните ножчета се точат с един камък.

Шефския не му беше дошло времето, но и той е 12C27. Би трябвало да е подобно. Щото последно уж за по-бързо ги минах на диаманти. То можело и с Индията.

Аа, смазвах с фино машинно.

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 547
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #571 -: 26 Март, 2019, 22:30:37 »
При Индията, а и при всеки твърд, но бърз камък, не отделящ суспензия, основната пречка за постигане на висока острота е косъма. Тези камъни вадят много лесно косъм на повечето ножове. Ако се внимава и се минимизира косъма, директно от Индия не е проблем да се дялка косъм или да се реже вестник с пуш кът на 90 градуса.

Неактивен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 666
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #572 -: 26 Март, 2019, 22:35:15 »
Докато се пооправи ръба, търкам три пъти от едната, три пъти от другата страна.

После сменям постоянно. За да не се занимавам с косъм. Поне този път така направих.

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 547
  • диагностициран
С какво точим ножовете си
« Отговор #573 -: 27 Март, 2019, 02:20:20 »
Когато точа на Индия, а и на който е да е камък винаги гледам да минизирам косъма на самият камък. Понякога се получава много добре, друг път не толкова. Зависи от стоманата, а и от моментната ми кондиция. Понякога просто не ми спори точенето. В случай на проблемна стомана или ако не ми е ден за точене, финиширам на чиста кожа, твърд биволски или телешки бланк, това ми помага да пстигам всеки път отлична острота от Индията. Ако  е добре загладена от употреба и последвана от стропинг на чиста кожа, става даже и за финиширане на дърводелски длета и ножове за дърво.

Неактивен Me4ka

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 634
  • ursus cosmatos
С какво точим ножовете си
« Отговор #574 -: 27 Март, 2019, 10:16:28 »
Аа, смазвах с фино машинно.

Индиите с шевно масло ли се смазват за най-добро качество на работата ?

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice