Не разполагам с модерни точилки, а и нямам намерение да си вземам такива. В къщи ползвам водни шкурки от 800 до 2500 плюс бившия ми офицерски колан, наплескан с ГОИ, но откакто си взех малкото, диамантено точило на Изи-лап с грит 1200, шкурките много рядко влизат в употреба. Диамантената плочка винаги е с мен и до момента няма острие или стомана, с която да не се е справила перфектно, независимо от състоянието на режещия ръб. Вече е доста амортизирана, но още върши работа. За пример ще кажа, че по време на срещата във Варна, в четвъртък вечерта с тамошната група, повторих номера с дялането на пирон с Бенчмейд Рант 515 - Д2 и след това бяха необходими 10-15 движения върху плочката и ножът отново бръснеше с отскок, без каквито и да е следи по острието от съприкосновението с пирона.
Благодарение на Краси/Кендо имам и диамантена паста, която за съжаление рядко ползвам, защото е доста "едричка", а аз обичам ножовете ми да са с фино заточени, с равен и полиран режещ ръб. Виж, тиролитните пръчици, също подарени ми от него, ползвам по-често и особено тези с грит 1200.
Ако ви прави впечатление, предпочитам и предимно използвам заточващи пособия с грит 1200 и нагоре. Ясно е, че с тях не може да се постигне голяма агресивност на ряза, но пък така режещият ръб запазва по-дълго остротата си и е по-дуракоустойчив, което аз предпочитам.