Автор Тема: Въпрос по подръжката  (Прочетена 3750 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nippson

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 17
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« -: 15 Август, 2017, 18:28:44 »
Здравейте, преди няколко дена се сдобих с нова дълго очаквана придобивка. Японски нож JCK Gyuto Blue Steel No.2 https://japanesechefsknife.com/products/jck-natures-blue-moon-series-wa-gyuto-210mm
използван е 2-3 пъти, днес забелязах, че острието е започнало да променя цвета си след снощните пролетни ролца  ::) . Грижа се за ножа, след всеки продукт бива избърсан или измит - избърсан. Реших да го натрия със сода за печене но не знам дали промени много. Всички съвети за добре дошли и от полза.

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 715
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #1 -: 15 Август, 2017, 18:48:55 »
Полирай режещия ръб и го остави да си патинира или направо го патинирай насила и после наточи и полирай.

И не се занимавай с тия соди, след като измиеш и подсушиш може да го намажеш с преварено разстително масло - разбирай загрято до висока температура слънчогледово олио, което си оставил след това да изстине. Но задължително оправи този режещ ръб, докато е така груб все ще ръждее
« Последна редакция: 15 Август, 2017, 18:53:55 от peachlover »

Неактивен iivetza

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1128
  • Шопски катил
Въпрос по подръжката
« Отговор #2 -: 15 Август, 2017, 19:31:04 »
Добре де, на мен едно не ми е ясно, защо си поръчвате нож от високо въглеродна стомана и очаквате да не ръждясва? В линка от където е поръчан, много точно е описано че ножа е ламинат със сърцевина от  Hitachi Blue Steel No.2 Japanese high carbon steel! Естествено че ще ръждясва и патинира, без значение какви грижи ще се полагат за ножа. Другото нещо, което Ицо спомена като предпоставка за ръждясване е по грубият финиш, но това също е описано съвсем точно  hand ground and sharpened. Аз си представям, че след като се прочетат тези подробности, човек трябва да е напълно наясно какво да очаква от подобен клас нож! :nabira:

Неактивен Nippson

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 17
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #3 -: 15 Август, 2017, 21:43:36 »
Благодаря много за отзивите, от съвсем скоро се интересувам от японските сечива и като цяло културата, на 16 години съм и мисля, че е нормално да питам. Пък съм готов да положа усилия за подръжката, защото е скъпа придобивка и реална бъщета инвестиция.

Неактивен Nippson

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 17
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #4 -: 15 Август, 2017, 21:46:34 »
Имам още един въпрос по темата, щом ще се наложи да бъде полиран или точен а все още не съм се сдобил с воден/ни камъни някаква насока откъде и колко ще ми струват може ли? Благодаря много1

Неактивен Косача

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1231
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #5 -: 15 Август, 2017, 21:50:28 »
  Колега,похвално е ,че на 16 години имаш мания като нашата  :).
Карбоновите остриета не са били в лъскав вид по време на използването им от хилядите готвачи,занаятчии,ловци,домакини и пр.Патина-да,ръжда -не.Това е практиката на работещия ръждаем нож.
 За камъни -според мен прословутата Макита е добро начало.
Paradise is where I am.

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 715
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #6 -: 15 Август, 2017, 21:54:22 »
Благодаря много за отзивите, от съвсем скоро се интересувам от японските сечива и като цяло културата, на 16 години съм и мисля, че е нормално да питам. Пък съм готов да положа усилия за подръжката, защото е скъпа придобивка и реална бъщета инвестиция.

Пробвай това което ти казах. Олиото ще пази от влагата във въздуха или шкафа, тогава когато не ползваш ножа, патината и полирания режещ ръб са добри мерки против ръжда, но нищо не е панацея. И аз съм извратен и ползвам ръждилник в кухнята ей сега ще ти снимам как изглежда в един балансиран вид в който се разбираме

Неактивен Nippson

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 17
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #7 -: 15 Август, 2017, 21:55:06 »
Значи не трябва да се притеснявам от потъмняването на стоманата но трябва да се полина и наточи ( с воден камък разбира се ) и да се полагат нужните грижи, за мазнината си мислех да го намажа с олио но не знаех, че трябва да е нагрято и охладено в последствие. Всякакви "tips and tricks" са добре дошли и ако имате предпадки за други теми с удоволствие бих си създал домашно!  :D

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 715
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #8 -: 15 Август, 2017, 22:02:04 »
Ето моя любимец







Както виждаш патина има навсякъде ръжда никъде, патината по вътрешния слой на ламината е по-тъмна тъй като стоманата там е с повече въглерод. Самите скосове на ножа са далеч от полирани (но те и по-трудно ръждаяват защото там въглерода е по-малко), режещия ръб обаче е лъскав.

Неактивен Nippson

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 17
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #9 -: 15 Август, 2017, 22:05:54 »
Значи образованията по острието не са ръжда (  :D ) а тъй наречената патина ( реакция на кислорода със стоманата ) и просто трябва да се наточи, полира и ламинира (?) с мазнина? Съжалявам ако съм засегнал някой с некомпетентноста си но все пак съм тук за отгвори а аз ги искам всичките хаха! Благодаря ви много за отзивчивоста!

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 715
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #10 -: 15 Август, 2017, 22:14:16 »
Значи образованията по острието не са ръжда (  :D ) а тъй наречената патина ( реакция на кислорода със стоманата ) и просто трябва да се наточи, полира и ламинира (?) с мазнина? Съжалявам ако съм засегнал някой с некомпетентноста си но все пак съм тук за отгвори а аз ги искам всичките хаха! Благодаря ви много за отзивчивоста!

Ламинат се нарича залепянето на слоеве от различна стомана още при коването. В моя случай имам два меки слоя които пак са ръждаеми, но с по-малко въглерод и един в средата между тях който е по-високо въглероден. Представяй си сандвич. Та идеята на това е както сам се досещаш да имаш твърд режещ ръб и като цяло по устойчив нож. Това с олиото го прилагай след употреба и преди да метнеш ножа в шкафа, всяка смазка става, но тъй като ползваш ножа за хранителни продукти ти препоръчвам най-безобидната.

Едит:
А за камъка - макитата е класика обаче може да си вземеш и един SUEHIRO SKG-38 1000/3000
Хем да си имаш и по-едър и по-фин. Ей тука колегата продава https://bladeforum.bg/index.php/topic,5311.0.html и не че го хваля ама е супер коректен и стоката му е на ниво (абе направо си го хваля)
« Последна редакция: 15 Август, 2017, 22:29:51 от peachlover »

Неактивен Nippson

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 17
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #11 -: 15 Август, 2017, 22:46:21 »
Направо се чудя дали да не го поръчвам! :D

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 715
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #12 -: 15 Август, 2017, 23:19:32 »
Направо се чудя дали да не го поръчвам! :D

Да знаеш, че точенето си иска ръка и много тренировка, не е нещо което правиш от първия път така, че тренирай на някакъв по-смотан нож да не си прецакаш хубавия. Във форума има цял раздел за поддръжка и заточване, запознай се с основите. Има хубави образователни клипчета. За начало вероятно Макитата която е по-голям камък ще ти е по-удобна обаче Суехирото е чуден камък. Аз последно време всичко си точа на него а уж такова животно нямало.

Неактивен Nippson

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 17
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #13 -: 16 Август, 2017, 04:37:40 »
Да знам, че точенето си е прецизна работа ( ако не по - прецизна и от рязане :D ) , имам материал за тренировка един Delimano нож, който ще е чудесен доброволец. Само се притеснявам в запазването на ъгъла иначе с друго не мисля, че ще имам проблем, техники доста гледах и за точене и за премахване на остатъчния метал... Ще видим.  :yes:

Неактивен Nippson

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 17
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #14 -: 16 Август, 2017, 04:59:09 »
Видеото говори само за себе си, смешното, е че го бях гледал преди са се сдобия с ножа и все пак...

Неактивен Кубинеца

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 58
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #15 -: 16 Август, 2017, 09:04:00 »
може да го намажеш с преварено разстително масло - разбирай загрято до висока температура слънчогледово олио, което си оставил след това да изстине.
Въпрос  - защо сънчогледово олио, което гранясва?  И защо загрято до висока температура? При термична обработка (пържене) мазнините в слънчогледовото олио се разпадат на съединения, които никак не са полезни. За това и не се препоръчва повторното пържене в една и съща мазнина.
Питам ако има причина да се препоръчва точно слънчогледово олио да се образовам и аз, а ако просто е посочено най-често използваното олио в България автора на темата да има едно наум.

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 715
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #16 -: 16 Август, 2017, 09:35:45 »
Въпрос  - защо сънчогледово олио, което гранясва?  И защо загрято до висока температура? При термична обработка (пържене) мазнините в слънчогледовото олио се разпадат на съединения, които никак не са полезни. За това и не се препоръчва повторното пържене в една и съща мазнина.
Питам ако има причина да се препоръчва точно слънчогледово олио да се образовам и аз, а ако просто е посочено най-често използваното олио в България автора на темата да има едно наум.

Поради широкото разпространение съм препоръчал него.

Неактивен servantesss

  • Шеф на водопад
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 472
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #17 -: 16 Август, 2017, 09:42:49 »
...... защото е скъпа придобивка и реална бъщета инвестиция.
Баси изказа, дето имате колеги  :??? :nabira: олиото е широко разпространено по нашите географски ширини..!!! Молекулярната му структура... на олиото..., баси - добри сте!
Колега, ако си решил да го пазиш с инвестиционна цел, консервирай го и не го ползвай изобщо, вземи си някоя Трамонтина и си режи без притеснения... ако ли не - ползвай си го и не го мисли толкова, не го мий в съдомиялна и след ползване го измивай и забърсвай - толкова... ще патинира, ръждиви точици може тук таме да се появят, да не ти пука - ползвай си го с кеф! Ако ли не - тънка смазка - сложи му от тия силоконовите пакетчета в опаковката и го забрави...  ;)
Не спори с ГЛУПАК! Ще те свали на нивото си и ще те бие с ОПИТ.

Неактивен goldsmith

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 16
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #18 -: 19 Август, 2017, 08:27:48 »
Моите ножеве са все ръждилници , ползвам си ги постоянно и в кухнета , трябва само малко повече внимание и грижа . Цялата работа е ползваш , измиваш ,подсушавав добре веднага и нямаш грижи. Дори згвайката ми дето си нося вече половин година е такава и няма проблеми с ръждата (спайдърко фарид К2 спм10в O:-) )
http://goldsmith.snimka.bg/hobby/obshti.957489

Неактивен Zagy

  • нафтения
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 758
  • диагностициран
Въпрос по подръжката
« Отговор #19 -: 19 Август, 2017, 08:37:35 »
Може да ползваш зехтин за смазване - той не гранясва.
Si non confectus, non reficiat.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice