Автор Тема: Бръснеща острота - какво, как, колко?  (Прочетена 5510 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен surr3a1

  • // Be like no other
  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 64
  • // Be like no other
    • surr3a1 Iphone Customization
  • Скайп: surr3a1
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« -: 28 Септември, 2017, 16:14:29 »
Здравейте,

Имам едно чудене/питане, за което не успявам да намеря отговор, а реално е от нещата, които най-много ме интересуват, когато става въпрос за джобния ми нож. Работя в офис и реално ножът не влиза в истинска употреба много често. Редовно, за да му се кефя го вадя и тествам дали бръсне космите на ръката. Така почти винаги след ползване проверявам какво е състоянието му и разликите ги установявам много бързо. Въпросът е: колко време стои ножът с бръснеща острота след ползване?

Пример за да стане по ясно: ножът е подострен добре и бръсне безпроблемно т.е. доволен съм. Отивам в кухнята и режа някакво мезе, което не е много като брой срезове, но пък може да е луканка, която понякога си е по-твърдичка. Опитвам пак и вече ножът не бръсне или почти не бръсне. След минаване 2-3 пъти на стропа отново бръсне без проблеми.

Не мога да разбера това нормално ли е или просто заточката ми не е наред? Примерно от бръснещ нож, ако отида да издялкам върха на една дървена пръчка да стане като копие, ще имам ли бръснещ нож после?

За да обобщя: ножа ми е бръснещ само и единствено ако с него не се прави нищо друго. Използва ли се за нещо друго по предназначение, вече не е бръснещ и изисква строп (не говорим да отрежеш конец все пак).

Мерси!
« Последна редакция: 28 Септември, 2017, 16:18:55 от surr3a1 »
Titanium Junkie!

Неактивен Добри

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1108
  • често подпийнал
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #1 -: 28 Септември, 2017, 16:27:06 »
Ми нормално е да се затъпи като го ползваш. Колко си го ползвал преди да се затъпи вече зависи от скоса, стоманата,  закалката, формата на острието, повърността върху която режеш и много важно - как е заточен. Другото е че има стомани които бръснеща острота губят много бързо но след това продължават да режат дълго.

Неактивен ViktorKitov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 475
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #2 -: 28 Септември, 2017, 16:31:41 »
Аз лично гледам да не се престаравам. Остря веднъж ножът да бръсне (Или поне близко до това) и след това като започне да запира в хартия  :nabira:

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 964
  • диагноза - див селянин
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #3 -: 28 Септември, 2017, 16:34:31 »
Никой не може, да отговори на този въпрос, освен ти самият, защото условностите, които е изброил Добри са твърде много. Пробваш и сам си правиш заключения, експериментираш и продължаваш със заключенията, докато резултатът ти хареса.
Това е. Успех!

п.п. Купешките колбаси, особено сухите не ги слагай в сметките, там работата е съвсем друга.  ;) :D
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен POCEH KOCEB

  • наблюдател
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1248
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #4 -: 28 Септември, 2017, 16:44:44 »
"Бръснещата" острота никога не съм я гонил щото не ми върши работа. На мене ножовете ми трябват да са с остър връх и да режат относително твърди материали като например свински опашки и дървени или полимерни рамки, да изстържат тук и там боя или лепило... За тези дейности обикновенно се заточва под различен от "бръснещият" ъгъл и макар и да може да "бръснат" косми идеята е друга. Добри добре го е синтезирал нагоре  *palec*
Μολων λαβε !

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #5 -: 28 Септември, 2017, 16:52:19 »
Колега, съветвам те да не се вманиачаваш на тема "бръснеща острота", че ще си загубиш съня и спокойствието. Добри ти е отговорил изчерпателно и почти няма какво да се добави към вече казаното. Различните стомани се държат различно. Да не говорим, че дори една и съща стомана се държи по различен начин, когато е обработена от различни производители. Може би е добре да споделиш марката и модела на ножа си, за да получиш по- конкретна информация. За мен най- важно е колко дълго един нож запазва т. нар. работна острота. А бръснещата се запазва по описания от теб начин- нарязваш нещо и после минаваш на строп. Или керамика, ако е по- сериозно затъпяването... Предполагам, че всеки ножар има или е имал твоите терзания. То и аз обичам да поддържам остриетата си постоянно в "бръснеща" готовност :) Като се позатъпи някой /особено EDC-то/ и нямам покой докато не го оправя, но признавам, че е малко глупаво. Айде, маняшко да бъде, обсесия някаква...
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен surr3a1

  • // Be like no other
  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 64
  • // Be like no other
    • surr3a1 Iphone Customization
  • Скайп: surr3a1
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #6 -: 28 Септември, 2017, 16:58:21 »
Това, че бръснещата острота е само за кеф, е ясно. Ножът може да се използва много след това и да си реже доволно.

Надявах се на отговор от сорта: имам нож с еди каква си стомана заострена по този начин и мога да режа това и това, като после ножа продължава да бръсне.
Нещо с което да можем да сравним.

Поздрави!
Titanium Junkie!

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #7 -: 28 Септември, 2017, 17:33:45 »
Ами добре,като отправна точка ти давам Spyderco Resilience. Ползвах го до съвсем скоро като EDC. Острието е от китайската стомана 8Cr13MoV. Геометрията е фул флат с вторичен скос. Заточва се до бръснеща острота доста лесно, но и сравнително бързо я губи. Например след нарязване на две средно твърди луканки. Твоят нож какъв е?
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен dtz

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1251
    • ОБК
  • Скайп: obr-kamchia
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #8 -: 28 Септември, 2017, 17:46:38 »
за устойчивостта на заточката bully е писал доста: видове абразиви, начини на подравняване, натиск, финиш, косъм...

Неактивен Zagy

  • нафтения
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 758
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #9 -: 28 Септември, 2017, 18:24:25 »
При мен е показателен теста с приготвяне на хапването ми за обяд например: ножа е заточен на дзвер (прекинва поднесен косъм към РР по цялата му дължина), след това се режат меса, луканки, сирена, кашкавали, зеленчуци и всякакви други сухоежбини, това цялото върху букова дъска, след това упражнение имам ножове, които продължават да бръснат косми по ръката, има и такива, които вече не могат, но още са адски остри и минават без проблем през всякаква хартия. Примерно Маникса S110V  и Менлито S90V след горното упражнение бръснат, ГБ2-ката също, едно Муле (Тинков клонинг) от К510 също го може, май имаше и още ножове ама вече съм забравил. Останалите стомани в по-голяма или по-малка степен са позагубили бръснещата острота. Забелязал съм и друго - ако ножа е финиширан на по-груб абразив (примерно 20/14) реже по-агресивно, но като че ли по-бързо губи бръснещата острота; ако съм го минал на всичко до диам. паста 1 микрон ножа няма чак толкова агресивен ряз, но повече време държи бръснеща острота.
Si non confectus, non reficiat.

Неактивен Kukriblade

  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: kukriblade
  • Публикации: 3192
  • Горянин
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #10 -: 28 Септември, 2017, 18:56:08 »
Ами добре,като отправна точка ти давам Spyderco Resilience. Ползвах го до съвсем скоро като EDC. Острието е от китайската стомана 8Cr13MoV. Геометрията е фул флат с вторичен скос. Заточва се до бръснеща острота доста лесно, но и сравнително бързо я губи. Например след нарязване на две средно твърди луканки. Твоят нож какъв е?
Колега,железата от аватара ти ако са твои,ще се радвам да се включиш с тях в темата за Кукритата.
Винаги има ,поне един луд,който се мисли за Наполеон!!!
...сини лумени... :)
http://www.youtube.com/user/triger78?feature=mhee

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #11 -: 28 Септември, 2017, 19:01:53 »
Колега,железата от аватара ти ако са твои,ще се радвам да се включиш с тях в темата за Кукритата.
Мои са, ще го направя, но в момента пиша на телефона, а и ще е хубаво да направя някоя и друга снимка.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен Добри

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1108
  • често подпийнал
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #12 -: 28 Септември, 2017, 19:05:21 »
Също пропуснах да отбележа и самата структура и карбиди на стоманата малко или много диктуват как при определено заточване ще се държи и колко. За пример ще дам мойта любима стомана - М4, при нея по-грубото заточване(грит 7-800) води до по дълготрайна острота. S30V от друга страна съм забелязал че като се полира се държи много по дълго. Пример имам Маникс 2 който е заточен на нещо от сорта на 12 градуса на страна и микроскос на най-финната плочка ДМТ (8000 май беше) на 60 градуса, резултата е един много резлив режещ ръб който се изтъпява много трудно.

А ако ще навлизаме и дълбоко, много зависи и за какво ползваш ножа. Колегата Росен Косев реже твърд матрял който мнодо износва, при него заточен като моя Маникс нож няма да издържи дълго, за това той ги точи грубо и предполагам ъглите клонят към 20 градуса на страна.

Темата е дялкана много (хех) в дискусията със заточване и техники.

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #13 -: 28 Септември, 2017, 19:23:47 »
Освен всичко друго, за режещия ръб- колко дълго "държи", значение има съдържанието на ванадий в стоманата. Във висококачествените стомани съдържанието на ванадий е е по- високо. Например в s30v e 4%, във s90v е 9%. В по "нерезливите" стомани съответно няма ванадий, или съдържанието му е ниско. В китайската 8Cr13MoV съдържанието е 0,10. Подобни качества осигурява и волфрама. А никела е пагубен за способността за постигане и задържане на остър режещ ръб, но осигурява уникална корозионна устойчивост, което е и основната функция на хрома.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1986
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #14 -: 28 Септември, 2017, 19:49:38 »
За това колко дълго ще държи острота от значение са всички елементи в стоманата, не само ванадийят !!!
А относно устойчивоста на корозия, мисля че производителите наблягат на Хром !!! Никел може и да се среща, но ще е в изключително минимално количество, освен ако стоманата не е с някакво специално предназначение, което изисква никел. Аз поне, не се сещам обаче ! Хрома върши същата работа !!!
« Последна редакция: 28 Септември, 2017, 19:52:40 от Punky »

ganzo_fan

  • Гост
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #15 -: 28 Септември, 2017, 19:56:56 »
Пропускате коването..... :yahoo:

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #16 -: 28 Септември, 2017, 20:02:15 »
Ами за това съм написал "освен всичко друго" :) А никел има в X-15 TN; Cronidur 30;Sandvik 14C28N;440XH; CTS XHP;VG1 до 5 и др.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1986
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #17 -: 28 Септември, 2017, 20:09:05 »
Ама те не са ковани !!!

Неактивен lubitel

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 132
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #18 -: 28 Септември, 2017, 20:10:20 »
Щом ножа губи бързо бръснещата острота, което не е кой знае какво ниво на заточка, значи заточката е неправилна. За всяка стомана си има подходящи ъгли на заточване, пробвайте да заточиш въпросния нож на по-голям ъгъл, по какъв начин го точите, на какви абразиви го финиширате?
TANTUM POSSUMUS, QUANTUM SCIMUS!

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #19 -: 28 Септември, 2017, 20:16:59 »
Ама те не са ковани !!!
Нещо не те разбирам, колега. Това което пиша е, че стомнаите с добра способност да задържат режеш ръб обикновенно са с високо съдържание на ванадий. Не твърдя, че това е единственото, което има значение за това качество, нито водя зебат относно оптималния хим. състав на стоманата за ножове, подходящата термообработка и др.

„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1986
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #20 -: 28 Септември, 2017, 20:17:42 »
Нещо не те разбирам, колега. Това което пиша е, че стомнаите с добра способност да задържат режеш ръб обикновенно са с високо съдържание на ванадий. Не твърдя, че това е единственото, което има значение за това качество, нито водя зебат относно оптималния хим. състав на стоманата за ножове, подходящата термообработка и др.

 Бъзикам се просто !  :nabira:

 Иначе, аз винаги съм вярвал, че най - важния елемент е въглерода, в една стомана !!!

Неактивен НикикиН

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: Турлак
  • Публикации: 365
  • мераклия
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #21 -: 28 Септември, 2017, 20:19:13 »
За това колко дълго ще държи острота от значение са всички елементи в стоманата, не само ванадийят !!!
А относно устойчивоста на корозия, мисля че производителите наблягат на Хром !!! Никел може и да се среща, но ще е в изключително минимално количество, освен ако стоманата не е с някакво специално предназначение, което изисква никел. Аз поне, не се сещам обаче ! Хрома върши същата работа !!!
Никелът прави сплавта по-еластична.Хрома не дава еластичност,а я прави по-хрупкава.И двата метала са от легиращите елементи за стоманата.

Неактивен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1986
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #22 -: 28 Септември, 2017, 20:21:49 »
Баси, в чипса хром ли турят, да ги е..   :blink:.

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 840
  • диагностициран
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #23 -: 28 Септември, 2017, 20:26:58 »
Хрома е елемент на хаповете за отслабване. Убивал апетита... При хората явно не действа като втвърдител.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен НикикиН

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: Турлак
  • Публикации: 365
  • мераклия
Бръснеща острота - какво, как, колко?
« Отговор #24 -: 28 Септември, 2017, 20:28:37 »
Хромът дава твърдост,а в по-голямо количество(над 12%)  образува пасивиращ слой по повърхността на метала (неръждаема стомана).

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice