Автор Тема: Маратак ААА  (Прочетена 2834 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен aeon

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 104
Маратак ААА
« -: 23 Октомври, 2017, 14:08:49 »
Здравейте,
Ще ви представя едно сравнително компактно фенерче - Маратак ААА.Първо малко суха статистика:
Фанерчето е 4-та ревизия на модела и е произведено от титан (6AL4V Titanium Grade 5);
Размерите му са 68 mm дължина и 14 mm диаметър при главата;
Теглото без батерия е 16 g, с батерия - 27.8 g;
Батерията е с размер ААА и може да бъде Ni-Mh, алкална и литиева, но 10440 са забранени;
Има вградена защита от грешно поставяне на батерията;
Светодиода е Cree XP-G2 S4;
Рефлекторът е алуминиев, грапав (тип портокалова кора), а стъклото пред него има антирефлексно покритие;
Монтирани са стоманена скоба за ключодържател и стоманена щипка, като и двете може да се откачат;
В комплекта са включени силиконов фосфоресциращ дифузер и два резервни О-пръстена.Фенерчето има три режима на работа - среден, слаб и силен - подредени в този ред. Сменят се с бързо включване и изключване чрез завъртане на главата. Няма памет за последния използван режим. Продавача (Countycomm) дава следните характеристики:
Слаб режим - 1.5 лумена до 55 часа,
Среден режим - 40 лумена до 7 часа,
Силен режим - 145 лумена до 70 минути.
От това, което съм намерил като тестове на този и подобни фенери, не мога да потвърдя тези данни - по-реалистично е времената на работа да бъдат съкратени наполовина.

До избора на Маратака достигнах след дълго търсене на заместник на Феникс е05 (първата версия). Феникса е алуминиев, с един режим - 27 лумена и компактен за ААА фенер. Това което харесвам в него е ниското тегло, доброто количество светлина, която отдава, както и тир-овата оптика, която създава равномерно светлинно петно. Минусите му за мен са липсата на по-нисък режим (за пестене на енергия, или за дискретност), както и алуминия, от който е направен, защото ключовете го издират безобразно.
Това с което Маратак ме спечели сред няколкото подобни по размер възможности, са добрите отзиви и подредбата на режимите - винаги стартира от среден, след което минава в слаб и накрая - силен. Тази последователност отговаря на приоритетите ми при ползването на такова фенерче. Средния режим е това, което използвам най-често и определено щях да се дразня от нуждата всеки път да минавам през някой от другите за да стигна до него. Титана от който е направен има плюсове и минуси -  най-лек е в сравнение с алтернативите от стомана, бронз и мед, инертен е, и е здрав, но е и с най-нисък коефициент на топло- и електропроводимост.

В първия момент, когато го разглобих за да сложа батерия, бях готов веднага да го разкарам. Триенето на титан в титан е всичко друго, но не и приятно - имах усещането, че меля фин пясък. От всичко, което съм изчел по темата, това е  характеристика на материала преди всичко. Допълнително пружината с която се притиска батерията не помага с това, че е доста силна.
Реших все пак да му дам шанс - почистих резбата (намерих две стружки), смазах я и успях да докарам движението до задоволително ниво. Сега стържене липсва, но движението като цяло остава по-трудно от това при старото ми алуминиево фенерче. За това бях подготвен и съм доволен. Намерих и положителна страна - необходимо е да завъртя само с няколко градуса главата на фенера и няма опастност от случайно движение и включване на светлината.

Моето фенерче е с добре центриран диод, нямаше видими дефекти по тялото. Резбата е финна, с триъгълен профил, много дълга и главата няма никакво странично движение спрямо тялото. Сглобката дава усещането за високо качество. Като забележка остават стружкитe, които намерих.
Фенерчето има две зони с ромбоидни насечки, които помагат за управлението на фенерчето. Върху тези насечки има и по-финни хоризонтални линии, които дават допълнително сцепление. Подозирам че са следи от фрезоването, за които производителя е решил че не пречат.
Имах резерви към телената скоба за закачане, но след кратка заигравка и тормоз се оказа, че е много стегната и според мен далеч не е най-слабото звено във връзката ми ключове.Стоманената щипка е доста стегната и изисква сериозно усилие за да бъде свалена. От краткия ми опит с нея останах с впечатление, че държи здраво фенерчето към дрехите. Тялото на фенера има два канала за поставянето и. Този до главата на фенера позволява закачането на козирката на бейзболна шапка и ползването като импровизиран челник - нещо, което се оказа доста удобно с ниското тегло на фенера, но и с недостатъка, че структурата на лъча не е подходяща за такова ползване.Да поговорим за светлината:
Добро впечатление ми направи липсата на видими зелени отенъци. (Тук трябва да допълня, че на софиската среща на форума го пробвах до доста други фенери и сравнен с някои от тях светлината имаше слаб зелен отенък, който в момента, докато го ползвам самостоятелно, пак не мога да видя.) Диода излъчва студена светлина, като централната точка е малко по-топла от периферията. Границата на централното петно е омекотена от грапавия рефлектор. Въпреки това лъчът на фенерчето не е подходящ за осветяване на широко пространство от близо - централното петно е значително по-ярко от периферията и отвлича погледа. С концентрирания сноп светлина е по-удобно да се осветява конкретно място, като се избегнат неприятни отблясъци от по-близки предмети. При нужда, с дифузера, може да се осигури приятно и равномерно осветяване на близко разстояние. ()

За сравнение използвах Феникс е05 и Олайт с15 батон. В общите снимки участва и Конвой с2+, но само като пример за размер на фенер с батерия 18650. Фениксът също работи с ААА батерия и е фенерчето, което Маратак заменя. Олайтът се захранва с АА батерии. Лъчът му е с близки характеристики до тези на Маратака.
Феникс - 27 лумена:


Маратак - 40 лумена:


Маратак - 1,5 лумена:


Маратак - 145 лумена:


Олайт - ??? лумена с 1xNiMh:


Олайт - 70 лумена:


Олайт - 7 лумена:


Олайт - 0,5 лумена:


Какво виждам на снимките:
- Централния лъч на Маратака е по-тесен и рязко ограничен от този на Феникс е05, но Маратак има и използваема широка периферна светлина. Интензитета на светлината в центъра е по-голяма при Маратак (при среден режим, където са съпоставими).
- Маратак е с по-широк  спот от Олайт с15. Прехода между него и периферната светлина е по-плавен (тук значение има текстурирания рефлектор). Периферната подсветка при двата фенера е на практика идентична.
- За моя изненада, с една АА NiMh батерия Олаит с15 не може да постигне много повече от Маратак ААА от гледна точка на интензитет на светлинния поток на максимален режим. В защита на Олайт с15 мога да добавя, че при ползване на две NiMh батерии, или една 14500, фенерът произвежда повече лумени на максимален режим - 280 според производителя.

Какво не се вижда на горните снимки? Снимките са с ръчно нагласен бял баланс за всеки отделен фенер. Това са настройките на апарата ми за всеки поотделно:
- Феникс е05 - 5300 Келвина и 6 стъпки компенсация на зеления нюанс;
- Маратак ААА - 6100 Келвина и 4 стъпки компенсация на зеления нюанс;
- Олайт с15 - 6000 Келвина и 6 стъпки компенсация на зеленип нюанс.
Ясно изразени зелени нюанси аз виждам на живо в светлината на Олайт. При Феникс, за мен, те са по-малко доловими, което най-вероятно се дължи на по-топлата температура на светодиода. В светлината на Маратак не намирам дразнеща зеленина, въпреки че според апарата ми такава има в по-малки количества.

На тази снимка са трите един до друг с неправилната за всички настройка 5500 Келвина, без компенсация на нюанса:


Нося Маратак ААА с мен всеки ден. Закачен е на ключовете ми и се ползва за осветяване на тъмни офисни кътчета денем, а вечер за избягване на коварни дупки и кални петна в неосветени алеи. Комбиацията от спотова и периферна светлина, която създава фенерчето е удобна за тези ежедневни задачки. Слабият режим за мен е слабоприложим в градска среда, освен за нощни разходки в тъмния апартамент. Средният е този, който предпочитам, защото дава достатъчно светлина и не яде излишно батерията. В същото време не привлича излишно внимание.

През деня студената светлина на фенерчето изглежда приятно бяла и е много удобна. Вечер студения нюанс се забелязва, но не е  нещо впечатляващо на фона на разнообразното градско осветление. В гората светлината му по-скоро е използваема, отколкото приятна, защото цветовете са измити. Там определено предпочитам 4000-те Келвина на Конвоя.Пробвал съм да осветявам средни по размери помещения с дифузера (малкото нещо, до по-голямото, което ползвах до сега). Средният режим създава романтика :) , докато силният осветява стаята съвсем прилично.


Предполагам, че слабия режим ще бъде удобен вечер в палатката, но за сега не съм го пробвал.Нещата, които харесвам във фенера:
- надеждна, проста и компактна конструкция;
- изработка от титан - не пречи да се драска, ниско тегло, повишена якост;
- няма опастност от самоволно включване;
- започва с най-използваемия среден режим;
- светлина без видими зелени нюанси;
- добро разпределение на режимите, добра стабилизирана продължителност на средния режим;
- няколко възможности за закачане на фенерчето, от които може да се избере и излишните да се премахнат;
- силиконовия дифузер е много компактна, удобна и полезна добавка.

Нещата, които бих подобрил:
- Бих предпочел диод с топла светлина. Малко след като направих поръчката, Каунтиком пуснаха версия с топъл диод и висок индекс на цветопредаване - CRI 92. Мисля, че този диод ще се окаже в моя фенер до края на годината. :)
- Това е най-маловажно за мен, но все пак - по-продължителна и стабилизирана работа в максимален режим, вече постигната в драйвера на новия диод, споменат по-горе.
- Размерът на фенер, закачен при ключовете никога не е достатъчно малък. В шортлистата ми освен Маратак ААА, фигурираха Klarus MiX6 и DQG AAA. Двете са с по-тънки тела от моя избор, което за мен е най-важната дименсия при тези фенери, но отзивите от ползването им не предполагаха, че може да се разчита на тях и затова бяха отхвърлени.
- Изработка от титан - движението на главата никога няма да бъде толкова гладко, както при друг материал - въпрос на приоритети.

За сега съм изключително доволен от новото ми фенерче - двете бройки, които пристигнаха в България не показват дефекти, а моето понесе вече няколко изпускания на твърди повърхности без никакъв проблем.
У нас тази марка не се продава - моя е купен от Щатите, но фенерчето се произвежда от Луминтоп, а техните фенерчета са достъпни у нас в много разновидности на материали, размери и начини на управление. В моята глава, обаче, битката беше за всеки милиметър, а в това отношение Маратак предлага уникална комбинация, която не намерих тук.

Поздрави!

« Последна редакция: 23 Октомври, 2017, 14:16:40 от aeon »

Неактивен Marcinkov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 3635
Маратак ААА
« Отговор #1 -: 23 Октомври, 2017, 14:25:42 »
Уоу, страхотно ревю и изключителни снимки и биймшотове. Наско, малко е да кажа, че съм впечатлен!

Неактивен Stutzi

 • РОНИН.
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 603
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #2 -: 23 Октомври, 2017, 14:41:24 »
Страхотно представяне на едно много качествено и ползвателно фенерче.Радвам се че феникс Е 05 работи още,много здраво работно фенерче макар и със малко лумени и 1 режим. :nabira:.

Неактивен aeon

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 104
Маратак ААА
« Отговор #3 -: 23 Октомври, 2017, 15:36:17 »
Marcinkov, това от теб е адски сериозна похвала, благодаря!
Stutzi, феникса е "железен" - излиза в отпуск само заради алуминия, който не понася ключовете.
 :nabira:

Неактивен НикикиН

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Потребителско име: Турлак
 • Публикации: 365
 • мераклия
Маратак ААА
« Отговор #4 -: 23 Октомври, 2017, 16:21:22 »
Браво,Насе!  *palec* Чудесно представяне!
Много добре си изследвал и обърнал внимание на всеки детайл по фенерчето и работата му.
Искам да отбележа,че голям процент от нещата написани за Маратак-а,са в сила и за Луминтоп Туул-а.

Неактивен ViktorKitov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 451
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #5 -: 23 Октомври, 2017, 16:41:48 »
За секунда реших, че са измислили титанов матрак  :chukane:

Неактивен Marcinkov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 3635
Маратак ААА
« Отговор #6 -: 23 Октомври, 2017, 17:02:23 »
Marcinkov, това от теб е адски сериозна похвала, благодаря!
Без да смятам ревютата на колегата Fisher(Flashlion), това е най-доброто ревю на фенер във форума. Амин!

Неактивен OLIGHT

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1807
 • диагностициран
  • OLIGHT BULGARIA
Маратак ААА
« Отговор #7 -: 23 Октомври, 2017, 18:15:12 »
Поздравления за ревюто и със здраве да го ползваш.
Принципно ключовете няма да "простят" и на титана с времето. Особено полирания, вероятно бързо ще загуби блясъка си. Иначе кефа от титанчето е голям.  :nabira:

Неактивен aeon

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 104
Маратак ААА
« Отговор #8 -: 27 Декември, 2017, 09:40:45 »
Титановото фенерче май започна да загубва и резбата си.  :D
Тъкмо го оглеждах за трансплантация на ничията от медното и се усетих, че резбата прескочи. Явно ставам фен на медта, а титановия дребосък отива на сервиз.  :green:

Неактивен batveso55

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1229
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #9 -: 27 Декември, 2017, 22:05:30 »
Резбата на медния вариант надали ще е по-здрава от тази на титановия вариант.

Неактивен aeon

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 104
Маратак ААА
« Отговор #10 -: 28 Декември, 2017, 00:02:13 »
Резбата е стандартна. Даже в момента главата е закачена на тялото на стария Феникс е05 и работи нормално. Тази на тялото, обаче е много изпилена. Не очаквах това да стане само за 5 месеца.
Със сигурност имаше съпротивление, когато въртях главата, но предполагах че е нормално за титана. Странното е, че не съм срещал подобно оплакване. Може да е дефект, или да не съм ползвал правилната смазка.
При медното се надявам материала да предотврати подобно самоизяждане - движи се изключително гладко и не оставя следи по резбата. Определено съм със смесени чувства, защото светлината му е страхотна, но ще имам едно наум относно надеждноста му.
Тестовете започват от днес.  ;D   :nabira:

Активен Djack

 • Тесен специалист
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1377
 • диагностициран
 • Скайп: dimodimov1083
Маратак ААА
« Отговор #11 -: 28 Декември, 2017, 00:16:02 »
Ako не си наплюнчил кълчищата предварително, гаранцията за резбата не важи! ;) :D :nabira:

Активен nikolai

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Потребителско име: nikolai1205bb
 • Публикации: 817
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #12 -: 28 Декември, 2017, 00:21:15 »
Май е пренаплюнчил, затуй резбата се е скапала. Тя, плюнката след ракия без мезе е киселинна и може и на титана да е..е мамата, а понякога посяга и на баща му :D
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен ellecktro

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 389
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #13 -: 28 Декември, 2017, 13:10:43 »
Много странно ми се струва това, което казваш, че се е случило...!!! Да не би двете части да са от различна титаниева сплав и едната просто да е "изяла" другата?! Откъм износоустойчивост, титаниевите сплави са на светлинни години от медта! Предполагам сме наясно, че чист титан не ползва никой, всичко на което викат титан са негови сплави. Това, което казваш наистина ми се струва почти невъзможно. Единственото обяснение, като се замисля и което давам на себе си е, че поради специфичните свойства на титана, за обработката му са нужни специални инструменти и въпреки това откъм финиш нещата са много трудни. Да не би да е останал някакъв миниатюрен осенък върху резбата, който с течение на времето е вършил пакости върху приплъзващите се елементи?
Не деля ножовете нито на усташки, нито на четнически, нито на сръбски, хърватски или мюсюлмански. Всички те, синко мой, опираха във вратовете ни.А на гърлото не се вижда нито кръст, нито полумесец, нито кокарда, нито буквата „U", нито петолъчка. Всички вратове са еднакви и всички ги боли еднакво....

Активен Djack

 • Тесен специалист
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1377
 • диагностициран
 • Скайп: dimodimov1083
Маратак ААА
« Отговор #14 -: 28 Декември, 2017, 13:49:01 »
Титана е всичко друго, но не и износоустойчив! За медни и мед-съдържащи втулки заместващи лагери съм чувал, ама за титаниеви не! На него му са съвсем други предимствата! И друг път сме го коментирали това!  ;) :nabira:

Неактивен ellecktro

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 389
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #15 -: 28 Декември, 2017, 14:20:58 »
Титана е всичко друго, но не и износоустойчив! За медни и мед-съдържащи втулки заместващи лагери съм чувал, ама за титаниеви не! На него му са съвсем други предимствата! И друг път сме го коментирали това!  ;) :nabira:
Абсолютно няма как да се съглася! Не знам какво сте коментирали, но нещата стоят по съвсем различен начин! Да не говорим, че някои сплави (така наречените бета це), достигат якост на опън около 1300 MPa, като запазват тези си качества до температури, при които останалите елементи вече са се предали - около 400 градус Целзий! Мога да споделя от личен опит - работил съм 7-8 години в цел за електролиза на мед (Cu) и не искам да задълбавам надълго и нашироко относно процеса, само ще спомена че матриците върху които се отлагаше медта и се "сдираше" ежедневно, понякога и по три пъти на ден, бяха от титан бета це! Всеки ден в продължение на десетки години една такава матрица - 100х100х5 мм. е подлагана на температура, киселинност, брутално отношение от страна на работниците...нали се сещаш как ще помогнеш на медния лист да се отлепи от титаниевата матрица и да го "сдререш" след това - бой докато не се открехне поне малко и след това с метално шило в пролуката и така....
След като се сдере медния лист, матрицата влиза отново във ваната с електролитен разтвор за да се отлага отново мед върху нея. Като млади аджамии сме пробвали да си правим ножове от бракувани матрици - ебаси и търпението е нужно! И тъмни очила - не стига че изяжда шмиргела, като стой та гледай, еми и излъчва ярко бяла светлина и хвърля огромно количество искри със същата бяла яркост.
Не искам да споря за свойствата на титана, изказвам мнение и заставам твърдо зад него!
Ако не вярваш, колко е износоустойчив, мога да се разровя и да ти пратя парче да видиш колко лесно се обработва и как "изяжда" абразивите - шмиргел, диск на флекс и прочие :)
Не деля ножовете нито на усташки, нито на четнически, нито на сръбски, хърватски или мюсюлмански. Всички те, синко мой, опираха във вратовете ни.А на гърлото не се вижда нито кръст, нито полумесец, нито кокарда, нито буквата „U", нито петолъчка. Всички вратове са еднакви и всички ги боли еднакво....

Неактивен ellecktro

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 389
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #16 -: 28 Декември, 2017, 14:26:14 »
За медни и мед-съдържащи втулки заместващи лагери си чувал, ама за титаниеви не, което си има просто обяснение - като на първо място е себестойността на крайния продукт, като за елементи от титаниеви сплави съпоставени с медни такива тя е страшно много пъти по-висока. Не само като себестойност титана е по-скъп, но и обработката му оскъпява, понеже ....сеш' се :) И т.н.
Не деля ножовете нито на усташки, нито на четнически, нито на сръбски, хърватски или мюсюлмански. Всички те, синко мой, опираха във вратовете ни.А на гърлото не се вижда нито кръст, нито полумесец, нито кокарда, нито буквата „U", нито петолъчка. Всички вратове са еднакви и всички ги боли еднакво....

Неактивен aeon

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 104
Маратак ААА
« Отговор #17 -: 28 Декември, 2017, 15:44:14 »
За това си говорим:Титана е метал, за който е характерна фрикционната корозия, докато медта е самолубрикиращ се метал, ама кой да задълбава в материалознанието за едно фенерче.  :)

Неактивен ellecktro

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 389
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #18 -: 28 Декември, 2017, 16:29:19 »
Нарязване на резба върху елемент от титан е строго специфичен процес и се прави при специални условия. Поради силно изразена адхезия се натрупва част от изстъргания титан върху инструмента с който се обработва и това променя геометрията му. След като е променена геометрията на инструмента, следва и каналите на резбата, която се нарязва да бъдат с променена вече геометрия от тази в началото. При много ниски обороти и при силно охлаждане се извършвал целия процес. И при непрекъснато "почистване" на инструмента от натрупания титан...Макар, че това не е много лесно, понеже се образували връзки чак на молекулно ниво.
Доста полезна информация, която открих. Лично за себе си де, предполагам, че не на всеки му е чак толкова интересно. Но пък в голяма степен според мен обяснява причината за това, което и се е случило на резбата от фенерчето! Значи адхезията е виновна за всичко :)
Не деля ножовете нито на усташки, нито на четнически, нито на сръбски, хърватски или мюсюлмански. Всички те, синко мой, опираха във вратовете ни.А на гърлото не се вижда нито кръст, нито полумесец, нито кокарда, нито буквата „U", нито петолъчка. Всички вратове са еднакви и всички ги боли еднакво....

Неактивен ellecktro

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 389
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #19 -: 28 Декември, 2017, 16:53:31 »
Последно пиша в темата на колегата за да не излезе така, че съм я оспамил :) Което си е така общо-взето! :) Извинявам се за което, но още нещо интересно открих - при нарязване на резба върху елементи от титан и сплави от титан, за оптимизация на процеса и за получаване на най-добри резултати било нужно да се спазва  ‹α = 12° при скорост на подаване v=25-35 m/min. Процеса се извършвал или във вакум среда или във водородна среда...И така, ако на някой му е интересно да си търси инфо в нета, аз спирам, че станах досаден :)
Не деля ножовете нито на усташки, нито на четнически, нито на сръбски, хърватски или мюсюлмански. Всички те, синко мой, опираха във вратовете ни.А на гърлото не се вижда нито кръст, нито полумесец, нито кокарда, нито буквата „U", нито петолъчка. Всички вратове са еднакви и всички ги боли еднакво....

Неактивен batveso55

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 1229
 • диагностициран
Маратак ААА
« Отговор #20 -: 28 Декември, 2017, 18:11:35 »
Що се отнася до охлаждането, да направиш фенер от титан си е чиста проба гъзария, сравнявайки топлопроводимостта му с тази на медта или алуминия. При малко лумени може би не е толкова фатално.

Неактивен aeon

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 104
Маратак ААА
« Отговор #21 -: 17 Април, 2018, 00:40:37 »
Мисля, че е време да завърша темата.


От декември ползвам медния вариант по сходен начин, както титановото фенерче преди него. За същото време и втория титанов Маратак, върху който имам наблюдения, показа сериозно износване на резбата. Проблемът очевидно е в характеристиките на метала. Може би Луминтоп с право са ограничили ползването на титан в тяхните модели само до тул-а, който се управлява с бутон.

Медния Маратак е пълен антипод на титановия си събрат. Движението на главата при него е изключително леко, резбата не се зацапва и няма никакви следи от износване за четири месеца интензивно ползване.

Диода е Ничия 219Б, с температура 4000 Келвина и е главната причина да купя фенерчето. Индексът на цветопредаване (CRI) е  92%, което осигурява много живи и приятни цветове - истинско удоволствие за очите. Центрирането му не е перфектно - има минимално изместване, което не се отразява на лъча. Силата на светене е по-ниска заради неизбежния компромис, когато се набляга на качеството на светлината.

Среден режим - 20 лумена:


Нисък режим - 1,5 лумена:


Масимален режим - 85 лумена:

За мое щастие светлината изобщо не ме разочарова - апаратът ми отчита 3800 Келвина цветна температира, с една стъпка изместване в посока магента. Това е характерно за тази Ничия и е много приятно за окото на живо.


Медта оксидира сравнително бързо, но патината още не е достигнала напълно този достолепен стадий, който съм виждал на снимки. Всеки ден фенерчето изглежда различно. В зависимост от това, колко съм го въртял в ръце, може да е лъснало до блясък, или потъмняло и матирано.
Сериозно ме притесняваше, дали миризмата на метал ще ми понася, но се оказа, че не я усещам.   ;D
Разликата в теглото бе осезаема - 16 срещу 28 грама е 75% увеличение, но за толкова малко фенерче това е поносим компромис.
Tоплоотдаването е много по-добро и си пролича при високия режим. Титановото загряваше бързо и концентрирано в зоната на диода, докато медното разпределя топлината по-равномерно по цялото тяло, въпреки че ничията грее повече.

В този фенер толкова много от моите капризи и нужди са покрити, че всички други предложения (в графа ключодържатели) рязко ми станаха безинтересни - чудесно цветопредаване, удобно управление, добре разпределени и стабилизирани нива на светене, РЕЗБА... :) 


Поздрави!

Пп: Ако може, нека темата бъде преименувана  на "Маратак ААА". Благодаря!
« Последна редакция: 17 Април, 2018, 00:50:43 от aeon »

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice