Автор Тема: Моето барбекю  (Прочетена 17888 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 557
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #225 -: 10 Септември, 2019, 14:59:14 »
Днес сефтосах този уред за опушване, изработка и подарък от приятел. Дизайнът е много прост, обикновена стоманена тръба с диаметър 170мм и височина 450мм. Отдолу има плътно прилягаща поставка, отгоре капак, който не приляга плътно, а има около 1-2мм луфт. На дъното се слагат дървени стърготини или тънки, сухи клечки. Използвах кестен. Може да се сложи върху електрически или газов котлон, аз го ползвах с електрически. Заредих го с две големи скумрии, по 600гр всяка(общо 1.2кг). За два часа бяха напълно готови, станаха толкова крехки, че едната риба се разпадна докато я вадех от уреда. Вкусът е отличен. Следващият път, мисля да пробвам със свинска плешка или бут.


Неактивен ivo_iz

  • ножоман
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 284
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #226 -: 10 Септември, 2019, 15:25:56 »
супер е потекоха ми лигите

Неактивен incubus

  • Анти-Спам Защита
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 577
  • освидетелстван
    • Experience Talk
  • Скайп: gpetrov_fos
Моето барбекю
« Отговор #227 -: 10 Септември, 2019, 16:00:50 »
Как регулираш температурата?
Нищо ново в отношенията между форумите ! Пичовете са си пичове във всеки форум,говн**вците също.

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 557
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #228 -: 10 Септември, 2019, 16:18:44 »
Бих могъл, да регулирам температурата като усилвам или намаляван градусите на електрическият котлон, който ползвам за източник на топлина. В случая с този уред за опушване, поне когато се ползва с електрически котлон, както е в моят случай, не е необходимо да регулирам градусите. Използвам максималната температура на котлона, по този начин сухите клечки на дъното започват да се овъгляват, липсата на достатъчно кислород в тръбата пречи да изгорят и те просто пушат при тази температура. Все пак, капака не прилепва плътно, има ок. 1мм луфт между стената на похлупака и тръбата, излиза малко количество пушек. Нямам термометър да измеря температурата в тръбата, но според мен е поне 90-100 градуса целзий. Изхождам от това, че след първите 30 минути, всички части на уреда, включително заварените отстрани тръби, които служат за дръжки, а също и капака са нагрети до степен да не мога да си задържа ръката на тях за повече от 2 секунди. Самият котлон, който е източника на топлина, би трябвало да развива 250-300 градуса на максимална степен, а нищо чудно и повече.

Неактивен kaziklu

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 515
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #229 -: 10 Септември, 2019, 16:55:19 »
Много добре изглежда!  *palec*  А дали може да се сложи в огнище?

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 557
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #230 -: 10 Септември, 2019, 18:58:44 »
Много добре изглежда!  *palec*  А дали може да се сложи в огнище?

Благодаря, Сашо!  :nabira: Сигурен съм, че ще стане и в огнище, човекът, който ми го изработи и подари е използвал неговият и в огнище и на газ, всякак става. Това му е хубавото на този уред, може да работи с различни източници на нагряване.
« Последна редакция: 10 Септември, 2019, 19:26:17 от nomad »

Неактивен DIKISANA

  • Дарител
  • Редовен
  • *
  • Публикации: 119
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #231 -: 10 Септември, 2019, 19:40:02 »
Чакам с нетърпение  проба със свинско - трябва на открито да се ползва заради пушенето , нали ?

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 557
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #232 -: 10 Септември, 2019, 19:57:30 »
Чакам с нетърпение  проба със свинско - трябва на открито да се ползва заради пушенето , нали ?
Задължително на открито, най-добре в къща с двор. Би могло и на тераса, но зависи и от съседите. Принципът на работа на този уред е такъв, че се получава много пушек с минимално количество дървен материал. По време на самото опушване, една малка част от пушека излиза, не се усеща натрапчиво, но в един момент се вдига капака да се провери, а накрая се отваря окончателно като е готово, тогава си излиза всичкия пушек. Утре ще гледам да го пробвам и със свинско и ще пиша.

Неактивен POCEH KOCEB

  • наблюдател
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1257
Моето барбекю
« Отговор #233 -: 11 Септември, 2019, 03:24:20 »
Рибата изглежда страхотно ! Мажеш ли я от вътре с някакви подправки предварително ?
Тука правят една кефалова (според мене) риба -мълет, по тоя начин и подправката леко люти, абсолютен убиец на бири и бяло вино е...  :ohhoho:

Не знам колко ще се получи със свинско, особено ако е по-дебело парче. Аз бих поставил м-у  месото и източника на топлина една съдинка с вода.
По тоя начин парите отварят порите на месото и пушека прониква много по-добре.  Така е правен обикновенният смокър тука.
Ако е свършено както трябва, свинското и телешкото са буквално розови вътре и се разпадат но иска ниска температура, не директен огън и поне 3-4 часа на пушек.
Аз лично предпочитам телешко на смокър, свинското ми е малко сухо а телешкото като че ли има повече вкус, но както е казало кучето - това е "въпрос на вкус"...  :nabira:
Μολων λαβε !

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 449
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #234 -: 11 Септември, 2019, 07:38:54 »
Добре е станало, но се препоръчва така опушения продукт да се консумира след няколко дни. Причината е прекалено силната миризма на пушек в месото.
Аз си направих опушвач от тенджера под налягане. Поставил съм съд за вода, а от горе две скари, на които сложих 6 цели пилешки бутчета. Опушвах в кухнята под аспиратора, като един маркуч го свързваше с пишката на тенджерата.
За един час, след започване на процеса пушене, бутчетата бяха готови. Според мен бутчетата станаха превъзходни, но според жената не трябвало да ползваме вече този уред за опушване.
Жената каза и ние решихме, опушвача да отиде в мазето. Така и направих, и от една година стои и събира прах в мазето. Та по въпроса за вкуса, всичко е относително. Даже това е и мнението на Айнщаин. Веднъж го попитали:
- Защо жените ги боли глава?
- Всичко е относително. В едно легло ги боли, в друго не - отговорил им той.
 
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 557
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #235 -: 11 Септември, 2019, 11:09:00 »
Рибата изглежда страхотно ! Мажеш ли я от вътре с някакви подправки предварително ?
Тука правят една кефалова (според мене) риба -мълет, по тоя начин и подправката леко люти, абсолютен убиец на бири и бяло вино е...  :ohhoho:

Не знам колко ще се получи със свинско, особено ако е по-дебело парче. Аз бих поставил м-у  месото и източника на топлина една съдинка с вода.
По тоя начин парите отварят порите на месото и пушека прониква много по-добре.  Така е правен обикновенният смокър тука.
Ако е свършено както трябва, свинското и телешкото са буквално розови вътре и се разпадат но иска ниска температура, не директен огън и поне 3-4 часа на пушек.
Аз лично предпочитам телешко на смокър, свинското ми е малко сухо а телешкото като че ли има повече вкус, но както е казало кучето - това е "въпрос на вкус"...  :nabira:

Да, добре се получи, особено като за първи опит. Не съм я мазал с нищо, но може да експериментирам. Този Mullet го има и в Черно Море, тук му викат кефал, има и още два подобни вида риба, но с по-скромни размери- платерина и илария. Може по нататък и тях да ги пробвам, как стават пушени. Ще пробвам да спретна и някаква стойка за съд с вода, за да не капе директно мазнина. Аз предпочитам телешко като цяло, но да е качествено. За съжаление, телешкото, което се продава тук в Бг, в супермаркетите и повечето транжорни, не става, поне за мен е отвратително и пред това некачествено телешко, предпочитам свинско. В последнте години може да се намери и качествено телешко, макар и трудно, от породи за месо, отгледани по подходящ начин, но там цените са 50лв за килограм и нагоре, което на този етап ме отказва да го купувам.


Добре е станало, но се препоръчва така опушения продукт да се консумира след няколко дни. Причината е прекалено силната миризма на пушек в месото.
Аз си направих опушвач от тенджера под налягане. Поставил съм съд за вода, а от горе две скари, на които сложих 6 цели пилешки бутчета. Опушвах в кухнята под аспиратора, като един маркуч го свързваше с пишката на тенджерата.
За един час, след започване на процеса пушене, бутчетата бяха готови. Според мен бутчетата станаха превъзходни, но според жената не трябвало да ползваме вече този уред за опушване.
Жената каза и ние решихме, опушвача да отиде в мазето. Така и направих, и от една година стои и събира прах в мазето. Та по въпроса за вкуса, всичко е относително. Даже това е и мнението на Айнщаин. Веднъж го попитали:
- Защо жените ги боли глава?
- Всичко е относително. В едно легло ги боли, в друго не - отговорил им той.

Прав си, миризмата на пушек е доста силна, истината е, че на мен така ми харесва, но за много хора, вероятно ще е прекалена миризмата и в такъв случай е добре да се изчака няколко дни. Не се бях сещал за варианта, да се използва тенджера под налягане за целта, това е дори още-по прост за изработка вариант(направо си е готова), при това тенджерата е неръждаема.

Неактивен AFA

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 240
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #236 -: 11 Септември, 2019, 11:30:17 »
За да не се разпада рибата при пушенето е добре да се ползва скара от този тип:



Иначе, тенджерата ми се струва прекалено малка, тенекия от сирене, от големите стандартни върши чудесна работа. Дъното се засипва със стърготини и пилки, овесва се скарата с рибата или месото, слага се нещо за капак и се мята на умерен огън.

ПП
Минчо, как в кухнята на аспиратора бе човек?  Не знам как жена ти не те е ликвидирала все още ...  :D
Ако животът постоянно ти го слага - значи му става! Щом му става - значи те харесва!

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 449
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #237 -: 11 Септември, 2019, 12:13:38 »
ПП
Минчо, как в кухнята на аспиратора бе човек?  Не знам как жена ти не те е ликвидирала все още ...  :D
Маркуча от тенджерата влизаше директно в моторите на аспиратора и нямаше драма. Вярно, после самия мотор излъчваше миризма две седмици.
Нещо подобно, но доста подобрено.
https://usamodelkina.ru/1863-samodelnaya-koptilnya-iz-staroy-skorovarki-za-10-minut.html
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 557
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #238 -: 11 Септември, 2019, 12:38:55 »
Тенекията от сирене си има плюсове и минуси. Плюс е, че може да се намери безплатно и е с голям размер. Минус е, че е доста тънка и бързо прогаря. Аз лично не съм ползвал тенекия за целта, но човекът, който ми направи уреда за опушване, сподели, че е прогорил десетки, преди да мине на този, по-траен вариант.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 449
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #239 -: 11 Септември, 2019, 12:57:56 »
Ако се направи от емайлиран кюнец 200мм, ще е по-лек, по-широк и няма да ръждяса.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен AFA

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 240
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #240 -: 11 Септември, 2019, 13:13:41 »
nomad - да, така е, но като бюджетен вариант, става. Аз пуша от дъжд на вятър и имам останали из мазата на село 2-3 тенекии, още от соц производството. По - дебелички са, но и те прогарят след известно време. Ако ще се пуши на огън е необходимо да се поддържа умерен огън, за да могат да тлеят стърготините, иначе изгарят много бързо и трябва да се досипват нови ...

Иначе, твоят уред е много добре направен.  :nabira:
Ако животът постоянно ти го слага - значи му става! Щом му става - значи те харесва!

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 557
  • диагностициран
Моето барбекю
« Отговор #241 -: 11 Септември, 2019, 14:16:17 »
Днес, пробвах и свинско в уреда за опушване. Две парчета  от плешката. По около 400гр всяко. Отново около два часа ги пуших. Месото отвътре изглежда напълно готово, дори според мен, два часа са много за парчета по 400гр, но се презастраховах.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice