Автор Тема: Заточване за начинаещи - няколко въпроса.  (Прочетена 7652 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен p.milev

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 33
Привет на всички,

От около 2 месеца се опитвам да точа ножове на водни камъни. Постигнах някакви резултати, но имам някои въпроси, които не успявам да реша с гледане на филмчета и четене, ето защо пиша с молба да помагате със съвет/филмчета/линкове.

Камъните са SwatyComet 150/320 и TYROLIT 1200. Една Naniwa И диамантената паста стоят под елхата и чакат да си оправя техиката.
Жертвите ми са ножовете от прикачения файл, от горе на долу - китаец с неизвестен произход,  чехословашки нож, два броя Фискарс, HRC56  - за шпековане и шефс.

Въпросите:
1.) Tехника - как да захванем и държим ножа ? Изчетох доста неща и изгледах доста филми в YouTube каналите на Zoso,Екипировка и оръжие, Japanese Knife Imports, Burrfection и доста други. Не успявам да държа ножа стабилно въпреки всичко, трудно ми е да реша кой пръст къде да стои, като това се отразява най-вече на лявата страна на ножа - тази която се вижда на снимките. Особено трудно ми е с ножа са шпековане т.к. острието е тясно и няма много място за пръсти.

2.) Bolster - участъка до дръжката - как се заточва там ? Отново - гледах някои неща, без да намеря решение как точно да заточа острието в този му край. Как се казва на български въпросния Bolster, всъшност ?

3.) Как и с какво да преправя участъка до дръжката/Bolster ? - Иска ми се да изпиля острието около Bolster-а, т.ч. последния да не пречи при заточване на камък. За китайчето най горе  ползвах диамантеното точило от Lidl, то обаче издържа точно колкото да свърши работа и се изрони. Какво ползвате за подобни операции ?

Благодаря и успешна 2018 !  :)

Неактивен Дейвис Николов

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: bbs_volk
  • Публикации: 52
  • диагностициран
    • Страницата ми във фейсбук
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #1 -: 03 Януари, 2018, 13:35:39 »
Аз съм много далеч от майсторския ранг в заточването, но все пак да споделя малко акъл, без претенции че доводите ми са необорими - 150/320 си е грубо, за промяна на ъгъла или "изваждане" на нащърбвания. За заточване на нормално захабен нож, нямащ нужда от промени в скоса 800/1000 за мен и моите железа е достатъчно. Тук идва обаче една тънкост - някои стомани искат финиш на различна едрина, иначе "замазват" и не режат добре. Като учащ се, ползвах водна шкурка (и все още ползвам, но в комбинация с 2 камъка), защото мек камък може лесно да го издълбаеш при лоша техника, пък хубавите не са евтини. Как да държиш ножа е субективно, опитай различни начини, като търсиш да имаш добър контрол върку ъгъла по цялата дължина и да не те заболява ръката след 2 минути. Някои ножове са по- неудобни от други. Упорство и търкане е истината.
Страницата ми във фейсбук - https://www.facebook.com/NikolovLeather

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1246
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #2 -: 03 Януари, 2018, 13:44:54 »
Привет на всички,

От около 2 месеца се опитвам да точа ножове на водни камъни. Постигнах някакви резултати, но имам някои въпроси, които не успявам да реша с гледане на филмчета и четене, ето защо пиша с молба да помагате със съвет/филмчета/линкове.

Камъните са SwatyComet 150/320 и TYROLIT 1200. Една Naniwa И диамантената паста стоят под елхата и чакат да си оправя техиката.
Жертвите ми са ножовете от прикачения файл, от горе на долу - китаец с неизвестен произход,  чехословашки нож, два броя Фискарс, HRC56  - за шпековане и шефс.

Въпросите:
1.) Tехника - как да захванем и държим ножа ? Изчетох доста неща и изгледах доста филми в YouTube каналите на Zoso,Екипировка и оръжие, Japanese Knife Imports, Burrfection и доста други. Не успявам да държа ножа стабилно въпреки всичко, трудно ми е да реша кой пръст къде да стои, като това се отразява най-вече на лявата страна на ножа - тази която се вижда на снимките. Особено трудно ми е с ножа са шпековане т.к. острието е тясно и няма много място за пръсти.

2.) Bolster - участъка до дръжката - как се заточва там ? Отново - гледах някои неща, без да намеря решение как точно да заточа острието в този му край. Как се казва на български въпросния Bolster, всъшност ?

3.) Как и с какво да преправя участъка до дръжката/Bolster ? - Иска ми се да изпиля острието около Bolster-а, т.ч. последния да не пречи при заточване на камък. За китайчето най горе  ползвах диамантеното точило от Lidl, то обаче издържа точно колкото да свърши работа и се изрони. Какво ползвате за подобни операции ?

Благодаря и успешна 2018 !  :)
Тука ще намериш отговор на всичките си въпроси, особено как да държиш ножа и какви да са ти движенията при различните фази и защо точно. Клипчетата са дълги и искат търпение и осмисляне, но са най-добрия и подробен материал което съм виждал за изучаване на основата.


Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1214
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #3 -: 03 Януари, 2018, 13:51:43 »
Колега, ще ти отговоря тука, но ще помисля дали и къде да преместя тази тема, защото иначе материята се разпилява на много места и нов човек не знае къде да търси.

Та на въпроса ти - ето ти линк на едно мое доста старо видео, за да помислиш за някаква подобна постановка. Не е задължително от подробното ти описание се вижда, че ръцете те слушат но не достатъчно, и така с думи трудно ще ти се даде точно съветът, от който имаш нужда.



Ако не си стигнал до тази тема - виж моя пост по-долу, където съм дал и линкове към филмчетата на Зосо.

https://bladeforum.bg/index.php/topic,2135.msg128599/topicseen.html#msg128599

Виждам че и колегата Bully е пуснал филмчета, които не съм гледал досега.


Последен вариант е на някоя форумна сбирка - там вече има и "практически занятия" . Успех :)
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен Добри

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1054
  • често подпийнал
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #4 -: 03 Януари, 2018, 13:58:52 »
1) Доста субективно, предполагам вече си наясно че всеки си има предпочитания. Най важното е да ти е удобно, така че да можеш да поддържаш ъдъла един и същ всяко минаване. Аз държа така че режещия ръб да е към мен, така ми е по лесно да видя какво правя и дали спазвам ъгъла.

2) Бавно и внимателно, друг вариант е да си изрежеш чойл. Аз почти всички паяци съм ги третирал така, и не само.



3) Темата с абразивите е много дълга и широка. Аз точа с диамантени и керамични плочки (DC4 на Фолкнивен и ДМТ) като при тях работя с минимален натиск. Както казват по западо, по малко е повече.

Неактивен p.milev

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 33
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #5 -: 03 Януари, 2018, 14:38:02 »
Да, наистина - ръцете ме слушат, "но не достатъчно" ;) Ако правя баааавни и скръбни движения нещата се получават една идея по-добре. От дясната страна нямам особени драми, дори когато движа ножа нормално. От лявата, обаче, е майка плаче ...

... Изглежда на китайчето точно "чойл" съм се опитал да изрежа.

Много благодаря за бързите и изчерпателни отговори ! :nabira:
Ще прегледам внимателно, ще изпробвам и обмисля и като посъбера впечатления - ще докладвам.

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1214
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #6 -: 03 Януари, 2018, 14:49:52 »
Загледах филмчетата та Були, умирам от тия приказливи хора и с мъка удържах първото да го изгледам цялото. Няколко неща - момчето обяснява много добре и много добре му се разбира руският, а има и субтитри - въпросите с хвата на ножа ги срещам за първи път, иначе за това че трябва да си седнал удобно и двете ти ръце да са отпуснати - това е задължително. С нетърпения изчаках да обърне острието, щото и аз като повечето съм силен десняк и опратното движение винаги е проблем, както се оказа и колегата го е споделил - та, обещавам в скоро време да пробвам техниката на товарища, да видя как ще се получи, защото движението към тялото е екстра, но бекхенда .... е сложен :)

Въпросът с чойл до рикасото - аз то не е*авам - за мен остриетата са работни ножове, в този участък винаги има 2 -3 мм недозаточени, но това не е работна зона на ножа ... лично мнение.

П.П. Ползвам темата на колегата-начинаеш да се повторя - млади колеги, в нета и в тубата има огромно изобилие от ЛОШИ клипове за заточване :) Гледайте каквото си искате, но ние тук във форума се стараем да цитираме само проверени техники; иначе как се точи на стъклото на москвича ... знаем :)
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 767
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #7 -: 03 Януари, 2018, 15:47:35 »
Колега, понеже виждам кухненски ножове и че ползваш воден камък, си позволявам да ти предложа това http://solingen-burgas.com/index.php?main_page=product_info&cPath=196_64&products_id=2256
Този водач го получих като бонус към воден камък и с кухненските ножове работи муцка. За останалите ъгълът на заточване е малко големичък. Според мен помага за създаване на навик да се поддържа един и същ ъгъл, но и да не ти помогне за това поне няма да имаш проблем с еднаквостта на скоса при кухненските ножове :nabira:
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен p.milev

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 33
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #8 -: 03 Януари, 2018, 15:52:40 »
Въпросът с чойл до рикасото - аз то не е*авам - за мен остриетата са работни ножове, в този участък винаги има 2 -3 мм недозаточени, но това не е работна зона на ножа ... лично мнение.
Уви, не са 2-3мм - има нещо което не се вижда добре на снимката.
До момента съм точил двата фискарс-а на фиксираното точило на Фискарс, като заточването е стигало до около 1см и малко преди рикасото, ако не бъркам термина.Основната част на острието вече е с по-малка височина, и в зоната преди рикасото ножа за шпековане вече има образувана лека дъга, която ме затруднява допълнително - пречи острието да легне хубаво на камъка. Очаквам, ако не взема мерки дъгата да расте, колкото и да внимавам при заточката.

В крайна сметка, точно тези ножове не са нищо специално и нямам скрупули да мисля за чойл. ;) 
Дори в  по-грубите ми представи някой добър човек с фреза директно изрязва долната третина/половина на рикасото/Bolster-а,  но предполагам ще струва повече от ножа.

Техниката, обаче важна - почвам да гледам.
Благодаря!



Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 575
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #9 -: 03 Януари, 2018, 16:03:16 »
Тъпо е точно аз да давам акъл, но като човек който е на твоето ниво имам и твоите проблеми и разбирам за какво говориш. Мъчих се преди година и не ми се получи защото си рекох какво толкова и накупих камъни и почнах да жуля. Да ама не мисе получи и се отказах. Все пакзарязах фиксираната точилка преди 2 месеца, почнах да чета и гледам всичко от А и Б. Камъни, подравняване, точене хват, стойка и сега опитвам да точа на ръка. Мога да ти предложа няколко мои си истини плод на много опити и загубено време..
1. И аз започнах с непородисти кухненски ножове, износени и точени от незнайни "майстори". Мога да ти кажа че докато не им направих чойл и не ги изравних макар и да режеха РР се получаваше  грозен и неравномерен по дължината си, а за обиране на косъм и дума не можеше да става. Може и така разбира се само че точене на шкурки залепени върху заоблени дървени летвички, ама не това е целта на заниятието..  Ако искаш да видиш какво реално можеш и правиш ти трябва равна повърхнина. Трябва да ги изравниш докато не получиш равномерен и почти еднакъв проблясък по целият РР.
2. Преди не съм обръщал внимание, но болшинството ножове са с нееднакви вторични РР по дължината си, а в някои случаи са и различни от двете страни. По-читавите ножове на този етап не ги пипам, и се водя по фабричните скосове. За ножовете които съм прежалил ползвам шаблон с който да си подвеждам скосовете. Мен ме мързи да правя, но имам един който е 20градуса и пердаша всичко с него. След подравняването и презаточването с шаблон Китайците и Терната замязаха на ножове.
3. Гледай видеата, гледай ги постоянно, защото това което гледаш преди да си започнал,след като си поработил се вижда по друг начин и се осмисля много лесно.
4. Подравни си и си подържай камъните. На този етап аз се забавлявам основно с комбинираният на Берковица, един комбиниран на Райдер и червеният и белият на Тиролит. Плюс шкурки и диамантена паста. Без да имаш равно острие и равен камък едва ли ще постигнеш нещо.
Най тъмно е под лампата

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1214
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #10 -: 03 Януари, 2018, 16:03:22 »
Аз ще отговарям - пуйно-пуйно ;) , но се заинтригувах от тия километрични клипчета на руснака и току що завърших второто.

Понеже се заформя тема с най-началните и скрупульозни детайли от държане на ножа и пр., та да коментирам второто клипче - значи торарища много леко прави само по един пас и в двата скоса на острието, особено в третата третина на клипа, та по тоя повод да кажа на новобранците - това изглежда много елегантно, но е много трудно постижимо - в началото.  Това при всяко обръщане на острието да запазиш СЪЩИЯ ЪГЪЛ е чудесно, стига да си сигурен, че си го спазил - щото ако не си - си осрал всичко постигнато до момента.

Досега ние обикновено акцентираме върху по-лесната схема - заточване на единия скос - мустак /заусенец/ - заточване втория скос с обръщане на мустака; смяна на камъка с по-висок грит и повтаряне на процеса, като всеки път има все по-малък мустак и пр. Това го правим с единствената цел, че начинаещият няма никакъв друг критерий  - докъде е стигнал - ако не е тоя заусенец, който може да се опипа с пръст или да се види с лупа. Може някой сръчко от раз да се справи с ъглите и това ще е чудесно, но масовата практика е друга  :D

П.П. И това все за тия дето точат САМО на ръка - а какво да кажем ние с фиксираните точилки  :yahoo: :yahoo: :yahoo:; ще видя какво е третото филмче - а то имало и още  ..., и ще коментирам. Успех на всички вече хванали масАта  :love:
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен p.milev

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 33
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #11 -: 03 Януари, 2018, 16:55:01 »
Тъпо е точно аз да давам акъл
Ами не, не е! Никога не знаеш кога и от кого ще научиш нещо!
Писал си все за неща, които на този етап имат значение.

1. И аз започнах с непородисти кухненски ножове, износени и точени от незнайни "майстори". Мога да ти кажа че докато не им направих чойл и не ги изравних макар и да режеха РР се получаваше  грозен и неравномерен по дължината си
Хаха, стигнах до тоя извод... :headbang:   Китайчето най-горе беше с подобие на hollow grind, а черешката беше, че острието се удебелява в посока режещия ръб. Чехословашкият пък беше прекалено широк, та трябваше да изтъня  и него.

2. Преди не съм обръщал внимание, но болшинството ножове са с нееднакви вторични РР по дължината си, а в някои случаи са и различни от двете страни. По-читавите ножове на този етап не ги пипам, и се водя по фабричните скосове. За ножовете които съм прежалил ползвам шаблон с който да си подвеждам скосовете. Мен ме мързи да правя, но имам един който е 20градуса и пердаша всичко с него. След подравняването и презаточването с шаблон Китайците и Терната замязаха на ножове.
Ще стигнем и до шаблоните,  харесал съм един комплект, но по-натам ще мисля за ъгли - как, какви точно, по колко от двете страни и т.н.
За момента искам да се науча да държа ножа - без напрежение, без да играе и по начин който ми позволява да го движа по камъка, както ми трябва.

3. Гледай видеата, гледай ги постоянно, защото това което гледаш преди да си започнал,след като си поработил се вижда по друг начин и се осмисля много лесно.
Гледам. А понякога, когато заточвам телефонът стои на една ръка разстояние и точно като маймунка преписвам - прави 1, прави 2 ...  ;)

4. Подравни си и си подържай камъните. ...
Правя го.

Благодаря!

Активен ViktorKitov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 412
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #12 -: 03 Януари, 2018, 17:06:31 »
Колега и аз да дам мойте 2 стотинки по темата. Според мен човек не трябва да се вманиачава, а да си даде време и винаги да работи без да се напряга. Спокойни движения и лек натиск в повечето случай са достатъчни за съвсем прилична острота.

Случвало ми се от пуст инат да търкам с часове един нож (Все нещо не ми харесва), а на следващият ден сядам и за 20 мин. се получава по-добър резултат.

Знам, че реално не е технически съвет, но при мен помогна.

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1214
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #13 -: 03 Януари, 2018, 17:30:24 »
Да дам отчет и за третото филмче .... С две думи - потроших един следобед да ги гледам - и не съжалявам; и като съвет към прохождащите заточвачи на ръка - можете спокойно да забравите всякакви именни и безименни изгледани спецове по тубата и да се съсредоточите в тези, цитирани в темата и особено в тези три на руснака.  Проверих го в тубата - той няма много филмчета и слава Богу - ще му проверя и останалите - ето линка - https://www.youtube.com/channel/UCHo_2tgoHM8Urid3HBGfF0g/playlists

Третото видео е изпълнено с ония плавни движения - ВИНАГИ СЪС СПАЗЕН ЪГЪЛ  - които ме хипнотизират :) Чудесно изглеждат, сто процента резултатите му са отлични, просто аз съм нервняк и сигурно трудно ще се удържа на това темпо :) Просто младежите да не се обезсърчават, но това е самата истина - гледаш висшия пилотаж и го гониш, докъде ще я докараш е твое решение :) Уби ме оная опция за ъгъла с магнит  и кламер :), но е вярна; освен това ние обикновено говорим за вторичен скос а той включва третичен и четвъртичен - това е тва дето го дъвчем като "вторичен микроскос", изобщо филмчетата и иобясненията са много добри и по мое мнение ще са полезни за мераклиите - и това го казвам аз, дето съм ЗА фиксираната точилка - НО, те законите на заточката са едни и същи  :love:

П.П. Абе, ще снимам някой дена детската си мечта - като пусна на мое острие копринения шал на баришнята, той да се среже само от собствената си тежест .......  :yahoo: :yahoo: :yahoo:



П.П. Сетих се да добавя две неща - за Добри, дето прави малък чойл в основата на РР - нема лощо, но ако един път го подядеш повече - става трън в очите и трябва да вземеш после цялото острие :)

Русначето говореше за това, че фабричният скос на много ножове се променя /увеличава/ от правия участък към извитата част до върха - това е точно така и използвам случая да го коментирам от личния си опит. Понеже тези остриета са правят на машини - там могат да докарат в движение всякакъв ъгъл към върха нажа, просто за да спазят ЕДНАКЪВ вторичен скос, защото там е голяма част от красотата на острието. При моите остриета, поради начинът ми на гриндене вторичният скос също се получава еднакъв, чисто технологично, защото използвам "сгодина" и не гриндя на свободна ръка /свободната ръка има други предимства/. Та наскоро заточвах наколко фабрични остриета от съвсем различен калибър и като ги пуснах на фиксираната ми заточвачка - на повечето имах проблеми с оформянето на вторичния скос в извитата част към върха. А в клипа момчето просто променяше ъгъла за да може да докара равномерен вторичен скос - това беше за протокола, така се получава на практика :)
« Последна редакция: 03 Януари, 2018, 17:41:30 от gogotattoo »
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 575
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #14 -: 03 Януари, 2018, 17:43:11 »
Абе аз искам да се науча да си поддържам работните ножове в работно състояние. За сега успявам да хипнотизирам само себе си... Като се почнат едни еднообразни движения и се отнасям така сякаш съм се напушил.. Но пък какъв кеф е като ти се отдели косъма .....
Най тъмно е под лампата

Неактивен ellecktro

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 389
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #15 -: 03 Януари, 2018, 18:54:36 »
Не се бяхме виждали много време с една моя много добра приятелка, която ми беше дошла на гости. Бях започнал да правя една дървена конструкция със сглобки и се наложи да заточа едно от длетата. С моето "умение" да заточвам ръчно съм позаоблил всички скосове на длетата, които имам. Глада ме тя, гледа (забравих да спомена, че е художничка) и ми вика: -Абе ти можеш ли да рисуваш?! Шах и мат с пешката :) Викам и, че само х.й.ве по стените мога да рисувам, общо взето хич ме няма. А тя направо ме застреля, вика ми дай да пробвам да го заточа, въпреки, че никога не съм го правила. Еми....заточи го точно както исках и на мен да се получи.
-Щом не можеш да рисуваш, хич не се пробвай да го правиш това на ръка, ми вика тя, ако можеш да фиксираш по някакъв начин длетото и да ползваш някакво рамо за да спазваш всеки път ъгъла....Явно има много голяма доза истина, защото Архимед и неговите приятелчета синус алфа, катета и хипотенузата са ми доста по-лесни и приятни от това да нарисувам квадрат или окръжност на ръка без да ползвам триъгълник и пергел...
За себе си съм установил, че няма никакъв смисъл да се мъча с нещо, което не ми се отдава. Все пак има алтернатива в лицето на разни механизми за заточване с фиксиран ъгъл и които за мен си дават превъзходен резултат. А пък и общо взето става въпрос за приложна математика в единия случай и същото плюс някаква доза талант, който колкото и да ми се иска няма как да изсмучам от пръстите си в другия...
Не деля ножовете нито на усташки, нито на четнически, нито на сръбски, хърватски или мюсюлмански. Всички те, синко мой, опираха във вратовете ни.А на гърлото не се вижда нито кръст, нито полумесец, нито кокарда, нито буквата „U", нито петолъчка. Всички вратове са еднакви и всички ги боли еднакво....

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 575
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #16 -: 03 Януари, 2018, 19:37:40 »
1. Фиксираните точилки не стават или не са удобни за всичко. Много големи или много малки ножове. Не толкова големи но тънки ножове. Не са удобни ако трябва само да приточиш ножа. Ножът го качваш на точилката веднъж, после с месеци  ползваш и само освежаваш...
2. Нивото което поне аз се стремя да постигна е чисто приложно и е насочено към т.н. работни ножове. Нито смятам да се прехранвам с това нито да дивя мирозданието с уменията си. По-скъпите и ценни ножове, тези от супер хай енд стомани  все ще измоля някой да ми ги наточи...
3. Не е никак лесно да се намери фирма или човек който постоянно да ти точи ножовете. На времето ги давах в Елемаг, после ги носех на точилар на пазара на Герена, но се затриха. Опитах и с хора тук във форума, но всеки си има работа, ангажименти и собствени ножове.. Усетих че не им до мойте ножове на хората. И какво остава, да викаш неволята.
Иначе ми е ясно че за камъни, абразиви, подравнители, пасти, стропове и прочие необходимости, ще похарча повече пари отколкото ако си плащам някому за точенето на ножовете, до края на дните си.
4. Човекът е човек защото може да се научи на всичко. Е няма да правя изложби, но поне да рисувам кръг и квадрат без пособия мога да се науча.
Най тъмно е под лампата

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #17 -: 03 Януари, 2018, 20:41:32 »
Колега p.milev, от първият ти пост разбирам, че завършваш заточването на камък Tyrolit 1200. Каква острота постигаш след този камък, ножа бръсне ли косми от предмишницата, реже ли вестник и рекламни брошури с лекота, дялка ли косъм? Питам, защото не съм ползвал конкретно този камък, но преди около 6 години имах едни хонинг пръчки на Tyrolit със същият грит и определено не бяха оптимални за финално заточване на нож а само за подготовка на режещият ръб за финално заточване, в това отношение бяха много сходни с повечето японски камъни в диапазона 1000-2000 грит. Да със заигравка и много внимание, човек може да постигне някаква прилична острота на такива камъни, но те не са оптимални за финално заточване, тяхната роля е да са част от прогресия. Моят съвет е, да пробваш след тиролита да завършиш с микроскос на твърд камък, който не образува суспензия, може да пробваш на арканзаски или на някаква керамика, вероятно най-бюджетният вариант е т.нар. рубинена керамика, която в ибей е 2-3 долара за размер 10х2.5 или 15х2см.
Относно техниката на заточване, според мен, това е индивидуално, аз например заточвам като държа камъка в ръка, в едната ръка държа камъка, а в другата ножа, по този начин имам най-добър контрол.

Неактивен mdinkov

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 54
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #18 -: 03 Януари, 2018, 20:55:20 »
И аз съм новобранец в заточването и това което разбрах от всичките ми опите е ,че трябва доста време докато приучиш ръката да държи един ъгъл някакси след време се изгражда като условен рефлекс . Затова не дей бързай , прави опити и не след дълго ще се изненадаш как си успял от първия път . На мен ми трябваха няколко месеца но предполага ,че това е  идивидуално . За лявата страна да ми е по-удобно да завъртам камъка на 90 градуса .

Неактивен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 622
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #19 -: 03 Януари, 2018, 22:44:09 »
Иначе ми е ясно че за камъни, абразиви, подравнители, пасти, стропове и прочие необходимости, ще похарча повече пари отколкото ако си плащам някому за точенето на ножовете, до края на дните си.

Абе една ДС4-ка и нещо по-ситно като грит и си в джаза. Е няма да е цялостно заточване със салтанатите. Но бръснеща острота без излишни естетики.

Представа нямам колко струва заточване. Но ДС4 си мисля, че ще си избие парите. И разни китайски диаманти има по за няколко долара. Не съм ги пробвал. Нали има ДС4.

Неактивен Добри

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1054
  • често подпийнал
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #20 -: 04 Януари, 2018, 07:22:13 »
И аз сумати време само с ДЦ4 точех но аз имам само сгъвайки, ножовете на колегата идват малко големи. Иначе са остриета до 9-10 сантиметра + строп намацан с ГОЙ стига за бръснеща острота че и повече.

Неактивен p.milev

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 33
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #21 -: 04 Януари, 2018, 09:14:22 »
Привет с днешна дата.

...
С нетърпения изчаках да обърне острието, щото и аз като повечето съм силен десняк и опратното движение винаги е проблем, както се оказа и колегата го е споделил - та, обещавам в скоро време да пробвам техниката на товарища, да видя как ще се получи, защото движението към тялото е екстра, но бекхенда .... е сложен :)
...
Изгледах внимателно, точно същата част ми беше най-интересна.
Заточих един нож със съответния хват. Не ми е особено удобен - първо трябва да държа китката постоянно усукана, демек бекхенд с усукана китка - криво ми идва.  :'(   После изгледах пак и пак пробвах - същото. Но няма да се отказвам де, има ценни неща в клипа - за първи път виждам някой толкова да набляга на това скоса да се получава равномерен.
Въпросният хват, обаче е полезен за нож като показания - тъник нож с тясна дръжка - има хляб в него, дори самата идея да не се вманиячавам по здравия захват за ножа е полезна!
Довечера - втора серия и так дале.


Колега p.milev, от първият ти пост разбирам, че завършваш заточването на камък Tyrolit 1200. Каква острота постигаш след този камък, ножа бръсне ли косми от предмишницата, реже ли вестник и рекламни брошури с лекота, дялка ли косъм? Питам, защото не съм ползвал конкретно този камък, но преди около 6 години имах едни хонинг пръчки на Tyrolit със същият грит и определено не бяха оптимални за финално заточване на нож а само за подготовка на режещият ръб за финално заточване, в това отношение бяха много сходни с повечето японски камъни в диапазона 1000-2000 грит. Да със заигравка и много внимание, човек може да постигне някаква прилична острота на такива камъни, но те не са оптимални за финално заточване, тяхната роля е да са част от прогресия. Моят съвет е, да пробваш след тиролита да завършиш с микроскос на твърд камък, който не образува суспензия, може да пробваш на арканзаски или на някаква керамика, вероятно най-бюджетният вариант е т.нар. рубинена керамика, която в ибей е 2-3 долара за размер 10х2.5 или 15х2см.
Относно техниката на заточване, според мен, това е индивидуално, аз например заточвам като държа камъка в ръка, в едната ръка държа камъка, а в другата ножа, по този начин имам най-добър контрол.
Към момента не забелязвам  Tyrolit 1200(отговаря на J3000 по японския стандарт) да подобрява остротата - най-вероятно се дължи на липсващи умения. Може би прави срезовете по-равномерни.
Друго негово преимущество е, че полира добре и след 320 грит се вижда очевадно как е легнало острието на камъка. Дава и добра тактилна обратна връзка.
И да - ножовете бръснат, правят slice cut на Lidl брошура по диагонала - сравнително равномерно, звукът обаче не е като на добре заточен нож. Push cut на същата брошура никак не ми се получава.
Та както казах - камъни с високи гритове  и полировки - по-натам ще ги мисля. Имам ги, но ще си чакат реда.

...
За лявата страна да ми е по-удобно да завъртам камъка на 90 градуса .
...
За момента това е методът който ми е бил най-удобен - откраднах го от канала "Екипировка и оръжие".
НО, въртенето на камъка става неудобно в момента в който решиш да направиш обиране на косъма със стропинг движения - по 10 паса на страна, редувайки страните ... няма пълно щастие ;)

« Последна редакция: 04 Януари, 2018, 09:38:18 от p.milev »

Неактивен p.milev

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 33
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #22 -: 04 Януари, 2018, 09:36:49 »
Още нещо - авторът на клиповете, които пусна bully споменава, че техника е според насоките на Дмитрич.
Кратка справка показва , че иде реч за Дмитрич (Владимир Н. Васильев) и изглежда от него има какво да се научи:
http://www.liveinternet.ru/users/oldtor/post410284698
http://www.knifehelp.net/pages/nozh.-obschaja-informacija./teorija-reza-ot-dmitricha.php
https://forum.guns.ru/forummessage/224/898432.html
... и т.н.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1246
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #23 -: 04 Януари, 2018, 09:43:00 »
Ако се ръководим единствено от това кое ни е най-удобно следва да преценим и какъв резултат се получава при това удобство. ;) Горепоказаните клипчета са методика за постигане на еднакъв ъгъл от двете страни на ножа доколкото е възможно за човешката ръка с всичката индивидуалност на различните хора разбира се.  Освен това обърнете внимание на казаното за петното на контакта при точенето от извивката или т.нар. "корем" към върха, как се променя ъгъла и натиска в този случай. И защо в един случай движенията са къси, на участъци,  друг случай кръгообразни  или на "мрежа" и как се "подрязва" косъма на съответния абразив разбира се с редуващи дълги от основата към върха с лек натиск. ;) Както казах още в самото начало, а и колегата Combo също го потвърди тези клипчета са дълги, може да ви се сторят досадни или да ви отегчат, но трябва да се разберат и осмислят, особено като се опита човек да практикува методиката показана в тях. ;) А авторът на клипчетата Ярослав е профи. ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • диагностициран
Заточване за начинаещи - няколко въпроса.
« Отговор #24 -: 04 Януари, 2018, 14:47:49 »
Към момента не забелязвам  Tyrolit 1200(отговаря на J3000 по японския стандарт) да подобрява остротата - най-вероятно се дължи на липсващи умения. Може би прави срезовете по-равномерни.
Друго негово преимущество е, че полира добре и след 320 грит се вижда очевадно как е легнало острието на камъка. Дава и добра тактилна обратна връзка.
И да - ножовете бръснат, правят slice cut на Lidl брошура по диагонала - сравнително равномерно, звукът обаче не е като на добре заточен нож. Push cut на същата брошура никак не ми се получава.
Та както казах - камъни с високи гритове  и полировки - по-натам ще ги мисля. Имам ги, но ще си чакат реда.

От написаното от теб, съм почти сигурен, че проблема, не е в това че не спазваш ъгъла на заточване достатъчно добре. Да, за върховни резултати и мега острота е желателно да се спазва перфектно ъгъла, затова и бръсначите се правят така, че като се заточват легнали на камъка, по естествен начин да се спазва точен ъгъл, един вид са с вградена система за спазване на ъгъла. Но в случая, ножът не може да реже рекламна брошура на push cut, за такава острота, а и въобще за остротата която се изисква от един нормален нож в ежедневието, въобще не е задължително перфектно спазване на ъгъла. Не съм ползвал този камък (тиролит 1200) и не знам доколко е подходящ за финиширане и дори да е подходящ, доколко е оптимален, особено за начинаещ.

Най-големият проблем на начинаещите е да апексират режещият ръб, да го съберат във V, затова и в началото се препоръчва да се изкарва косъм от всяка страна, така е сигурно, че режещият ръб е оформен. При теб ножа бръсне, което е сигурен знак че си апексирал. Но не можеш да постигнеш по-висока острота. Според мен, причините може да са две. Възможно е да не си изчистил добре косъма и затова да реже вестник на slicing, но не и на push cut. Пробвай, дали бръсне еднакво добре от двете страни, обикновено ако бръсне по-лесно с едната страна, значи има останал косъм. Другата възможност е, камъкът да отделя суспензия в количество, което затруднява постигането на оптимална острота.


 

ArmsBG OlightBG Batteryservice