Автор Тема: За заточването и стоманите - проблеми и решения  (Прочетена 9545 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 181
  • Reputation Power: 50
  • Франко няма влияние.
  • диагностициран
Здравейте на всички интересуващи се от заточването на любимите ни железа!
Идеята ми за тази тема е тук да се пише за това кой с какво е заточил определена стомана, какви проблеми е срещнал, до каква степен е успял (или неуспял). Ако някой има проблеми с конкретно желязо да получи съвет как да се справи.
 Да се получи нещо като справочник коя стомана по какъв начин и с какво е най-добре да се точи (съответно и какво не е добре да се прави).
Нещо като:
"Заточвах нож от CPM M4, закалена на 63HRC. пробвах с камък "А" и грид 320, камък"Б" и грид 800 и тнт. Получи се заточване до степен да цепи косъм. С камък "Н" грид 800 и тнт се получи още по-сериозно заточване ..."
Мисля, че такава тема ще е полезна за всички - не винаги е необходимо да се открива топлата вода. За мое съжаление съм много, много далеч от заточването за да започна с някакъв конкретен пример, но ще се радвам хората разбиращи от това да се включат. Не мисля, че "рецептите" за заточване са толкова секретни като за закаляването примерно.
Миии .... надявам се да има включвания!
 :nabira:

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 504
  • Reputation Power: 13847
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #1 -: 13 Февруари, 2018, 22:17:40 »
За съжаление е трудно да се правят обощения за дадена стомана, просто разликите между една и съща стомана, закалена от различни призводители е голяма. В нета се дискутира доста по въпроса.
Например 420HC , при Case е на 55-56HRC и не е нищо особено, лесно се образува косъм и то сравнително упорит(прилича ми на стоманата на виксовете, като усещане при заточване и ползване). Buck използват същата стомана, но е поне с две единици по-твърда, държи ряз прилично, косъма се маха по-лесно.
Има и други примери, които са необясними. Kershaw първи въведоха в масови модели 13с26, за мен изключителна стомана с голяма стабилност на апекса, понася наистина малки ъгли на заточка при твърдост над 60HRC(създадена е специално за бръсначи). При Kershaw беше по-скоро на 58HRC и нямаше нищо общо с това което трябва да бъде при добра ТО, което отблъсна много хора и създаде погрешна представа за истинските възможности на 13с26.

Друг пример е 1095, често се чудя, защо производители пускат ножове от тази стомана на 55HRC, при условие че е оптимално да е поне 60HRC. Това е все едно да се произвеждат ножове от white paper steel на 55HRC, пълно безумие. Ако се търси здравина защо не ползват 5160! Ако търсят баланс между здравина и държане на ряз, защо не ползват 80crV2.
Вариациите при една и съща стомана са огромни, при това положение е трудно да се обобщят стоманите, освен ако не говорим за къстъми, закалени оптимално или само за производители, които извличат максимума от стоманата.
« Последна редакция: 13 Февруари, 2018, 22:24:09 от nomad »

Активен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 541
  • Reputation Power: 7832
  • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #2 -: 13 Февруари, 2018, 23:09:20 »
За стомани не, но не виждам защо да не се споделя опита в заточването на  модел нож от конкретна стомана.
Най тъмно е под лампата

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 181
  • Reputation Power: 50
  • Франко няма влияние.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #3 -: 14 Февруари, 2018, 09:00:36 »
идеята е да става дума за конкретни случаи, а не по принцип - "стомана "А", калена на "Х" HRC наточих (или не успях да заточа) по този начин ... "
мисля, че няма да е лошо да стане дума и за технологичната граница (повече от това не може да се заточи),която се постига за дадена стомана на определена твърдост ... или това, може би, е за отделна тема  ::)
може и да се задават въпроси от рода на "имам нож от rex121 (68HRC) и камъни ....  - ще успея ли да го заточа и ако не, какви ще ми трябват" - поне да не се окепази ножа в опити за откриване на топлата вода (вярната рецепта)
« Последна редакция: 14 Февруари, 2018, 09:05:13 от Франко »

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 679
  • Reputation Power: 3216
  • nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #4 -: 14 Февруари, 2018, 10:17:07 »
Намирам, че темата е смислена. Хубаво е да се сподели опит в заточването на конкретен нож. Пиша с уговорката, че не се смятам за майстор в заточването. Смятам това умение за част от хобито и заточвам ножовете си сам, което е съпътствано със съответните грешки, разбира се. Но, както е казал Нилс Бор: "Експерт е човек, който е направил всички възможни грешки в една област". Е, аз вървя по пътя, направил съм си своите грешки, но очевидно има и такива, които все още не съм. :)
Та, по темата. Ще споделя как поддържам остротата на Spyderco Military, стомана S30V. Използвам често този нож, но никога не съм го затъпявал много. Старая се да поддържам РР с бръснеща острота и да не затъпявам ножа до степен, която налага първоначално заточване на едър грит. Поради това не става дума за заточване в тесния смисъл на думата, а по- скоро за поддържане на РР в изрядно състояние. Използвам Spyderco Pocket Stone Fine/Med 303MF и съм много доволен от резултата. Ще кача снимка от нета на това "камъче". Спазвам фабричния скос, първоначално минавам на по- едрата керамика /меdium/, а после и на fine. Керамиката работи "на сухо". Няма пречка да се ползва леко масло, но според мен няма смисъл.След това три до пет минавания на строп на всяка страна. Стропът е от "разрошена кожа", паста bark river, като предпочитам по- грубата, черна на цвят. Със зелената имам чувството, че го замазвам. Не съм пробвал да свалям стружка от косъм, но след заточването ножът бръсне с отскок, а усещането при докосване на РР е все едно, че пипаш бръснарско ножче.
Тези дни заточвах китайски нож, който вероятно е от стомана 440, но може и да е  8Cr13MoV.  Ножът е тип "туристически", купуван е преди доста години, но на сравнително висока цена за китайски нож. По спомен, нещо като 100-150 лв. Скосяването е hollow grind, а острието е около 15 см. /не съм го мерил/. Ползвам го в кухнята за разфасоване. При последното такова упражнение се появиха проблясъци по РР, поради което реших, че е удобен случай да експериментирам със заточването. Първоначално започнах с фина индия, закупена наскоро от колегата nomad /от коментарите в неговата търговска тема, когато този камък е нов е с грит ок. 600/. Този камък ползвам с Балистол. Не съм засичал време, но сравнително бързо ножът стана резлив и можеше да се ползва съвсем нормално само след индията, ама нали бях решил, че ще експериментирам... Та, после го минах с рубинената керамика /ползвана също с Балистол/, която ме впечатли с това как работи, защото доста бързо почерня от сваления метал. След това строп като описания по- горе за паяка. Резулатът беше, че ножът реже с лекота брошурка на "Билла". Сега чакам да ми падне нещо за разфасоване, за да видя колко ще издържи РР при това заточване.
Следва снимка на паяшката керамика.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1232
  • Reputation Power: 5170
  • bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #5 -: 14 Февруари, 2018, 10:35:01 »
................................ Керамиката работи "на сухо". Няма пречка да се ползва леко масло, но според мен няма смисъл.
А според моите наблюдения има и то здрав смисъл да се ползва с тънък слой масло точно тази керамика, която се набива много бързо с отлагания след известно време ползване. Почистването даже и с абразивен домакински препарат като Zif и  Roli и грубата част на домакинска гъба решава само частично проблема и не отстранява отлаганията в дълбочина, особено ако дълго време керамиката се е ползвала на сухо. Тя е от същия материал като на Spyderco Sharpmaker, а за него в самия рекламен диск  или на опаковката производителят препоръчва след около пет години ако помня добре  /взазисимост от интензивносттта на употреба/ да се купуват нови  абразиви. Колко удобно за производителя нали ?  :D Но ако потребителят има глава на раменете си и се поинтересува съвсем малко ще разбере, че керамиката може да му служи още дълги години  като просто се почисти с Sic или в краен случай AlO на прах върху стъкло, което е препоръчително след време ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 679
  • Reputation Power: 3216
  • nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #6 -: 14 Февруари, 2018, 10:45:31 »
Да, прав си за това. Наистина като се ползва масло, керамиката се почиства лесно. Ползвал съм я и така. Самият производител препоръчва за този вид керамика да се почиства периодично с подходящ абразив. Аз за момента успявам с кухненски препарати и грубата страна на гъбата, но може би при по- интензивно ползване няма да ми е толкова лесно. :)
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • Reputation Power: 22
  • aum7 няма влияние.
  • диагностициран
Ножа е изработен от Ивайло Митев и е подобрена версия на Boker Saga Santoku . Под подобрена имам предвид най-вече по-високия клас стомана и твърдост (60-61 Рокуел). За съжаление нямам преки  наблюдения относно тази стомана и не можах да намеря много информация по форумите за правилния начин на заточване. Имам предвид, че някой стомани не се държат добре на високи гридове (като D2 и нейните аналози), едни държат повече ряз на диаманти, други на инженерни абразиви, трети на естествени камъни. Другата специфика е, че ножа ще се използва в кухнята. Ножа ще се заточва на руската система „Профиль К02“. По отношението на абразивите освен стандартните към нея изкуствени камъни (120 – 1200 гр.) съм нарязал или приспособил към нейният държач и диаманти – ДМТ (320, 600, 1200 гр.), EZE Lap (400, 600, 1200 гр.) , естествени камъни – Soft, Hard, Black Arkansas, шотлански шисти с грид 8000, 11000, 12000 и 15000 и Tam O' Shanter  (закупен от колега от форума) с грид около 5000. Именно големия избор на абразиви даже ме обърква повече. Ще се радвам ако някой от колегите с богат опит и практика ме посъветват на какви абразиви и доколко фино да го поддържам.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1232
  • Reputation Power: 5170
  • bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!
  • диагностициран
Абе хора, дайте да не правим за всяка отделна стомана и отделна тема. Има друга тема за заточването и стоманите, сега пък специално за N 690. Пък и има търсачка в крайна сметка. Не мога да намеря смисъл в това. :no:
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • Reputation Power: 22
  • aum7 няма влияние.
  • диагностициран
Добре. Ще я преместя. В "Заточване, техники и последователност."

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1232
  • Reputation Power: 5170
  • bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #10 -: 14 Февруари, 2018, 12:03:39 »
Точно тука според заглавието на темата и е мястото. ;) За което благодаря. *palec*
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • Reputation Power: 22
  • aum7 няма влияние.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #11 -: 14 Февруари, 2018, 12:06:53 »
Ще те помоля да я махнеш от другата тогава да не замърсявам допълнително...не го правя нарочно трудно се ориентирам кое, къде му е мястото..

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1232
  • Reputation Power: 5170
  • bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #12 -: 14 Февруари, 2018, 12:09:49 »
Аз не мога, не съм модератор, но съм информирал такъв просто, за да не ти се дублира поста и в "Заточване, техники и последователност" . ;D За другото няма проблем.  ;D
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • Reputation Power: 22
  • aum7 няма влияние.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #13 -: 14 Февруари, 2018, 12:24:15 »
Благодаря. Ще се радвам точно на твоя съвет относно заточването на конкретния нож.

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 504
  • Reputation Power: 13847
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #14 -: 14 Февруари, 2018, 12:58:03 »
Тази стомана(n690), не е проблем да се заточи на висок грит. Честно казано, някои от камъните, които си изброил, са по-скоро за бръсначи или дърводелски рендета/длета, където този тип финиш има значение. За кухненски нож от n690, с който ще се режат неща от сорта на домати, лук или месо, можeш да финишираш съвсем спокойно на някаква керамика или ако държиш на естествен абразив, на мек арканзас, ще има приличен баланс push cut/slicing.
Съветвам те, да финишираш с микроскос без натиск върху РР.

Диамантите, ако са нови са прекалено груби за финиширане, но като се позагладят от употреба, също дават не лош финиш за кухнята. Често финиширам с микроскос на eze lap 600(десет годишна плочка) и резултата е добър.

При употребата на тази стомана в кухнята, грита на който финишираш е въпрос, основно на лично предпочитание. Затъпяването е почти винаги следствие на пластична деформация, а не износване на РР заради рязане. Примери- съприкосновение с кокали, режеш върху чиния, пускаш небрежно ножа в мивката и РР влиза в съприкосновение с нея, съхраняваш го неправилно и РР е в съприкосновение с други ножове или метални предмети и т.н. При това положение, независимо как е финиширан ножа, поражения ще има.

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • Reputation Power: 22
  • aum7 няма влияние.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #15 -: 14 Февруари, 2018, 13:22:53 »
Благодаря. Ножа е профилиран на 12,5 градуса(едностранно), 25 градуса общо. За мигроскоса с колко са го повдигна? На 15 градуса на страна добре ли е?

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 504
  • Reputation Power: 13847
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #16 -: 14 Февруари, 2018, 13:36:17 »
За мигроскоса с колко са го повдигна? На 15 градуса на страна добре ли е?

Ако предходният абразив е твърд и не създава микроконвекс, петнайсет градуса е достатъчно. За всеки случай, може да се презастраховаш и да го направиш на 17. Важно е да докосваш ножа леко, при мироскоса. Трябва да редуваш страните, с всяко движение обръщай ножа. Не мога да ти кажа, точно колко движения ще са необходими, зависи от предходния абразив и състоянието на РР, но като цяло, рядко са необходими повече от 50-60 минавания(25-30 на страна), често и 10-15 на страна е достатъчно.
« Последна редакция: 14 Февруари, 2018, 13:41:10 от nomad »

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • Reputation Power: 22
  • aum7 няма влияние.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #17 -: 14 Февруари, 2018, 13:42:59 »
Благодаря. Точно заради възможността да обръщам ножа след всяко движение инвестирах в руската система. Ще го направя по твоите напътствия и ще опиша резултата.

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 504
  • Reputation Power: 13847
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #18 -: 14 Февруари, 2018, 13:45:22 »
Супер! Имай предвид, че трябва практика. Рядко се получава перфектно от първият път.

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • Reputation Power: 22
  • aum7 няма влияние.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #19 -: 14 Февруари, 2018, 13:49:26 »
Дааа..това вече го разбрах  ;D. Затова чета и питам..не ме срам дори и въпросите ми да изглеждат глупави за напредналите..

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1232
  • Reputation Power: 5170
  • bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #20 -: 14 Февруари, 2018, 14:26:53 »
Благодаря. Ще се радвам точно на твоя съвет относно заточването на конкретния нож.
От изброените от теб абразиви аз лично бих финиширал тази стомана на soft arkansas, подравнен най-много до 120 Sic с тънък маслен филм от Ballistol, extra virgin зехтин колкото леко да покрие повърхността на камъка, а не да плува в масло. Ако имаше washita щях да ти препоръчам и нея. Ако спазваш техниката за финиширане няма да имаш проблем да режеш месо с ципа, домати, чушки, кромид даже и с ципа и подобни зеленчуци, които дори фино заточен на други абразиви с по-висок грит трудно реже. По моите скромни наблюдения от вътрешностите на животното най-трудно се реже бял дроб и месо с кърпа /ципа/, там изсикването към заточката и подходящия абразив са особено важни. Затова повечето хора ги режат с ножици, особено дроба. :D  За диамантите съм съгласен с уговорката, която е направил колегата Nomad, иначе не. ;) Можеш да си вземеш ако е твоя размер и китайска "рубинена" керамика, Апекс формата и при финиш 220 до 400 Sic на стъкло да финишираш и на нея, като техниката е от съществено значение независимо, че е устройство с фиксиран ъгъл.
Аз лично съм се опитвал да докарам фина и същевременно агресивна заточка на водни камъни и мисля, че не особенно подходящи за тази стомана /независимо дали става дума за Benchmade Monochrome или ножовете ми от Гого / са Naniwa Super Stone 8000/10 000, Norton 8000, Suehiro SKG-24 1000/3000, докато Suehiro Cerax 6000, Naniwa Chosera 3000, Bester 4000 и Suehiro G-8/8000 грита дават значително по-добър резултат. Съветски 63С - зелен Sic, М7 -   размер на абразива 7-10 микрона или М4, твърда или средно твърда свръзка добре работи като съотношение между фина и същевременно агресивна заточка, но трудно се намират, в ибей имаше един руснак, който май преди време продаваше апексни формати. Честно казано кухненски / а и не само / нож от неръждаема стомана особено не бих го финиширал на нищо друго освен на естествен камък, с малки изключения. Но това е мое лично мнение. Както и това, че въпреки че често сравняват  VG-10 и N690 по състав и технически характеристики, аз лично смятам, че първата далеч по охотно възприема фини абразиви, включително и водни камъни и постига по-високо ниво на острота.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • Reputation Power: 22
  • aum7 няма влияние.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #21 -: 14 Февруари, 2018, 14:47:38 »
Благодаря. След двата компетентни съвета ще го подкарам в следната конфигурация: EZE Lap 400 и 600 грид. и ще го финиширам със soft arkansas и Ballistol. Имам китайска "рубинена" керамика, Апекс формат, но ще се доверя на съвета на bully, а и на Nomad да е естествения камък. Микроскоса го правя на 16 градуса(12.5 на страна)..Благодаря още веднъж за съветите.

Активен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 704
  • Reputation Power: 701
  • peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.peachlover има силна воля.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #22 -: 14 Февруари, 2018, 22:52:52 »
Да метна и аз една прясна, прясна, информация за У10. Става идеална в следната поредност - Norton Coarse, Norton Fine, Tyrolit AlO бял (1200), микро на драконов език на сухо. Останалите на масло за шевни машини.
Финиша е матов.

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 504
  • Reputation Power: 13847
  • nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!nomad внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #23 -: 14 Февруари, 2018, 23:23:57 »
И на тиролита ли с масло точиш, отделя ли суспензия? Мислех, че е воден.

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • Reputation Power: 22
  • aum7 няма влияние.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #24 -: 15 Февруари, 2018, 09:49:40 »
И аз ги пердаша Тиролитите с масло, а белия конкретно съм го пробвал и с WD40. Нищо не отделя само се зацапва много бързо, но и бързо се почиства.А големия оранжев (Ф400) изпи близо 100 гр. масло първоначално. Просто се вижда как постепенно сменя цвета и става с по-наситен цвят..после гълта по малко.

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice