Автор Тема: За заточването и стоманите - проблеми и решения  (Прочетена 10406 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 707
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #25 -: 15 Февруари, 2018, 09:51:19 »
И на тиролита ли с масло точиш, отделя ли суспензия? Мислех, че е воден.

Тотално маслен си е. Само отлага черно и после със забърсване излиза. Суспензия няма.

clikk

  • Гост
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #26 -: 15 Февруари, 2018, 09:53:06 »
Я? Имам жълт и бял Тиролит и точа само с вода и веро. Каква е разликата ако точа с масло?

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 532
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #27 -: 15 Февруари, 2018, 10:18:29 »
Благодаря на колегите aum7 и peachloer, за споделената информация! Все още не съм пробвал, тези два камъка на тиролит(белият и оранжевият), мислех че са водни и отделят суспензия, затова не бях ентусиазиран. При това положение, може да им дам шанс. Преди 6-7 години имах 4 пръчки тиролит 1200, при заточване излъчваха силна миризма на сяра, не ги тествах с масло, но с вода си отделяха абразив, макар и в малко количество, но достатъчно да затрудни постигането на висока острота от тях. За подготовка на РР за финиширане на твърд абразив, бяха ОК, но не и за самото финиширане. Някой има ли представа, дали белият камък 1200 е от същият материал, като онези пръчки?
« Последна редакция: 15 Февруари, 2018, 10:23:59 от nomad »

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1243
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #28 -: 15 Февруари, 2018, 10:48:17 »
От одеве се чудя за какъв бял камък говорите.  ::) F 1200, както и F 800  са светло жълти и са с мирис на сяра. Имам ги и в размер на хонинг абразиви, правоъгълни по 10 см, а F 1200 и като пълноразмерен камък. От същия материал е като пръчките.  Като изхождаме от факта, че хонинг на цилиндрите се прави точно с масло,  е напълно обяснимо точенето да е също с масло. 
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 532
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #29 -: 15 Февруари, 2018, 11:20:01 »
Благодаря, за разяснението! Истината е, че големият камък, съм го виждал само на снимка онлайн и там ми изглежда бял, явно снимката не отразява истинският цвят. Пръчките, жълтееха, по-спомен бяха нещо средно, между бяло и жълто. Щом материала е един и същ при пръчките и камъка,няма да купувам големият камък, цената му е отлична, качеството също е на ниво, просто не е моят тип абразив.

Неактивен aum7

  • Редовен
  • ***
  • Потребителско име: Георги Маринчев
  • Публикации: 60
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #30 -: 15 Февруари, 2018, 11:29:07 »
Препоръчвам и оранжевия F400. По японските стандарти пише че отговаря на грид 1000. Без да съм голям специалист поне на мен много ми прилича на Norton Fine като работа.
http://www.tashev-galving.com/001+TRT1864/%D0%91%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

« Последна редакция: 15 Февруари, 2018, 11:38:45 от aum7 »

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 532
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #31 -: 15 Февруари, 2018, 11:38:55 »
Оранжевият, може да го купя за проба, да го тествам директно срещу фината индия на Нортън.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1243
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #32 -: 15 Февруари, 2018, 11:43:46 »
Ти самият напълно правилно си го определил според мен, точно   за подготовка на острието за финиширане на по фин и съответно твърд абразив.  Междинен стадий демек, може би нещо като предварителная/черновая доводка  ако не греша дето му викат руснаците,  но работи дори и на стомани като S 90 V,  ZDP-189  и др. от сорта. С вода доста бързо покрива следите от Naniwa Chosera 400, 600, Suehiro Cerax 1000. Тука ще направя едно  не съвсем уместно и точно сравнение между него и Suehiro SKG-24. Неуместно и неточно защото Tyrolit F 1200 е с доста по твърда свръзка на матрицата от японеца, който особено на ножове ниско въглеродни неръждавейки, с твърдост 54-56  HRC /4116, 12С27, 4110, 420, 8Cr13MoV и др. от сорта / дава посредствен резултат като ниво на острота за разлика от Tyrolit F 1200 при който според мен осезаемо степента на острота е по-висока. Но и  двата абразива не могат да играят ролята на качествен абразив за финиш. Сравнявам ги защото мисля, че и двата обаче изчистват следите от предишния по-груб абразив и правят заточката по еднородна, без съществени и критични разлики ако се работи грамотно. Така си мисля, не претендирам да съм 100% прав.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

clikk

  • Гост
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #33 -: 15 Февруари, 2018, 11:52:42 »
На кухненските след 1200 финиширам на строп и е чудесно, но не гоня полировка.
Единственият ми "хартиен" нож финиширам на Нортън 8000 и там свети и без строп

Неактивен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 532
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #34 -: 15 Февруари, 2018, 12:10:28 »
Ти самият напълно правилно си го определил според мен, точно   за подготовка на острието за финиширане на по фин и съответно твърд абразив.  Междинен стадий демек, може би нещо като предварителная/черновая доводка  ако не греша дето му викат руснаците,  но работи дори и на стомани като S 90 V,  ZDP-189  и др. от сорта. С вода доста бързо покрива следите от Naniwa Chosera 400, 600, Suehiro Cerax 1000. Тука ще направя едно  не съвсем уместно и точно сравнение между него и Suehiro SKG-24. Неуместно и неточно защото Tyrolit F 1200 е с доста по твърда свръзка на матрицата от японеца, който особено на ножове ниско въглеродни неръждавейки, с твърдост 54-56  HRC /4116, 12С27, 4110, 420, 8Cr13MoV и др. от сорта / дава посредствен резултат като ниво на острота за разлика от Tyrolit F 1200 при който според мен осезаемо степента на острота е по-висока. Но и  двата абразива не могат да играят ролята на качествен абразив за финиш. Сравнявам ги защото мисля, че и двата обаче изчистват следите от предишния по-груб абразив и правят заточката по еднородна, без съществени и критични разлики ако се работи грамотно. Така си мисля, не претендирам да съм 100% прав.


На сто процента съм съгласен, имал съм SKG-38(пo-малката версия на 24), имах и пръчките 1200 на тиролит. Определено, тиролита е с доста по-твърда свръзка и отделя по-малко суспензия, затова и остротата е по-висока от камъка на суехиро. Но макар и да дава по-добра острота, тя определено е далеч от оптимална. Това го прави неудачен за финиширане. Като междинен камък се справя отлично. Skg-24/38, също работи прекрасно за междинно заточване. Суехирото го ползвах основно за бръсначи, където натиска и съответно, отделената суспензия са по-малко, след 3000 страната,  беше така добре подготвен режещият ръб на бръснача, че дори и на най-обикновен, самоделен строп със зелен диалукс се финишираше без проблем и бръснеше отлично.

Все пак, за себе си, като междинен камък, предпочитам бърз арканзас/уашита. Предимството им е, че освен за заличаване на следите от груб абразив, са отлични и за финиширане, особено при употреба за която се изисква добър баланс между push cut/slicing. Харесват ми, защото се ползват с тънък филм масло. Не е необходимо да съм на мивката или да държа съд с вода на масата. Пък и да заточвам на естествен камък, ми доставя по-голям кеф.


« Последна редакция: 15 Февруари, 2018, 12:19:07 от nomad »

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 707
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #35 -: 15 Февруари, 2018, 12:40:14 »
Ти самият напълно правилно си го определил според мен, точно   за подготовка на острието за финиширане на по фин и съответно твърд абразив.  Междинен стадий демек, може би нещо като предварителная/черновая доводка  ако не греша дето му викат руснаците,  но работи дори и на стомани като S 90 V,  ZDP-189  и др. от сорта. С вода доста бързо покрива следите от Naniwa Chosera 400, 600, Suehiro Cerax 1000. Тука ще направя едно  не съвсем уместно и точно сравнение между него и Suehiro SKG-24. Неуместно и неточно защото Tyrolit F 1200 е с доста по твърда свръзка на матрицата от японеца, който особено на ножове ниско въглеродни неръждавейки, с твърдост 54-56  HRC /4116, 12С27, 4110, 420, 8Cr13MoV и др. от сорта / дава посредствен резултат като ниво на острота за разлика от Tyrolit F 1200 при който според мен осезаемо степента на острота е по-висока. Но и  двата абразива не могат да играят ролята на качествен абразив за финиш. Сравнявам ги защото мисля, че и двата обаче изчистват следите от предишния по-груб абразив и правят заточката по еднородна, без съществени и критични разлики ако се работи грамотно. Така си мисля, не претендирам да съм 100% прав.

А след Тиролита китайската рубинена дали става за финиширане? Ти какво използваш?

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1243
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #36 -: 15 Февруари, 2018, 16:08:06 »
Става, с уговорката че зависи как е обработена и дали се работи с правилната техника за фино заточване. На керамиката особено много следва да  се прецизира натиска, петното на контакта и да се следи за появата на микрокосъм, който ако не се види овреме ще  компрометира  бързо трайността на заточката . И язък за целия труд и изгубено време като почнеш да се ядосваш на себе си.   :chukane: Какво да използвам за финиш решавам взависимост от целите, които гоня и предназначението на конкретния нож.  Много общо казано е, знам, но ако е например нож, който има  твърдост 57-58 и нагоре и не е от стомана с ниско въглеродно съдържание или друг заместващ вместо него елемент, дали карбонка или неръждавейка с който сеча дърва и го ползвам за груби дейности като подготовка на огньове, подпалки и т.н.  обикновено го довършвам на някой от следните камъни:  Naniwa Chosera 3000, Bester 4000  Suehiro Cerax 6000,  Suehiro G-8/8000. Не в тази поредност , а на някой от тях. Обикновено, но не винаги  Naniwa Chosera 3000 фино изгладена с туфа е достатъчна като финиш и не е необходимо още по фина заточка. ;)  Кухненски ножове, стига да не са някакви ненормално твърди японци, а средностатистическия европейски стандарт и по меките японци до 60-61  HRC довъшвам единствено на естествени камъни с масло, hard arkansas, washita, критски, байкалит, от българските "капучиното" и лидиеца, кафявия раиран доломит, старопланинския черен камък също. Него съм го подравнил на 600 Sic и го ползвам засега  с вода, като резултатът определено ми харесва, хем финно, хем агресивно става острието. Същото важи и за  ножовете от прахови стомани. На eдин нож с острие от S 110 V, 63 HRC след  Naniwa Chosera 3000 с критянина подравнен на 800 Sic с много малко зехтин и техника с повдигане на ъгъла прираста на острота е просто очевиден.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен peachlover

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 707
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #37 -: 15 Февруари, 2018, 16:32:42 »
Става, с уговорката че зависи как е обработена и дали се работи с правилната техника за фино заточване. На керамиката особено много следва да  се прецизира натиска, петното на контакта и да се следи за появата на микрокосъм, който ако не се види овреме ще  компрометира  бързо трайността на заточката . И язък за целия труд и изгубено време като почнеш да се ядосваш на себе си.   :chukane: Какво да използвам за финиш решавам взависимост от целите, които гоня и предназначението на конкретния нож.  Много общо казано е, знам, но ако е например нож, който има  твърдост 57-58 и нагоре и не е от стомана с ниско въглеродно съдържание или друг заместващ вместо него елемент, дали карбонка или неръждавейка с който сеча дърва и го ползвам за груби дейности като подготовка на огньове, подпалки и т.н.  обикновено го довършвам на някой от следните камъни:  Naniwa Chosera 3000, Bester 4000  Suehiro Cerax 6000,  Suehiro G-8/8000. Не в тази поредност , а на някой от тях. Обикновено, но не винаги  Naniwa Chosera 3000 фино изгладена с туфа е достатъчна като финиш и не е необходимо още по фина заточка. ;)  Кухненски ножове, стига да не са някакви ненормално твърди японци, а средностатистическия европейски стандарт и по меките японци до 60-61  HRC довъшвам единствено на естествени камъни с масло, hard arkansas, washita, критски, байкалит, от българските "капучиното" и лидиеца, кафявия раиран доломит, старопланинския черен камък също. Него съм го подравнил на 600 Sic и го ползвам засега  с вода, като резултатът определено ми харесва, хем финно, хем агресивно става острието. Същото важи и за  ножовете от прахови стомани. На eдин нож с острие от S 110 V, 63 HRC след  Naniwa Chosera 3000 с критянина подравнен на 800 Sic с много малко зехтин и техника с повдигане на ъгъла прираста на острота е просто очевиден.

Благодаря!

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 192
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #38 -: 15 Февруари, 2018, 19:33:08 »
Да си призная - направих тази тема и с идеята да получа информация за заточването и на моите ножове (от по-рядко срещани стомани), която да е на едно място.
Ми ... почвам - този нож- https://bladeforum.bg/index.php/topic,5770.0.html скоро ще има нужда от заточване (по-сериозно). към момента е поддържан на керамичен масат и строп, като острието е без никакви поражения. За протокола - стомана Z-FiNit ; 62 HRC ; сведен до 0,3мм над РР. Точа на апесковидна точилка (тренирам точене на ръка, но на неотговорни ножове), като към момента най-ситния ми камък е Тиролит 1200 (тук съм на ръка), стопове с ГОИ, средната на "Ампида", няколко с различни размери от тези - https://ru.aliexpress.com/item/12pcs-Diamond-Polishing-Lapping-Paste-Compound-Syringes-0-5-40-Micron-Glass-Metal-Grinding-Polishing-AbrasIve/32791349345.html?spm=2114.search0204.3.50.Xv7J6C&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_1_5130011_10152_10065_10151_10344_10068_10345_10342_10343_10340_10341_5000011_10541_10084_10083_10304_10307_10302_5080011_10539_10312_10059_10313_10314_10534_100031_10604_10603_10103_10605_10594_10596_5060011_10142_10107%2Csearchweb201603_25%2CppcSwitch_5_ppcChannel&algo_expid=6d761147-3bc7-4ac7-b205-da6133730f30-6&algo_pvid=6d761147-3bc7-4ac7-b205-da6133730f30&rmStoreLevelAB=1 .
Въпроса е какво да си набавям за да изкарам възможния за мен максимум острота. Доколкото съм чел, тази стомана може да се наточи до "много остро", което не означава, че аз бих могъл да измъкна максимума от нея  ::)

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 941
  • диагноза - див селянин
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #39 -: 15 Февруари, 2018, 20:17:40 »
Без да съм компетентен по пособията за заточване, камъни, керамики, фиксирани точила и така нататък, ще споделя моето мнение по въпроса.
Първото, което ми идва наум е, че има два вида острота, които различните потребители целят. Едната е хапещата острота, постигаща се с по-едри гритове заточващи инструменти. При нея се усеща разането/късането което извършва острието. Съгласен съм, че е полезна, когато става въпрос за рязане на меки продукти и материали, но е бързо изчезваща, когато опре до по-твърди неща. Съответно последствията са по-големи и тогава ножът се нуждае от повече работа, за възстановяване на първоначалната остротата.
Втората се постига на високите гритове и тогава рязането е по-леко и мазно, тоест не се усеща. Моят опит показва, че тази острота се задържа по-дълго и не се влияе толкова от вида и твърдостта на материала или продукта, който се реже.
Аз съм напълно самоук в заточването, не боравя с камъни (нямам търпение да работя с тях и да ги поддържам) и обикновено се справям с подръчни материали, най-често водни шкурки. Ползвам една малка плочка DMT с грит1200 и от няколко месеца китайска рубинена керамика. Щях да забравя и едно парче от бившия ми офицерски колан, намазано с ГОИ от едната страна, с което полирам за последно РР. В същата роля, когато не ми е под ръка влиза гърба на някоя от водните шкурки или някое гланцирано списание. Ефектът е същият.
Досега няма нож и стомана, на каквато и ще да е твърдост, която да не съм успял да заточа до степен, да сваля стружка или да цепи косъм с лекота, но при едно условие, да е с правилна ТО. Имам предвид, РР да не се рони като халва.
Казвам всичко това, не за да се хваля или да отричам различните способи, камъни, точилки и така нататък, а да ви уверя, че оптимална острота, на каквато и да е стомана, може да се постигне и с подръчни материали, когато нямате друго на разположение.
Въпросът обаче опира до един съществен момент, трябва да знаеш, какво правиш и поне малко да те слушат ръцете.
Не си ли наясно, какво става с ножа, когато търкаш, гарантирам, че успехът е трудно постижим. Една от основните грешки при заточване на ръка е, неспазване на необходимия ъгъл. Затова и много хора казват: Аз го точа, пък той се замазва. Замазва се друг път, просто е променен ъгълт и на практика ножът се затъпява, вместо да се заточва.
Това мога да кажа, гледайки от моята камбанария.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1321
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #40 -: 15 Февруари, 2018, 20:34:55 »
Цитат
Първото, което ми идва наум е, че има два вида острота, които различните потребители целят. Едната е хапещата острота, постигаща се с по-едри гритове заточващи инструменти. При нея се усеща рязането/късането което извършва острието. Съгласен съм, че е полезна, когато става въпрос за рязане на меки продукти и материали, но е бързо изчезваща, когато опре до по-твърди неща. Съответно последствията са по-големи и тогава ножът се нуждае от повече работа, за възстановяване на първоначалната остротата.
Втората се постига на високите гритове и тогава рязането е по-леко и мазно, тоест не се усеща. Моят опит показва, че тази острота се задържа по-дълго и не се влияе толкова от вида и твърдостта на материала или продукта, който се реже.

Аз пък съм на обратното мнение! Виж, ако разчиташ на профила на острието, т.е. да продължава да реже, въпреки, че не е много остър - т.н. Опинел, съм съгласен! Но ако става въпрос точно за рязане, аз предпочитам хапещата, защото при мен държи повече! Може и да греша, но при мен така се получава!  :nabira:

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 941
  • диагноза - див селянин
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #41 -: 15 Февруари, 2018, 20:37:52 »
Аз пък съм на обратното мнение! Виж, ако разчиташ на профила на острието, т.е. да продължава да реже, въпреки, че не е много остър - т.н. Опинел, съм съгласен! Но ако става въпрос точно за рязане, аз предпочитам хапещата, защото при мен държи повече! Може и да греша, но при мен така се получава!  :nabira:

А, какво става с хапещата острота, когато минава по дъската за рязане или по костите?
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 745
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #42 -: 15 Февруари, 2018, 20:43:48 »
Пък аз се замислих за стропа със списанието... Плейбой няма да е подходящо, ще разсейва точиларя. Трябва да е нещо скучно, че да не се зачете човек. Може би списание "Наш дом"?  :D :ras: :D
Майтапа настрана, не го знаех този начин за строп. Човек се учи докато е жив...
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1321
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #43 -: 15 Февруари, 2018, 20:56:50 »
А, какво става с хапещата острота, когато минава по дъската за рязане или по костите?
Не мога да те разбера?

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 941
  • диагноза - див селянин
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #44 -: 15 Февруари, 2018, 20:59:24 »
Не мога да те разбера?

Какво се случва с микропилата, когато се налага да минава през твърдо дърво, пластмаси или кости при рязане. Или ти не режеш такива работи? :ras:
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1321
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #45 -: 15 Февруари, 2018, 21:11:53 »
Какво се случва с микропилата, когато се налага да минава през твърдо дърво, пластмаси или кости при рязане. Или ти не режеш такива работи? :ras:
Нищо и няма! Реже като хала! ;)  :D Не знам бе човек, моите наблюдения са такива! Аз също често ги префинвам, заради кефа от цепенето на косъм и бръсненето, реже страшно в началото, ама заминава по-бързо - пързаля се!

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 941
  • диагноза - див селянин
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #46 -: 15 Февруари, 2018, 21:36:03 »
Е, при мен пък полираният режещ ръб държи по-дълго, въпреки че не подбирам какво и как режа. Заслужава си и заради удоволствието, да режеш само с лек натиск. ;D
От друга страна, като погледнеш тия будали японците, даже и мечовете си финишират на петцифрени гритове. Само дето си прахосват труда на вятъра. ;) :D :nabira:
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1321
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #47 -: 15 Февруари, 2018, 21:40:26 »
.....
От друга страна, като погледнеш тия будали японците, даже и мечовете си финишират на петцифрени гритове. Само дето си прахосват труда на вятъра. ;) :D :nabira:
Това беше преди да открият ъглошлайфа! Сега вече не се претрисат толкоз, а и стоманите им са по модерни, не разчитат на само на фината полировка! ;)  :nabira:

п.п. Мавруда е страшен тая реколта! ;)  :nabira:

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 941
  • диагноза - див селянин
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #48 -: 15 Февруари, 2018, 21:45:12 »
Това беше преди да открият ъглошлайфа! Сега вече не се претрисат толкоз, а и стоманите им са по модерни, не разчитат на само на фината полировка! ;)  :nabira:

п.п. Мавруда е страшен тая реколта! ;)  :nabira:

Да не са открили самозаточващи се стомани?!  :D :nabira:

п.п. И сирата си я биваше. ;) :nabira:
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 192
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #49 -: 15 Февруари, 2018, 21:46:15 »
то не е проблема да го докарам да реже и да бръсне (стружка от косъм не съм се и опивал да пускам щото не виждам косъма  :yaaa: ) ... идеята е колко остро може да се заточи тази стомана ;) :)
или както казва seiko, колкото по-леко натискаш да реже - по-голям кеф  :nabira:

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice