Автор Тема: За заточването и стоманите - проблеми и решения  (Прочетена 6377 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nacmopa

  • Предозиран
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 129
  • Reputation Power: 708
  • nacmopa има силна воля.nacmopa има силна воля.nacmopa има силна воля.nacmopa има силна воля.nacmopa има силна воля.nacmopa има силна воля.nacmopa има силна воля.
  • Стоманено-мозъчно разстройство
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #75 -: 21 Февруари, 2018, 23:17:42 »
С тези размисли и страсти какви масла да слагаме на камъните за точене, ще ми запалите фитила  :D. Имам половин литър много добро хидравлично масло DEXTRON III. Изкушавам се да го пробвам с някой по-калпав нож  :D
Желязо в кръвта и кръв по желязото

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 412
  • Reputation Power: 937
  • nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #76 -: 22 Февруари, 2018, 22:33:27 »
Такаааа...
Тази вечер жертвата беше мека неръждавeйка от ИКЕА с надпис  JUSTINUS ROSTFREI Inox - острието се гъне като змийче.
Първо работих на Tyrolit  FINE 400 с вода - нова придобивка  , после черешката на тортата - Tyrolit SUPER 1200 с масло. И двата камъка прясно подравнени.
На FINE 400 коригирах по-сериозно скосовете, излезна мустак като на Панайот Хйтов и се почна едно лазене по нервите - ха от едната страна, ха от другата и така милиони пъти.
После Tyrolit SUPER 1200 с Camellia oil - по-тънко е от зехтина и реших с него. КЕФ! Камъкът работи по-бързо от колкото с вода, предполагам защото не се затлачва толкова.  Остави значително по-агресивен РР от колкото с вода, също скосовете бяха по-матови и резките по тях - по-добре различими. Контактът с камъка се чувства по-добре с масло.
Отново не успях да постигна острота на този нож - прави слайс кът на каталог от БИЛЛА с много уговорки, НО за първи път с точих с масло и много ми допадна.  :punk:

П.П. Моля някой, който е позлвал SUPER 1200 и с масло и с вода да сподели впечатления. Гризе ме съмнение  дали резултатите не се дължат повече на подравняването/опресняването, а не толкова на маслото.

Колега, имал съм хонинг пръчки на тиролит от същият материал, като камъка, на който искаш да финишираш. Този камък е добър, като предпоследна стъпка в прогресия, не е оптимален за финиширане. Пробвай да финишираш на 400 камъка. Ако все пак настояваш да финишираш на 1200, направи го на сух камък, с леко повдигнат ъгъл и ултралеко, така ще извлечеш максималната острота, от този абразив.

Неактивен keridi

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 494
  • Reputation Power: 3541
  • keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!keridi внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #77 -: 23 Февруари, 2018, 00:49:57 »
На скоро се хванах на една въдица,да заточа ръчно един Узбекски пчак  :headbang:
За  несгодите няма да говоря-все пак в къщи да се плацикам с камъни.....жената ще  :karane:
След като завърших,ръцете ми добиха този вид.



Измръзнали,набъбнали,и половин час не мога да се измия!
Това скоро няма да се повтори  :no:
Никога не отричай това,което днес не можеш да разбереш,за да не се окаже утре,че си бил глупак

Неактивен p.milev

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 33
  • Reputation Power: 15
  • p.milev няма влияние.
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #78 -: 23 Февруари, 2018, 07:46:56 »
Колега, имал съм хонинг пръчки на тиролит от същият материал, като камъка, на който искаш да финишираш. Този камък е добър, като предпоследна стъпка в прогресия, не е оптимален за финиширане. Пробвай да финишираш на 400 камъка. Ако все пак настояваш да финишираш на 1200, направи го на сух камък, с леко повдигнат ъгъл и ултралеко, така ще извлечеш максималната острота, от този абразив.
Благодаря, задължително ще пробвам.
Изникват ми няколко въпроса...
- Какво значи "да финишираш" ? Изглежда влагаш различен смисъл от това да работиш на камък с определен грит(или по-скоро свойства) , при положение, че  ме съветваш да опитам на 400 ?
- За момента, единиствения по-фин камък от 1200 ми е Рика 5000 -  той по-подходящ ли е "за финиширане" ? ... до като пристигнат естествените, които съм поръчал.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1192
  • Reputation Power: 1719
  • bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #79 -: 23 Февруари, 2018, 09:52:29 »
Извинявам се че отговарям аз вместо Вальо, но като отдавнашен собственик и притежател на всички от гореописаните абразиви ще си позволя да ти кажа Suehiro Rika 5000 е предназначен и най добре точи предимно твърди ръждилници, стадартни и ламинати. Това не значи, че обаче не се справя и с друг вид стомани. Например Ендура с ZDP-189.  :D   Дава един полуматов, съвсем леко огледален касуми финиш, особено ако редуваш точене с каша и само с вода на чист камък с много малък натиск / Norton 8K полира много по добре / не е камък за чисто полиране/обиране на косъм, обаче остротата която се получава е хем финна , хем седи агресивно остър ножа ако работиш правилно.  Е те това му е най ценното и то хич не е малко. Не се дълбае много  лесно и въпреки че е от по старата генерация меки традиционни камъни на марката  е средно твърд камък и няма нужда от често подравняване, макар че болните мозъци си ги подравняват на стъкло или по друг начин след всяко точене  :D Много цапа по време на точене и все трябва да имаш някакъв парцал под ръка или съответна подложка отдолу ако искаш да не те бият вкъщи. :D . Мацаницата обаче зависи и от това колко и как натискаш.  :D Единодушно по форумите се твърди, че е един от японските водни камъни с най добро съотношение цена/качество и за работните му свойства  му са напълно прави хората.
Като начинаещ с Tyrolit F-400, прецизно подравнен до 220 Sic ще ти е много по-лесно да изкараш острота като да срязваш вертикално вестник и да дялаш косъм, ако  контролираш движенията си, лекия прецизен натиск на петното на контакта между острието и камъка. Основните причина за това са, че камък е с чувствително по-твърда свръзка и не отделя суспензия, това са два от факторите които правят спазването на ъгъла далеч по-лесно контролируемо даже и само визуално и постигането на резултата по- лесно. Много пъти сме писали и коментирали тука не се ръководи единствено от грита за предназначението и целите които можеш да постигнеш с един абразив, много други фактори са от първостепенно значение за резултата.
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен Zagy

  • нафтения
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 740
  • Reputation Power: 581
  • Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.Zagy на прага да бъде приет.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #80 -: 23 Февруари, 2018, 10:04:26 »
На скоро се хванах на една въдица,да заточа ръчно един Узбекски пчак  :headbang:
За  несгодите няма да говоря-все пак в къщи да се плацикам с камъни.....жената ще  :karane:
След като завърших,ръцете ми добиха този вид.

(Щракни за да видиш изображението.)

Измръзнали,набъбнали,и половин час не мога да се измия!
Това скоро няма да се повтори  :no:
Тия говна от камъните се чистят перфектно и за секунди с кухненски обезмаслител  *palec*
Si non confectus, non reficiat.

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 412
  • Reputation Power: 937
  • nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #81 -: 23 Февруари, 2018, 10:43:00 »

Като начинаещ с Tyrolit F-400, прецизно подравнен до 220 Sic ще ти е много по-лесно да изкараш острота като да срязваш вертикално вестник и да дялаш косъм, ако  контролираш движенията си, лекия прецизен натиск на петното на контакта между острието и камъка. Основните причина за това са, че камък е с чувствително по-твърда свръзка и не отделя суспензия, това са два от факторите които правят спазването на ъгъла далеч по-лесно контролируемо даже и само визуално и постигането на резултата по- лесно. Много пъти сме писали и коментирали тука не се ръководи единствено от грита за предназначението и целите които можеш да постигнеш с един абразив, много други фактори са от първостепенно значение за резултата.

Много добре обяснено! Това е, един от ключовите фактори, при избора на камък, типа свръзка, твърдостта и плътността, не само грита.

Интересен пример по темата, са арканзаските камъни. Някъде четох, че са с размер на кварцовите частици, от около 7 микрона. Това отговаря на 2000 грит по японският индустриален стандарт. Въпреки това, ако арканзаса е достатъчно загладен, може да се финишира, дори и бръснач, обикновено на по-плътните камъни.

Интересното е, че "меките" и черните и транслусентните, са с еднакъв размер абразивни частици, разликата е единствено в плътността. Така че, колко фино работи даден камък, не се определя само от грита.

Todd от Science of Sharp, беше разглеждал под SEM микроскоп, стар barber hone(синтетичен камък за бръсначи от началото на 20в.) от най-реномираната за времето си марка-Franz Swaty и се оказа, че абразива е 40 микрона. Това е 500 грит по японският стандарт. Бръснарите, са подържали бръсначите в работна острота, на тези камъни - https://scienceofsharp.wordpress.com/2015/08/28/the-barber-hone/

Неактивен p.milev

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 33
  • Reputation Power: 15
  • p.milev няма влияние.
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #82 -: 23 Февруари, 2018, 11:06:15 »
Благодаря и на двама ви !  :nabira:

Иска ми се още малко да напишете по темата:
Категорично свръзката на Tyrolit 1200 не е мека , суспензиятa и при него почти отсъства. Плътността не мога да я преценя.
Tyrolit SUPER 1200 "е добър, като предпоследна стъпка в прогресия, не е оптимален за финиширане. " .... и въпреки това предлагате да приключа на Tyrolit 400- обяснете защо , моля! ... може би сте отговорили в неявен вид , но не успявам да разбера.

Ясно е - липсва ми абразив подходящ за финиш.
Защо обаче да не правя предпоследната стъпка в прогресията, а да спра преди нея ?
« Последна редакция: 23 Февруари, 2018, 11:10:07 от p.milev »

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Горски
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1098
  • Reputation Power: 417
  • gogotattoo някой ден ще бъде някой...gogotattoo някой ден ще бъде някой...gogotattoo някой ден ще бъде някой...gogotattoo някой ден ще бъде някой...
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #83 -: 23 Февруари, 2018, 11:24:20 »
Измръзнали,набъбнали,и половин час не мога да се измия!

Димо, тва е от калая на пчака бе ;)
Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 412
  • Reputation Power: 937
  • nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #84 -: 23 Февруари, 2018, 11:30:58 »
Благодаря и на двама ви !  :nabira:

Иска ми се още малко да напишете по темата:
Категорично свръзката на Tyrolit 1200 не е мека , суспензиятa и при него почти отсъства. Плътността не мога да я преценя.
Tyrolit SUPER 1200 "е добър, като предпоследна стъпка в прогресия, не е оптимален за финиширане. " .... и въпреки това предлагате да приключа на Tyrolit 400- обяснете защо , моля! ... може би сте отговорили в неявен вид , но не успявам да разбера.

Ясно е - липсва ми абразив подходящ за финиш.
Защо обаче да не правя предпоследната стъпка в прогресията, а да спра преди нея ?

 

Ще се опитам да обясня, доколкото мога. Тиролит 1200, не е от най-меките камъни, абразива който отделя, не е колкото при кинг 1200,да не говорим за суехиро SKG 1000/3000 или други. Все пак, Тиролит 1200, отделя достатъчно абразивни чатици, за да затрудни постигането на висока острота. Иначе е достатъчно фин и подготвя добре режещият ръб, за финиширане на подходящ камък. Затова писах, че според мен е удачен, като предпоследен камък от прогресия. Ако нямаш камък, на който да завършиш след 1200, по-добре го пропусни. Тиролит 400, е подходящ за финиширане, защото не отделя абразивни частици, не и в количество, което да затрудни постигането на нужната острота.
Наскоро купих тиролит 99А 150/320, дори този едър, като размер на абразива камък, дава по-добра острота от 1200. В никакъв случай, не отричам 1200, просто камъка не е оптимален, като последен, за финиширане.

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 159
  • Reputation Power: 45
  • Франко няма влияние.
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #85 -: 23 Февруари, 2018, 11:35:40 »
Здравейте!
Бихте ли ми препоръчали сет за подръжка и финиш на:
1.прахови неръждавейки (CPM S90v; S110V - 62+HRC)
2."черни" прахови стомани (CPM M4; CPM 10V - 62+HRC )
в общ вид - вид на свръзката, едрина, твърдост или конкретни марки и модели камъни.
Имам ножове от тези стомани и колкото и рядко да ги ползвам, все някога ще се наложи да ги позаточа ... или поне да се опитам. :)

Неактивен p.milev

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 33
  • Reputation Power: 15
  • p.milev няма влияние.
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #86 -: 23 Февруари, 2018, 20:20:47 »
Ще се опитам да обясня, доколкото мога.
...
Сега вече стоплих. O:-) Благодаря!
Значи и Рика 5000 не е подходящ за финиширане, явно и той ще е в категорията "предпоследен". Довечера погвам един Черен кварцит - т.нар. Лидийски камък с абразивно зърно и ще пробвам финиш на него при първа възможност.

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 412
  • Reputation Power: 937
  • nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #87 -: 23 Февруари, 2018, 20:47:38 »
С някои ножове и стомани, е по-лесно да постигнеш добър резултат с този тип, отделящи суспензия, водни камъни. Когато скоса е широк, а стоманата наистина твърда. Но за да извлечеш добра острота, дори и тогава трябват много умения. Ако погледнеш канала в youtube на Мъри Картър, ще видиш, че той се бръсне от кинг 6000, камък, който отделя абразив и е сравнително мек. Но Мъри, заточва единствено на кинг 1к/6к и познава абразива перфектно, заточва основно white paper и blue paper steel с много широки скосове и твърдост 62HRC. Тези две стомани са оптимални, за такъв тип камък, също и широкия скос.
Все пак и Мъри, прибягва до някои трикове, за да успее. Финишира на 6к с гърба на ножа напред, като при стропинг. Така избягва, затъпяването на РР от отделения по камъка абразив. Проблема е, че по този начин се образува, значителен косъм. За да се справи с косъма, Мъри стропва на вестник, при стропинга, косъма се обръща, при всяка смяна на страните и накрая заради умора на метала се отчупва. Тази техника за премахване на косъма, работи добре на стомани с твърдост около и над 60HRC.
Не приемай,  че с Рика 5к и Тиролит 1200 е абсолютно невъзможно да постигнеш висока острота, но е сложно и постижимо  при голям опит в заточване с подобни абразиви и подходящ  нож. На керамика, арканзас и т.н. е далеч по-просто да получиш задоволителна острота.

Неактивен bully

  • просто човек
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1192
  • Reputation Power: 1719
  • bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!bully внушава благоговение!
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #88 -: 06 Март, 2018, 16:21:34 »
Здравейте!
Бихте ли ми препоръчали сет за подръжка и финиш на:
1.прахови неръждавейки (CPM S90v; S110V - 62+HRC)
2."черни" прахови стомани (CPM M4; CPM 10V - 62+HRC )
в общ вид - вид на свръзката, едрина, твърдост или конкретни марки и модели камъни.
Имам ножове от тези стомани и колкото и рядко да ги ползвам, все някога ще се наложи да ги позаточа ... или поне да се опитам. :)
За S110V на 63 HRC и S125V говоря конкретно. И то не за намаляване на ъгли и за отстраняване на щръбки и повреди по острието, а за заточване в истинския смисъл на думата говоря. Комлекта който аз съм пробвал и се справя чудесно с уговорката, че не е най-подходящия за човек с базови умения на ниво начинаещ е Сerax 707/алтернативно Tyrolit F-400/, Suehiro Rika 5000, Suehiro G8. Сerax 707 -1000 грита, въпреки че камъкът не е от най-твърдите,  отделя малко суспензия много лесно се измива от наслояванията и работи чисто и еднородно на тези стомани. След това голям скок, директно на Suehiro Rika 5000.Следите които оставя на тези стомани не са толкова изразени и дълбоки като на Elmax, но с умерен натиск камъкът съвсем леко се зацапва и е достатъчно само да потъркаш с пръст, за да "изплуват" във водата наслагванията от стоманата.Поне за мен учудващо добре  и сравнително бързо работи на тези стомани, чисто  като предфинишник. Ако на него суспензията, изкарана с помощта на туфа не даде почти никакъв ефект, то виж на последния от поредицата, Suehiro G8, 8000 грита поразредена с вода, а не гъсто наситена даде определено резултат. Остротата която се получи ми хареса, не леко притъпена,а определено се усеща агресивност. Аз лично предпочитам да довършвам на естествен камък. Последно съм провал на критски, подравнен на 800 Sic с тънък маслен филм от зехтин студено пресован. Прирастът на острота на S110V след Naniwa Chosera 3000 бешe очевиден, както и да го пробваш, по космите на главата, на вестник или на нокът. ;)
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

Неактивен BlindOldBeggar

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 2
  • Reputation Power: 10
  • BlindOldBeggar няма влияние.
Здравейте.

Съвсем наскоро реших, че "повече така не може" и трябва да се заема по-сериозно с ножовете в къщи.

За добро или за лошо се спрях на варианта със заточване върху камъни на ръка.
В момента съм на етап безмилостно жулене върху 150/320 на всякакви неща под всякакви ъгли и денонощно четене на сайтове на всевъзможни езици.
Някои от езиците ги разбирам, та леко напредвам с материала.

След като си позаличих линиите на възглавничките на пръстите, реших, че вече съм си извоювал правото да мина на "грит 1000".
Както вече подозирах - оказа се, че не е лесна работа да си избере камъче човек. Чета, мисля, разсъждавам, гледам клипчета ... както си му е реда - колокото повече неща научавам - толкова повече други неща изскачат за научаване.

И тъй като освен от ножове и заточване, също така не разбирам и от стомана, в момента особено ме измъчва следния въпрос.

От написаното на няколко места подразбирам, че традиционен японски воден камък не се препоръчва за широко разпространените в моята кухня ножове от (може би) неръждаема (може би) стомана с (може би) по-ниска твърдост. Но не можах да намеря обяснение - защо? Ще се намери ли добър човек да разясни, каква е точно причината тези, както ги наричате тук "по-меки" камъни да се затрудняват с въпросните "по-меки" ножове?

Неактивен falcon88

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 28
  • Reputation Power: 17
  • falcon88 няма влияние.
  • диагностициран
Аз ще препоръчам единственото, с което имам личен опит - камък Makita  https://www.tashev-galving.com/001+MKT1703/%D0%91%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

Едрината май се равнява на 1500 . Не е много скъп и върши добра работа. Може и да не е най - оптималния избор, по - разбиращите ще кажат.

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 159
  • Reputation Power: 45
  • Франко няма влияние.
  • диагностициран
Много съм далеч от разбиращ, но доколкото знам, неръждаемата стомана е по-жилава и когато е и мека, и се търка на мек камък, то частиците на камъка не "режат" стоманата, а я "замазват".  ::)

Активен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 508
  • Reputation Power: 2692
  • nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!nikolai внушава благоговение!
  • диагностициран
Здравейте.

Съвсем наскоро реших, че "повече така не може" и трябва да се заема по-сериозно с ножовете в къщи.

За добро или за лошо се спрях на варианта със заточване върху камъни на ръка.
В момента съм на етап безмилостно жулене върху 150/320 на всякакви неща под всякакви ъгли и денонощно четене на сайтове на всевъзможни езици.
Някои от езиците ги разбирам, та леко напредвам с материала.

След като си позаличих линиите на възглавничките на пръстите, реших, че вече съм си извоювал правото да мина на "грит 1000".
Както вече подозирах - оказа се, че не е лесна работа да си избере камъче човек. Чета, мисля, разсъждавам, гледам клипчета ... както си му е реда - колокото повече неща научавам - толкова повече други неща изскачат за научаване.

И тъй като освен от ножове и заточване, също така не разбирам и от стомана, в момента особено ме измъчва следния въпрос.

От написаното на няколко места подразбирам, че традиционен японски воден камък не се препоръчва за широко разпространените в моята кухня ножове от (може би) неръждаема (може би) стомана с (може би) по-ниска твърдост. Но не можах да намеря обяснение - защо? Ще се намери ли добър човек да разясни, каква е точно причината тези, както ги наричате тук "по-меки" камъни да се затрудняват с въпросните "по-меки" ножове?
Колега, ще опитам да отговоря на въпроса ти, но във форума има доста по- добри от мен по тази тематика.Не мога да дам "научно" обяснение. Споделям емпиричен опит +инфо от прочетени теми. Стандартните кухненски ножове са от неръждаема, нисковъглеродна и мека стомана. В резултат на това при заточването им на японски водни камъни /които също са меки/ се получава едно замазване на режещия ръб. Един вид се конвексира и няма агресивен ряз, тъй като режещият ръб се заобля. Този вид камъни са подходящи за високовъглеродни стомани /предимно ръждаеми/ с голяма твърдост, от каквито се правят и японските кухненски ножове. За стандартните европейски кухненски ножове ти препоръчвам твърди камъни с грид до около 800. Фината индия е добър вариант за финално заточване, или поддръжка на остротата. При мен се получава добър резултат и с керамичната част на фолкнивенското точило DC 4.
« Последна редакция: 13 Юни, 2018, 20:01:47 от nikolai »
„Всеки човек, подобно на луната има своя неосветена страна, която не показва на никого.“

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 412
  • Reputation Power: 937
  • nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!
  • диагностициран
Става и макитата 1200, просто не е перфектният камък за финиширане. Ако се финишира на нея трябва да се познава камъка перфектно, за да се прецени с какъв натиск, под какъв ъгъл и колко да е влажен. За оптимален резултат с такъв тип камък, трябва доста практика. Ако човек бърза или просто не му е ден, няма гаранция за максимален резултат .
И преди съм го писал, но е отличен камък за подготовка за финиширане, ако се ползва добре накиснат и с достатъчно суспензия, предотвратява изкарването на голям косъм, след това само се прави микроскос на някаква керамика. Така че, макита/кинг 1200 + някаква керамика за финиширане, за мен е отличен и бюджетен вариант за почти всички ножове.

Фина Индия, също е добър вариант, за масовите неръждаеми ножове, след Индията няма нужда от керамика, поне аз не виждам полза.

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 412
  • Reputation Power: 937
  • nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!
  • диагностициран
Попаднах на интересен материал, където са представени CATRA тестове на две стомани с идентичен химичен състав, но произведени по различни технологии- https://knifesteelnerds.com/2018/06/18/maximizing-edge-retention/ . Става въпрос за 154СМ и СРМ-154, първата е конвенционална стомана, а втората е праховият вариант.
Накратко за CATRA теста, това е тест при който с помоща на специална машина, се режат карти импрегнирани с 5% кварц(абразив). Тъй като се използва машина за рязането, всеки срез е с една и съща дължина( участък на РР) и с еднакъв натиск.

https://www.youtube.com/watch?v=bQ1zwueo_ew&feature=youtu.be


В конкратният случаи, са тествани бланки с вдлъбнат скос. Закаляването е извършено от  Peter’s Heat Treating. Заточени са с фиксиран ъгъл с плочки DMT. Различни бланки са финиширани с различен грит ДМТ, използваните гритове за експеримента са били 325, 600, 1200 и 8000. Използвани са и различни ъгли на заточване - 56, 50, 34, 27 и 20° общ ъгъл. Тествани са и бланки с две различни дебелини зад РР- 0.25 и 0.5мм.



Резултатите показват, че е почти без значение, дали стоманата е прахова или не, при един и същ хим. състав, предимството на праховата стомана е под 10%. Най-важният фактор е ъгълът на заточване, най-добре се представят бланките заточени на най-малък ъгъл- 20°(10 на страна), а най-зле се представят бланките заточени на 56°(28 на страна). Макар и след приключване на рязането, да се оказва че бланките заточени на най-малък ъгъл са най-дебели при апекса-22 микрона, те продължавали да режат по-добре от бланките заточени на голям ъгъл, макар последните да се затъпили по-малко-16 микрона дебелина при апекса. Това показва, че дори и да е малко по-тъп при малък ъгъл ножът реже по-добре, отколкото, ако е топорно сведен.





Резултатите от проведените тестове показват, че дебелинара зад РР, също има значение и бланките с дебелина 0.25мм зад РР се представят по-добре от тези, които са 0.5мм.

Най-добре се представят бланките заточени на грит 600. Това според мен се дължи на факта, че са използвали диамантени плочки, там високите гритове са нееднородни и работят по-грубо от средните гритове, видно и от микроскопските снимки направени при експеримента:

600 грит-

8000 грит-

« Последна редакция: 29 Юни, 2018, 00:15:29 от nomad »

Неактивен gogotattoo

  • Член на сдружението
  • Горски
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1098
  • Reputation Power: 417
  • gogotattoo някой ден ще бъде някой...gogotattoo някой ден ще бъде някой...gogotattoo някой ден ще бъде някой...gogotattoo някой ден ще бъде някой...
  • диагностициран
Ей тъй, малко за кеф ;)

Primum vivere, deinde philosophari.

www.gogotattoo.net

Активен nomad

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 412
  • Reputation Power: 937
  • nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!nomad има голям потенциал!
  • диагностициран
За мен, теста с рязане на домат е основен, за кухненските ми ножове. Ако ножа, не може да реже мек домат, е за заточване. Не тествам по толкова ефектен начин, държа домата с ръка, ако усетя че ножа се запъва при срязването на ципата, знам че трябва да го заточа.

Активен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 843
  • Reputation Power: 1535
  • seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!seiko внушава благоговение!
  • диагноза - див селянин
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #97 -: 09 Август, 2018, 15:06:29 »
И тази го може.
За два часа и нещо, с водни шкурки - ползвани (няма да се охарчвам я ;)), някалка грита (от 180 до 1500), малко диамантче накрая за пиниз и естествено каиша за масту... пардон, медитация. :D
Ножът имаше вторичен скос, но без да е заточен, оставен беше на около 0,4 - 0,5 мм на РР. В началото на вторичния скос измерих 0,9 мм. Задачата включваше повдигане и конвексиране на вторичния скос и оформяне на РР.
Аз доволен!

Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен Kukriblade

  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: kukriblade
  • Публикации: 2819
  • Reputation Power: 3899
  • Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!Kukriblade внушава благоговение!
  • Горянин
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #98 -: 09 Август, 2018, 15:13:52 »
Сложи снимка в цял ръст из темите де :)
Винаги има ,поне един луд,който се мисли за Наполеон!!!
...сини лумени... :)
http://www.youtube.com/user/triger78?feature=mhee

Неактивен koceto

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1810
  • Reputation Power: 6419
  • koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #99 -: 09 Август, 2018, 15:14:18 »
Тони какъв е тоя звяр, дай една снимка на целия нож, нова придобивка ли е?
"На мъжа може веднъж в живота да му потрябва нож и тогава той трябва да му е подръка“

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice