Автор Тема: За заточването и стоманите - проблеми и решения  (Прочетена 13356 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 765
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #150 -: 24 Април, 2019, 16:41:51 »
Не става дума за неспазен ъгъл на заточване. Проблемът не идва след заточването, а след стропа. При D2 като се прекали със стропа, РР губи агресивността си. Наистина усещането е, че ръбът се е заоблил и е загуби агресивността си. Вероятно, защото се изронват едрите карбиди, както е написал колегата universum. При стоманите с ванадиеви карбиди това не се получава или става, но много трудно.
« Последна редакция: 24 Април, 2019, 17:13:15 от nikolai »
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен lubitel

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 132
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #151 -: 24 Април, 2019, 16:47:54 »
Добре де колеги като се изронят тези карбиди, какво идва след тях и защо пък като се върнете на грубия абразив да се появяват мистериозно нови такива карбиди?
Ако се замазва само на строп, а не на по-фин камък, то какво означава това ... или се замазва и на камък?
TANTUM POSSUMUS, QUANTUM SCIMUS!

Активен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 954
  • диагноза - див селянин
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #152 -: 24 Април, 2019, 16:49:51 »
Не става дума за неспазен ъгъл на заточване. Проблемът не идва след заточването, а след стропа. При D2 като се прекали със стропа, РР губи агресивността си. Наистина усещането е, че ръмът се е заоблил и е загуби агресивността си. Вероятно, защото се изронват едрите карбиди, както е написал колегата universum. При стоманите с ванадиеви карбиди това не се получава или става, но много трудно.


А, под какъв ъгъл стропираш РР?
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 765
  • диагностициран
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #153 -: 24 Април, 2019, 17:19:56 »

А, под какъв ъгъл стропираш РР?
Не съм го мерил. Със сигурност знаеш, че стропът се прави с по- голям ъгъл от този на заточването. По тази причина е различно за всеки нож. Просто при D2 гледам да не прекалявам, а напоследък даже избягвам да ползвам строп. При S30V, S90V и Elmax например не се проявява такъв проблем, а също ги заточвам на ръка, не е да кажеш, че правя нещо различно.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен kendo

  • Член на сдружението
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 230
  • дялан камък
За заточването и стоманите - проблеми и решения
« Отговор #154 -: 24 Април, 2019, 18:06:01 »
Следя развитието на темата от няколко дни и се чудя дали има някаква връзка между всички публикации дотук, но не откривам такава... Написаха се много ценни неща, но също и доста свободни съчинения. Ще изразя единствено(засега), категоричното си несъгласие с твърденията, че стомана D2 трябвало да се заточва на по-груб грит, за да реже по-агресивно и да държи повече време острота. Напротив, при добре подготвен за финиширане РР D2 позволява да се заточи на много високи стойности, особено на естествени камъни. Не коментирам другите свойства на тази стомана, там нещата са ясни.
Тони е прав, че подготвени при еднакви условия остриета, ще покажат реално техните възможности в дадена "дисциплина", колкото и субективен фактор да има. Но, при провежданите от него тестове винаги има два важни момента - РР подготвен за сечене, и след това РР подготвен/реално препрофилиран, за рязане на манилско въже. Тоест - това са два различни профила и тук вече нещата биха могли да се коментират по различен начин.
All We Are Just Dust In The Wind...

Неактивен Франко

  • Дарител
  • Напреднал
  • *
  • Публикации: 196
  • диагностициран
Напоследък доста нещо изчетох и мътилката в главата ми става все по-голяма.
Доколкото разбрах след "прочитането" (ползвах гугъл преводач) на материалите представени от Nomad, разбирам, че според проведените опити, се установява, че за задържане на остротата имат значение големината на карбидите и твърдоста на стоманата - колкото са по-малки карбидите и по-голяма твърдоста на РР, толкова повече се задържа максималната острота при заточване с малък ъгъл. Обаче използваното в опитите острие е едностранно заточено на 20 градуса и започвам да се чудя дали има значение дали заточването е едностранно или двустранно.  ::)
Чисто практически и моите наблюдения покриват мнението на Seiko - точа няколко ножа от различни стомани и твърдост по един и същ начин и с еднакъв ъгъл - ножовете от "напомпани" (състав и твърдост) стомани работят в пъти по-дълго една и съща работа.
Малко мои разсъждения по въпроса за връзката между едрината на абразива и големината на карбидите.
Би трябвало да се съобразява големината на карбидите с едрината на абразива, но не "линейно" (карбида е 3 микрона и абразива да е до 3 микрона) - трябва да се има предвид, че абразивните зърна са слепени и не цялата големина на зърната е работна, а само стърчащите "зъбчета" отнемат стомана. При подбора на абразива би трябвало да има значение вида на свръзката, склонноста на абразивния камък да отделя абразивни зърна и склонноста на зърната да се "натрошават".При естествените камъни ми харесва начина на определяне на Nomad - според ефекта върху РР.
"Замазването" тук е доста добре обяснено: http://myabrasive.ru/forum/viewtopic.php?f=22&t=300 като е хубаво да се прочетат и препратките.

Неактивен Добри

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 1050
  • често подпийнал
Бьолер с нова стомана М398, подобрение на М390 както се предполага от името.

https://knifesteelnerds.com/2019/05/06/bohler-m398/

Неактивен Punky

  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1972
  • HardCore For Life
    • "kristo-2"
...... Със сигурност знаеш, че стропът се прави с по- голям ъгъл от този на заточването. .........

 Аз това не го знам, ама и не виждам смисъл ! Като минавам на строп, гледам да пазя същия или малко по - малък ъгъл. Все пак кожата е мека и острието потъва леко !?!

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 765
  • диагностициран
Аз това не го знам, ама и не виждам смисъл ! Като минавам на строп, гледам да пазя същия или малко по - малък ъгъл. Все пак кожата е мека и острието потъва леко !?!
Зависи какъв ти е стропа. При такъв с твърда кожа и при условие, че стропинга се прави без натиск, а само с тежестта на острието, няма как то да потъва. А като спазваш ъгъла на заточване просто полираш допълнително страните на апекса /което не е лошо/, но не минимализираш допълнително остатъчния косъм, което е една от функциите на стропинга. Но всеки си знае... Говорим за 1-2 градуса повече, както се прави и микроскос. Моят начин си работи перфектно /за моите разбирания/ при праховите стомани. При D2 също, но просто не бива да се прекалява. Замазването се получава именно след повечко строп. Това е моят опит. Не съм велик точилар, но мисля, че не съм открил нещо ново. Не ми се рови по темите, но и други колеги са споделяли впечатления за лесното замазване на D2 след строп.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice