Автор Тема: УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S  (Прочетена 4598 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

koceto

  • Гост
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« -: 24 Февруари, 2018, 19:06:08 »
Ще се опитам с няколко изречения да споделя впечатленията си от един кухненски нож на Фирмата KAI,търсих си качествен кухненски нож но и да има някакво съотношение цена качество,след един разговор с Герака ми сподели,че е много доволен от един кухненски нож на  KAI,поразрових се и си харесах SANTOKU 6716 S от серията Wasabi Black беше на прилична цена и си го взех,след месец и половина ползване основно на този нож съм удоволетворен напълно,ножът съм го ползвал само аз,че ако го подкара жена ми няма да остане нищо от него с тази дебелина от 2 мм  ;D

Малко за фирмата:

В своята страна продуктите на KAI са много популярни и с вековна традиция. Компанията е основана през 1908 г. в японския град Секи. От тогава, вече 100 години, продължава да произвежда и продава продукти с традиция. Един от специалитетите на фирмата са японските ножове на главния готвач. Общият знаменател в продуктите на KAI се основава на древната японска култура.Ножовете на KAI са световно признати,до колкото прочетох.Стоманите които използват са Дамаска стомана, VG-10, V-MAX.
KAI Group има филиали в Хонг Конг, Портланд,Германия.
В компанията работят повече от 1,000 служители в световен мащаб.

Серията Wasabi Black





А ето и конкретния модел:




Дължина на острието: 16,5 см T=2.0мм
Дължина на дръжката: 12,6 см
Материал на дръжката: Бамбукова пудра и полипропилен 
Материал на острието: Неръждаема ( V-MAX Stainless STEEL )
Заточване на острието: Двустранно
Твърдост на острието: 58±1 HRC


Ножът идва в такава опаковка


Острието дръжката и как седи в ръката
















Универсалният кухненски нож Santoku WASABI KAI 6716S е предназначен за риба, месо и зеленчуци.От както го имам и ползвам, съм рязал абсолютно всичко в кухнята но основното са месо и зеленчуци,главно съм ги рязал на дървена дъска,като форма баланс тегло скосяване,няма какво да искам още справя се отлично дори с по твърди зеленчуци,формата на острието не уморява ръката дори и при по интензивно ряазне,зеленчуците не залепват по острието сведено е отлично и равномерно и направо лети през продуктите,острието е закалено на 58,59 но като го ударя с пръст направо званти,стоманата се държи много добре,до сега го поддържам само на строб с диамантена паста и реже като змей,няколко пъти удари на кокал неволно но нямаше проблясъци за моя изненада,при рязане на сухи мезета VG-10 ми е проблясвала сериозно докато тук не,но ако вземе да се ползва за по груба работа на тези 2 мм няма как да няма поръжения стоманата е неръждаема което за мен за такъв тип ножове е задължително.Дръжката е удобна при основния хват за рязане (прав хват) и не приплъзва дори и при мазна ръка.Като удобство, лекота на рязане и задържане на острота съм доволен много,поддръжката също не изисква нещо специално,абе ножчето си е мислено за това и е екстра,доволен съм от покупката и го препоръчвам,даже смятам да си взема още няколко модела от серията.









Бях подготвил видео с рязане на различен тип храни но малката го е изтрила,та за сега толкова  :)






« Последна редакция: 24 Февруари, 2018, 19:25:37 от koceto »

Неактивен dim095

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 41
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #1 -: 24 Февруари, 2018, 19:52:45 »
Ползвам тези ножове в кухнята на ресторанта ми от 3+години. Мога да кажа само добри неща за тях. Бих ти препоръчал от същата серия Nakiri-то той ми е фаворит при рязане на зеленчуци от най-меките до най-твърдите.   

koceto

  • Гост
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #2 -: 24 Февруари, 2018, 19:57:18 »
Точно на него съм хвърлил око,доста се чудих в началото дали да не взема него първо,но така или иначе ще си взема още два три за комплекта  :)

Неактивен dim095

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 41
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #3 -: 24 Февруари, 2018, 20:34:34 »
Доста съм гледал и другите им серии , но не мога да се реша.

Неактивен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3639
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #4 -: 25 Февруари, 2018, 18:57:23 »
Имам същия нож благодарение на автора на ревюто. Реже много добре, за съжаление, моята привързаност към рязането в чиния, ме спъва да го ползвам по-често.

koceto

  • Гост
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #5 -: 25 Февруари, 2018, 19:11:54 »
Остави малко трамонтините да починат и го почвай  ;D

Неактивен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3639
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #6 -: 25 Февруари, 2018, 19:13:30 »
Остави малко трамонтините да починат и го почвай  ;D
Няма нож който да замени назъбените Трамонтинки. Няма такава симбиоза както чиния - Трамонтина.

Активен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 666
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #7 -: 25 Февруари, 2018, 19:51:45 »
Четох из bladeforums.com, че на тази серия на KAI стоманата е Daido 1K6.

Близка по спецификации до стомани като AUS-6, 12C27 не модната. И малко по-нагоре от "солингенската" X50CR15MoV.

И аз мисля, че тази серия е добър старт за запознаване с японските кухненски ножове.

Аз си харесах Wasabi black 6720C. Класически шефски нож.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 441
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #8 -: 26 Февруари, 2018, 12:06:57 »
Точно на него съм хвърлил око,доста се чудих в началото дали да не взема него първо,но така или иначе ще си взема още два три за комплекта  :)
Според мен двата ножа взаимно се припокриват/възможностите/. По-добре следващият да ти е 6715U.
Така ще имаш два различни ножа от една серия.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен zzfz

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 501
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #9 -: 02 Март, 2018, 10:03:54 »
Повече от доволен съм от тази серия ножове.
Ползвам Накири близо година и планирам да взема Янагиба.

Неактивен veso100

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 20
  • диагностициран
  • Скайп: veso100
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #10 -: 24 Март, 2018, 10:01:49 »
А за какво ползвате Янагибата? Аз имам 3 ножа от комплекта - по универсален, деба и янагиба. Като качество са супер, но може би заради липсата на култура и навици използвам само сантокуто. Дебата с тежкото острие чат пат и намирам приложение, но големия меч както е едностранно заточен не мога да го ползвам. Пробвах за риби уж по предназначение, но не ми е удобен - идва ми твърде специализиран, а не съм специалист  :yes:  иначе е много красив и стои супер на магнита на стената вече 3та година

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 613
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #11 -: 24 Март, 2018, 10:09:52 »
Японците го ползват за сашими. Според мен може да реже финно всякакво обезкостено месо.
Най тъмно е под лампата

Неактивен veso100

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 20
  • диагностициран
  • Скайп: veso100
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #12 -: 24 Март, 2018, 10:17:57 »
Сигурно просто трябва техника за рязане с едностранно заточен нож, ще се упражнявам повече. В момента ми е трудно да контролирам дебелината и ножа се впива и става по-дебело.

Неактивен Росен

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 14
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #13 -: 25 Март, 2018, 01:25:34 »
veso100, с коя ръка режеш ?

Неактивен maini4ka

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 28
  • Scorpio
    • продавалник
  • Скайп: chinamaina
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #14 -: 29 Юни, 2018, 07:31:41 »
Само да вметна, че 和寂 Wasabi означава "тъга" и са различни йероглифи от горчицата уасаби.
KAI 貝印 (Kaijirushi) означава отпечатък от черупка на мида, т.е. един вид японски Shell.

Стандартните им серии за японския пазар:
http://www.kai-group.com/products/special/hocho/products/seki/

Special edition дамаскини (красота!)
http://www.kai-group.com/store/special/shun_limited/
« Последна редакция: 29 Юни, 2018, 08:00:35 от maini4ka »

Неактивен the_shooter

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 27
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #15 -: 27 Септември, 2018, 11:46:13 »
Kai Nakiri Wasabi Black след малко погалване на строп-а...... :D


Неактивен the_shooter

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 27
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #16 -: 27 Септември, 2018, 16:17:38 »
Между другото Янагибата е чудесна за мезета... *palec*

Неактивен traktorist

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 58
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #17 -: 06 Декември, 2018, 11:18:54 »
Здравейте!
Съвсем наскоро и аз се сдобих с два модела от серията Wasabi Black-Накири и Сантоку.Ножовете са много остри и добре направени.За съжаление традиционните японски дръжки никак не са ми удобни и ще продължа да ползвам в кухнята старите си Фискарси.

Неактивен OLIGHT

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1811
  • диагностициран
    • OLIGHT BULGARIA
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #18 -: 06 Декември, 2018, 17:57:27 »
Много добър нож и отлично закален. Използването му в кухнята е удоволствие.

Неактивен traktorist

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 58
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #19 -: 06 Декември, 2018, 22:14:37 »
Когато режа държа острието от двете страни с палеца и показалеца, от там идва неудобството.Имам няколко Фискарса, един Вюстхов и една готварска Мора, които са много по-ергономични.

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 137
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #20 -: 06 Декември, 2018, 22:50:19 »
И какво ще ги правиш тези неудобните))?

Неактивен mdinkov

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 62
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #21 -: 07 Декември, 2018, 20:57:00 »
Японците режат по различен начин от европейците и затова на традиционните им ножове дръжките са различни от европейските .

Неактивен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 613
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #22 -: 07 Декември, 2018, 22:35:58 »
В сравнение с Европейците Японците режат не толкова по различен начин, а по-скоро различни неща. Ножовете Гиуто, Пети, Паринг, Сантоку са си западен тип ножове, произведени от японци, с японски стомани/повечето/, по японски начин/повечето/ за западняци. В японската традиция няма симетрично заточване - 50/50. Там е асиметрично- 100/0, 70/30, 60/40. Японският стил дръжка е в 3 разновидности- "Овал", "Октагон" и "D". За последната е важно дали си левичар или десничар- на левичарите няма да им е удобна. Аз лично предпочитам японският стил дръжка "Wa", пред европейският тип "Yo", защото е по-лека и ми позволява да я прихващам и по-назад и най-назад, според това какво правя и как ми е удобно. Но дори утвърдени и на години майстори, които продължават да коват ножовете / а не да режат ламарини/ и които са стожери на японските традиции /Уанатабе например/ правят ножове с "Yo" дръжки.
Най тъмно е под лампата

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice