Автор Тема: УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S  (Прочетена 3296 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен koceto

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1919
  • Reputation Power: 48022
  • koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« -: 24 Февруари, 2018, 19:06:08 »
Ще се опитам с няколко изречения да споделя впечатленията си от един кухненски нож на Фирмата KAI,търсих си качествен кухненски нож но и да има някакво съотношение цена качество,след един разговор с Герака ми сподели,че е много доволен от един кухненски нож на  KAI,поразрових се и си харесах SANTOKU 6716 S от серията Wasabi Black беше на прилична цена и си го взех,след месец и половина ползване основно на този нож съм удоволетворен напълно,ножът съм го ползвал само аз,че ако го подкара жена ми няма да остане нищо от него с тази дебелина от 2 мм  ;D

Малко за фирмата:

В своята страна продуктите на KAI са много популярни и с вековна традиция. Компанията е основана през 1908 г. в японския град Секи. От тогава, вече 100 години, продължава да произвежда и продава продукти с традиция. Един от специалитетите на фирмата са японските ножове на главния готвач. Общият знаменател в продуктите на KAI се основава на древната японска култура.Ножовете на KAI са световно признати,до колкото прочетох.Стоманите които използват са Дамаска стомана, VG-10, V-MAX.
KAI Group има филиали в Хонг Конг, Портланд,Германия.
В компанията работят повече от 1,000 служители в световен мащаб.

Серията Wasabi Black





А ето и конкретния модел:




Дължина на острието: 16,5 см T=2.0мм
Дължина на дръжката: 12,6 см
Материал на дръжката: Бамбукова пудра и полипропилен 
Материал на острието: Неръждаема ( V-MAX Stainless STEEL )
Заточване на острието: Двустранно
Твърдост на острието: 58±1 HRC


Ножът идва в такава опаковка


Острието дръжката и как седи в ръката
















Универсалният кухненски нож Santoku WASABI KAI 6716S е предназначен за риба, месо и зеленчуци.От както го имам и ползвам, съм рязал абсолютно всичко в кухнята но основното са месо и зеленчуци,главно съм ги рязал на дървена дъска,като форма баланс тегло скосяване,няма какво да искам още справя се отлично дори с по твърди зеленчуци,формата на острието не уморява ръката дори и при по интензивно ряазне,зеленчуците не залепват по острието сведено е отлично и равномерно и направо лети през продуктите,острието е закалено на 58,59 но като го ударя с пръст направо званти,стоманата се държи много добре,до сега го поддържам само на строб с диамантена паста и реже като змей,няколко пъти удари на кокал неволно но нямаше проблясъци за моя изненада,при рязане на сухи мезета VG-10 ми е проблясвала сериозно докато тук не,но ако вземе да се ползва за по груба работа на тези 2 мм няма как да няма поръжения стоманата е неръждаема което за мен за такъв тип ножове е задължително.Дръжката е удобна при основния хват за рязане (прав хват) и не приплъзва дори и при мазна ръка.Като удобство, лекота на рязане и задържане на острота съм доволен много,поддръжката също не изисква нещо специално,абе ножчето си е мислено за това и е екстра,доволен съм от покупката и го препоръчвам,даже смятам да си взема още няколко модела от серията.









Бях подготвил видео с рязане на различен тип храни но малката го е изтрила,та за сега толкова  :)






« Последна редакция: 24 Февруари, 2018, 19:25:37 от koceto »

Неактивен dim095

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 37
  • Reputation Power: 22
  • dim095 няма влияние.
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #1 -: 24 Февруари, 2018, 19:52:45 »
Ползвам тези ножове в кухнята на ресторанта ми от 3+години. Мога да кажа само добри неща за тях. Бих ти препоръчал от същата серия Nakiri-то той ми е фаворит при рязане на зеленчуци от най-меките до най-твърдите.   

Неактивен koceto

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1919
  • Reputation Power: 48022
  • koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #2 -: 24 Февруари, 2018, 19:57:18 »
Точно на него съм хвърлил око,доста се чудих в началото дали да не взема него първо,но така или иначе ще си взема още два три за комплекта  :)

Неактивен dim095

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 37
  • Reputation Power: 22
  • dim095 няма влияние.
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #3 -: 24 Февруари, 2018, 20:34:34 »
Доста съм гледал и другите им серии , но не мога да се реша.

Неактивен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3505
  • Reputation Power: 64750
  • Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #4 -: 25 Февруари, 2018, 18:57:23 »
Имам същия нож благодарение на автора на ревюто. Реже много добре, за съжаление, моята привързаност към рязането в чиния, ме спъва да го ползвам по-често.

Неактивен koceto

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1919
  • Reputation Power: 48022
  • koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!koceto внушава благоговение!
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #5 -: 25 Февруари, 2018, 19:11:54 »
Остави малко трамонтините да починат и го почвай  ;D

Неактивен Marcinkov

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 3505
  • Reputation Power: 64750
  • Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!Marcinkov внушава благоговение!
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #6 -: 25 Февруари, 2018, 19:13:30 »
Остави малко трамонтините да починат и го почвай  ;D
Няма нож който да замени назъбените Трамонтинки. Няма такава симбиоза както чиния - Трамонтина.

Неактивен universum

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 497
  • Reputation Power: 161
  • universum няма влияние.
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #7 -: 25 Февруари, 2018, 19:51:45 »
Четох из bladeforums.com, че на тази серия на KAI стоманата е Daido 1K6.

Близка по спецификации до стомани като AUS-6, 12C27 не модната. И малко по-нагоре от "солингенската" X50CR15MoV.

И аз мисля, че тази серия е добър старт за запознаване с японските кухненски ножове.

Аз си харесах Wasabi black 6720C. Класически шефски нож.

Неактивен МИНЧО

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 385
  • Reputation Power: 502
  • МИНЧО на прага да бъде приет.МИНЧО на прага да бъде приет.МИНЧО на прага да бъде приет.МИНЧО на прага да бъде приет.МИНЧО на прага да бъде приет.
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #8 -: 26 Февруари, 2018, 12:06:57 »
Точно на него съм хвърлил око,доста се чудих в началото дали да не взема него първо,но така или иначе ще си взема още два три за комплекта  :)
Според мен двата ножа взаимно се припокриват/възможностите/. По-добре следващият да ти е 6715U.
Така ще имаш два различни ножа от една серия.
Радостта от ниската цена трае много по-кратко, от разочарованието от ниското качество!

Неактивен zzfz

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 439
  • Reputation Power: 6053
  • zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!zzfz внушава благоговение!
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #9 -: 02 Март, 2018, 10:03:54 »
Повече от доволен съм от тази серия ножове.
Ползвам Накири близо година и планирам да взема Янагиба.

Неактивен veso100

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 20
  • Reputation Power: 13
  • veso100 няма влияние.
  • диагностициран
  • Скайп: veso100
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #10 -: 24 Март, 2018, 10:01:49 »
А за какво ползвате Янагибата? Аз имам 3 ножа от комплекта - по универсален, деба и янагиба. Като качество са супер, но може би заради липсата на култура и навици използвам само сантокуто. Дебата с тежкото острие чат пат и намирам приложение, но големия меч както е едностранно заточен не мога да го ползвам. Пробвах за риби уж по предназначение, но не ми е удобен - идва ми твърде специализиран, а не съм специалист  :yes:  иначе е много красив и стои супер на магнита на стената вече 3та година

Активен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 506
  • Reputation Power: 3560
  • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #11 -: 24 Март, 2018, 10:09:52 »
Японците го ползват за сашими. Според мен може да реже финно всякакво обезкостено месо.
Най тъмно е под лампата

Неактивен veso100

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 20
  • Reputation Power: 13
  • veso100 няма влияние.
  • диагностициран
  • Скайп: veso100
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #12 -: 24 Март, 2018, 10:17:57 »
Сигурно просто трябва техника за рязане с едностранно заточен нож, ще се упражнявам повече. В момента ми е трудно да контролирам дебелината и ножа се впива и става по-дебело.

Неактивен Росен

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 14
  • Reputation Power: 14
  • Росен няма влияние.
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #13 -: 25 Март, 2018, 01:25:34 »
veso100, с коя ръка режеш ?

Неактивен maini4ka

  • Дарител
  • Прохождащ
  • *
  • Публикации: 28
  • Reputation Power: 21
  • maini4ka няма влияние.
  • Scorpio
    • продавалник
  • Скайп: chinamaina
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #14 -: 29 Юни, 2018, 07:31:41 »
Само да вметна, че 和寂 Wasabi означава "тъга" и са различни йероглифи от горчицата уасаби.
KAI 貝印 (Kaijirushi) означава отпечатък от черупка на мида, т.е. един вид японски Shell.

Стандартните им серии за японския пазар:
http://www.kai-group.com/products/special/hocho/products/seki/

Special edition дамаскини (красота!)
http://www.kai-group.com/store/special/shun_limited/
« Последна редакция: 29 Юни, 2018, 08:00:35 от maini4ka »

Неактивен the_shooter

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 13
  • Reputation Power: 11
  • the_shooter няма влияние.
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #15 -: 27 Септември, 2018, 11:46:13 »
Kai Nakiri Wasabi Black след малко погалване на строп-а...... :D


Неактивен the_shooter

  • Новобранец
  • *
  • Публикации: 13
  • Reputation Power: 11
  • the_shooter няма влияние.
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #16 -: 27 Септември, 2018, 16:17:38 »
Между другото Янагибата е чудесна за мезета... *palec*

Неактивен traktorist

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 38
  • Reputation Power: 14
  • traktorist няма влияние.
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #17 -: 06 Декември, 2018, 11:18:54 »
Здравейте!
Съвсем наскоро и аз се сдобих с два модела от серията Wasabi Black-Накири и Сантоку.Ножовете са много остри и добре направени.За съжаление традиционните японски дръжки никак не са ми удобни и ще продължа да ползвам в кухнята старите си Фискарси.

Неактивен OLIGHT

  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1639
  • Reputation Power: 45204
  • OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!OLIGHT внушава благоговение!
  • диагностициран
    • OLIGHT BULGARIA
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #18 -: 06 Декември, 2018, 17:57:27 »
Много добър нож и отлично закален. Използването му в кухнята е удоволствие.

Неактивен traktorist

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 38
  • Reputation Power: 14
  • traktorist няма влияние.
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #19 -: 06 Декември, 2018, 22:14:37 »
Когато режа държа острието от двете страни с палеца и показалеца, от там идва неудобството.Имам няколко Фискарса, един Вюстхов и една готварска Мора, които са много по-ергономични.

Неактивен nervak

  • Напреднал
  • ****
  • Публикации: 131
  • Reputation Power: 47
  • nervak няма влияние.
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #20 -: 06 Декември, 2018, 22:50:19 »
И какво ще ги правиш тези неудобните))?

Неактивен mdinkov

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 32
  • Reputation Power: 17
  • mdinkov няма влияние.
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #21 -: 07 Декември, 2018, 20:57:00 »
Японците режат по различен начин от европейците и затова на традиционните им ножове дръжките са различни от европейските .

Активен Combo

  • Шорпек
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 506
  • Reputation Power: 3560
  • Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!Combo внушава благоговение!
  • диагностициран
УНИВЕРСАЛЕН КУХНЕНСКИ НОЖ KAI SANTOKU 6716 S
« Отговор #22 -: 07 Декември, 2018, 22:35:58 »
В сравнение с Европейците Японците режат не толкова по различен начин, а по-скоро различни неща. Ножовете Гиуто, Пети, Паринг, Сантоку са си западен тип ножове, произведени от японци, с японски стомани/повечето/, по японски начин/повечето/ за западняци. В японската традиция няма симетрично заточване - 50/50. Там е асиметрично- 100/0, 70/30, 60/40. Японският стил дръжка е в 3 разновидности- "Овал", "Октагон" и "D". За последната е важно дали си левичар или десничар- на левичарите няма да им е удобна. Аз лично предпочитам японският стил дръжка "Wa", пред европейският тип "Yo", защото е по-лека и ми позволява да я прихващам и по-назад и най-назад, според това какво правя и как ми е удобно. Но дори утвърдени и на години майстори, които продължават да коват ножовете / а не да режат ламарини/ и които са стожери на японските традиции /Уанатабе например/ правят ножове с "Yo" дръжки.
Най тъмно е под лампата

 

Намерете ни във фейсбук ArmsBG OlightBG Batteryservice