Автор Тема: Olight H16 Wave  (Прочетена 1295 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dellman

 • "Пустиняк от секаде"
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 385
 • диагностициран
Olight H16 Wave
« -: 13 Март, 2018, 19:10:35 »
Olight H16 Wave

Здравейте,
Ще ви представя новия модел на фирма Олайт - челникът Olight H16 Wave. Главната особеност на този модел е контролът с жестове. Челникът ми беше предоставен от Олайт България, благодарение на баце ви Андрей.

H16 Wave се доставя в кутия с нов семпъл дизайн, който ми допада. Визуално, мисля, че новата картонена опаковка е положителна промяна за фирмата. Недостатъкът е, че трябва да разкъсате опаковката от едната страна, за да стигнете до челника. На самата опаковка има снимка на продукта отпред и подробна информация за спецификациите на гърба.


Вътре има пластмасова вложка, като окомплектовката е следната:
- челник H16 Wave
- лента за глава (челникът е мониран на нея заедно с батерийния пакет)
- къстъмизиран батериен пакет
- micro-USB заряден кабел
- ръководство за потребителя, което е преведено и на Български !!!


Ето и спецификациите от производителя:
Материал на корпуса:
Полимер (пластмаса),
основа от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие
Светодиод: 2 x XP-G3 CW
Формат на батерията: Персонализирана батерия - Li-Po 2000mAh
Режими:
Нисък(5 лумена / 160 часа)
Среден (100 лумена / 9 часа и 30 минути)
Висок (500 лумена / 5 мин.) със степдаун на (350 лумена / 2 часа)
Далекобойност: 100 метра
Интензитет: 2500cd
Водоустойчивост: IPX-4 стандарт
Удароустойчивост: 1м
Размер: 58 мм (дължина) x 38 мм (височина) х 24 мм (ширина) - челник,
71 мм (дължина) x 42 мм (височина) x 19 мм – батерия
Тегло: 120g (включително с батерията)
Включени аксесоари:
1 * Олайт 2000mAh батерия
1 * Лента за глава
1 * micro-USB кабел
1 * Инструкция за потрбителя

Самият челник съдържа два Cree XP-G3 светодиода със студена светлина, но с две различни TIR оптики. Едната е за далечина, а другата за широко разпръскване.
Olight H16 Wave е много подобен на дизайн с друг модел на фирмата – HS2.
При Olight H16 Wave е наличен Li-po(литиево-полимерен) батериен пакет в правоъгълна пластмасова кутийка. За разлика от HS2, тук имаме „твърда връзка” между челника и батерията. Лично на мен варианта с USB връзка на компонентите при HS2 ми допада повече. Кабелът е дебел и здрав и се навива в средата, като кабел от стар телефон.

Наличен е micro USB порт за зареждане на батерията, покрит от гумено капаче.
До гуменото капаче са разположени лед индикациите за заряд на батерията, 4 на брой, както и син бутон. Синият бутон се натиска и тогава въпросните лед индикации светват в синьо, за да покажат нивото на заряда на батерията. Понеже при носене батерията ще се намира от задната страна на главата, трудно би могло да се провери остатъчния заряд, но от Олайт са се погрижили много хитро за това нещо. Когато се достигне около 10% от заряда на батерията, тя ще издаде звуков сигнал в продължение на 10мин., като за да спре просто трябва да се натисне синият бутон.

Зареждането на батерията става посредством предоставения micro USB кабел. Лед индикациите мигат по време на зареждането и спират, когато зареждането е приключило. Според данни от нета, зарядния ток е приблизително 1А. Челникът може да работи при всички режими по време на зареждането, но за сметка на по-бавната скорост на зареждане. Това все пак е вариант да се върже челника към пауърбанка и да се ползва по-дълго време.


Челникът не блести с дизайн, даже никак (дизайнера му да го линчуват публично), но за сметка на това е много лек и удобен при носене. Качеството на изработка е на познатото високо ниво за марката и не се забелязват никакви забележки. Лентата се държи здраво на главата и не се усеща дискомфорт и следи от носенето. Не забелязах и наченки да изпадне при спортни активности, като пързаляне с наелон и гумени галоши, ринене на сняг и т.н. Лентата за главата е с познатия дизайн на марката от последните модели – брандирана еластична лента с пластмасови скоби във всеки край.


Управлението на режимите е посредством син бутон разположен върху предната част на челника. Натискайки го, челника се включва. Челника винаги пали на силния режим с двата емитера работещи едновременно. Натискайки бутона за режимите, сваляте от силния през средния и накрая на слабия режим на двата емитера едновременно. Завъртането е в следния ред по-кокретно : High -> Mid -> Low -> Off -> High и т.н. Двата емитера винаги светят заедно и няма възможност да се използват по отделно. Хубава екстра за модела е възможността да се регулира насочеността на светлиата. Може да се регулира в три позиции, ако не броим стандартното положение, в което седи.

Интересното за мен обаче е така наречената Wave функиция. H16 Wave може също да се активира или деактивира с жест. Промяната на режимите на светлината не е възможна с управлението с жестовете. Режимът служи за включване и изключване на челника. Този режим може да се активира като включи челника и от който и да е режим се задържи бутона за управление в продължение на 1.5 сек., докато светлината премигне. По същия начин функцията се изключва. Режимът на жестовете е активен, като това може да се разбере от светещия в синьо бутон. Сензорът за този контролер е разположен до основния бутон. Съответно като се „помаха” пред челника той се включва или изключва. Функцията е интересна и полезна, като трябва да обърна внимание на това, че ако сте се забили в някоя гора/храсталак, то нека тя да е изключена поради неволно активиране на челника.
- снимката е от нета

Като за финал, ето как виждам нещата през моята камбанария.
Olight H16 Wave е чудесен и лек челник, който е спортно и EDC ориентиран. Като такъв е изключително удобен благодарение на ниското си тегло от 120гр с батерията, както и на прекрасната лента, която не оставя отпечатъци и след продължитено носене и седи много добре на шапка с козирка  8)

WAVE OPERATION, както се води функцията е хубаво нещо, особено когато се работи нещо и са ви мръсни ръцете. Тя е основно приятно допълнение, отколкото необходимост. Лично аз бих се зарадвал повече на наличието на червена светлина, като при HS2, както и включването да става със задърждане на бутона. Като недостатък ще изтъкна и липсата на директен достъп до ниския режим. Според мен в един челник, това трябва задължитено да го има. Много се радвам обаче, че винаги пали на максималния режим. Въможността да се регулира насочването на светлната е нещото, което най-много ми бе ползено при ползването ми до момента. Голямата батерия и чудесния баланс при носене го правят подходящ за множество задачи в ежедневието, а и не само.
Ето още малко снимки от светенето с модела:Неактивен POCEH KOCEB

 • наблюдател
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1179
Olight H16 Wave
« Отговор #1 -: 14 Март, 2018, 19:54:38 »
Предполагаемо 350лм за 2 часа си е добре, напълно достатъчна светлина е според мене.
Чудесно ревю, благодаря за добре поднесената информация  *palec*
Μολων λαβε !

Неактивен Kukriblade

 • Старо куче
 • *****
 • Потребителско име: kukriblade
 • Публикации: 3135
 • Горянин
Olight H16 Wave
« Отговор #2 -: 04 Април, 2018, 15:37:42 »
Случайно разбрах,че синият бутон светещ при включена уейв функция,добре изпълнява ролята на режим "светулка".

Чудесно ревю  :nabira:
Винаги има ,поне един луд,който се мисли за Наполеон!!!
...сини лумени... :)
http://www.youtube.com/user/triger78?feature=mhee

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice