Автор Тема: Кухненска ножица BergHOFF  (Прочетена 1124 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен AFA

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 226
  • диагностициран
Кухненска ножица BergHOFF
« -: 24 Март, 2018, 18:12:14 »
Кухненска ножица BergHOFF

Обща дължина: 252мм
Дължина режеща част: 84мм
Дължина на дръжките: 111мм
Дебелина на едното рамо при осевия винт: 3,8мм
Дебелина на едното рамо при върха: 2,5 мм
Дебелина на дръжките: 13,2мм
Стомана: X30Cr14

Гледам, че в кухненския раздел няма подобно ревю, а според мен това е много полезен помощник в кухнята и реших да драсна няколко реда. Ако модераторите преценят, че не отговаря на условията на форума, нека я забършат - няма да се сърдя.
Ножицата купих преди 7-8г. от Billa, по време на някаква промоция. Цена по - спомени около 35лв. Помня, че беше по Никулден и определено ми трябваше подобен инструмент. Вкъщи се консумира риба поне веднъж в седмицата, а преди да я купя се мъчих с една китайска ножица с уши. Тук е мястото да спомена, ако си избирате кухненска ножица, никога не си купувайте такава с уши! Натоварването върху пръстите никак не е малко при рязане на перки, опашки, хриле и т.н. особено при по - големи риби, а да не говорим за по - дебели пилешки кости. След 15-20 минути не само ще ви болят пръстите, но и ще ви се отще да чистите каквото и да било. Конструкцията, подобна на тази ножица дава много по - сигурен и силов хват. Тук вече участват всички пръсти на ръката, контрола е много по - добър и сигурен.
Та да се върнем на конкретната ножица, опаковката беше някакъв блистер, който веднага изхвърлих. Относно марката, не бях чувал нищо за BergHOFF. След като се разтърсих в нет-а разбрах, че правят кухненска посуда и оборудване. До колкото разбрах марката е белгийска, а къде произвеждат не е ясно. На тая промоция имаше и кухненски ножове на същата марка и съжалих след това, че не си купих.
Прави впечатление дебелината на двете части, излъчва солидност. Рязал съм с нея също и всякакви пилешки кости и се справя без никакъв проблем. Стоманата не е нещо неземно, но за такъв инструмент въобще не е и необходимо. За толкова години ползване не съм я точил нито веднъж и си реже до момента без проблем.

Осевия винт е с вътрешна пружина, която работи безотказно. А сглобката не е мръднала за времето, за което я ползвам. Обикновено при лозарските ножици, при които също се прилага голямо усилие се износват интензивно именно в този участък и започват да хлопат.Прибирането/заключването се извършва посредством скоба в края. Държи достатъчно сигурно, самоволно отваряне при мен не е имало.Кривата на долната челюст е много удобна да не изскочи и приплъзне при рязане. Захваща сигурно и държи.На това назъбване така и не открих приложението. Имам овощарска ножица, при която подобно служи за отвеждане (изтичане) на растителните сокове. Тук обаче ми се струва, че е по скоро за фаца, отколкото с някакво реално приложение.

Заключение: за мен ножицата е незаменим помощник в кухнята, особено при обработка на риба. Ножът невинаги е достатъчно ефективен, а има доста слузести и хлъзгави риби като михалцата, при които си е направо опасно да боравиш с нож. Конкретната ножица е качествено изработена, сглобката е отлично напасната и работи достатъчно прецизно.
Марката не е толкова от значение, важното е да не е с уши. Подобни ножици китайско изпълнение съм виждал по веригите, колко са качествени - не съм ползвал и не мога да кажа ...
Ако животът постоянно ти го слага - значи му става! Щом му става - значи те харесва!

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice