Автор Тема: Смело и безотговорно - Rikka 5000 unmounted  (Прочетена 1506 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен p.milev

 • Прохождащ
 • **
 • Публикации: 33
Смело и безотговорно - Rikka 5000 unmounted
« -: 10 Април, 2018, 20:58:36 »
Заглавието е доволно информативно.  :chukane:
Стойката ми пречеше по ред прични. Реших , че единствения ми шанс е да нагрея и да очаквам лепилото да се размекне.
Какво направих:
1.) изчаках няколко седмици камъкът да изсъхне добре - реших, че така ще избегна риска от спукване при рязко изсъхване.
2.) махнах пластмасовите "тапи" от двата края и гумените крачета от долу - реших, че е най-добре да разкарам всичко, преди да метна във фурната - снимка 1 (IMG_2840.jpg)
3.) нагрях във фурната - 30мин на 90 градуса. Поставих камъкът легнал в тава в/у хартия за печене със стойката отгоре.  Умишлено не го нагрях повече, защото ми беше ясно че после трявба да държа камъка, а веднъж нагрят, доста добре държи температура. Пък и не знаех стойката как ще понесе нагряването.
4.) извадих от фурната, сложих готварските ръкавици за гореши тенджери и понапънах оттук-оттам. Единия край поддаде. Хванах както съм показал на снимка 2 (IMG_2938.jpg) отново с ръкавиците и някакви хавлиени кърпи за изолация и използвайкй предмишницата за опора разлепих единия край. Снимката  е правена пост-фактум.
5.) така изглежда разлепения камък - снимка 3 (IMG_2842.jpg). Върху оребряването е нанесено сериозно количество лепило.
6.) при разлепването пострада долния ръб - от страната , която беше залепена нямаше фаски, респективно при отлепянето съм притиснал ръба в основата и се отчупи люспа - снимка 4 (IMG_2843.jpg)
7.) остана да махна лепилото. Първо пробвах с ацетон - не стана, лепилото изобщо не реагира. За щастие,  камъкът го понесе добре.
жокер от приятел ме насочи към правилното решение - шкурка P100 положена в/у гладка повърхност (стъклото за подравняване). По-добре ползвайте шкурка с текстилна основа, т.к. хартиената основа поддава и се деформира от водата.
Търкане само с тежестта на камъка и обилно и често обливане с вода - снимка 5(IMG_2920.jpg). оставих една идея от лепилото, т.к. преценихм, че ще падне на следващия етап.
8.) остана само да подравня с абразивно зърно на стъклото. F400 , F600 и бързи фаски с DMT F400.
... толкоз.

Сигурно може някои неща да се направят по-добре - сега вече бих нагрял камъка повече, т.к. определено основата не се трогна от нагряването. Може би при по-висока температура лепилото ще се размекне повече ... Може би два чифта ръце ще го направят по-добре - ако един човек държи камъка, а друг дърпа от двете страни , може би ще се избегне отчупването по ръба от към основата. Може би, ако камъка се стисне в менгеме с чамови летвички ... може би е е по-добре, а може и да се спраска, знам ли ....

Та така - рапорт даден!
Знам, че доста хора недолюбват стойките, включително в този форум и конкретно за този камък - дерзайте ;)  :nabira:
« Последна редакция: 10 Април, 2018, 21:14:40 от p.milev »

Неактивен nomad

 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 547
 • диагностициран
Смело и безотговорно - Rikka 5000 unmounted
« Отговор #1 -: 10 Април, 2018, 21:52:07 »
Браво, решил си проблема със стойката! И мен, ме дразнят стойките и по принцип избягвам да купувам камъни със стойка. Ако камъка е с керамична свръзка или глинена(кинг и суехиро делукс), би трябвало, да няма проблем да се нагрее, за да отпусне лепилото. Но с много японски синтетични, това е противопоказно, става дума за камъни с полимерна свръзка, като Бестер и Наниуа Суперстоун(не знам как им е, новото име), те могат да се увредят от висока температура. Също за камъни със свръзка от магнезиев цимент, като Чосера(сега профешънъл) и Шаптън, може да се пукне камъка при нагряване. Щом Риката е преживяла нагряването, без поражения, най-вероятно е с керамична свръзка.
« Последна редакция: 10 Април, 2018, 21:59:51 от nomad »

Неактивен bully

 • просто човек
 • Общо събрание
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 1257
 • диагностициран
Смело и безотговорно - Rikka 5000 unmounted
« Отговор #2 -: 11 Април, 2018, 09:18:10 »
Видът на свръзката действително е керамична, а си е посочено отстрани на абразива с латинската буква V = vitrified bond  Същото го пише на камъните от сериите Cerax и New Cerax, с изключение на някои от комбинираните доколкото си спомням.  ::)


П.С. Обозначението на Cerax 707, който аз лично много харесвам като камък и затова че се справя с някои от най- съвременните прахови стомани


« Последна редакция: 11 Април, 2018, 09:34:11 от bully »
Доброто без меч в ръката служи на злото.
Този, който правилно посочва  моите грешки е мой учител. Този, който правилно оценява моите  постъпки е мой  приятел. Този, който ме  ласкае е  мой враг. /Сун Цзъ/

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice