Автор Тема: Zebralight H53Fc  (Прочетена 1479 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен aeon

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 105
Zebralight H53Fc
« -: 25 Май, 2018, 15:45:41 »
Здравейте,
Ще ви представя челник Zebralight H53Fc с уточнението, че понякога ще го пиша фенер, защото при мен много често изпълнява и тази функция, когато е без лента.

   

Малко суха статистика:
Челника е поредната и актуална версия на постоянно усъвършенстван модел от 2007 г.
Тялото е изработено от алуминий с андозирано покритие.
Размерите му са 75 mm дължина и 22 mm диаметър при главата.
Теглото без батерия е 31 g, с батерия и лента - 79 g.
Батерията е с размер АА и може да бъде Ni-Mh, алкална, или литиева, но 14500 са забранени. Ni-Mh се препоръчват от производителя.
Има вградена защита от грешно поставяне на батерията, както и индикация за оставащото ниво на батерията.
Светодиода е Cree XP-L2 с цветна температура 4000 Келвина, Индекс на цветопредаване (CRI) 93-95 и максимално отклонение на нюанса 2 стъпки по скалата на МакАдамс.
Всички режими са стабилизирани и без пулсова модулация, като при изчерпване на батерията челника не изключва внезапно, а преминава в по-слаб режим.
Драйверът е запечатан със смола и директно свързан с алуминиевото тяло за по-добър термичен трансфер.
Рефлекторът е алуминиев, грапав (тип портокалова кора), с матирано стъклото пред него.
В комплекта са включени стоманена щипка, силиконов държач с лента за глава и два резервни О-пръстена.

С актуалния си интерфейс зебрите дават възможност за запаметяване на три различни профила с до шест режима всеки, оптимизирани за различно ползване.
Челника предлага бърз достъп до шест избрани стъпки на осветяване от 12 възможни в диапазона 0,01 лумена до 276 лумена. Шестте избрани режима са събрани в три групи и подредени според желанието на собственика. Достъпа до трите групи е директен, чрез бързо включване, включване със задържане, или двойно натискане на бутона за управление. Челника има памет за последния използван режим във всяка от двойките, на всеки профил.

Специалните режими се достигат с тройно натискане на бутона и са бавен маяк със сила 1 лумен, бавен маяк със сила 276 лумена, бърз маяк със сила 276 лумена и стробоскоп на 276 лумена. Тези режими също се запаметяват.

Фирмата предлага голям избор между цвят и форма на лъча. Има версии без рефлектор (mulе), избира се между матирано и прозрачно стъкло пред рефлектора, различен индекс на цветопредаване, червени диоди. Когато купувах моя фенер, още се предлагаше и по-стара версия на челника с не толкова гъвкаво управление, но с поддръжка на 14500 батерия за 500+ лумена в турбо режим. Най-светлосилните предложения на фирмата в момента достигат до 330 лумена за челниците и 550 за фенерите с 1 брой Ni-Mh батерия.  Линк към таблицата им: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1WRnPsoYXE9oYKMievC1NOWQyrvSVk8HxkkEMBjAPo_s/edit?hl=en&authkey=CNqP6KIC&pref=2&pli=1#gid=0

Версията H53Fc е с най-висок индекс на цветопредаване, топла температура и матирано стъкло - опции, които понижават силата на светене, но това е избор, който фирмата се е постарала да ми предложи, и който търсих.

Зебрите винаги са ми правили впечатление, като едни от най-ефективните фенери, но дълго ги отбягвах, защото имат своите странности и не се предлагат на българския пазар. Последните версии на АА фенерчетата им, обаче, ме впечатлиха толкова, че проучих възможностите по-добре и открих европейски дистрибутор на продукцията им.


Челника е характерен за фирмата продукт - продължение на първия им челник със същата концепция. От тогава до сега Зебралайт целенасочено ги усъвършенстват. Това, което се е получило, е балансиран и премислен инструмент за осветяване.

Формата е интересен плод на продуктовия дизайн - напомня ми за фигура от шах (ако в шаха имаше фигура "фар"). Същевременно няма нищо излишно - формата следва функцията и фенерчето е изключително компактно. Алуминия е покрит с най-висок клас тъмносиво андозирано покритие. Главата е оребрена за допълнително топлоотделяне. Тялото е гладко, с канали за силиконовия държач, трети за ...красота?... и още един за стоманената щипка. Капачката е с вертикална насечка за по-добро сцепление.Водоустойчивостта се осигурява от необичайно дебел о-пръстен. Резбата е триъгълна, анодизирана и без забележки. В капачката е монтирана доста дълга и стегната пружина, която държи батерията много стегнато. Дължината и позволява на фенерчето да работи и с ААА батерии без допълнителен преходник.
Щипката има само една позиция за закачане - с главата надолу. Формата е много изчистена, без излишни ръбове и позволява лесно и сигурно закачане на фенерчето, което почти напълно се скрива в джоб. Моята щипка не беше достатъчно стегната, затова я откачих и стиснах леко. Сега прилага точно толкова натиск, колкото искам. За съжаление мястото и изисква да бъде свалена, когато се ползва фирмената стойка.
Силиконовия държач е удобен и не позволява на челника да се размества от позицията в която е поставен. Има трето ухо за поставяне на допълнителна вертикална лента, което за моя начин на ползване е ненужно. Направих си собствена версия от велкро лента, за да не махам често щипката. Челника не е толкова стабилен в нея, но става за по-кротко ползване.
Хоризонталната лента в комплекта е мека и удобна. Изрязани са прорези и в двете халки, така че може напълно да се разглоби.


Бутона за управление се намира от горната страна на главата. Разположен е ексцентрично към задната част на фенера в ниша, която го предпазва от случайно натискане. Самия бутон е изпъкнал, което автоматично центрира натиска в средата му. Материала е дебел черен силикон. Механизма отдолу е стегнат. При натискане има добро съпротивление и превключването е ясно и отчетливо. Това е много важно, защото ще падне голямо щракане.

Управлението на фенерчето е ново в тази версия. Първия профил (G5) е старата версия на управлението, с фиксирани места на максимален, среден и слаб режими и възможност на избор на дублиращи режими към всеки от тях. Новите два профила (G6, G7) позволяват пълна свобода на настройките на режимите. Това е таблица с режимите, която съм направил за собствено улеснение:Фабричната настройка (фиксирана за G5) е бързо включване - високи режими, включване със задържане >=0.6s - ниски режими, и двойно натискане за средните. Тази настройка за мен не е оптимална - средните режими са по-недостъпни и няколко пъти се светнах на пълна мощност, докато исках 0,06 лумена.
Основно ползвам G6, но когато давам челника на сина ми, превключвам на G7.
За мен най-удобно се оказа на бързо включване да бъдат ниските режими, включване със задържане е за средните, и двойно натискане е за максималните. Между двата режима във всяка група се преминава с двойно натискане.
Тези настройки влияят и на поредността на смяна на режимите при задържане - сега е нисък-среден-висок-нисък..., като от включено положение винаги следващия е среден. Не знам, как ви звучи, но за мен това е много интуитивно и практично управление.
Три бързи натискания включват запаметения специален режим. Сменя се с двойно натискане.
Четири натискания активират индикацията за оставащото ниво на батерията - четири до едно светвания показват пълна до празна батерия.
С пет, шест и седем натискания се избира между трите запаметени профила.
С 6х2 натискания се влиза в режим на програмиране. Първия път е за предпочитане това да се прави при пълно душевно спокойствие, 1-2 свободни часа, малко бира, или винце и таблица на режимите като горната. После става по-лесно и съм правил промени и в походно положение.
С 5х3, 6х3 и 7х3 се връщат фабричните настройки на отделните профили.

Светодиода никакъв се не види. Не знам дали е центриран, или разцентрован. През матовото предно стъкло се вижда единствено мека топла светлина. Централния лъч е силно разфокусиран и прелива в периферната подсветка, а тя - в неосветената зона. Когато се движа, мога да забележа къде е центъра на лъча, но резки граници между компонентите му липсват:

- максимален режим - 275 лумена:


- среден режим - 55 лумена:


-минимален режим - 0.06 лумена:


Не виждам смисъл да показвам всичките му 12 степени на светене. За ниския режим се наложи да обърна фенера обратно. Светлинния лъч е еднороден като цвят. Апарата отчита цветна температура 3800 Келвина, с една стъпка компенсация на зелен нюанс.

Едно сравнение с други фенери на 4000К - първо с Маратак ААА с Ничия 219B, после с Конвой S2+ с XM-L2:


Двата фенера са на максимален режим, като матираното стъкло на челника разпръсва светлината по-равномерно, на по-голяма площ. Диодите са с нюанси от двете страни на линията на идеалното черно тяло и когато светят един до друг разликата се натрупва. След като съм светил с двата заедно, Зебрата започва да ми зеленее и минава време, докато мозъка ми отново се адаптира към нейния цвят. Хубавото е, че имат различно предназначение и не е нужно да си напомням, колко по-добра е тази ничия.


На снимката Конвоя има отчетлива зелена корона около централния лъч, която на живо виждам по-скоро като жълта. Разликата може би идва от по-ниското CRI на XM-L2 диода и интерпретацията на светлината от сензора на апарата. Тези два фенера всъщност се комбинират добре.

Челника е много удобен за работа на близка и средна дистанция. Тази версия не е подходяща за големи разстояния заради разсеяната светлина.
Нощем го ползвам, когато проверявам малкия наследник - има невероятно ниски режими, недостижими за другите ми светлини, с които мога да осветя и в лицето му без да го притесня. Друго приложение е в тъмните, неудобни ъгълчета у дома, където трябва да поправя нещо - лъча е насочен, но равномерен и приятно топъл, което помага срещу заслепяващи отблясъци.Пробвах да го ползвам и под капака на колата. Ако се сложи магнит на щипката на такъв ъглов фенер, светлината може да се насочи във всяка посока от въображаема полусфера и е сравнително удобно, и гъвкаво решение за закрепване. По принцип не виждам смисъл от магнити в опашките на фенери и челници, защото металната повърхност, на която се лепят, никога не е насочена точно към това, което искам да осветя. Допълнително магнита е опасен за някои вещи в багажа, така че наличието му е минус за мен.

В гората  челника е в стихията си. Светлината му е приятна и успокояващо топла. В лагера, накъдето и да се обърнеш, е ден.
На горска пътека е предостатъчен за ориентиране, като 50 лумена осветяват достатъчна дистанция и не връщат силни отблясъци от близките дървета и храсти.
На открито лъча не може да пробие далеч. Ходейки по коларски път, се получава стена от тъмнина в дъното на пътя, от която понякога се взират непознати очи. Затова обикновено нося и втори фенер с концентриран лъч, който използвам за да пробия мрака в определена посока, ако е необходимо.

Нещата, които харесвам в челника:
- Топла светлина с висок индекс на цветопредаване - реалистични, живи цветове на това, което осветявам.
- Настройка на режимите на светене и тяхната последователност според личните ми предпочитания.
- Смислени специални режими на светене - полезно разнообразие от неизползваемия за мен стробоскоп.
- Удобен бутон за управление, защитен от самоволно включване.
- Електрониката е допълнително предпазена от влага и механични повреди.
- Отлична ефективност, впечатляващи максимален и минимален режими.
- Всички режими са стабилизирани и без пулсова модулация.
- Компактен размер и ниско тегло.
- При нужда работи и с ААА батерия.

Нещата, които не са идеални:
- Белите повърхности не са чисто бели - изглеждат леко жълтеникави. Ако трябва да се избягва жълт сняг - проблем! :)
- Нюанса на диода на CREE не си пасва с ничията на Маратак-а, въпреки че и двата са 4000К. Ничията е с по-приятен цвят.
- Канала за стоманената щипка е с остри ръбчета. Това предполага по-лесна повреда на анодизацията в тази зона при слагане и сваляне на щипката. Забележката е малко безпредметна, след няколко тротоарни екземи, но все пак всички други ръбове са скосени и не знам защо тези са оставени по този начин.

Принципна забележка:
- Технологията на изпълнение на диода води до силно изразена разлика в цвета между централния лъч и периферната светлина. Матираното стъкло скрива този дефект, но четох, че при версиите с прозрачно стъкло личи. Отзивите за версията с 4500К и 85 CRI са за по-равномерна светлина.

Друг челник, който ме впечатли докато избирах, беше Manker E03H с Ничия 219C. Плюс е приятния му диод, но формата на лъча, управлението, надеждността и вградения магнит определиха моя избор - Zebralight H53Fc е по-рафиниран продукт. Дали бих го заменил? Категорично не - и като челник, и като фенер е изключително гъвкав, и удобен за експлоатация. Не е универсален (такъв отдавна се отказах да търся), но за близки и средни дистанции е идеален инструмент. Дали бих го купил отново? Отговорът ми след 6 месеца ползване е безусловно да - много съм доволен. 

Поздрави!


Неактивен scorceni

 • Ножевик
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 169
Zebralight H53Fc
« Отговор #1 -: 25 Май, 2018, 16:42:09 »
Чудесно написано и много информативно ревю.Поздравления.
Добре тренираните рефлекси са по-бързи от късмета

koceto

 • Гост
Zebralight H53Fc
« Отговор #2 -: 25 Май, 2018, 16:46:59 »
Страхотно представяне на хубаво фенерче  *palec* ,аз ползвам подобно (фенерче челник) за ЕДЦ и за мен лично са много практични.

Неактивен Marcinkov

 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 3707
Zebralight H53Fc
« Отговор #3 -: 25 Май, 2018, 19:07:51 »
Нака, това ревю има два големи кусура:
1.Твърде малко са му харесванията, за това което е.
2.Ще ме откажеш да пиша каквото и да било свързано с фенери. :D ;D :D

Неактивен aeon

 • Старо куче
 • *****
 • Публикации: 105
Zebralight H53Fc
« Отговор #4 -: 25 Май, 2018, 22:34:27 »
Благодаря за добрите думи. Беше си усилие.   :green:  :nabira: 

Неактивен Мечков

 • Херцог
 • Дарител
 • Старо куче
 • *
 • Потребителско име: мечков
 • Публикации: 1572
 • Не можеш да имаш всички ножове,но трябва да опиташ
Zebralight H53Fc
« Отговор #5 -: 26 Май, 2018, 09:35:27 »
Страхотно ревю колега. Сърчице от мен имаш  *palec*
Обичам този формат батерии и особено съм впечатлен от това ,че може и ААА да кльопа,а самото фенерче,наистина изглежда много ползвателно. :nabira:

Неактивен Combo

 • Шорпек
 • Член на сдружението
 • Старо куче
 • *
 • Публикации: 695
 • диагностициран
Zebralight H53Fc
« Отговор #6 -: 26 Май, 2018, 09:47:26 »
Първото ревю на фенер което прочетох от началото до края при това на един път. Супер ревю.
Най тъмно е под лампата

Неактивен Yasenf

 • С желязо в кръвта :)
 • Управителен съвет
 • Напреднал
 • *
 • Публикации: 365
 • BRKCA MIKE 477
 • Скайп: yasenf
Zebralight H53Fc
« Отговор #7 -: 26 Май, 2018, 14:03:36 »
Прекрасно ревю на прекрасен продукт. Аз имам Манкера, въпреки че бях пред подобна дилема, избрах него заради Ничия диода и филтрите, с които идва. Зачислен е в колата и магнита вече влезе в употреба при смяна на спукана гума - за тази работа е много удобен, като го лепнеш на калника. За туризъм и аз бих избрал Зебрата заради пословичната надеждност и ефективност на драйвера.  Ако идваш на следващата сбирка се обади и ще го взема от колата да видим разликите в лъча.
За да бъдеш РАЗБРАН трябва да си ПРОСТ.

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice