В превод със съкращение качвам статията "Търкалящите се камъни не събират мъх" където собственикът им излага съвсем накратко впечатления за всеки един от по долу посочените камъни и то в доста хумористичен и забавен стил на моменти.

"..........................Най горе изправен
Atoma Economy #400 grit diamond plate. Използва се за изцравняване на всички камъни и е един от най добрите възможни изравнители за целта. Справя се дори и с тези камъни които отделят доста абразивна суспензия и с които на други марки за подравняване им е трудно. С тях Atoma се справя чудесно и тъй като е голямо парче алуминий не е твърде тежко. Много добри итозиви, силоно се препоръчва.
От ляво на дясно
Shapton M5 #1000. Tози камък не е тестван по пълната програма, така както 95% от Shapton professional. Като че ли не е толркова бърз при отнемане на стомата, но това е трудно забележимо. Използва се за бързо вкарване в ред на остриета, където се нуждая от нещо, което работи бързо. Ще обясня азощо не е пробван сериозно друг път, но в общие линии целта на покупката му беше който работи бързо, а и е близък по работни хаарактеристики с Shapton Professional, просто върши нужната работа. Дотолкова съм впечатлен от това кака работи, че ще го прибавя към асортимента в магазина цялата гама от М5. Към редактора на едно специализирано списание бяха задавани въпроси защо тези камъни не се произвеждат по тънки и на цена по ниска, като за потребител с по малък бюджет за абразиви. Серията камъни М5 стига до 12 000 грит и определено не са скъпи. Може би щяха да са перфектни, ако бяха и малко по леки. Продават се с пластмасова кутия също като останалите.
До него
King Neo ST-2 #800 Масивно парче и честно казано реагира малко странно. Уж работи като стандартните и по стари модели на King, но всъщност се оказа бърз или даже по бърз от някои от съвременните т.нар. ceramic stones. Но понеже все пак и прилича на старите традиционни на King, създава доста "кал", по време на точене трудничко се подравнява и иска доста търкане.
Синият по средата е
Naniwa Superstone #1000. както се вижда е чисто нов и неползван. Това е един перфектен малък камък, макар че от днес вече не мисля така

Но не съм много сигурен все още.

Скоростта на отнемане на стоманата си има преимущества, но на този син камък май това не му е най добрата страна.
По нататък в малката ваничка от ляво на дясно са както следва:
Arashiyama #1000, Bester #1000, Sigma Power #1000 Hard, Sigma Power Select II #1000 и King Hyper-hard/regular type #1000.
Arashiyama #1000 e интересн камък. без излишно важничене или превзимки, просто си върши работата. работи нито бързо, нито бавно и не се подравнява трудно. Абе кеф като от ванилов сладолед, просто работи.
Bester #1000, мисля, че се произвежда от същата комапия както и Arashiyama. Известена е най вече заради две неща: точи бързо и не се издълбава лесно. Въпреки това, след като пробвах и него мшсля, че репутацията му е под въпрос все пак, тъй като има някои марки камъни, които са по бързи от него и също толкова дълго време остават равни, дори и по дълго . Въпреки това добър камък, който обича да пие доста вода.
Sigma Power #1000-Hard е марка, която като цяло е почти непозната извън Япония. За малцината които са я чували тя носи реномето на страхотна марка и разпространяваните под сурдинка слухове са, че качеството на продукцията и е изумително. Да, наистина е така. Бях много впечатлен дори само от първата проба.
Sigma Power Select II е нещо ново. Ако сте чували за марката, вината за това най вероятно е моя. И това което сте чували може би е било думи от сорта на " това нещо яде стоманата" Другото което сигурно също сте чували обаче е "може би няма да изкара много дълго /най вероятно има се предвид равната повърхонст бел.превод / Едното от тези две неща е вярно, а другото не съвсем.
King Hyper #1000-Hard/Regular type е камък за който не се говори много, много. Има друг модел на тази марка, по мек тип и по скоро той е по обсъждания от двата, но така или иначе първият плаче да му бъде обърнато внимание.

Всъщност не е най бързия, нито най лесния за подръжка или такъв който най дълго остава равен, но сериозния му размер и начина по който работи заслужават възклицанието I, wow.

По средата
Naniwa Chosera #1000. Това е камък, за който е писано не малко, тъй като е нещо по различно. Което наистина е така. Така или иначе сред тези заобикалящи го камъни които имам изглежда като че ли малко подценен . Със сигурност знам обаче едно, че едва ли ще мога да изхабя от употреба това зелено нещо докато съм жив........
Най долната редица отляво на дясно
Shapton Professional #1000. Ако не сте чували за този камък точно за какъв дявол въобще се занимвате с това ?

Тази вещ не просто има добра репутация, тя има легендарна репутация. При това заслужена.
Масленозеленото "нещо" до него е
Sigma Power ‘Oribest’. Никога не сте чували за него ? Аз също не бях

и по някаква си причина това е много странно.

На пръв поглед изглежда като направен от рециклиран бетон и зелена боя. Докато точа на него усещането е че е удивително мек и много ми напомня на друг камък който имах преди време и който изхабих за две седмици, видимо същия цвят и структура. Не съм сигурен защо го усещам така този камък, но се притеснявам, че ще се случи същото и с него. Въпреки това обаче досега си се държи съвсем наред.
Tухлата в съседство е
King Deluxe #1000. Добрият стар, стандартен възхваляван и оплюван воден камък и камъкът, който всъщност изкара Япония на бял свят в сферата на абразивите заради това че е сравнително бърз и недолюбван също заради това, че често иска подравняване. Тука присъства сред останалите само за да се види колко много са се променили нещата откакто този камък се е появил на пазара . Ако Ной въобще е взел японски воден камък на ковчега, тойва със сигурност е бил един от тези.

И най накрая на редицата бялата "керемида"
Shapton Glass Stone #1000. . Ако не сте виждали как работи на практика, моля обърнете му внимание защото е доста популярен тук /има се предвид най вероятно блога бел. прев./ Казват, че е създаден за да замени т.нар. Orange Shapton professional /първият най горе вляво / , също често го определят като "най финния воден камък на пазара днес".
E, аз ще се впусна малко повече в разсъжденията си по въпроса и това което ще кажа няма да хареса на някои хора тук.

Това определено НЕ Е "най финния воден камък на пазара днес", тази чест мисля, че принадлежи на друг от показаните на снимката по горе.

Не знам кой от камъните е "най добрия" и се съмнявам дали такъв е само един, но ще ви кажа с абсолютна сигурност, че Shapton Glass Stone #1000 не е. Сравнително малък на размери, лек е,удобен е ,като не е нито лош, нито най лошия камък въобще от всички по горе. Но да е най добрия ?

. Никакъв шанс въобще и имам аргументи в подкрепа на това . С две думи няколко са камъните, които му подложиха крак за това.
Сега след като се запознахте с целия ми арсенал може би ще можете да оцените какво всъщност се случва тука. Към момента всеки един тестови цикъл заема два часа, изпълнени с непрекъснати усилия и до момента само две стомани са минали под микроскопа. Всъщност резултатите са доста предсказуеми.
Ами, засега толкова от мен, чао до следващия път. Сайонара.

Стю."