Автор Тема: С какво да си мием ножовете  (Прочетена 2638 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен gishmata

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 22
  • любител
С какво да си мием ножовете
« -: 07 Август, 2018, 18:26:28 »
Колеги да помоля за помощ.
Така стана че заминах на почивка(море) и първата вечер да си нарежем салатка се оказа че няма свестен нож. Пийка нали не ми излиза от джоба, веднага се притекох на помощ. Свърши работа перфектно, летеше през краставиците и доматите като ракета. След това бе нарязано малко сиренце, кашкавал и две три месни мезета. Аз като човек, който много си пази ножовете и повече разнасям отколкото да ги използвам с ужас установих след 2 часа след измиването че по острието са избили малки кафяви точки. Щях да получа слънчев удар насред нощ. Бихте ли ми посъветвали как най лесно да ги почистя и как да си предпазвам любимеца оттук насетне след дребни кухненски изпълнения. Доста почетох доста , но реших да попитам тук за най пълна информация. Благодаря ви предварително и се извинявам ако пиша в грешна тема.
п. с.. Ножчето не е форумното а от стомана 1.2379(мисля че се води D2)

Неактивен Мечков

  • Херцог
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: мечков
  • Публикации: 1524
  • Не можеш да имаш всички ножове,но трябва да опиташ
С какво да си мием ножовете
« Отговор #1 -: 07 Август, 2018, 18:36:08 »
Със обикновена гъба (тъмнозелена та част) и паста за зъби. Друг полеви вариант е със паста за зъби и сода за хляб върху парцалче

Неактивен koceto

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1974
С какво да си мием ножовете
« Отговор #2 -: 07 Август, 2018, 18:37:53 »
Пробвай с паста за зъби на едно парцалче би трябвало  да излезнат точките.

Неактивен gishmata

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 22
  • любител
С какво да си мием ножовете
« Отговор #3 -: 07 Август, 2018, 18:42:32 »
Благодаря ви колеги за помоща. Четох и за варианта с CIF, но ще пробвам първо с паста за зъби. И все пак защо се получаха, в смисъл след всяка салатка ли така да правя или има някаква тънкост да го предпазвам след употреба :ohhoho:

Неактивен koceto

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1974
С какво да си мием ножовете
« Отговор #4 -: 07 Август, 2018, 18:56:11 »
Според мен се е получило от не добро измиване, и заради това,че си рязал основно  продукти с голяма киселинност и солените мезета ,това няма как да се избегне, щом се реже храна няма как да е смазан постоянно   :)

Неактивен Djack

  • Тесен специалист
  • Член на сдружението
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 1346
  • диагностициран
  • Скайп: dimodimov1083
С какво да си мием ножовете
« Отговор #5 -: 07 Август, 2018, 19:00:03 »
Коцето е прав, другия път режи луканки и пържоли и няма да мръдне!  ;) :D :nabira:

Неактивен gishmata

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 22
  • любител
С какво да си мием ножовете
« Отговор #6 -: 07 Август, 2018, 19:08:22 »
Ще го имам напредвид :D
Благодаря за информацията, поздрави :)

Неактивен sts1969

  • Редовен
  • ***
  • Публикации: 53
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #7 -: 07 Август, 2018, 19:09:15 »
Благодаря ви колеги за помоща. Четох и за варианта с CIF, но ще пробвам първо с паста за зъби. И все пак защо се получаха, в смисъл след всяка салатка ли така да правя или има някаква тънкост да го предпазвам след употреба :ohhoho:
Режеш ли домат в полеви условия, задължително след това натриваш острието в нещо мазно, олио, животинска мазнина... каквото имаш под ръка, изчистваш леко в салфетка, и прибираш ножа до момента в който можеш да се погрижиш за острието по-обстойно.  :yes:
Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му за плановете си!
Светльо Славов, гр. Провадия. Хобита: хладно оръжие, въздушно оръжие, фотография.

Неактивен Божо

  • Дарител
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 2248
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #8 -: 07 Август, 2018, 19:18:52 »
Недей със зеленото на гъбата, аз така съм надирал острие.

Явно финишът е груб  и задържа влага в някакви микро пори - аз имам Комрад от Д2 и нямам ядове след домати, а много пъти само съм го бърсал със салфетка.
Изкуственият интелект не може да се мери с естествената глупост.

Неактивен Kukriblade

  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: kukriblade
  • Публикации: 3147
  • Горянин
С какво да си мием ножовете
« Отговор #9 -: 07 Август, 2018, 19:37:58 »
Недей със зеленото на гъбата, аз така съм надирал острие.


Яко драска тая пущина.
Винаги има ,поне един луд,който се мисли за Наполеон!!!
...сини лумени... :)
http://www.youtube.com/user/triger78?feature=mhee

Неактивен Мечков

  • Херцог
  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: мечков
  • Публикации: 1524
  • Не можеш да имаш всички ножове,но трябва да опиташ
С какво да си мием ножовете
« Отговор #10 -: 07 Август, 2018, 19:48:39 »
Взимам си думата назад тогава :yikes:
Аз никога не съм взимал деругите под внимание. :chukane:

Неактивен Глокая куздра

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 81
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #11 -: 07 Август, 2018, 20:22:07 »
D2 е полу-неръждаема, това не е стомана за фолдери... Силата и е в големите остриета, с които да м'уаш без да ги жалиш. Вземи си Peak от S90V. Едно, че ще се налага да го точиш поне два пъти по-рядко. И второ, че му стига едно изплакване с вода и няма нужда да го мислиш повече.
Глокая куздра штеко будланула бокра и кудрячит бокрёнка.

Неактивен Божо

  • Дарител
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 2248
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #12 -: 07 Август, 2018, 21:12:16 »
Според мен пък от много напомнани стомани няма смисъл за фолдър, само при фикс могат да разкрият потенциала си.

CTS-XHP също ми е ръждясвала, но някоя друга точка с нищо не пречи на работните качества на ножа.

Д2 при бърсане и миене, ако не е финиширана много грубо - няма проблеми. Патриотът съм го носил на плаж доста пъти и никога не съм имал проблеми.
Изкуственият интелект не може да се мери с естествената глупост.

Неактивен Гарван

  • Винкелолюбец
  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 330
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #13 -: 07 Август, 2018, 21:38:01 »
М да, туй зеленото на гъбата ми изтърка покритието на ЗТ-то  след едно търкане :yikes: а уж го даваха за много здраво  :D  Точки и патина се появяват и по по-неръждаемите стомани като РВЛ 34 примерно
there comes a time in our life, when its time to make a knafe

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 767
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #14 -: 07 Август, 2018, 21:41:21 »
Аз мисля, че "напомпаните" стомани са по-подходящи за къси остриета, независимо дали са сгъвайки или фиксове. Личните ми предпочитания са за фолдъри с хай тек стомани. При S90V, както и при повечето напомпани стомани, има известен дисбаланс в съотношението въглерод/хром, поради което  са склонни към патиниране и не са съвсем неуязвими към ръжда. Моят пийк от S90V промени цвета тук-там, което го отдавам на недостатъчно добрата полировка на острието. Вероятно cold steel неслучайно са направили острието на Рекон от CTS-XHP с покритие, което освен "тактическото"си предназначение има и антикорозионно такова. Истината е в добрата полировка и грижата за остриетата след ползването им. Абсолютно неръждаеми стомани няма, а морската вода и солта /било в морската вода или в хранителни продукти/, както и естествената киселинност на някои плодове и зеленчуци, могат да е..т мамата на много иначе маркови стомани.
А зеленото на гъбата прави деруги. Знам от личен опит с едно Спайдерко.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен veso100

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 20
  • диагностициран
  • Скайп: veso100
С какво да си мием ножовете
« Отговор #15 -: 07 Август, 2018, 23:03:02 »
При положение, че ножа преди всичко е инструмент и че е от някаква супер друпер стомана на 60 твърдост да ви притесняват деруги от гъбичка ми изглежда несериозно. Ако е така във витрината и един по евтин да може все пак да си отреже човек нещо. Вярно, че ни е хоби, ама като започне робуването се обезсмисля ножа

Неактивен Kukriblade

  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: kukriblade
  • Публикации: 3147
  • Горянин
С какво да си мием ножовете
« Отговор #16 -: 07 Август, 2018, 23:08:49 »
Нещо не си разбрал,колега.
Не е ли добре да бъде предупреден човека и да си прецени сам.
Иначе точно Божо и Коце ги е на ... за драскотините,защото си ползват ножовете.Но едно е да го надраскаш от ползване,друго при почистване.Малко тъпо се получава,не мислиш ли.
Винаги има ,поне един луд,който се мисли за Наполеон!!!
...сини лумени... :)
http://www.youtube.com/user/triger78?feature=mhee

Неактивен veso100

  • Прохождащ
  • **
  • Публикации: 20
  • диагностициран
  • Скайп: veso100
С какво да си мием ножовете
« Отговор #17 -: 07 Август, 2018, 23:30:24 »
Аз също си пазя ножове. Просто ако е ползвателен не мисля, че тези деруги от гъбичката са проблем. Махат се за една минута на стропа, а и не вредят на качествата. Честно казано си ползвам ножовете (манлитата също) и до сега не съм имал проблеми от такова естество. Дори да се появи от нещо одраскване по острието е от работа с ножа, значи си е свършил работата. Не казвам да не се грижим, а да не прекаляваме и да не забравяме, че ножа е наш помощник. При модерните стомани тези ножове ни изкарват години. По вероятно е да ги загубим отколкото да им навредим.  :nabira:

Неактивен Kukriblade

  • Старо куче
  • *****
  • Потребителско име: kukriblade
  • Публикации: 3147
  • Горянин
С какво да си мием ножовете
« Отговор #18 -: 07 Август, 2018, 23:48:40 »
Да,не пречат,прав си.Но развалят кефа от новата придобивка.
Представи си външен човек отваря темата,след търсене в гугъл и с подобен проблем,заради 2 точки си нашарва цялото острие :) ,а то е на една салата.А човека се радва,че е открил бързо и лесно решение.Ще си каже да ги и ножарите измислени.
Добре е да се уточняват нещата,+ и -
Или пък ако ножа не му е паснал на човека и иска да го маха,ще трябва да отстъпи доста от цената на буквално нов нож.
Не всеки има пособия и ръце да си го оправи сам и добре.
Принципно си прав,но нещата не са черно и бяло.Има нюанси.  :nabira:
Винаги има ,поне един луд,който се мисли за Наполеон!!!
...сини лумени... :)
http://www.youtube.com/user/triger78?feature=mhee

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 955
  • диагноза - див селянин
С какво да си мием ножовете
« Отговор #19 -: 08 Август, 2018, 09:20:37 »
Аз мисля, че "напомпаните" стомани са по-подходящи за къси остриета, независимо дали са сгъвайки или фиксове. Личните ми предпочитания са за фолдъри с хай тек стомани...

Аз обаче съм на противоположното мнение и ще обясня защо. Ако направим един бегъл анализ, като цяло на "напомпаните" стомани, ще установим, че тяхно основно прадимство пред останалите, конвенционални стомани е много високата износоустойчивост. Не здравина, не гъвкавост, не неръждаемост, а износоустойчивост. Изхождайки от това, при влагането им в ножове, трябва да се преследва именно постигане на тази висока износоустойчивост и съответно, при ТО да се цели извилчането на максимума от съответната стомана. Както на всички ви е известно, "напомпаните" стомани са с не особено хуманни цени и поради това е пълна загуба на средства, ако не се впрегне именно тяхното най-добро качество и не се извлече максимума при ТО. Това ще рече, че и съответният нож трябва да е с такава философия, тоест да е предназначен за дълго рязане и да предлага нужния комфорт за ръката.
Е, а ми кажете, кой е този фолдър или помощник нож, както обичам да го наричам, който е направен точно с тази цел? Ми, няма такъв, защото концепцията му е такава -  винаги да ти е подръка, ако ти се наложи, да свършиш нещо дребно с него, но не и да работиш продължително. За тази цел си има пълноразмерни ножове и именно при тях е мястото на "напомпаните" стомани. Да вложиш "назобана" стомана във фолдър е същата работа, като да поставиш двигател от БМВ на Трабант - кефиш се, че го имаш и се се оръсил яко за това, ама ползваш само 10% от възможностите на тоя мотор.
Е, какъв кяр, от тоя зян, както казваме ние на село?! ;)
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 767
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #20 -: 08 Август, 2018, 09:53:38 »
Ами не съм съвсем съгласен. Цените на хай тек стоманите наистина не са хуманни, но едва ли само това е причината да не се влагат в пълноразмерни ножове. Високата износоустойчивост се съчетава и с висока твърдост, респ. липса на гъвкавост, поради което едно дълго острие би било лесно чупливо. А аз ползвам фолдърите си по-често, отколкото фиксовете. Просто са ми винаги под ръка и това, че "напомпаните" стомани държат по- дълго бръснещ режещ ръб е именно качеството, което ме устройва. Не съм транжор, че да ми се налага дълго рязане, а и не смятам, че на повечето хора в ежедневието им се налага подобно нещо. Да не говорим, че и самите транжори не използват ножове от подобни стомани, но там има и други фактори, разбира се. Вашата логика отрича 70-80% от продукцията на световно известни производители на ножове.
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 955
  • диагноза - див селянин
С какво да си мием ножовете
« Отговор #21 -: 08 Август, 2018, 10:28:07 »
Ами не съм съвсем съгласен. Цените на хай тек стоманите наистина не са хуманни, но едва ли само това е причината да не се влагат в пълноразмерни ножове. Високата износоустойчивост се съчетава и с висока твърдост, респ. липса на гъвкавост, поради което едно дълго острие би било лесно чупливо. А аз ползвам фолдърите си по-често, отколкото фиксовете. Просто са ми винаги под ръка и това, че "напомпаните" стомани държат по- дълго бръснещ режещ ръб е именно качеството, което ме устройва. Не съм транжор, че да ми се налага дълго рязане, а и не смятам, че на повечето хора в ежедневието им се налага подобно нещо. Да не говорим, че и самите транжори не използват ножове от подобни стомани, но там има и други фактори, разбира се. Вашата логика отрича 70-80% от продукцията на световно известни производители на ножове.

Повече от пет години притежавам, работя и даже съм издевателствал с ножове от "напомпани" стомани, при това на пределна твърдост и до този момент няма счупен такъв, така че, за мен този довод е абсолютно необоснован.

Това, че се произвеждат и купуват фолдъри с "напомпани" стомани не опровергава моята логика. И не винаги успешните търговските трикове се базират на някаква желязна логика, а по-скоро на фетишизма в преносния му смисъл у хората.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен nikolai

  • Дарител
  • Старо куче
  • *
  • Потребителско име: nikolai1205bb
  • Публикации: 767
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #22 -: 08 Август, 2018, 10:37:57 »
Може и така да е. Аз не съм издевателствал с пълноразмернен нож от напомпана стомана и не мога да опонирам на емпиричния опит, но дълго време ползвам фолдъри от такива стомани и ги предпочитам пред тези от ненапомпаните, каквито също съм ползвал. Не мисля, че е въпрос на фетишизъм, просто качеството е по-добро и ме устройва. Цената в случая не е фактор, поне за мен. Това си е мое мнение и не ангажирам никого с него. Малко сме офтопик с оглед темата. :nabira:
„Стоманата разсича плътта; стоманата разсича костите; стоманата не разсича стомана." Миямото Мусаши

Неактивен seiko

  • Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!
  • Общо събрание
  • Старо куче
  • *
  • Публикации: 955
  • диагноза - див селянин
С какво да си мием ножовете
« Отговор #23 -: 08 Август, 2018, 10:52:55 »
Може и така да е. Аз не съм издевателствал с пълноразмернен нож от напомпана стомана и не мога да опонирам на емпиричния опит, но дълго време ползвам фолдъри от такива стомани и ги предпочитам пред тези от ненапомпаните, каквито също съм ползвал. Не мисля, че е въпрос на фетишизъм, просто качеството е по-добро и ме устройва. Цената в случая не е фактор, поне за мен. Това си е мое мнение и не ангажирам никого с него. Малко сме офтопик с оглед темата. :nabira:

Уважавам правото на мнение на всеки и затова съвсем спокойно споделям моето, независимо, че е противоположно. :nabira:
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание.
                                                                                                       Стивън Хокинг

Неактивен AFA

  • Старо куче
  • *****
  • Публикации: 214
  • диагностициран
С какво да си мием ножовете
« Отговор #24 -: 08 Август, 2018, 13:35:10 »
Чета и не вярвам на ушите си! Как синтетичен материал без особени абразивни свойства ще надере стомана закалена на 57-60HRC? От физиката в училище знам, че за да надереш материал 1 с материал 2, то материал 2 трябва да е с по - висока твърдост от материал 1. Да е с кухненско телче да, ама с гъба ... Да не търкате с нещо силно абразивно като "Cif"?
С въпросното "зелено" съм търкал множество пъти кухненски ножове Терна със засъхнала мазнина, сладко и т.н., както и ножове за пържоли от соц-а, които я имат 50-52HRC, я не и надраскаване не съм забелязал. Не съм забелязал да се търкат и тия цветчета по чиниите с времето, не зная с какво са рисувани, но ето ви идея за покритие, което доста трудно ще свалите, особено с гъба.
Ако животът постоянно ти го слага - значи му става! Щом му става - значи те харесва!

 

ArmsBG OlightBG Batteryservice